Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024

Kazalo

1452. Pravilnik o štipendiranju dijakov in študentov v Občini Dravograd, stran 4052.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE) in 16. člena Statuta Občine Dravograd (Uradni list RS, št. 8/20 – UPB4 in 106/23) je Občinski svet Občine Dravograd na 13. redni seji dne 16. 5. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o štipendiranju dijakov in študentov v Občini Dravograd 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo namen, vrsta štipendije (splošna, kadrovska), upravičenci, pogoji in merila ter postopek dodeljevanja štipendij za dijake in študente v Občini Dravograd, trajanje štipendiranja ter pravice in obveznosti Občine Dravograd (v nadaljevanju: štipenditor) in štipendistov.
V pravilniku uporabljeni izrazi zapisani v moški spolni slovnični obliki za osebe, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen 
Namen dodeljevanja splošnih štipendij po tem pravilniku je spodbujanje izobraževanja in doseganje višje ravni izobrazbe štipendistov, spodbujanje doseganja izjemnih dosežkov, vzpostavljanje enakih možnosti izobraževanja, zagotavljanje iskanih strokovnih znanj, izboljšanje zaposljivosti, odgovornosti štipendistov za potek svojega izobraževanja in za kakovost življenja v skupnosti.
Namen dodeljevanja kadrovskih štipendij po tem pravilniku je poleg namena, navedenega v prvem odstavku tega člena, tudi zagotavljanje kadrovskih potreb občine ali javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Dravograd na družboslovnem, naravoslovnem, humanističnem in tehničnem področju.
3. člen 
Sredstva za štipendije se zagotavljajo v proračunu občine v višini, ki je določena z odlokom o proračunu Občine Dravograd za tekoče leto.
Višina zneska splošne štipendije znaša 30 eur za dijake in 40 eur za študente. Dodatek k štipendiji glede na doseženo družbeno angažiranost se določi od najmanj 50 % do največ 80 % višine zneska štipendije.
Delež dodatka in merila za njegovo določitev se podrobneje opredelijo v javnem razpisu.
Višina zneska kadrovske štipendije znaša 300 eur.
Višina zneska splošne in kadrovske štipendije se uskladi vsakih pet let v skladu z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. Splošna in kadrovska štipendija po tem pravilniku se izključujeta.
4. člen 
Do štipendije so upravičene osebe s statusom dijaka srednješolskega izobraževanja vključno od drugega letnika in osebe s statusom študenta dodiplomskega študija vključno od drugega letnika do začetka absolventskega staža ter osebe s statusom študenta podiplomskega magistrskega študija od prvega letnika dalje do začetka absolventskega staleža (v nadaljevanju besedila: kandidati), ki:
– so državljani Republike Slovenije,
– imajo stalno prebivališče v Občini Dravograd,
– so bili glede na povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem letu uvrščeni od 4. do 7. dohodkovnega razreda po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, v delu državnih štipendij brez dodatkov in po zakonu, ki ureja usklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.
– niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso družbeniki gospodarskih družb in niso prejemniki druge kadrovske štipendije.
Izjemoma se lahko podeli kadrovska štipendija tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja iz druge alineje prvega odstavka tega člena.
5. člen 
Splošne štipendije se podeljujejo za obdobje enega leta. Kadrovske štipendije se podeljujejo za obdobje več let do zaključka učnega oziroma študijskega programa.
Štipendija se posameznemu dijaku izplačuje od 1. septembra tekočega leta do 31. avgusta naslednjega leta in študentom od 1. oktobra tekočega leta do 30. septembra naslednjega leta.
Štipendija se izplačuje na transakcijski račun štipendista do 10. v mesecu za pretekli mesec.
6. člen 
Štipendija se lahko izplača v enkratnem znesku v višini preostalih zneskov štipendij za šolsko oziroma študijsko leto, če štipendist konča izobraževanje prej, kot je določeno z učnim oziroma študijskim programom.
7. člen 
Postopek dodelitve sredstev za štipendiranje po tem pravilniku vodi tričlanska komisija (v nadaljevanju: komisija), ki jo imenuje župan.
Komisija opravi strokovni pregled popolnih in pravočasnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev, meril in kriterijev iz tega pravilnika in javnega razpisa.
Na podlagi predloga komisije o upravičenosti do štipendije odloči pristojni organ občinske uprave z odločbo.
8. člen 
Javni razpis se objavi na spletni strani Občine Dravograd.
Dodatni pogoji, merila in kriteriji za dodeljevanje štipendij po tem pravilniku se podrobneje določijo v javnem razpisu.
Potrebna dokumentacija za dokazovanje izpolnjevanja pogojev, meril, obvezni obrazci in ostale podrobnosti za izvedbo javnega razpisa se opredelijo v razpisni dokumentaciji.
9. člen 
Za družbeno angažiranost se šteje prostovoljstvo na različnih področjih družbenih dejavnosti in drugo družbeno koristno delo.
Vlagatelji dokazujejo aktivno delovanje s potrdili nevladnih in drugih organizacij ter javnih zavodov iz Občine Dravograd.
Podrobnejša opredelitev vrednotenja se opredeli v javnem razpisu.
10. člen 
Na podlagi vrednotenja komisija kandidate razvrsti glede na doseženo število točk.
V primeru, da ima več kandidatov enako število točk, ima prednost pri izbiri kandidat, ki je vpisan v višji letnik izobraževanja.
11. člen 
Medsebojne obveznosti in pravice med štipenditorjem in štipendistom se uredijo s pogodbo o štipendiranju.
Če štipendist ob sklenitvi pogodbe še ni polnoleten, sklene pogodbo njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik.
12. člen 
Nadzor nad dodeljevanjem štipendij izvaja občinska uprava.
Upravičenec do štipendije po tem pravilniku, pri katerem se ugotovi, da mu je bila štipendija dodeljena na podlagi neresničnih podatkov ali navedb, ali je štipendist prekršil druga določila pogodbe o štipendiranju, je dolžan vrniti dodeljeno štipendijo v celoti, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunajo od dneva nakazila do dneva vračila štipendije.
13. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0008/2024
Dravograd, dne 16. maja 2024
Župan 
Občine Dravograd 
Anton Preksavec 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti