Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024

Kazalo

1427. Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, stran 3968.

  
Na podlagi 28. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 47/15, 46/16, 49/16 – popr., 25/17 – ZVaj, 123/21, 172/21, 207/21, 105/22 – ZZNŠPP, 141/22, 158/22 – ZDoh-2AA in 71/23) in 6. člena ter šestega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 – ZDU-1G, 65/14, 55/17 in 163/22) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P 
o ustanovitvi javnega zavoda Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja 
I. UVODNA DOLOČBA 
1. člen 
(namen ustanovitve) 
Javni zavod Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (v nadaljnjem besedilu: javni zavod) se ustanovi z namenom prispevati k razvoju in podpori evropskega prostora za vseživljenjsko učenje s pospeševanjem izmenjav, sodelovanja, mobilnosti in internacionalizacije slovenskega izobraževalnega prostora vključno z razvojem človeških virov ter ustreznih nalog za izvajanje programov Evropskih skupnosti s področja izobraževanja in usposabljanja.
II. STATUSNE DOLOČBE 
2. člen 
(ustanoviteljstvo) 
(1) Ustanovitelj javnega zavoda je Republika Slovenija, ustanoviteljske pravice in obveznosti v imenu Republike Slovenije izvršuje Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada).
(2) Javni zavod je pravni naslednik javnega zavoda Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, ki je bil ustanovljen s Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Uradni list RS, št. 103/06 in 64/12) oziroma Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Uradni list RS, št. 20/13).
3. člen 
(ime in sedež javnega zavoda) 
(1) Ime javnega zavoda: Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja.
(2) Ime javnega zavoda v angleškem jeziku: Centre of the Republic of Slovenia for Mobility and European Educational and Training Programmes.
(3) Skrajšano ime: CMEPIUS.
(4) Sedež javnega zavoda: Ljubljana.
(5) Poslovni naslov zavoda: Ob železnici 30a, Ljubljana.
4. člen 
(pečat in znak javnega zavoda) 
(1) Javni zavod ima pečat okrogle oblike premera 35 mm in pečat premera 20 mm z grbom Republike Slovenije v njuni sredini. Na obodu sta izpisana ime in sedež javnega zavoda.
(2) S statutom se določita znak in grafična oblika imena javnega zavoda.
III. DEJAVNOST JAVNEGA ZAVODA 
5. člen 
(javna služba) 
(1) Javni zavod opravlja dejavnosti, ki se izvajajo kot javna služba, na naslednjih področjih:
1. O/84.110 – splošna dejavnost javne uprave,
2. O/84.120 – urejanje zdravstva, izobraževanja, kulturnih in drugih socialnih storitev, razen obvezne socialne varnosti,
3. P/85.590 – drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje,
4. P/85.600 – pomožne dejavnosti za izobraževanje,
5. R/91.011 – dejavnost knjižnic.
(2) Naloge javnega zavoda v okviru dejavnosti iz prejšnjega odstavka so:
1. Opravljanje nalog nacionalnih agencij za programe Evropske skupnosti s področja vzgoje, izobraževanja, usposabljanja in športa:
– naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ in drugih programov Evropske skupnosti, ki ga bodo ob zaključku nadomestili,
– druge naloge Evropske komisije in drugih evropskih ustanov.
2. Tehnično-strokovna podpora študijski izmenjavi študentov (štipendistov) in visokošolskih učiteljev na podlagi državnih, dvostranskih, regionalnih in drugih programov mobilnosti in štipendiranja za izobraževanje, za katero sta vsebinsko nosilca ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, in ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo:
– dejavnosti, ki jih izvaja nacionalna agencija programa CEEPUS, in dejavnosti, ki jih izvaja kot nacionalna agencija za dvostranske ter druge izmenjave mednarodnih štipendij,
– dejavnosti v zvezi s programom štipendiranja zamejskih Slovencev in potomcev Slovencev po svetu,
– vzpostavitev in vzdrževanje nacionalne in mednarodne ponudbe mobilnosti in sodelovanja pri projektih, objava ponudbe tujih štipendij,
– štipendiranje izobraževanja, namenjenega pedagoškim delavcem iz zamejstva.
3. Tehnično-strokovna podpora dejavnostim ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje, namenjenim Slovencem v zamejstvu in po svetu.
4. Druge naloge s področja vzgoje, izobraževanja, usposabljanja in športa:
– podporne dejavnosti za vsa navedena programska področja,
– priprava in izdaja publikacij ter drugega informacijskega gradiva,
– organiziranje in izvedba konferenc, seminarjev, delavnic ter drugih srečanj,
– izdelava analiz in strokovnih podlag s področja mednarodnega sodelovanja na področju izobraževanja in usposabljanja.
(3) Javni zavod izvaja strokovne in tehnične naloge za izvajanje programov Evropskih skupnosti za izobraževanje, usposabljanje in šport, ki jih javni zavod opravlja za Evropsko komisijo, in druge naloge v okviru programov mobilnosti in štipendiranja, ki jih financirajo ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo, in ministrstvo, pristojno za šport, v sorazmernem deležu glede na naloge, ki jih javni zavod opravlja za posamezno ministrstvo.
6. člen 
(druge dejavnosti) 
(1) Druge dejavnosti, namenjene opravljanju dejavnosti, za katere je javni zavod ustanovljen ali jih opravlja zaradi gospodarne rabe premoženja, ki ga ima v uporabi oziroma upravljanju, so določene v prilogi, ki je sestavni del tega sklepa.
(2) Javni zavod lahko izvaja prodajo blaga in storitev na trgu le, če z njenim izvajanjem zagotavlja najmanj pokritje vseh odhodkov, povezanih s to dejavnostjo.
IV. NOTRANJA ORGANIZIRANOST IN ORGANI JAVNEGA ZAVODA 
7. člen 
(notranja organiziranost) 
Podrobnejša organiziranost javnega zavoda se določi s statutom.
8. člen 
(organi) 
(1) Organi javnega zavoda so:
1. svet zavoda,
2. direktor,
3. strokovni svet.
(2) Javni zavod ima lahko tudi druge organe za posamezna strokovna področja, ki jih določi s statutom.
9. člen 
(sestava sveta zavoda) 
Javni zavod upravlja svet zavoda, ki ga sestavlja sedem članov, od katerih:
1. pet predstavnikov ustanovitelja imenuje vlada, od tega dva na predlog ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje, dva na predlog ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo, in enega na predlog ministrstva, pristojnega za šport,
2. enega predstavnika uporabnikov imenuje vlada na predlog ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje,
3. enega predstavnika zaposlenih izvolijo delavci javnega zavoda na neposrednih in tajnih volitvah.
10. člen 
(imenovanje predstavnikov ustanovitelja) 
(1) Predstavniki ustanovitelja, ki jih imenuje vlada, se izberejo na podlagi javnih pozivov, ki jih na svojem spletišču objavijo ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo, in ministrstvo, pristojno za šport. Kot prednostno merilo za izbiro kandidatov se v javnem pozivu, ki ga ministrstva objavijo na svojem spletišču, določi, da je kandidat strokovnjak s področja javne službe, ki jo izvaja javni zavod, oziroma upravljanja javnih zavodov. Kandidat za predstavnika ustanovitelja v svetu zavoda je lahko član v največ treh organih nadzora ali upravljanja pravnih oseb, v katerih pravice in obveznosti ustanoviteljice izvršuje vlada. Če je kandidat za predstavnika ustanovitelja javni uslužbenec, zaposlen v državnem organu, je lahko član v največ dveh organih nadzora pravnih oseb, v katerih pravice in obveznosti ustanovitelja izvršuje vlada. Podrobnejši pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, se lahko določijo v javnem pozivu.
(2) Po zaključenih javnih pozivih iz prejšnjega odstavka ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo, in ministrstvo, pristojno za šport, predložita podatke o izbranih kandidatih ministrstvu, pristojnemu za vzgojo in izobraževanje, ki pripravi skupni predlog za imenovanje predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda in ga poda vladi v odločitev.
(3) Če se na javni poziv ne prijavi dovolj kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje iz javnega poziva, in je treba zagotoviti nemoteno delovanje sveta zavoda, ministrstva iz prvega odstavka tega člena predlagajo vladi v imenovanje kandidate brez ponovljenega javnega poziva. V tem primeru ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo, in ministrstvo, pristojno za šport, svoja predloga kandidatov predložita ministrstvu, pristojnemu za vzgojo in izobraževanje, ki pripravi skupni predlog za imenovanje predstavnikov ustanovitelja v svetu zavoda in ga poda vladi v odločitev.
11. člen 
(odgovornost članov sveta zavoda in sodelovanje predstavnikov ustanovitelja z ministrstvom) 
(1) Pred imenovanjem so člani sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, opozorjeni, da so za svoje delo odgovorni v skladu s splošnimi pravili o civilni in kazenski odgovornosti.
(2) Ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, zagotovi članom sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, vsaj enkrat letno usposabljanje v obliki predložitve gradiva o zakonodaji s področja javnih zavodov, o sistemu upravljanja ter financiranju javnih zavodov. Gradivo ministrstva objavijo tudi na svoji spletni strani. Ministrstva obveščajo člane sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, o aktualnih temah z objavami na svoji spletni strani.
(3) Člani sveta zavoda, ki so predstavniki ustanovitelja, obveščajo pristojno ministrstvo o sklicu in dnevnem redu seje sveta zavoda ter o sprejetih sklepih.
12. člen 
(redne volitve predstavnika zaposlenih) 
(1) Delavci javnega zavoda volijo svojega predstavnika z enotne volilne liste. Pravico voliti in biti voljen imajo vsi zaposleni v javnem zavodu, razen direktorja.
(2) Svet zavoda tekočega sklica sprejme sklep o razpisu volitev predstavnika zaposlenih v svet zavoda in imenuje volilno komisijo.
(3) Podrobnejša pravila glede volitev, nadomestnih volitev ter predčasne razrešitve predstavnika zaposlenih se določijo s statutom.
13. člen 
(mandat in konstituiranje sveta zavoda) 
(1) Mandat sveta zavoda je štiri leta. Člani sveta zavoda so po poteku mandata lahko ponovno imenovani oziroma izvoljeni.
(2) Svet zavoda se konstituira, ko je imenovanih oziroma izvoljenih večina članov in se je iztekel mandat sveta prejšnjega sklica. Svetu zavoda začne teči mandat z dnem konstituiranja ne glede na to, kdaj je bil posamezen član imenovan oziroma izvoljen. Članu sveta, ki je bil imenovan oziroma izvoljen po konstituiranju sveta zavoda, se izteče mandat, ko se izteče tekoči mandat sveta zavoda.
(3) Konstitutivno sejo sveta zavoda skliče direktor v 30 dneh od izpolnitve pogojev za konstituiranje sveta zavoda. Člani sveta zavoda na konstitutivni seji med seboj izvolijo predsednika in njegovega namestnika.
14. člen 
(odločanje sveta zavoda) 
(1) Svet zavoda odloča z večino glasov vseh članov. Praviloma glasuje javno, tajno pa glasuje o zadevah, za katere tako določa poslovnik sveta zavoda, in o posameznih zadevah, za katere se tak način glasovanja določi na posamezni seji sveta zavoda.
(2) Svet zavoda lahko določi podrobnejša pravila svojega delovanja s poslovnikom.
15. člen 
(predčasno prenehanje mandata članom sveta zavoda) 
(1) Članu sveta zavoda preneha mandat pred potekom dobe, za katero je bil imenovan oziroma izvoljen, če:
1. je imenovan na funkcijo, ki je nezdružljiva s članstvom v svetu zavoda,
2. odstopi,
3. izgubi status, v katerem je izvoljen, ali
4. je razrešen.
(2) Svet zavoda na podlagi obvestila organa, pristojnega za imenovanje, da je imenovani član razrešen, pisne odstopne izjave člana oziroma poročila volilne komisije o izidu glasovanja o razrešitvi ali ugotovitve teh dejstev sprejme ugotovitveni sklep o prenehanju mandata člana v svetu zavoda in o dnevu prenehanja.
16. člen 
(postopek imenovanja oziroma volitev nadomestnih članov sveta zavoda) 
(1) Ko svet zavoda ugotovi, da je članu sveta zavoda prenehal mandat, v osmih dneh razpiše nadomestne volitve, če preneha mandat predstavniku delavcev. Če preneha mandat drugemu predstavniku, direktor o tem takoj obvesti ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, da izpelje postopek imenovanja nadomestnega člana v skladu z 10. členom tega sklepa.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek nadomestnih volitev oziroma imenovanj ni treba izvesti, če je prenehal mandat manj kot tretjini članov sveta zavoda in je do izteka mandata sveta zavoda manj kot šest mesecev.
17. člen 
(pristojnosti sveta zavoda) 
(1) Svet zavoda:
1. sprejema statut in splošne akte javnega zavoda, če za njihov sprejem ni pristojen direktor,
2. s soglasjem ustanovitelja imenuje in razrešuje direktorja javnega zavoda na podlagi izvedenega javnega razpisa,
3. sprejema letni program dela in finančni načrt ter poročilo o njuni uresničitvi ter razvojni program javnega zavoda,
4. sprejme poročilo o samoevalvaciji javnega zavoda,
5. daje mnenje oziroma soglasje k predlogu akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v skladu s tem sklepom in
6. odloča o drugih zadevah, za katere je tako določeno s predpisi oziroma s tem sklepom.
(2) K statutu mora svet zavoda pridobiti soglasje ustanovitelja, k letnemu programu dela, finančnemu načrtu ter poročilu o njunem izvrševanju pa soglasje ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje.
18. člen 
(direktor) 
(1) Direktor je poslovodni organ javnega zavoda.
(2) Direktor vodi, zastopa in predstavlja javni zavod ter je odgovoren za zakonitost poslovanja javnega zavoda. Opravlja naslednje naloge:
1. skrbi in odgovarja za izvajanje obveznosti javnega zavoda, določenih z zakonom, drugimi predpisi, tem sklepom in splošnimi akti javnega zavoda,
2. načrtuje, organizira in vodi poslovanje javnega zavoda,
3. pripravlja program dela in finančni načrt ter poročila o njunem uresničevanju ter jih predlaga svetu zavoda v sprejetje,
4. pripravlja program razvoja javnega zavoda,
5. sprejema akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ter druge interne splošne akte v okviru svojih pristojnosti,
6. poroča ustanovitelju in svetu zavoda o zadevah, ki lahko pomembno vplivajo na delovanje javnega zavoda,
7. skrbi za izvrševanje sklepov sveta zavoda,
8. izvaja pristojnosti delodajalca s področja delovnih razmerij v skladu z veljavnimi predpisi,
9. imenuje projektne in delovne skupine za izvedbo določenih nalog ali preučitev posameznih vprašanj iz delovnega področja javnega zavoda,
10. skrbi za promocijo javnega zavoda,
11. skrbi za sodelovanje z drugimi zavodi in organizacijami ter pristojnimi ministrstvi,
12. skrbi za zagotavljanje in ugotavljanje kakovosti s samoevalvacijo in pripravo letnega poročila o samoevalvaciji javnega zavoda, ki je lahko del poročila o realizaciji letnega programa dela in
13. opravlja druge naloge v skladu s predpisi, tem sklepom in statutom.
(3) Pred sprejetjem akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, ki pomeni povečanje potrebnih finančnih sredstev, mora direktor, na podlagi predhodnega mnenja sveta zavoda, pridobiti soglasje ministrstva, pristojnega za vzgojo in izobraževanje. Ministrstvo odloči o soglasju najpozneje v 30 dneh. Če ministrstvo ne odloči o soglasju v roku iz prejšnjega stavka, se šteje, da je soglasje dano.
(4) Če sprememba akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ne pomeni povečanja potrebnih finančnih sredstev, pridobi direktor pred sprejetjem akta soglasje sveta zavoda.
(5) Direktor je za svoje delo odgovoren svetu zavoda in ustanovitelju.
(6) Direktor mora pri svojem delu ravnati nepristransko in s skrbnostjo dobrega strokovnjaka. Direktor odgovarja javnemu zavodu za škodo, ki jo je povzročil s svojim nevestnim oziroma protipravnim ravnanjem.
(7) Direktor lahko za nadomeščanje v času svoje odsotnosti ali za opravljanje določenih nalog iz drugega odstavka tega člena pisno pooblasti strokovnega delavca javnega zavoda.
19. člen 
(imenovanje direktorja) 
(1) Direktorja javnega zavoda imenuje svet zavoda s predhodnim soglasjem ustanovitelja na podlagi izvedenega javnega razpisa.
(2) Mandat direktorja je pet let in je po izteku te dobe lahko ponovno imenovan.
(3) Za direktorja je lahko imenovan, kdor:
1. ima izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje, oziroma raven izobrazbe, pridobljeno po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje,
2. ima najmanj deset let delovnih izkušenj, od tega najmanj tri leta pri vodstvenih delih,
3. ima organizacijske in vodstvene sposobnosti,
4. na višji ravni zahtevnosti (B2) obvlada, poleg slovenskega še angleški ali francoski jezik.
20. člen 
(razrešitev direktorja) 
(1) Direktor je lahko, s predhodnim soglasjem ustanovitelja, razrešen pred potekom časa, za katerega je imenovan, če:
1. pri svojem delu ne ravna v skladu s predpisi in splošnimi akti javnega zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov javnega zavoda oziroma ustanovitelja ali ravna v nasprotju z njimi,
2. s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči javnemu zavodu večjo škodo,
3. zanemarja ali malomarno opravlja svoje dolžnosti, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti javnega zavoda,
4. nastane kateri od razlogov, ko po predpisih o delovnih razmerjih direktorju preneha delovno razmerje po samem zakonu, ali
5. sam zahteva razrešitev.
(2) Svet zavoda mora pred sprejetjem odločitve o razrešitvi na podlagi 1., 2. in 3. točke prejšnjega odstavka seznaniti direktorja o razlogih za razrešitev ter mu dati možnost, da se o njih izjavi.
21. člen 
(vršilec dolžnosti) 
(1) Če direktorju preneha funkcija pred iztekom mandata ali mu poteče mandat pred izbiro novega direktorja oziroma če ta ne nastopi funkcije, svet zavoda brez javnega razpisa in brez soglasja ustanovitelja imenuje vršilca dolžnosti direktorja. Za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja se ne zahteva izpolnjevanje pogojev iz tretjega odstavka 19. člena tega sklepa, razen pogoja izobrazbe.
(2) Vršilec dolžnosti direktorja je lahko imenovan največ za eno leto.
22. člen 
(strokovni svet) 
(1) Strokovni svet je strokovni organ javnega zavoda, ki obravnava vprašanja s področja strokovnega dela javnega zavoda, odloča o strokovnih vprašanjih v okviru pooblastil, določenih v statutu, določa strokovne podlage za programe dela in razvoja javnega zavoda, daje svetu zavoda in direktorju mnenja in predloge glede organiziranosti dela in pogojev za razvoj dejavnosti ter opravlja druge s tem sklepom oziroma s statutom določene naloge. Oblikuje se tako, da so zastopane vse dejavnosti javnega zavoda.
(2) Člane strokovnega sveta na predlog direktorja imenuje svet zavoda. Strokovni svet vodi predsednik, ki ga med seboj izberejo člani strokovnega sveta.
(3) Naloge, pristojnosti, število članov, način izvolitve in trajanje mandata strokovnega sveta se določijo s statutom.
V. PREMOŽENJE IN FINANCIRANJE JAVNEGA ZAVODA 
23. člen 
(ustanovitveno premoženje) 
Za opravljanje dejavnosti uporablja javni zavod premoženje v obsegu, ki ga je upravljal Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja ter ga izkazuje v bilanci na dan 31. decembra 2023.
24. člen 
(viri financiranja) 
(1) Dejavnosti javnega zavoda se financirajo iz državnega proračuna, s prodajo storitev in blaga na trgu, iz donacij in drugih virov.
(2) Javni zavod posluje prek podračuna, odprtega pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila.
25. člen 
(financiranje dejavnosti javnega zavoda) 
(1) Ustanovitelj zagotavlja javnemu zavodu sredstva za opravljanje nalog javne službe iz 5. člena tega sklepa v skladu s predpisi in splošnimi ter posamičnimi izvršilnimi akti pristojnih organov.
(2) Obseg in višina sredstev, ki jih ustanovitelj zagotavlja javnemu zavodu iz državnega proračuna za izvajanje nalog iz prejšnjega odstavka, se določita z letno pogodbo o financiranju, ki jo sklene z ministrstvom, pristojnim za vzgojo in izobraževanje, ministrstvom, pristojnim za visoko šolstvo, oziroma z ministrstvom, pristojnim za šport, upoštevaje resorno pristojnost ministrstva za določeno nalogo.
(3) Javni zavod prihodke in odhodke javne službe ter tržne dejavnosti vodi ločeno v skladu z veljavnimi finančnimi predpisi.
26. člen 
(uporaba in upravljanje stvarnega premoženja) 
Javni zavod s stvarnim premoženjem ustanovitelja, ki ga ima v uporabi oziroma v upravljanju, ravna s skrbnostjo dobrega gospodarja in v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje s stvarnim premoženjem države.
27. člen 
(obseg odgovornosti javnega zavoda) 
(1) Javni zavod je odgovoren za svoje obveznosti do višine denarnih sredstev, s katerimi razpolaga pri izvajanju svoje dejavnosti ne glede na njihov vir.
(2) Za obveznosti iz drugih dejavnosti jamči javni zavod s prihodki iz lastne dejavnosti.
28. člen 
(obseg odgovornosti ustanovitelja) 
(1) Ustanovitelj je odgovoren za obveznosti javnega zavoda, povezane z izvajanjem javne službe, do višine sredstev, ki jih zagotavlja javnemu zavodu v skladu s 25. členom tega sklepa.
(2) Ustanovitelj ne odgovarja za obveznosti javnega zavoda iz naslova drugih dejavnosti, ki jih ta opravlja za druge naročnike oziroma iz naslova izvajanja tržne dejavnosti.
29. člen 
(poraba presežka prihodkov in kritje primanjkljaja) 
(1) Način kritja presežka odhodkov nad prihodki oziroma porabe presežka prihodkov nad odhodki javni zavod določi v svojem letnem finančnem načrtu, h kateremu mora pridobiti soglasje v skladu s predpisi.
(2) Pri odločanju o kritju presežka odhodkov nad prihodki oziroma porabi presežka prihodkov nad odhodki se upoštevajo zakon, ki ureja javne finance, zakon, ki ureja fiskalno pravilo, in drugi predpisi.
(3) Presežek prihodkov nad odhodki, ki jih pridobi s prodajo proizvodov in storitev, ustvarjenih z opravljanjem dejavnosti v skladu s tem sklepom, javni zavod uporablja za namen, določen v aktih poslovanja javnega zavoda, v skladu s predpisi.
30. člen 
(nadzor nad delom) 
(1) Delo javnega zavoda nadzirajo ministrstvo, pristojno za vzgojo in izobraževanje, ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo, in ministrstvo, pristojno za šport, vsako na svojem vsebinskem področju.
(2) Finančno poslovanje javnega zavoda nadzirata ministrstvo, pristojno za finance, in Računsko sodišče Republike Slovenije.
31. člen 
(pooblastila v pravnem prometu) 
(1) Javni zavod samostojno nastopa v pravnem prometu v okviru dejavnosti, določenih s tem sklepom.
(2) Javni zavod mora pred sklenitvijo pravnega posla o brezplačni pridobitvi stvarnega premoženja pridobiti soglasje ustanovitelja.
32. člen 
(vodenje računovodskih evidenc in poslovne dokumentacije) 
(1) Javni zavod vodi poslovne knjige in izdela letna poročila ter druga finančna poročila v skladu s predpisi o računovodstvu in finančnem poslovanju pravnih oseb javnega prava in navodili pristojnih organov ustanovitelja.
(2) Javni zavod pripravi letna poročila o izvajanju dejavnosti v skladu s predpisi oziroma izvršilnimi akti pristojnih organov in jih predloži pristojnim organom ustanovitelja.
(3) Javni zavod vodi računovodske evidence in izdela letna poročila o finančnem poslovanju v skladu s predpisi o računovodstvu in finančnem poslovanju pravnih oseb javnega prava ter navodili ustanovitelja.
VI. JAVNOST DELA IN POSLOVNA TAJNOST 
33. člen 
(javnost dela) 
(1) Delo javnega zavoda je javno. Direktor ali oseba, ki jo pooblasti, obvešča javnost o delu javnega zavoda.
(2) Javnost dela se zagotavlja s poročili novinarjem in drugim predstavnikom javnosti.
(3) Način zagotavljanja poslovne tajnosti se uredi s statutom.
34. člen 
(varovanje poslovne skrivnosti in osebnih podatkov) 
(1) Direktor in drugi delavci ter člani organov javnega zavoda morajo varovati listine in podatke, do katerih pridejo oziroma so z njimi seznanjeni in so določeni za poslovno skrivnost oziroma vsebujejo osebne podatke, v skladu s predpisi.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka morajo varovati poslovno skrivnost tudi po prenehanju delovnega razmerja ali članstva v organu.
(3) Za poslovno skrivnost se štejejo podatki in dokumenti, ki:
1. so z zakonom in drugimi predpisi določeni kot poslovna skrivnost,
2. jih pristojni organ javnega zavoda določi kot poslovno skrivnost v skladu s predpisi,
3. jih kot poslovno skrivnost javnemu zavodu pošlje oziroma sporoči pristojni organ ali druga organizacija.
(4) Dokumente, ki vsebujejo informacijo javnega značaja, predloži prosilcu v skladu s predpisi direktor ali oseba, ki jo za to pooblasti.
VII. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI 
35. člen 
(tekoči mandati organov javnega zavoda) 
Mandati organov javnega zavoda se nadaljujejo do njihovega izteka.
36. člen 
(veljavnost splošnih aktov) 
Javni zavod uskladi splošne akte javnega zavoda z določbami tega sklepa v šestih mesecih po njegovi uveljavitvi.
37. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z uveljavitvijo tega sklepa preneha veljati Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Uradni list RS, št. 20/13).
38. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-98/2024
Ljubljana, dne 23. maja 2024
EVA 2023-3350-0071
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti