Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2024 z dne 24. 5. 2024

Kazalo

1468. Pravilnik o dodeljevanju namenskih najemnih stanovanj v najem mladim v Mestni občini Murska Sobota, stran 4074.

  
Na podlagi določil Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUPJS, 56/11 – odl. US, 87/11, 40/12 – ZUJF, 14/17 – odl. US, 27/17, 59/19, 189/20 – ZFRO, 90/21, 18/23 – ZDU-1O in 77/23 – odl. US), Zakona o javnih skladih (Uradni list RS, št. 77/08, 8/10 – ZSKZ-B, 61/20 – ZDLGPE in 206/21 – ZDUPŠOP), Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 14/04, 34/04, 62/06, 11/09, 81/11, 47/14, 153/21 in 62/23), Odloka o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 1/09 in 57/13) in Splošnih pogojev poslovanja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 68/10) je dne 21. 5. 2024 direktorica sprejela
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju namenskih najemnih stanovanj v najem mladim v Mestni občini Murska Sobota 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
(1) Ta pravilnik ureja dodeljevanje namenskih najemnih stanovanj v najem mladim v Mestni občini Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: MOMS) in določa:
– pogoje za upravičenost za dodelitev namenskega najemnega stanovanja v najem,
– postopek dodeljevanja namenskih najemnih stanovanj,
– čas trajanja najemnega razmerja,
– najemnino in ostale stroške uporabe namenskega najemnega stanovanja,
– prenehanje najemnega razmerja in
– uporabnike stanovanja.
(2) Stanovanja iz prejšnjega odstavka so v lasti Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: JSS MOMS).
(3) Za urejanje pravic in obveznosti lastnika oziroma JSS MOMS in najemnika, ki niso urejena s tem pravilnikom, se uporablja zakonodaja, ki ureja stanovanjsko najemna razmerja.
(4) V tem pravilniku uporabljeni izrazi, ki se nanašajo na osebe in so zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen 
(namen) 
Namen tega pravilnika je dajanje podpore mladim, ki so šele vstopili na trg dela in so finančno šibki, pri procesu osamosvajanja in reševanju svojega stanovanjskega vprašanja v obliki dostopa do najema namenskega najemnega stanovanja ter posredno pri vzpostavitvi pogojev za oblikovanje lastne družine. Dolgoročni cilj je zagotoviti kar najbolj stimulativne pogoje mladim za delo in bivanje v MOMS.
3. člen 
(opredelitev izrazov) 
(1) Mladi po tem pravilniku so odrasle osebe:
– mlad posameznik ali mlada partnerja, ki so na dan objave javnega razpisa stare vsaj 18 let in v letu objave javnega razpisa manj kot 35 let;
– ali mlada družina – življenjska skupnost enega ali obeh staršev z enim ali več otroki, posvojenci ali pastorki (šteje se tudi potrjena nosečnost), pri čemer so partnerji ali starši na dan objave javnega razpisa stari vsaj 18 let in v letu objave javnega razpisa manj kot 35 let.
(2) Kot ožji družinski član se po tem pravilniku šteje otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja, oseba, za katero obstaja zakonska dolžnost preživljanja, zakonec ali zunajzakonski partner najemnika ali partner v registrirani istospolni partnerski skupnosti.
(3) Namenska najemna stanovanja po tem pravilniku se lahko dodelijo v najem mladim prosilcem, ki izpolnjujejo pogoje v skladu s tem pravilnikom in javnim razpisom.
(4) Namenska najemna stanovanja se dodelijo trem skupinam:
1. mladim posameznikom,
2. mladim parom,
3. mladim družinam,
v številu in velikosti, ki jih JSS MOMS v javnem razpisu posebej določi ali se sestavi lista upravičencev.
4. člen 
(splošni pogoji) 
Za namenska najemna stanovanja lahko zaprosijo v času javnega razpisa prosilci, ki so na dan objave javnega razpisa v delovnem razmerju ali imajo zagotovljen stalen vir dohodka.
II. POGOJI ZA UPRAVIČENOST DO DODELITVE NAJEMNEGA STANOVANJA V NAJEM 
5. člen 
(pogoji za upravičenost do dodelitve najemnega stanovanja v najem) 
Poleg splošnih pogojev iz prejšnjega člena tega pravilnika, mora prosilec izpolnjevati za dodelitev najemnega stanovanja v najem tudi naslednje pogoje:
– so mladi – mladi posameznik ali mlada partnerja, ki so na dan objave javnega razpisa stari vsaj 18 let in v letu objave javnega razpisa manj kot 35 let;
ali
– so mlada družina – življenjska skupnost enega ali obeh staršev z enim ali več otroki, posvojenci ali pastorki (šteje se tudi potrjena nosečnost), pri čemer so partnerji ali starši na dan objave javnega razpisa stari vsaj 18 let in v letu objave javnega razpisa manj kot 35 let;
– da je državljan Republike Slovenije;
– da ima stalno bivališče v MOMS;
– da prosilec in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo na javnem razpisu, ne smejo presegati dohodkovnega in premoženjskega cenzusa, ki je predpisan za udeležence po pravilniku o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem;
– da prosilec in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo za pridobitev namenskega najemnega stanovanja niso lastniki ali solastniki drugega stanovanja ali stanovanjske stavbe, ki presega vrednost 40 % primernega stanovanja, razen, če je stanovanje ali stanovanjska stavba po zakonu oddana v najem za nedoločen čas za neprofitno najemnino;
– da prosilec in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo za pridobitev namenskega najemnega stanovanja niso lastniki drugega premoženja, ki presega vrednost 40 % zanj primernega stanovanja;
– da prosilec in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo za pridobitev namenskega najemnega stanovanja izpolnjujejo morebitne druge pogoje, ki jih mora JSS MOMS v posameznem javnem razpisu posebej utemeljiti;
– da so prosilec in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo za pridobitev namenskega najemnega stanovanja, poravnale vse obveznosti (najemnina, obratovalni stroški, stroški sodnega postopka) iz morebitnega najemnega razmerja ali uporabe stanovanja v lasti JSS MOMS.
III. POSTOPEK DODELJEVANJA NAMENSKIH NAJEMNIH STANOVANJ 
6. člen 
(javni razpis) 
(1) Za oddajo namenskih najemnih stanovanj JSS MOMS objavi javni razpis na spletni strani JSS MOMS, spletni strani MOMS in javnem glasilu Mestne občine Murska Sobota.
(2) V javnem razpisu se določi število stanovanj ali število upravičencev za posamezno skupino.
7. člen 
(vsebina javnega razpisa) 
Razpis za oddajo namenskih najemnih stanovanj mora določati zlasti:
(1) pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci do dodelitve namenskega najemnega stanovanja,
(2) podatke, ki jih morajo udeleženci razpisa navesti v vlogi,
(3) dokumentacijo, ki jo morajo udeleženci razpisa priložiti vlogi,
(4) okvirno število stanovanj ali število upravičencev za posamezne skupine v skladu s tem pravilnikom,
(5) okvirni rok, v katerem bodo namenska najemna stanovanja, ki so predmet razpisa, na razpolago za oddajo v najem,
(6) rok za oddajo vlog in okvirni rok za objavo izidov razpisa,
(7) okvirno višino najemnine za povprečno stanovanje.
8. člen 
(razpisna dokumentacija) 
(1)Vlogi za dodelitev namenskega najemnega stanovanja morajo prosilec in osebe, ki z njim kandidirajo priložiti naslednje listine:
– osebni dokument (na vpogled),
– potrdilo o državljanstvu, potrdilo o stalnem prebivališču in številu članov gospodinjstva, ki jih vsak prosilec lahko pridobi na upravni enoti, sicer jih JSS MOMS pridobi po uradni dolžnosti na podlagi izjave prosilca in oseb, ki z njim kandidirajo za pridobitev stanovanja,
– dokazilo o zaposlitvi (fotokopija odločbe ali pogodbe o zaposlitvi itd.),
– dohodninsko odločbo za preteklo koledarsko leto in/ali druga dokazila o rednih neto prihodkih za preteklo koledarsko leto prosilca in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo za pridobitev namenskega najemnega stanovanja;
– dokazila o vseh izplačanih neto plačah v letu razpisa, če v preteklem koledarskem letu pred razpisom ni imel dohodkov iz delovnega razmerja,
– dokazilo o dokončani strokovni izobrazbi,
– vsa ostala dokazila si JSS MOMS pridobi po uradni dolžnosti na podlagi izjave prosilca in polnoletnih članov gospodinjstva.
(2) Prosilec in osebe, ki skupaj z njim kandidirajo za pridobitev najemnega stanovanja, JSS MOMS z izjavo dovolijo pridobivanje, vpogled, prepis, izpis ali kopiranje njihovih osebnih podatkov iz uradnih evidenc in zbirk osebnih podatkov, tudi pri zbirkah, ki štejejo za davčno tajnost.
(3) Na zahtevo JSS MOMS upravljavci zbirk podatkov brezplačno posredujejo vse podatke o obdavčljivih in neobdavčljivih dohodkih in prejemkih za preteklo koledarsko leto pred letom razpisa za prosilca in člane gospodinjstva, navedene v vlogi za dodelitev namenskega najemnega stanovanja.
(4) JSS MOMS lahko od prosilca zahteva dodatna dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev namenskega najemnega stanovanja in preveri pravilnost in resničnost dokazil, ki jih predloži prosilec. Če se ugotovi, da je prosilec ali oseba, ki skupaj z njim kandidira na razpisu, dal nepravilne in/ali neresnične podatke, se prosilčeva vloga zavrne z upravnim aktom.
9. člen 
(razpisni postopek in določitev seznama upravičencev) 
(1)JSS MOMS imenuje komisijo, ki prouči utemeljenost vlog na podlagi prejetih listin, potrebnih za oblikovanje seznamov za oddajo namenskih najemnih stanovanj.
(2) JSS MOMS določi udeležencem razpisa, katerih vloge so nepopolne, rok za dopolnitev vloge.
(3) Vloge, ki jih udeleženci razpisa ne dopolnijo v predpisanem roku, se zavržejo s sklepom.
(4) Točkovanje
Vloge prosilcev, ki bodo izpolnjevali razpisne pogoje, bodo točkovane po naslednjih kriterijih:
ZAP. ŠT.
KRITERIJ
OPREDELITEV KRITERIJA
TOČKE
1.
Območje zaposlitve prosilca
Prosilec je zaposlen v podjetju s sedežem v Mestni občini Murska Sobota
10 točk
2.
Izobrazba prosilca
Prosilec ima doseženo vsaj 1. bolonjsko stopnjo
5 točk
3.
Izobrazba partnerja
Partner ima doseženo vsaj 1. bolonjsko stopnjo
5 točk
4.
Obstoječe najemno razmerje prosilca 
Tržni oziroma profitni najem v času objave razpisa 
10 točk
5.
Bivališče/utesnjenost v stanovanju
Prosilec živi v stanovanju, kjer je površina na družinskega člana manjša od 12 m2
10 točk
(5) Komisija na podlagi določb tega pravilnika in razpisnih pogojev, po proučitvi utemeljenosti vlog na podlagi prejetih listin in izvedenega točkovanja, oblikuje sezname prosilcev, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev namenskih najemnih stanovanj, po posameznih skupinah.
Na sezname za dodelitev stanovanj za mlade se uvrstijo prosilci po doseženih točkah od največ do najmanj točk. Če imata dva ali več prosilcev enako število točk, se kot prednostna kategorija upošteva manjša starost prosilca.
(6) Direktor na podlagi predloga komisije izda odločbe o uvrstitvi oziroma neuvrstitvi na seznam prosilcev po posameznih skupinah, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev namenskih najemnih stanovanj.
(7) Pred dodelitvijo stanovanja se ponovno preveri izpolnjevanje pogojev do dodelitve namenskega najemnega stanovanja.
(8) Za odločanje v postopku dodeljevanja namenskih najemnih stanovanj na podlagi tega pravilnika se uporabljajo določila zakona, ki ureja splošni upravni postopek.
10. člen 
(pravno varstvo) 
(1)Zoper odločitev JSS MOMS je dopustna pritožba na župana. Odločitev o pritožbi je dokončna.
(2) Sproženi upravni spori ne zadržijo objave seznama upravičencev, ki jim bodo zagotovljena stanovanja v najem in s tem tudi sklepanja najemnih pogodb.
11. člen 
(zavrnitev stanovanja) 
V kolikor upravičenec zavrne ponujeno stanovanje, se ga črta iz seznama in se stanovanje ponudi naslednjemu upravičencu.
IV. ČAS TRAJANJA NAJEMNEGA RAZMERJA 
12. člen 
(čas trajanja najemnega razmerja) 
(1) Najemno pogodbo z uspelim prosilcem sklene JSS MOMS za določen čas do 5 let. V skladu s predpisi lahko najemnik podaljša najemno razmerje (tudi po dopolnitvi 35. leta starosti), vendar največ še za 5 let. Najemnik lahko koristi stanovanje najdlje do 40. leta starosti.
(2) Najemnik je dolžan zase in za vse uporabnike najemnega stanovanja urediti stalno prebivališče na naslovu stanovanja skladno s predpisi, ki urejajo prijavo prebivališča.
V. NAJEMNINA IN OSTALI STROŠKI UPORABE NAMENJSKEGA NAJEMNEGA STANOVANJA 
13. člen 
(najemnina) 
Najemnina za namenska najemna stanovanja se določi v skladu z veljavno zakonodajo za oblikovanje neprofitnih najemnin.
14. člen 
(obveznosti najemnika) 
Najemnik je poleg najemnine dolžan plačevati obratovalne in ostale stroške skladno z veljavno zakonodajo in najemno pogodbo.
15. člen 
(preveritev pogojev za upravičenost do namenskega najemnega stanovanja) 
(1) Najemnik je dolžan na poziv lastnika predložiti dokazila o izpolnjevanju dohodkovnih in premoženjskih pogojev za uporabo namenskega najemnega stanovanja, ki jih opredeljuje ta pravilnik, zase in za vse uporabnike stanovanja. Obveznost najemnika se opredeli v najemni pogodbi.
(2) Podatke o premoženju in denarnih prejemkih za preteklo koledarsko leto pred preverjanjem izpolnjevanja pogojev za uporabo najemnega stanovanja pridobi JSS MOMS iz uradnih evidenc in drugih zbirk osebnih podatkov upravljavcev zbirk podatkov v skladu z določbami 8. člena tega pravilnika. Najemnik mora na zahtevo JSS MOMS predložiti vse zahtevane izjave in dokazila zase in za uporabnike v roku 30 dni od prejema zahteve.
(3) JSS MOMS odloči o morebitni neupravičenosti najemnika do nadaljevanja najemnega razmerja v 30 dneh po prejemu vseh dokazil iz prejšnjega odstavka z odločbo v upravnem postopku.
(4) Če najemnik ne predloži vseh dokazil v roku ali če lastnik v postopku preverjanja ugotovi, da najemnik skupaj z uporabniki presega dohodkovni in/ali premoženjski pogoj, lastnik odpove najemno razmerje z 90 dnevnim odpovednim rokom.
(5) Zoper odločbo je dopustna pritožba na župana.
VI. PRENEHANJE NAJEMNEGA RAZMERJA 
16. člen 
(prenehanje najemnega razmerja) 
(1) Najemno razmerje za najem stanovanja preneha s potekom časa, za katerega je sklenjeno. Najemnik mora najmanj 30 dni pred potekom tega časa pridobiti od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi, sicer mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku.
(2) Najemno razmerje se ne more prenašati na ožje družinske člane, razen v izjemnih primerih, o katerih odloča direktor JSSMOMS.
17. člen 
(odpoved najemnega razmerja) 
(1) Najemno pogodbo lahko najemnik predčasno odpove, če o tem pisno obvesti JSS MOMS, z 90 dnevnim odpovednim rokom.
(2) Najemno pogodbo lahko JSS MOMS odpove v primeru iz četrtega odstavka 15. člena tega pravilnika ter iz krivdnih odpovednih razlogov, določenih v zakonu, ki ureja stanovanjska najemna razmerja ter iz ostalih odpovednih razlogov in po postopkih, določenih v najemni pogodbi.
18. člen 
(vrnitev stanovanja) 
Najemnik je dolžan, v primeru prenehanja najemnega razmerja, zapisniško izročiti JSS MOMS, oseb in stvari izpraznjeno ter prebeljeno stanovanje v stanju, v kakršnem ga je prevzel, pri čemer se upoštevajo spremembe, nastale pri normalni uporabi stanovanja, in tiste, ki jih je najemnik opravil v soglasju z lastnikom, v nasprotnem primeru je za nastalo škodo odškodninsko odgovoren.
VII. UPORABNIKI STANOVANJA 
19. člen 
(uporabniki stanovanja) 
Poleg najemnika lahko v stanovanju bivajo samo njegovi ožji družinski člani, ki so kot uporabniki navedeni v najemni pogodbi.
20. člen 
(vloga za bivanje uporabnika) 
Vlogo za bivanje uporabnika v namenskem najemnem stanovanju lahko poda samo najemnik stanovanja. Vlogi je potrebno priložiti dokazila o sorodstvenem razmerju oziroma dokazilo o zakonski dolžnosti preživljanja konkretne osebe.
VIII. KONČNA DOLOČBA 
21. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0006/2024
Murska Sobota, dne 3. aprila 2024
Direktorica 
Javnega stanovanjskega sklada 
Mestne občine Murska Sobota 
Gaby Flisar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti