Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/2023 z dne 19. 5. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/2023 z dne 19. 5. 2023

Kazalo

Št. 430-11/2023-2550-1 Ob-2255/23, Stran 1082
Javni razpis 
za sofinanciranje občinskih projektov promocije Alpske konvencije namenjene mladim v letih 2023 in 2024 
1. Sofinancer: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana, kot neposredni uporabnik proračunskih sredstev poziva potencialne vlagatelje, da v predpisanem roku oddajo vlogo za dodelitev sredstev za sofinanciranje občinskih projektov promocije Alpske konvencije namenjene mladim v letih 2023 in 2024.
2. Pravna podlaga: sofinanciranje bo izvedeno na podlagi Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617 in 13/18, 195/20 – odl US); Proračuna Republike Slovenije za leto 2023 (Uradni list RS, št. 187/21 in 150/22) Proračuna Republike Slovenije za leto 2024 (Uradni list RS, št. 150/22), Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (Uradni list RS, št. 150/22 – ZIPRS2324) in 12. poglavja Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22, 96/22, 105/22 – ZZNŠPP in 149/22).
3. Predmet razpisa
Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektov promocije in ozaveščanja otrok in mladih s področja vsebin izvajanja Alpske konvencije na lokalni in regionalni ravni, ki izhajajo iz okvirne konvencije, deklaracij in njenih izvedbenih protokolov ter sledijo usmeritvam Večletnega programa dela 2023–2030 in osrednjemu motu predsedovanja Slovenije Alpski konvenciji »Kakovost življenja v Alpah za vse!«.
Več informacij o omenjenih dokumentih se nahaja v II. delu razpisne dokumentacije »Navodila vlagateljem za izdelavo vloge« v II.2. poglavju razpisne dokumentacije z naslovom »Strateške usmeritve javnega razpisa«.
Sofinancirani bodo:
– projekti namenjeni mladim in otrokom;
– projekti, ki obravnavajo problematiko kakovosti življenja mladih v alpskem prostoru z vidika naravno geografskih, prostorskih, družbenih, kulturnih in ekonomskih vidikov;
– projekti, ki jih bodo organizirali mladi v svojem lokalnem okolju.
Sofinancirani bodo projekti, ki nagovarjajo, izobražujejo in vzgajajo otroke in mlade o povezanosti njihovega življenja z alpskim svetom, spodbujajo njihovo aktivno delovanje pri spreminjanju navad v podporo trajnostnemu razvoju in izboljšanju kakovosti življenja ljudi v alpskem prostoru.
Sofinancirani bodo projekti, ki poudarjajo ohranjanje življenjskega prostora, kakovosti življenja in enakih možnosti za prebivalstvo na teh območjih in vsebine, ki se specifično vežejo na alpski prostor, kot so podnebne spremembe in prilagajanje nanje, biotska raznovrstnost in ekosistemi, prebivalstvo, mesta in naselja, kultura, prostorsko načrtovanje, ohranjanje čistega zraka, varstvo tal, vodno gospodarstvo, varstvo narave in urejanje krajine, hribovsko kmetijstvo, gorski gozd, turizem in prosti čas, promet, energija ter gospodarjenje z odpadki.
Sofinancirani bodo tudi projekti, ki ji bodo organizirali mladi (npr. mladinski centri, sveti, društva ipd.) z območja Alpske konvencije, ki vsebinsko naslavljajo različne vidike kakovosti življenja mladih v alpskem prostoru, ki bodo spodbudili zanimanje mladih za aktualne teme v alpskem prostoru, zlasti z vidika kakovosti življenja mladih in jih opolnomočili za aktivno vključevanje in participacijo pri odločanju v lokalnem okolju ter spodbudili potencial mladih za pozitivne spremembe k trajnostnemu razvoju in izboljšanju mnogih vidikov kakovosti življenja v alpskem prostoru.
Razpis je namenjen izvedbi naslednjih aktivnosti: organizacija in izvedba dogodkov kot so razstave, prireditve, festivali, tabori, okrogle mize, posveti, dogodki mreženja, strokovne in izobraževalne delavnice, tematske delavnice, ter druge inovativne promocijske in izobraževalne aktivnosti namenjene mladim.
Ciljne skupine, katerim so projekti namenjeni: učenci zadnje triade osnovne šole, dijaki, študenti in mladi do 29 let.
V skladu z Zakonom o javni rabi slovenščine (Uradni list RS, št. 86/04 in 8/10) mora izvajalec na javnih mednarodnih dogodkih zagotoviti rabo slovenščine oziroma ustrezen prevod.
Vse aktivnosti, ki so sofinancirane v okviru tega razpisa, morajo biti za končnega uporabnika brezplačne in dostopne.
Razpis ni namenjen:
– promociji prostorsko-izvedbenih aktov in strokovnih podlag,
– pripravi in izvedbi javnih natečajev,
– promociji potencialnih in načrtovanih investicij,
– promociji rabe posameznih vrst materialov in blagovnih znamk,
– promociji samih institucij, njenih projektov, aktivnosti njenih članov in trženju izdelkov in storitev,
– dogodkom in aktivnostim, ki so plačljive, oziroma za katere so predvidene kotizacije udeležbe,
– investicijam, založništvu in znanstvenim raziskavam.
Projekti, ki so že v celoti financirani iz proračunskih sredstev in drugih javnih virov, niso predmet tega razpisa.
4. Cilj in namen razpisa
Temeljni namen razpisa je okrepitev zavedanja o pomenu trajnostnega razvoja alpskega prostora, krepitev prepoznavnosti Alpske konvencije na lokalni in regionalni ravni med mladimi.
Sofinancirani bodo projekti z naslednjimi cilji:
– spodbuditi zanimanje mladih za aktualne teme v alpskem prostoru;
– povečati zavedanje mladih o alpskih naravnih in kulturnih vrednotah;
– opolnomočenje mladih za aktivno vključevanje in sodelovanje pri sprejemanju odločitev v občinah pri sooblikovanju lastne prihodnosti;
– aktivacija mladih za participacijo na področju urejanja prostora, podnebnih sprememb in prilagajanja nanje;
– graditi alpsko identiteto, mladim osvetliti priložnosti, ki jim alpski svet ponuja;
– krepitev identifikacije mladih z alpskim prostorom, zlasti v tistih območjih, ki jih zaznamuje trend odseljevanja;
– ohranjanje poselitvenih pogojev v skladu z načelom trajnostnega razvoja, zagotavljanje storitev splošnega pomena ter krepitev zavesti o pripadnosti skupnosti in identiteta;
– promocija, ozaveščanje in izobraževanje varstva in trajnostnega razvoja alpskega prostora;
– izboljšanje/doseganje odgovornega in racionalnega vedenja v alpskem prostoru in krepitev zavedanja mladih, da lahko s svojim ravnanjem prispevajo k trajnostnemu razvoju;
– promocija in popularizacija izvajanja Alpske konvencije na lokalni in regionalni ravni.
5. Osnovni pogoji za kandidiranje in merila za izbiro prejemnikov sredstev
5.1. Prejemniki sredstev
Na javni razpis se lahko prijavijo posamezne občine v Republiki Sloveniji, ki ležijo v območju Alpske konvencije. Preglednica geografskega območja veljavnosti Alpske konvencije v Sloveniji je dostopna na spletnem naslovu: https://www.gov.si/teme/alpska-konvencija/.
Vloge drugih subjektov, bodisi pravnih bodisi fizičnih oseb, bodo zavržene in ne bodo obravnavane.
Prijavitelj lahko vloži vlogo zgolj za en projekt. V primeru, da en prijavitelj predloži več vlog, se vse vloge zavržejo.
5.2. Namenska poraba na javnem razpisu pridobljenih sredstev
Pridobljena sredstva lahko prejemniki sredstev porabijo za financiranje projektov, opredeljenih v točki 3. in 4. tega razpisa ter v skladu s predvideno finančno konstrukcijo, ki je del obrazca za prijavo na razpis.
V zvezi s sofinanciranjem aktivnosti so upravičeni naslednji stroški:
– neposredni materialni stroški, vezani na izvedbo aktivnosti;
– stroški informiranja in oglaševanja v medijih;
– stroški zunanjih izvajalcev, ki jih prijavitelj (občina) izbere na podlagi veljavnih predpisov na področju javnega naročanja (stroški dela, potni stroški in stroški pogostitve).
Podrobna razčlenitev upravičenih stroškov, seznam stroškov, ki niso predmet sofinanciranja in pogoji za predložitev dokazil o nastalih stroških, so navedeni v poglavju II.5 razpisne dokumentacije »Navodila za pripravo finančnega načrta projekta«.
Aktivnosti ne smejo biti dvojno financirane.
5.3. Rok za porabo sredstev
Obdobje upravičenih stroškov in izdatkov, na strani upravičenca, je od datuma sklenitve pogodbe do 16. 9. 2024.
Sofinancirajo se upravičeni stroški in izdatki na podlagi potrjenega zaključnega poročila o izvedenih aktivnostih s prilogami ter dokazilih o nastanku stroškov.
5.4. Izločitveni pogoj
Vloga, ki ni v skladu s 3., 4., 5. in 7. točko tega razpisa, se izloči in se ne ocenjuje po merilih za ocenjevanje in vrednotenje vlog.
5.5. Merila za izbiro prejemnikov sredstev
Merila za izbor in sofinanciranje projektov so:
(1) Kakovost načrta projekta; (2) Doseganje ciljnih javnosti projekta; (3) Kakovost načrta promocije projekta; (4) Finančni načrt in stroškovna učinkovitost projekta.
Vrednotenje formalno popolnih vlog in določitev višine sredstev sofinanciranja bo opravljeno na podlagi meril za ocenjevanje vlog. Podrobnejša razčlenitev meril za izbor sofinanciranja projektov je v poglavju II.4. razpisne dokumentacije.
Komisija bo obravnavala in ocenila samo popolne vloge ter jih točkovala v skladu z merili, navedenimi v razpisu.
6. Predvidena sredstva razpisa: predvidena sredstva za razpisane vsebine znašajo 80.000,00 EUR (za leti 2023 in 2024 skupaj).
7. Roki
7.1. Rok za prejem vloge
Rok za prejem vloge na javni razpis je do 15. 6. 2023 do 12. ure. Vloga se šteje za pravočasno, če fizično prispe v Glavno pisarno Ministrstva za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana, ne glede na način prenosa, do te ure.
7.2. Datum odpiranja vlog
Odpiranje vlog bo potekalo dne 16. 6. 2023 na naslovu: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor in graditev, Dunajska cesta 47, 3. nadstropje. Vloge se bodo odpirale po vrstnem redu predložitve oziroma dospetja. Odpiranje vlog ne bo javno.
7.3. Rok za obvestilo o izbiri
Sofinancer bo vlagateljem vlog posredoval sklep o izboru oziroma obvestilo o neizboru najkasneje v 60 dneh od odpiranja vlog.
7.4. Roki za izvedbo aktivnosti
Prijavitelj lahko zaključi izvedbo aktivnosti projekta v letu 2023 ali v letu 2024.
Skrajni rok za zaključek izvedbe aktivnosti in zaključek projekta v letu 2023 je 3. 11. 2023.
Skrajni rok za zaključek izvedbe aktivnosti in zaključek projekta v letu 2024 je 16. 9. 2024.
Podrobnejša razčlenitev možne dinamike izvedbe projekta z roki za oddajo zaključnih poročil je v poglavju II.6 razpisne dokumentacije »Navodilo za pripravo terminskega načrta projekta«.
7.5. Rok za oddajo končnega poročila in e-računa za izplačilo sredstev
Rok za oddajo končnega poročila je en mesec po izvedbi projekta. Skrbnik pogodbe bo končno poročilo pregledal in upravičencu izdal pisno potrdilo o ustreznosti zaključnega poročila.
Upravičenec po prejemu pisnega potrdila o ustreznosti zaključnega poročila na Ministrstvo za naravne vire in prostor posreduje e-račun. Rok za oddajo e-računa na MNVP je najkasneje 8 dni po prejemu potrdila o ustreznosti.
Za projekte, ki bodo realizirani do 3. 11. 2023, velja rok za oddajo končnega poročila 24. 11. 2023 in rok za oddajo zahtevka za izplačilo sredstev (e-račun) najkasneje do 4. 12. 2023.
Za projekte, ki bodo realizirani do 16. 9. 2024, velja rok za oddajo končnega poročila najkasneje do 16. 10. 2024.
Končno poročilo o izvedenih aktivnostih s prilogami ter zahtevanimi dokazili se pošlje po elektronski pošti gp.mnvp@gov.si. Rezultate ob zaključku projekta kot so npr. publikacije, brošure, letaki ipd. upravičenec pošlje po pošti na naslov Ministrstvo za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana.
8. Dodelitev sredstev (način določanja deleža sredstev, ki ga prejme posamezni prejemnik)
Izpolnjevanje pogojev in vrednotenje vlog bo ugotavljala komisija, ki vodi postopek javnega razpisa. Komisijo imenuje minister, pristojen za prostor.
Prijave, ki ne bodo dosegle praga 80 točk (oziroma 80 % možnega števila točk) ter vsaj 30 točk pri merilu za ocenjevanje »Kakovost načrta projekta« in vsaj 7 točk pri merilu za ocenjevanje in vrednotenje »Finančni načrt in stroškovna učinkovitost projekta«, ne morejo biti predmet sofinanciranja.
Prijavitelji lahko zaprosijo za sofinanciranje do 100 % upravičenih stroškov projekta, pri čemer dodeljen znesek za sofinanciranje posameznega projekta ne sme presegati 5.000,00 EUR. Davek na dodano vrednost (DDV) ni upravičen strošek po tem javnem razpisu. V primeru, da občina zaprosi za višji znesek sofinanciranja, bo MNVP občino pozval k spremembi finančnega načrta, ki bo v skladu z razpisno dokumentacijo.
Strokovna komisija bo na podlagi rezultatov ocenjevanja oblikovala Predlog liste projektov za sofinanciranje. Prejete vloge bodo razvrščene glede na število prejetih točk, pri čemer bodo do sofinanciranja upravičeni projekti v okviru razpoložljivih finančnih sredstev.
V primeru, da več prijaviteljev doseže enako število točk in bi bila z njihovo uvrstitvijo na Predlog liste projektov za sofinanciranje presežena skupna razpoložljiva sredstva, se kot najugodnejšega izbere projekt, ki je dosegel višje število točk iz merila »Kakovost načrta aktivnosti«, nato iz merila »Finančni načrt in stroškovna učinkovitost projekta« in nazadnje čas prispetja vloge v vložišče Ministrstva za naravne vire in prostor.
V primeru, da za sofinanciranje vloge, ki pride kot zadnja v poštev za sofinanciranje, ne bo dovolj sredstev za financiranje v celotnem zaprošenem znesku, si ministrstvo pridržuje pravico, da vlogo financira v nižjem znesku. V kolikor ta prijavitelj ne sprejme predloga za delno financiranje oziroma ne zagotovi manjkajočega zneska sofinanciranja iz drugih virov, se financiranje v nižjem znesku ponudi prijavitelju vloge z naslednjim najvišjim številom točk. Postopek se ponavlja, dokler eden od uvrščenih prijaviteljev ne sprejme vloge oziroma se ustavi, v kolikor noben od uvrščenih prijaviteljev ne sprejme predloga.
9. Sklep o dodelitvi sredstev, pravno varstvo in podpis pogodbe
O dodelitvi sredstev odloči predstojnik neposrednega uporabnika s sklepom, praviloma v roku 60 dni od dneva odpiranja vlog. Vlagatelj vloge lahko v roku 8 dni od prejema sklepa o izboru oziroma obvestila o neizboru na ministrstvo vloži pritožbo. Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb z izbranimi vlagatelji. Pritožnik mora natančno opredeliti razloge za vložitev pritožbe, med katerimi ne morejo biti postavljena merila za ocenjevanje vlog. O pritožbi odloča ministrstvo s sklepom v roku 15 dni od prejema pritožbe.
Vlagatelj, ki mu bodo dodeljena sredstva za sofinanciranje, mora pristopiti k podpisu pogodbe v danem roku po prejemu poziva k podpisu pogodbe. Pogodba bo začela veljati v skladu s pogodbenimi določili. V primeru, da prejemnik sredstev v osmih dneh ne podpiše pogodbe, se šteje, da je odstopil od svoje zahteve za pridobitev denarnih sredstev.
10. Informacije
Razpisna dokumentacija je ves čas trajanja javnega razpisa na voljo na spletnem naslovu https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-naravne-vire-in-prostor/javne-objave/
Dodatne informacije v zvezi z razpisno dokumentacijo in postopkom javnega razpisa lahko vlagatelji dobijo na pisna vprašanja, posredovana na e-naslov: gp.mnvp@gov.si, s sklicem na št. zadeve: 430-11/2023-2550. Sofinancer bo vse ključne informacije objavil le na svoji spletni strani, pri objavi razpisa. Sofinancer bo vse spremembe, dopolnitve in pojasnila objavil na svoji spletni strani in so del razpisne dokumentacije.
Ministrstvo za naravne vire in prostor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti