Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024

Kazalo

1676. Pravilnik o vsebini in obliki diplom ter potrdil o izobraževanju na Univerzi Alma Mater Europaea, stran 4656.

  
Na podlagi 32.a člena Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 – uradno prečiščeno besedilo, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 109/12, 85/14, 75/16, 61/17 – ZUPŠ, 65/17, 175/20 – ZIUOPDVE, 57/21 – odl. US, 54/22 – ZUPŠ-1, 100/22 – ZSZUN in 102/23) in Akta o ustanovitvi Univerze Alma Mater Europaea, Maribor je Upravni odbor na redni seji dne 10. 6. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o vsebini in obliki diplom ter potrdil o izobraževanju na Univerzi Alma Mater Europaea 
1. člen 
Pravilnik o vsebini in obliki diplom ter potrdil o izobraževanju na Univerzi Alma Mater Europaea (v nadaljevanju: pravilnik) določa obliko, vsebino in postopek za izdajo diplom, potrdil o opravljenem izpopolnjevanju po študijskem programu za izpopolnjevanje in potrdil o drugih oblikah izobraževanja.
2. člen 
Izrazi v tem pravilniku, ki so zapisani v moški slovnični obliki, se uporabljajo nevtralno za moški in ženski spol.
3. člen 
Univerza Alma Mater Europaea (v nadaljevanju: Univerza) izdaja naslednje diplome in potrdila o izobraževanju, ki so javne listine:
– diplome,
– dvojnike diplom,
– potrdila o opravljenih izpopolnjevanjih po študijskih programih za izpopolnjevanje.
Javne listine so tudi potrdila o opravljenih izpitih, ki jih študentom ali diplomantom izdajo članice univerze, ter potrdila o krajših izobraževanjih in usposabljanjih za pridobitev mikrodokazil.
Članici univerze izdajajta tudi potrdila o različnih oblikah neformalnega izobraževanja, ki ga izvajata. Ta potrdila niso javne listine.
4. člen 
Diploma se izda po opravljenih obveznostih študijskega programa za pridobitev izobrazbe na posebnem papirju z digitalnim vodnim žigom, na katerem je kot podlaga odtisnjen znak Univerze in suhim žigom Univerze na levi strani spodaj.
Sestavni del diplome je »Priloga k diplomi«. Sestavine obrazca »Priloga k diplomi« določa Pravilnik o prilogi k diplomi (Uradni list RS, št. 56/07, 39/12, 38/16, 68/20 in 2/23).
5. člen 
Univerza podeljuje diplome o zaključenih študijskih programih prve stopnje (visokošolski strokovni in univerzitetni študijski program) in druge stopnje (magistrski študijski program) ter tretje stopnje (doktorski študijski program).
6. člen 
Diplome o pridobljeni izobrazbi iz 5. člena tega pravilnika vsebujejo naslednje podatke:
– ime in priimek diplomanta ter datum in kraj ter država njegovega rojstva,
– datum diplomiranja,
– ime članice univerze, na kateri je študij potekal,
– ime akreditiranega študijskega programa ter smer oziroma področje, kadar ima študijski program več smeri ali področij,
– pridobljeni strokovni naziv oziroma znanstveni naslov z navedbo področja ter njegova okrajšava,
– številka diplome,
– kraj in datum izdaje,
– pečat Univerze in suhi žig Univerze,
– podpis rektorja Univerze in dekana članice, na kateri je študij po akreditiranem študijskem programu potekal.
Diploma druge stopnje (magistrski študijski program) ter tretje stopnje (doktorski študijski program) vsebuje poleg podpisa rektorja Univerze in dekana članice univerze še podpis predsednika Alma Mater Europaea – of the Europaean Academy of Sciences and Arts.
Dimenzija diplome je 210 mm x 297 mm.
Oblika diplomske listine je razvidna iz vzorca v prilogi.
7. člen 
Po opravljenih obveznostih na akreditiranem študijskem programu za izpopolnjevanje, ki ga izvaja članica univerze, izda Univerza kandidatu potrdilo.
Potrdilo vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek kandidata,
– datum in kraj njegovega rojstva,
– naziv programa in njegovo trajanje, izvajalca programa, lahko pa tudi pričakovane učne izide.
Potrdilo ima podpis rektorja Univerze.
8. člen 
Vse diplome in potrdila, ki jih izda Univerza so javne listine in so sestavljene v slovenskem jeziku. Diplome in potrdila, ki so izdana na področju občin, v kateri živi italijanska narodna skupnost, so lahko izdane dvojezično v slovenskem in italijanskem jeziku.
Priloga k diplomi, ki je sestavni del diplome, je sestavljena v slovenščini in angleščini, na območju občin, kjer živi italijanska narodna skupnost pa v slovenščini in italijanščini, na posebnem obrazcu, ki ga predpiše minister, pristojen za visoko šolstvo, na predlog Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu.
9. člen 
O izdanih diplomah in potrdilih Univerza vodi posebno evidenco v skladu z zakonom in posebnimi predpisi.
10. člen 
Če se pojavi utemeljen sum, da imetnik diplome ali potrdila ni opravil s študijskim programom predpisanih obveznosti, uvede Univerza skladno z veljavnimi predpisi ustrezne postopke.
11. člen 
Univerza izda dvojnik diplome diplomantu, ki je ustrezno preklical izgubljeno, uničeno ali odtujeno diplomo, če je iz evidence, ki jo vodi Univerza, razvidno, da mu je bil po končanih študijskih obveznostih izdan izvirnik diplome.
Dvojnik diplome se izda na papirju, ki se v danem trenutku uporablja za izdajo diplom Univerze, s tem, da je v gornjem desnem kotu na prvi strani napisano, da gre za dvojnik.
Na prvi strani dvojnika diplome se z izjemo zaporedne številke navedejo podatki, ki jih mora po tem pravilniku vsebovati diploma, s tem, da se namesto lastnoročnega podpisa pri podpisnikih zapiše »l.r.«.
Na hrbtni strani dvojnika diplome rektor Univerze podpiše klavzulo o skladnosti podatkov dvojnika diplome s podatki evidence (priloga 1), na temelju katere se dvojnik diplome izdaja. Na hrbtni strani dvojnika diplome je odtisnjen pečat Univerze.
V evidenco o izdanih diplomah se vpiše podatek o izdanem dvojniku diplome, skupaj s podatki o preklicu izvirnika.
12. člen 
Univerza ali članica univerze lahko izda potrdilo, o zaključenih oblikah neformalnega izobraževanja, ki jih izvaja (seminarji, poletne šole, program usposabljanja, tečaji ipd.)
Potrdilo podpiše rektor Univerze ali dekan članice, tako potrdilo ni javna listina.
Potrdilo iz prvega odstavka vsebuje:
– ime in priimek kandidata
– datum in kraj njegovega rojstva
– podatke o vsebini in trajanju izobraževanja
– lahko tudi podatke o pridobljenih znanjih in kreditnih točkah, če je program ovrednoten s kreditnimi točkami.
13. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Maribor, dne 10. junija 2024
Predsednica Upravnega odbora 
Univerze Alma Mater Europaea 
doc. dr. Barbara Toplak Perović 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti