Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2024 z dne 4. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2024 z dne 4. 6. 2024

Kazalo

1566. Pravilnik o obračunu delitve prihodkov od prodaje enotnih vozovnic, stran 4339.

  
Na podlagi tretjega odstavka 30. člena Zakona o upravljanju javnega potniškega prometa (Uradni list RS, št. 54/22 in 18/23 – ZDU-1O) minister za okolje, podnebje in energijo izdaja
P R A V I L N I K 
o obračunu delitve prihodkov od prodaje enotnih vozovnic 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa način in metodologijo delitve obračuna prihodkov od prodaje enotnih vozovnic, namenjenih za poravnavo storitev izvajalcev, ki jih ti opravijo v okviru gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov (v nadaljnjem besedilu: storitve koncesionarjev), storitev izvajalca gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu (v nadaljnjem besedilu: storitve izvajalca GJS ŽP) ter avtobusnih postaj in drugih izvajalcev prevozov, s katerimi organ JPP sklene pogodbo o vključitvi v sistem enotne vozovnice in drugih zainteresiranih oseb (v nadaljnjem besedilu: storitve drugih).
2. člen 
(prihodki od prodaje enotnih vozovnic) 
Predmet obračuna delitve prihodkov so vsi prihodki iz prevoznin za enotne vozovnice v javnem potniškem prometu (v nadaljnjem besedilu: vozovnice) in vsi drugi prihodki iz izvajanja koncesije v javnem prevozu potnikov v notranjem cestnem prometu.
3. člen 
(obračun stroškov provizije) 
Za obračun stroškov provizije se za storitve koncesionarjev, storitve izvajalca GJS ŽP in storitve drugih, upoštevajo vsi prihodki iz prodaje vozovnic za spletno prodajo in prodajo na prodajnih mestih. Višina provizije se za prodajo vozovnic za posameznega izvajalca storitev koncesionarjev, GJS ŽP in storitev drugih, določi kot delež cene vozovnice, brez davka na dodano vrednost, ki jo plača potnik, s pogodbo o prodaji enotnih vozovnic med organom JPP in izvajalcem storitve.
4. člen 
(obračun stroškov za reševanje zahtev) 
(1) Za obračun stroškov za reševanje zahtev za vračilo kupnine in reklamacij potnikov za posameznega izvajalca storitev koncesionarjev, izvajalca GJS ŽP in storitev drugih, znašajo priznani stroški pet odstotkov polne cene vozovnice, ki je predmet vračila kupnine in reklamacije brez davka na dodano vrednost.
(2) Višina polne cene vozovnic iz prejšnjega odstavka se za posameznega izvajalca storitev koncesionarjev, GJS ŽP in storitev drugih, določi na podlagi skupne polne cene vseh vozovnic, ki so bile v mesecu obračuna vrnjene in preklicane ter za katere je izvajalec storitev potniku povrnil kupnino.
5. člen 
(poravnava pripadajočega deleža cene enotne vozovnice) 
(1) Delež prihodkov enotne vozovnice iz 2. člena tega pravilnika, ki pripada izvajalcem gospodarske javne službe prevoza potnikov, se razdeli med izvajalce prevoza v javnem linijskem avtobusnem prevozu potnikov ter v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu, na podlagi deleža potniških kilometrov, ki jih v evidenci enotne vozovnice opravijo potniki z vozovnico v posameznem prevozu v javnem linijskem prevozu potnikov.
(2) Delež prihodkov v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu se izračuna po naslednji enačbi:
DPž= Pkmž/Pkms; 
Pri čemer je:
– DPž: delež prihodkov vozovnice v mesecu obračuna, ki pripada izvajalcu v notranjem in čezmejnem regijskem železniškem prometu;
– Pkmž: število opravljenih potniških kilometrov z vozovnico v železniškem prometu v mesecu obračuna;
– Pkms: skupno število opravljenih potniških kilometrov z vozovnico v javnem linijskem prevozu potnikov v mesecu obračuna.
(3) Izvajalec storitev GJS ŽP pozitivno razliko med prejetimi prihodki od vozovnic in pripadajočem deležu prihodkov vozovnic iz drugega odstavka tega člena, zmanjšano za obračunano provizijo in stroški za reševanje zahtev, po potrditvi obračuna nakaže na TRR organa JPP do desetega dne v mesecu za pretekli mesec. V primeru negativne razlike med prejetimi prihodki od vozovnic in pripadajočemu deležu prihodkov vozovnic iz drugega odstavka tega člena, organ JPP izvajalcu nakaže razliko, povečano za obračunano provizijo in stroški za reševanje zahtev, na njegov TRR v roku 30 dni od potrjenega obračuna.
(4) Posamezen izvajalec storitev koncesionarjev po potrditvi obračuna stroškov provizije in stroškov reševanja zahtev, razliko v prihodkih od vozovnic nakaže na TRR organa JPP do desetega dne v mesecu za pretekli mesec.
(5) Izvajalec storitve drugih po potrditvi obračuna stroškov provizije in stroškov reševanja zahtev, razliko v prihodkih od vozovnic nakaže na TRR organa JPP do 10. dne v mesecu za pretekli mesec.
(6) Obračun stroškov provizije iz 3. člena tega pravilnika, stroškov za reševanje zahtev iz 4. člena tega pravilnika in pripadajočega deleža cene enotne vozovnice za izvajalca storitev GJS ŽP iz drugega odstavka tega člena, se v evidenci enotne vozovnice izvede do petega dne v mesecu za pretekli mesec.
6. člen 
(kritje stroškov izvajanja prevozov na podlagi pogodbe o izvajanju gospodarske javne službe) 
Po obračunu prihodkov vozovnic iz 3., 4. in 5. člena tega pravilnika, ter razdelitvi prihodkov med različnimi vrstami prevozov, organ JPP ostanek prihodkov, ki jih je prejel na svoj TRR, nameni za kritje stroškov izvajanja prevozov v mesecu obračuna, na podlagi pogodb o izvajanju gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu.
KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. julija 2024.
Št. 0070-2/2024-14
Ljubljana, dne 24. maja 2024
EVA 2024-2570-0030
Mag. Bojan Kumer 
minister 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti