Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024

Kazalo

1466. Sklep o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za nadomestitveno lokacijo kmetije v Savini (lokacija Savina 1), stran 4072.

  
Na podlagi 57. člena Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (Uradni list RS, št. 131/23, v nadaljevanju: ZORZFS), 119. in 129. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE, 95/23 – ZIUOPZP in 23/24) ter 31. člena Statuta Občine Ljubno (Uradni list RS, št. 65/17) je župan Občine Ljubno dne 14. 5. 2024 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za nadomestitveno lokacijo kmetije v Savini (lokacija Savina 1) 
1. člen 
(predmet sklepa) 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta na kmetijskih zemljiščih brez spremembe namenske rabe za nadomestitveno lokacijo kmetije v Savini – lokacija Savina 1 (v nadaljevanju OPPN), saj so bili obstoječi objekti kmetije med poplavo dne 4. 8. 2023 porušeni.
(2) S tem sklepom se upoštevajo Izhodišča za nadaljnje postopke priprave posameznih prostorskih aktov za nadomestitvene gradnje po poplavah v avgustu 2023, ki jih je v marcu 2024 izdelala Občina Ljubno (št. dokumenta 350-0005/2023-33) za potrebe izdelave potrebnih PA.
2. člen 
(območje in predmet načrtovanja) 
(1) Območje OPPN se nahaja zahodno od Ljubnega ob Savinji, na terasi nad Savinjo in nad lokalno cesto LC 221111. Območje OPPN obsega zemljišča s parcelnimi številkami 311 in 307/1 k.o. Savina (924). Območje OPPN se lahko na podlagi zahtev nosilcev urejanja prostora v postopku priprave tudi spremeni – smiselno razširi ali zoži.
(2) Predmet OPPN je nadomestitvena gradnja stanovanjske stavbe in gospodarskega objekta.
3. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Strokovne rešitve prostorskih ureditev se izdelajo na osnovi veljavne prostorske dokumentacije občine, prikaza stanja prostora, analize prostora, investicijskih namer lastnika ter smernic in mnenj nosilcev urejanja prostora.
(2) Če se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je treba izdelati dodatne strokovne podlage, se te pripravijo med postopkom izdelave OPPN.
4. člen 
(vrsta postopka in roki) 
(1) OPPN se pripravi in sprejme po rednem postopku skladno s 57. členom Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (Uradni list RS, št. 131/23, v nadaljevanju: ZORZFS) ter 119. in 129. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE, 95/23 – ZIUOPZP in 23/24).
(2) Za pripravo OPPN so opredeljeni naslednji okvirni roki, ki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo:
faza
rok
– 
izdelava pobude za pripravo sklepa o pripravi OPPN 
pridobljeno
– 
pridobitev mnenja Zavoda RS za varstvo narave
pridobljeno
– 
sprejem sklepa o pripravi OPPN, pridobitev identifikacijske številke MOP
10 dni
– 
pridobitev podrobnejših usmeritev in podatkov pristojnih NUP ter pridobivanje odločitve ministrstva, pristojnega za celovito presojo vplivov na okolje, ali je treba za OPPN izvesti celovito presojo vplivov na okolje
5+30* dni
– 
izdelava osnutka OPPN – po prejemu usmeritev in strokovnih podlag, ki bi jih zahtevali NUP v podrobnejših usmeritvah **
15 dni
– 
pridobivanje mnenj NUP **
5+30* dni
– 
izdelava dopolnjenega osnutka OPPN za javno razgrnitev 
15 dni
– 
javna razgrnitev in javna obravnava
30*
– 
priprava stališč do morebitnih pripomb v javni razgrnitvi, sprejem stališč
5 dni
– 
izdelava predloga OPPN (po prejemu stališč do pripomb)
15 dni
– 
morebitna dopolnitev mnenj NUP k predlogu ** 
30/45*
– 
izdelava usklajenega predloga OPPN za sprejem na občinskem svetu, po prejemu vseh mnenj NUP
10 dni
– 
sprejem odloka OPPN na občinskem svetu 
15 dni
– 
objava odloka OPPN v uradnem glasilu
15 dni
– 
izdelava končnih izvodov OPPN 
5 dni
* zakonsko določeni roki
** v primeru potrebnosti izvedbe CPVO se v teh fazah izdela tudi okoljsko poročilo ter nanj pridobi mnenje ministrstva in relevantnih NUP o ustreznosti okoljskega poročila
5. člen 
(nosilci urejanja prostora) 
(1) Nosilci urejanja prostora, ki v postopku priprave OPPN podajo usmeritve in mnenja so:
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor in graditev, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija za vode, Sektor območja Savinje, Mariborska cesta 88, 3000 Celje
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana
– Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije d.d., Vrunčeva 2a, 3000 Celje
– JP Komunala d.o.o. Mozirje, Praprotnikova ulica 36, 3330 Mozirje
– Telekom Slovenije, PE Celje, Lava 1, 3000 Celje
– Telemach d.o.o., Cesta Ljubljanske brigade 21, 1000 Ljubljana
– Občina Ljubno, Cesta v Rastke 12, 3333 Ljubno ob Savinji.
(2) V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v postopku priprave OPPN izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
6. člen 
(način vključevanja javnosti) 
(1) Občina seznani javnost s pričetkom postopka priprave OPPN z objavo tega sklepa in spremljajočega gradiva na spletni strani občine.
(2) Občina pripravi javno razgrnitev dopolnjenega osnutka OPPN, ki traja najmanj 30 dni, v tem času zagotovi njegovo javno obravnavo. Javnost se seznani s krajem in časom javne razgrnitve in javne obravnave, s spletnim naslovom, kjer je dopolnjeni osnutek OPPN objavljen, z načinom dajanja pripomb in rokom za njihovo posredovanje.
(3) Občina prouči pripombe in predloge javnosti ter do njih zavzame stališča, ki jih skupaj s predlogom OPPN objavi na svoji spletni strani.
(4) Občinski svet občine sprejme OPPN z odlokom, ki se po sprejemu javno objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
7. člen 
(seznam podatkov in strokovnih podlag ter obveznosti udeležencev glede njihovega zagotavljanja) 
Pri izdelavi OPPN je potrebno upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja in varstva okolja.
8. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN) 
Vse stroške v zvezi s pridobivanjem strokovnih podlag, strokovnih rešitev ter izdelavo OPPN prevzame Občina Ljubno.
9. člen 
(celovita presoja vplivov na okolje) 
(1) V skladu z drugim odstavkom 128. člena ZUreP-3 je bilo pridobljeno mnenje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Celje o verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana na varovana območja in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja št. 3563-0194/2024-2 z dne 3. 5. 2024. Iz mnenja izhaja, da presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana v naravo na varovana območja za OPPN ni treba izvesti.
(2) Ministrstvo, pristojno za celovito presojo vplivov na okolje, v 15 dneh po prejemu obvestila o nameri priprave OPPN s strani pripravljavca plana odloči o tem, ali je treba za OPPN izvesti celovito presojo vplivov na okolje, pri čemer se o tem predhodno posvetuje tudi z ministrstvi in organizacijami, pristojnimi za področja, na katera bi OPPN iz tega člena lahko pomembno vplival. Ministrstva in organizacije, pristojni za področja, na katera bi OPPN iz tega člena lahko pomembno vplival, morajo mnenje iz prejšnjega stavka podati v treh delovnih dneh od prejema zaprosila s strani ministrstva.
10. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletni strani Občine Ljubno, veljati začne naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-0005/2023-45
Ljubno, dne 14. maja 2024
Župan 
Občine Ljubno 
Franjo Naraločnik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti