Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024

Kazalo

1440. Sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, stran 3997.

  
Na podlagi 6. člena Zakona o stavki (Uradni list SFRJ, št. 23/91)
za delodajalsko stran:
Javni zavod Radiotelevizija Slovenija, ki ga zastopa Uprava RTV Slovenija
in
za delavsko stran:
Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki ju zastopa Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, v imenu obeh Helena Milinković
Sindikat novinarjev Slovenije, ki ga zastopa Alenka Potočnik
(v nadaljevanju: podpisniki sporazuma)
sklenejo
S P O R A Z U M 
o razreševanju stavkovnih zahtev 
Podpisniki sporazuma uvodoma ugotavljajo, da ta sporazum sklenejo z namenom končati stavko, ki sta jo Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS in Sindikat novinarjev napovedala 13. maja 2022 in traja od 23. maja 2022 do preklica oziroma sklenitve sporazuma. Vsebina sporazuma ureja reševanje stavkovnih zahtev iz Napovedi stavke novinarjev in ustvarjalcev RTV Slovenija s pričetkom 23. maja 2022.
Podpisniki sporazuma se zavezujejo vzpostaviti sistem notranje regulacije novinarske in uredniške avtonomije ter okrepiti socialni dialog in kolektivne dogovore kot avtonomni vir notranjega pravnega reda.
Podpisniki sporazuma soglasno ugotavljajo, da je njihov skupni interes zagotoviti delovanje javnega zavoda tako, da se javna služba na področju radijske, televizijske in multimedijske dejavnosti opravlja ob spoštovanju in z uresničevanjem temeljnih načel delovanja javnega zavoda, ki jih določa Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1, Uradni list RS, št. 96/05, s spremembami in dopolnitvami). Podpisniki sporazuma se zavezujejo, da bodo pri uresničevanju zavez iz tega sporazuma, pri oblikovanju predlogov splošnih aktov in pri reševanju odprtih vprašanj zasledovali skupni cilj, in sicer uresničitev neodvisnosti ter novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije.
I. Razrešitev stavkovnih zahtev
Podpisniki tega sporazuma se strinjajo o rokih, načinih in vsebinah reševanja stavkovnih zahtev oziroma ukrepov, kot navedeno v nadaljevanju:
1. NOVINARSKA, UREDNIŠKA IN INSTITUCIONALNA AVTONOMIJA
Zaradi enotnega razumevanja je opredeljen pomen izrazov, uporabljen v tem poglavju sporazuma, v okviru zakonskih in statutarnih določb, in sicer:
Uredništvo pomeni enako kot uredniško-producentska enota v organizacijski strukturi RTV Slovenija. Vsebina izraza je identična opredelitvi uredništva v določbah 20. člena Zakona o medijih.
Zastopstvo zastopa programske delavce v posameznih uredniško-producentskih enotah.
Aktiv je organizacijska oblika članov uredništva, ki ga zavezuje Statut Društva novinarjev Slovenije oziroma interni statut.
Programska zasnova je programsko produkcijski načrt RTV Slovenija, ki vsebuje tudi programsko shemo, kot je opredeljena v določbah 17. člena Zakona o medijih.
a) Uprava RTV Slovenija (v nadaljevanju: uprava) se zavezuje, da bo po pregledu aktov, ki urejajo notranjo uredniško in novinarsko avtonomijo (Programski standardi, Poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija, Estetska in etična merila, Standardi in pravila komuniciranja na spletnem mestu rtvslo.si, Pravilnik o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, Usmeritve uredništvom za izrekanje mnenj o kandidatih za odgovornega urednika v UPE RTV Slovenija, Navodilo o varovanju dostojanstva poslušalcev, gledalcev in drugih udeležencev v neposrednih prenosih in neposrednih »kontaktnih« oddajah ter oddajah posnetih v naprej v medijih javnega zavoda RTV Slovenija) in poročila o njihovem izvajanju pripravila morebitne spremembe in dopolnitve zgoraj navedenih aktov, pri čemer bo vodilo tudi uredniška in novinarska avtonomija ter odgovornost do javnosti.
Uprava bo spremembe in dopolnitve zgoraj navedenih aktov posredovala zastopstvom, aktivom in pristojnim organom ter socialnim partnerjem v predhodno mnenje.
V zvezi s stavkovno zahtevo po spoštovanju Poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija se Uprava zavezuje, da bo za zaposlene in sodelavce v uredništvih in produkcijskih enotah redno organizirala izobraževanja in usposabljanja o Merilih.
Rok: 9 mesecev po podpisu dogovora. 
b) V povezavi s stavkovno zahtevo po neodvisnem in stabilnem financiranju bo Uprava v roku 30 dni od podpisa stavkovnega sporazuma pozvala sindikate v zavodu in Svet delavcev, da imenujejo po enega predstavnika v posvetovalno telo, ki bo skupaj z Upravo pripravilo predloge rešitev za zagotovitev stabilnega in neodvisnega financiranja javnega zavoda. Te bo naslavljala na ustanovitelja. Posvetovalno telo bo delovalo toliko časa, dokler stabilno in neodvisno financiranje za vse z zakonom določene obveznosti javnega zavoda ne bo zagotovljeno. Uprava se zavezuje, da bo posvetovalno telo redno obveščala tudi o poteku razgovorov in drugi komunikaciji z ustanoviteljem.
Posvetovalno telo se ustanovi tudi v primeru, da kateri od zgoraj navedenih ne imenuje svojega predstavnika.
c) Podpisniki sporazuma ugotavljajo, da sta postali zahtevi po ponovitvi postopkov imenovanja urednika uredništva za nove medije in odgovorne urednice IP TVS in zahtevi po njunem odstopu brezpredmetni.
Podpisniki stavkovnega sporazuma soglašajo, da ob imenovanjih niso bili izpeljani vsi ustrezni postopki. Uprava se zaveže, da bo ob imenovanjih odgovornih urednikov in vršilcev dolžnosti odgovornih urednikov spoštovala vse predpisane postopke, vključno s posvetovanjem o kandidatih za odgovornega urednika oziroma vršilca dolžnosti odgovornega urednika s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik oziroma vršilec dolžnosti odgovornega urednika imenovan.
d) Zahteva po takojšnjem umiku Smernic za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah (Informator št. 182/2021) se realizira z ustanovitvijo delovne skupine, v kateri so med drugimi predstavniki aktivov, novinarskih sindikatov, uredništev in vodstva RTV Slovenija, ki bo pripravila nove smernice.
Uprava se zavezuje, da bo v roku enega meseca po podpisu tega sporazuma začela s postopkom spremembe veljavnih Smernic za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah (Informator št. 182/2021), iz katerih bo brisala naslednje točke: 2.1., 2.2., 2.4., 2.5.
e) Zahteva po takojšnjem umiku sklepa 2-2 Programskega sveta z dne 17. marca 2022 se realizira s pisno izjavo Uprave, da bo do dneva objave sporazuma Svetu predlagala, da opravi ponovno obravnavo sklepa 2-2 Programskega sveta z dne 17. marca 2022.
f) Zastopniki uredništev in aktivi ter uprava v treh mesecih po sklenitvi sporazuma začnejo pogajanja za sklenitev Dogovora o izvajanju uredniške in poklicne avtonomije na RTV Slovenija. Predlog Dogovora o izvajanju novinarske in uredniške avtonomije na RTV Slovenija pripravijo zastopstva, aktivi in novinarski sindikati.
g) Podpisniki tega sporazuma soglašajo, da bo sestavni del Dogovora ustanovitev zastopstva. Imenovanje, funkcije, mandat in delovanje bodo podrobneje določeni v okviru Dogovora.
2. DOGOVOR O KADROVSKI POLITIKI IN POGAJANJA O DVIGU NAJNIŽJIH PLAČ NA RTV
a) Podpisniki tega sporazuma si bodo za zagotovitev zadostnih kadrovskih kapacitet in za izboljšanje delovnih razmer prizadevali za ohranitev delovnih mest in zaposlenosti ter nadomeščanje zaposlenih, ki se upokojujejo. Podpisniki sporazuma bodo zato sklenili Dogovor o kadrovski in razvojni politiki 2024–2026.
b) Zahteva po razporeditvi zaposlenih na delovna mesta in v plačne razrede glede na delovne naloge, ki jih dejansko opravljajo, se realizira tako, da se uprava zaveže, da bo ob novo vloženih zahtevkih zaposlenih za izstavitev pogodbe za ustrezno delovno mesto, obravnavala vložene zahtevke ter si prizadevala za dosego dogovora in izogib sodnih postopkov.
Uprava se zavezuje, da bo obravnavala zahteve honorarnih sodelavcev, ki izpolnjujejo elemente delovnega razmerja, in v primeru upravičenosti zahteve predlagala sklenitev delovnega razmerja.
Uprava se zavezuje, da bo na vložene zahtevke odgovorila v roku 30 dni.
c) Uprava in sindikati bodo s sklenitvijo sporazuma začeli pogajanja za odpravo anomalij pri plačah zaposlenih v spodnji tretjini plačne lestvice v RTV Slovenija, in sicer za vsa delovna mesta v RTV Slovenija. Uprava se zavezuje, da bodo v pogajanja, vključno s pogajanji za spremembe že sprejetih Aneksov št. 14 in 15 h Kolektivni pogodbi JZ RTV Slovenija, enakopravno vključeni vsi trije sindikati pri delodajalcu.
d) Uprava se zavezuje, da bo po podpisu tega sporazuma začela s postopkom priprave ali spremembe naslednjih internih pravnih aktov:
– spremembo Pravilnika o delovnem času,
– spremembo Pravilnika o večopravilnosti,
– pripravo pravnega akta o mentorstvu, ki bo podlaga za vzpostavitev celovitega in plačanega sistema mentorstva ter (pre)usposabljanja,
– pripravo pravnega akta o izobraževanju, ki bo izhodišče za prenovo delovanja Akademije RTV Slovenija.
Uprava se zavezuje, da bo navedene pravne akte posredovala v predhodno mnenje sindikatom. Rok do konca leta 2024.
3. VZPOSTAVITEV SOCIALNEGA DIALOGA
a) S sklenitvijo sporazuma bodo socialni partnerji začeli pogajanja za sklenitev Dogovora o izvajanju socialnega dialoga na RTV Slovenija z namenom oblikovanja pravil poštenega in transparentnega ter celovitega socialnega dialoga, pogajanj, posvetovanj in redne izmenjave informacij med predstavniki delodajalca in sindikati glede vseh vprašanj, ki zadevajo zaposlene na RTV Slovenija.
b) Podpisniki sporazuma, ki so podpisniki Pogodbe o sindikalnem delu, začnejo v okviru socialnega dialoga tudi pogajanja za njeno spremembo, predlog pripravijo novinarski sindikati.
Rok: v 3 mesecih po sklenitvi tega sporazuma.
c) Podpisnika Kolektivne pogodbe za poklicne novinarje (KPPN; Uradni list RS, št. 31/91-I, 43/06), v 5 mesecih po sklenitvi tega sporazuma začneta pogajanja za dopolnitev in spremembo KPPN. Sindikat novinarjev Slovenije kot podpisnik pripravi predlog sprememb in dopolnitev KPPN.
4. PLAČANA STAVKA
Za čas stavke in stavkovnih dni, organiziranih 23. maja, 20. junija in 26. septembra 2022 in 4. aprila 2023 podpisniki sporazuma ugotavljajo, da je bila zahteva izpolnjena, saj so stavkajoči prejeli osebni dohodek, kot če bi delali.
V primeru stavke, ki bi bila posledica kršitev tega sporazuma, stavkajočim za čas stavke pripada nadomestilo v višini plače, ki bi jo prejeli, če bi delali.
5. POSEBNE STAVKOVNE ZAHTEVE
a) V zvezi z zahtevo po umiku predlaganih statutarnih sprememb podpisniki tega sporazuma ugotavljajo, da so bile sprejete in objavljene v Uradnem listu RS, št. 92/22.
b) Uprava bo v sodelovanju z novinarskimi sindikati in uredništvom pripravila načrt kadrovske in produkcijske ureditve Informativnega programa TVS, ki je bil v času stavke izpostavljen pritiskom in spremembam.
Ureditev kadrovskih razmer med drugim vsebuje pregled sklenjenih pogodb o zaposlitvi v obdobju od maja 2022, prilagajanje števila delavcev dejanskim potrebam ter razvoj in usposabljanje zaposlenih.
c) Uprava RTV Slovenija si bo skupaj s socialnimi partnerji prizadevala za izpolnitev še nerealiziranih zavez Vlade RS o financiranju javnega zavoda na podlagi Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018 (Uradni list RS, št. 80/18).
d) V zvezi s posebno zahtevo pod točko 7. podpisniki sporazuma ugotavljajo, da sta zahtevi po odstopu generalnega direktorja in predsednika Programskega sveta RTV Slovenija po uveljavitvi ZRTVS-1B postali brezpredmetni.
II. Stalna delovna skupina 
Za morebitna vprašanja, ki niso neposredno naslovljena v tem sporazumu, ali vprašanja, ki se utegnejo pojaviti med izvrševanjem tega sporazuma, je pristojna stalna delovna skupina, ki šteje tri člane, od katerih po enega člana imenujeta Uprava in novinarski sindikat, tretjega člana pa imenujeta sporazumno. Delovna skupina v roku petnajstih (15) dni od ustanovitve sprejme svoj poslovnik, ki se objavi v Informatorju RTV Slovenija.
Mandat delovne skupine je dve (2) leti po sklenitvi sporazuma. Delovna skupina se o vseh vprašanjih posvetuje na rednem sestanku, ki je največ enkrat mesečno.
Rok ustanovitve: v mesecu dni od sklenitve sporazuma. 
III. Ustavitev vseh stavkovnih aktivnosti 
Sindikati, podpisniki tega sporazuma, se s sklenitvijo tega sporazuma zavežejo stavko takoj zaključiti. Uprava se zavezuje, da v času izvajanja tega sporazuma ne bo ukrepala v nasprotju z rešitvami, za katere je sklenila ta sporazum.
IV. Objava sporazuma 
Ta sporazum se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in Informatorju ter velja z dnem podpisa.
V. Urejanje sporov v zvezi z razlago in izvajanjem sporazuma 
Za morebitne spore v zvezi z izvajanjem in razlago tega sporazuma se uporabljajo določbe Zakona o kolektivnih pogodbah (Uradni list RS, št. 43/06).
Ljubljana, dne 22. maja 2024
Uprava Javnega zavoda 
Radiotelevizije Slovenija 
Zvezdan Martić 
predsednik uprave 
RTV Slovenija 
Helena Milinković 
predsednica 
Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS 
Andrej Trček 
član uprave RTV Slovenija 
Alenka Potočnik 
predsednica 
Sindikata novinarjev Slovenije 
Franci Pavšer 
član uprave RTV Slovenija 
delavski direktor 
ODSOTEN

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti