Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024

Kazalo

1450. Pravilnik za sofinanciranje javnih kulturnih programov in kulturnih projektov s področja ljubiteljske dejavnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec, stran 4046.

  
Na podlagi 25. in 66. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18 – ZNOrg, 3/22 – ZDeb in 105/22 – ZZNŠPP) in 16. člena Statuta Občina Dobrova - Polhov Gradec (Uradni list RS, št. 155/22 – UPB-1) je Občinski svet Občine Dobrova - Polhov Gradec na 11. redni seji dne 15. 5. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
za sofinanciranje javnih kulturnih programov in kulturnih projektov s področja ljubiteljske dejavnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(predmet pravilnika) 
(1) Ta pravilnik določa postopek, upravičence, pogoje, merila in kriterije za sofinanciranje in vrednotenje javnih kulturnih programov, prireditev in projektov registriranih kulturnih društev in kulturnih dejavnosti drugih društev, ki imajo v svoji dejavnosti registrirano tudi kulturno dejavnost v Občini Dobrova - Polhov Gradec.
(2) Predmet tega pravilnika je razdelitev proračunskih sredstev, ki jih Občina Dobrova - Polhov Gradec v ta namen zagotavlja v vsakoletnem proračunu in se upravičencem razdelijo na podlagi javnega razpisa.
2. člen 
Za kulturne programe in projekte štejejo vse oblike ustvarjanja, poustvarjanja, posredovanja in varovanja kulturnih dobrin na področju vokalno glasbene dejavnosti, recitacijske in literarne dejavnosti, plesne dejavnosti, likovne in fotografske dejavnosti, instrumentalne glasbene dejavnosti, gledališke in lutkovne dejavnosti, folklorne in druge dejavnosti ter tehnične kulture.
3. člen 
(zagotavljanje sredstev) 
(1) Občinski svet Občine Dobrova - Polhov Gradec s sprejemom letnega programa kulture za tekoče leto določi obseg sredstev za programe ljubiteljske kulturne dejavnosti.
(2) Odbor za družbene dejavnosti Občinskega sveta Občine Dobrova - Polhov Gradec določi razdelilnik sredstev proračunske postavke 18023 Programi kulturnih društev po sklopih iz 2. točke 4. člena najkasneje do objave javnega razpisa.
(3) V kolikor sredstva za posamezen namen ne bodo v celoti izkoriščena, se sredstva s sklepom komisije lahko prerazporedijo na drug namen financiranja.
4. člen 
(predmet sofinanciranja) 
(1) Sofinancirajo se naslednje vsebine:
1. Redna dejavnost registriranih kulturnih društev
2. Programska dejavnost registriranih kulturnih društev in kulturna dejavnost drugih društev, ki imajo v svoji dejavnosti registrirano tudi kulturno dejavnost
3. Udeležba na tekmovanjih in srečanjih
4. Projekti založništva
5. Razvojne dejavnosti v kulturi
6. Prireditve in projekti
7. Sofinanciranje prostorov za delovanje kulturnih društev
8. Nakup opreme za izvajanje redne dejavnosti.
(2) Predmet tega pravilnika ni dodelitev sredstev za investicije.
5. člen 
(upravičenci) 
Pravico do kandidiranja za pridobitev sredstev na podlagi tega pravilnika imajo ljubiteljska društva, ki delujejo na področju Občine Dobrova - Polhov Gradec.
6. člen 
(pogoji) 
(1) Pravico do sofinanciranja po tem pravilniku imajo izvajalci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– kot pravne osebe so ustanovljeni ali registrirani v skladu z zakonom, ki ureja društva za opravljanje dejavnosti s področja kulture;
– imeti morajo sedež in področje delovanja v Občini Dobrova - Polhov Gradec najmanj eno (1) leto;
– imajo urejeno evidenco o članstvu ter evidenco o udeležencih programa;
– imeti morajo zagotovljene materialne in prostorske pogoje;
– izkazati morajo nepridobitni značaj delovanja društva in programa oziroma projekta, s katerim kandidirajo;
– v vsaki sofinancirani dejavnosti mora biti vsaj 70 % občanov iz Občine Dobrova - Polhov Gradec;
– izdelano morajo imeti finančno konstrukcijo, iz katere je razviden predviden vir prihodkov in stroškov za izvedbo dejavnosti;
– niso na drugih razpisih občine oziroma iz drugih proračunskih postavk občine pridobili sredstev za iste programe;
– imajo poravnane vse obveznosti do občine in zavodov, katerih ustanoviteljica je občina;
– so njihovi programi v javnem interesu;
– skupine delujejo izključno v imenu in za račun društva, katerega član so.
(2) Vsako društvo, ki je sofinancirano s strani občine, je dolžno na povabilo občine brezplačno nastopiti oziroma sodelovati na vsaj eni prireditvi letno, v svojih promocijskih gradivih in javnih objavah pa je dolžno občino navesti kot sofinancerja.
II. POSTOPEK 
7. člen
(javni razpis) 
(1) Sredstva za sofinanciranje društvenih kulturnih dejavnosti se upravičencem dodelijo na podlagi vsakoletnega javnega razpisa, ki se časovno prilagodi postopku priprave in sprejemanja občinskega proračuna.
(2) Javni razpis se objavi na spletni strani Občine Dobrova - Polhov Gradec in ali v uradnem glasilu občine.
(3) Rok za prijavo na javni razpis ne sme biti krajši od 14 dni od objave javnega razpisa.
(4) Besedilo objave javnega razpisa mora vsebovati:
– podatke o naročniku;
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
– navedbo področij, ki so predmet javnega razpisa;
– merila in kriterije za vrednotenje programov, prireditev in projektov;
– navedbo pogojev, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci in njihovi programi/projekti;
– navedbo okvirne višine razpoložljivih sredstev, namenjenih za predmet javnega razpisa;
– navedbo obdobja, v katerem morajo biti dodeljena sredstva porabljena;
– razpisni rok;
– določila glede vsebine vlog in obveznih prilog;
– določila glede dostave oziroma pošiljanja vlog;
– navedbo javnega uslužbenca občinske uprave, pristojnega za dajanje informacij v zvezi z javnim razpisom;
– informacijo o morebitni razpisni dokumentaciji, ki je vlagateljem na razpolago;
– predvideni datum obveščanja vlagateljev glede izida javnega razpisa.
8. člen 
(strokovna komisija) 
(1) Komisijo, ki vodi postopek JR, s sklepom imenuje župan.
(2) Komisija je sestavljena iz treh članov, en izmed članov komisije je predstavnik občinske uprave.
(3) Predsednik in člani komisije ne smejo kandidirati na javnem razpisu, ne smejo biti z vlagatelji, ki kandidirajo za dodelitev sredstev, interesno povezani v smislu poslovne povezanosti, sorodstvenega razmerja (v ravni vrsti ali v stranski vrsti do vštetega četrtega kolena), v zakonski zvezi, v zunajzakonski skupnosti, v svaštvu do vštetega drugega kolena tudi, če so te zveze, razmerja oziroma skupnosti že prenehale. Prav tako ne smejo sodelovati pri delu komisije, če obstajajo druge okoliščine, ki bi vplivale na njihovo neobjektivnost in nepristranskost (npr. osebne povezave).
(4) Komisija se sestaja na rednih in izrednih sejah. Seje lahko potekajo tudi dopisno. Komisija o poteku sej in o svojem delu vodi zapisnik. Komisija je sklepčna, če je na seji navzoča večina članov. Predlagana odločitev je sprejeta, če je na sklepčni seji za odločitev glasovala večina opredeljenih glasov navzočih članov.
(5) Naloge strokovne komisije so:
– pregled in ocena vsebine razpisne dokumentacije;
– odpiranje in ugotavljanje pravočasnosti ter popolnosti prejetih vlog (formalna popolnost);
– pregled in ocena vlog na podlagi meril, pogojev in kriterijev navedenih v JR oziroma razpisni dokumentaciji ter v tem pravilniku;
– priprava predloga izvajalcev in izbranih dejavnosti;
– pregled in potrditev predloga razporeditve sredstev po področjih ter izvajalcih;
– vodenje zapisnikov o svojem delu;
– priprava predlogov, mnenj in pobud za spremembo oziroma dopolnitev pravilnika;
– priprava dodatnih meril in pogojev, ki se po potrebi vključijo v razpisno dokumentacijo oziroma uporabijo pri ovrednotenju prijavljenih dejavnosti.
9. člen 
(vloge) 
(1) Predlagatelji formalno nepopolnih vlog so v roku 8 dni od odpiranja vlog pozvani k njihovi dopolnitvi. Če pozvani predlagatelji vlog ne dopolnijo v roku 8 dni od izdaje pisnega poziva k dopolnitvi, se vloge s sklepom zavržejo kot nepopolne. S sklepom se zavržejo tudi prepozne vloge, ki so prispele po preteku pozivnega oziroma razpisnega roka. Vloge, ki so jih podale neupravičene osebe, se s sklepom zavrnejo.
(2) Vloga na javni razpis je lahko tudi elektronska, če je tako določeno v javnem razpisu. Način elektronske predložitve vloge mora biti določen v razpisni dokumentaciji.
(3) Vloga mora biti oddana na predpisanih obrazcih.
10. člen 
(pogodba o sofinanciranju) 
(1) Na podlagi predloga strokovne komisije (zapisnika) se izda o vsaki pravočasni in popolni vlogi, prispeli na javni razpis, sklep, s katerim se odloči o odobritvi ter višini dodeljenih sredstev ali zavrnitvi sofinanciranja, najkasneje v 90 dneh od datuma odpiranja vlog.
(2) Z vsakim izvajalcem, ki mu je bilo priznano sofinanciranje, sklene občina pisno pogodbo o sofinanciranju, s katero se uredijo vsa medsebojna razmerja v zvezi z zagotavljanjem in koriščenjem občinskih sredstev.
(3) Obvezne sestavine pogodbe so:
– pogodbeni stranki (naziv, naslov, davčna številka ali identifikacijska številka za davek na dodano vrednost, številka transakcijskega računa in drugi podatki);
– predmet in način sofinanciranja;
– višina dodeljenih sredstev;
– obdobje, v katerem morajo biti dodeljena sredstva porabljena;
– način nadzora nad namensko porabo sredstev;
– določilo o sankcijah, če izvajalec nenamensko porabi sredstva oziroma ne izpolni pogodbenih obveznosti;
– določilo, da mora izvajalec sproti obveščati občinsko upravo o spremembah, ki lahko vplivajo na izpolnitev pogodbenih obveznosti;
– obveznost poročanja izvajalca občinski upravi.
(4) Če izbrani izvajalec pogodbe ne podpiše ali ne vrne občinski upravi v roku 30 dni od izdaje pisnega poziva za podpis, se zadevo obravnava, kot da je odstopil od zahteve po sofinanciranju. O preostanku oziroma neporabljenih sredstvih pa na predlog komisije odloči župan s sklepom.
11. člen 
(spremljanje in nadzor nad izvajanjem pogodb) 
(1) Izvajalci so dolžni izvajati programe v skladu s podpisano pogodbo, s tem pravilnikom in za namene, za katere so jim bila odobrena sredstva iz občinskega proračuna.
(2) Občinski organ, pristojen za nadzor nad porabo proračunskih sredstev, ima pravico pri izvajalcu preveriti namenskost porabe dodeljenih sredstev iz občinskega proračuna in izvajanje letnega programa kulture izbranega izvajalca.
(3) V primeru, da se ugotovi nenamenska poraba sredstev ali neizvajanje letnega programa s strani izvajalca, se sofinanciranje s strani Občine Dobrova - Polhov Gradec takoj ustavi, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti v občinski proračun skupaj z zakonsko predpisanimi zamudnimi obrestmi.
(4) Izvajalec pri katerem se ugotovi kršitve določb tega pravilnika in pogodbe, se v naslednjem letu ne more prijaviti na javni razpis Občine Dobrova - Polhov Gradec za sofinanciranje letnega programa kulture.
12. člen 
(izjeme pri financiranju) 
Župan občine lahko izjemoma, ob smiselni uporabi 102. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, izda sklep o financiranju kulturnega projekta iz interventnih sredstev občine, brez javnega razpisa. V tem primeru se lahko sofinancirajo tisti kulturni projekti, ki bi izpolnjevali pogoje za prijavo na javni razpis občine, pa prijava zaradi objektivnih okoliščin, ki niso na strani vlagatelja, ni mogoča, ker je rok za prijavo na javni razpis že potekel. Kulturne projekte, za katere vsebinsko ustrezen razpis ni predviden, lahko župan iz interventnih sredstev podpre le, kadar so utemeljeni z javnim interesom na področju kulture, kar mora v sklepu posebej obrazložiti.
III. MERILA IN KRITERIJI ZA SOFINANCIRANJE 
13. člen
(merila za sofinanciranje) 
(1) Strokovna komisija, občinska uprava ter predlagatelji programov ter projektov se pri pripravljanju, sprejemanju in izvajanju odločitev o izbiri kulturnih programov, ki jih iz občinskega proračuna sofinancira občina, ravnajo po merilih in kriterijih, navedenih v prilogi 1 tega pravilnika.
(2) Merila so določena v točkah.
(3) Končna višina sofinanciranja programa/področja ljubiteljskih kulturnih dejavnosti je zmnožek med številom dodeljenih točk in končno vrednostjo točke, pri čemer je končna vrednost točke količnik med določeno višino sredstev za program/področje in skupnim številom zbranih točk vseh ovrednotenih vlog posameznega razpisnega sklopa.
IV. KONČNI DOLOČBI 
14. člen
(prenehanje veljavnosti prejšnjega pravilnika) 
Z dnem uveljavitve tega Pravilnika za področje kulture prenehajo veljati Pravilnik o sofinanciranju dejavnosti in programov društev v Občini Dobrova - Polhov Gradec (Uradni list RS, št. 32/09), Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sofinanciranju dejavnosti in programov društev v Občini Dobrova - Polhov Gradec (Uradni list RS, št. 33/10), Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o sofinanciranju dejavnosti in programov društev v Občini Dobrova - Polhov Gradec (Uradni list RS, št. 3/14) za sofinanciranje javnih kulturnih programov in kulturnih projektov s področja ljubiteljske dejavnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec.
15. člen 
(veljavnost odloka) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0007/2024-4
Dobrova, dne 15. maja 2024
Župan 
Občine Dobrova - Polhov Gradec 
Jure Dolinar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti