Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024

Kazalo

1696. Pravilnik o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev in članov nadzornega odbora Občine Ig, stran 4679.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21 in 139/22) in 16. člena Statuta Občine Ig (Uradni list RS, št. 39/16) je Občinski svet Občine Ig na 16. redni seji dne 29. 5. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev in članov nadzornega odbora Občine Ig 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom so določene osnove in merila za določitev plač, plačil in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev in članov nadzornega odbora Občine Ig, ki so izvoljeni na neposrednih volitvah ali imenovani s sklepom občinskega sveta oziroma župana.
2. člen 
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom nadzornega odbora pripadajo nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
3. člen 
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Občinski funkcionarji lahko opravljajo svojo funkcijo poklicno ali nepoklicno.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ, PLAČIL OZIROMA NAGRAD ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJ 
a) Plača oziroma plačila župana in podžupanov
4. člen 
Plača župana Občine Ig je uvrščena v plačni razred v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju.
Županu, ki opravlja svojo funkcijo poklicno, pripada še dodatek za delovno dobo za vsako zaključeno leto delovne dobe.
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 % plače, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno, vendar brez dodatka za delovno dobo.
5. člen 
Funkcija podžupana Občine Ig je v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, uvrščena v plačni razred v določenem razponu. Plačni razred podžupana znotraj zakonsko določenega razpona določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
Plača oziroma plačilo podžupana za opravljanje njegove funkcije podžupana vključuje tudi udeležbo na sejah občinskega sveta in udeležbo na sejah drugih organov in delovnih teles in mu za to ne pripada dodatno plačilo v obliki sejnine.
6. člen 
Plačilo poklicnih funkcionarjev se izplačuje na podlagi sklepa o določitvi plače.
Mesečno izplačilo za nepoklicnega podžupana se opravi na podlagi sklepa o uvrstitvi v plačni razred. Podžupana uvrsti v plačni razred v skladu s prvim odstavkom petega člena tega pravilnika župan s sklepom. Pri uvrstitvi v plačni razred župan upošteva obseg dela in pooblastila podžupana. Če se spremenijo obseg dela in pooblastila podžupana, župan sprejme nov sklep o uvrstitvi podžupana v plačni razred.
b) Plačilo članov občinskega sveta
7. člen 
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta.
Letni znesek sejnin, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % osnovne letne bruto plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
8. člen 
Članom občinskega sveta se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za udeležbo na redni seji občinskega sveta v višini 6,5 %,
– za udeležbo na izredni seji občinskega sveta v višini 4 %.
V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača. Prav tako se plačilo za opravljanje funkcije ne izplačuje za dopisno sejo.
Plačilo za opravljene funkcije se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti, in sicer za vsaj 2/3 navzočnosti na seji.
c) Plačilo članov nadzornega odbora
9. člen 
Predsednik in člani nadzornega odbora imajo pravico do izplačil za opravljeno delo v višini največ 7,5 % osnovne letne bruto plače župana. Sejnine ne smejo letno presegati najvišjega možnega zneska.
Sejnina se določi v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za udeležbo na redni ali izredni seji nadzornega odbora – predsednik 8 %,
– za udeležbo na redni ali izredni seji nadzornega odbora – član 4,5 %,
– za udeležbo na redni ali izredni seji občinskega sveta 2,5 %.
V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača. Prav tako se plačilo za opravljanje funkcije ne izplačuje za dopisno sejo.
Sejnine predsednika in članov nadzornega odbora se za udeležbe na sejah izplačujejo na podlagi evidence prisotnosti na sejah, ki jo predsednik nadzornega odbora predloži občinski upravi, in sicer za vsaj 2/3 navzočnosti na seji.
10. člen 
Člani nadzornega odbora so upravičeni tudi do plačila za izvedbo posameznega nadzora, na podlagi letnega programa dela, sklepa nadzornega odbora ter poročila o zaključenem nadzoru.
Nagrada za izvedbo nadzora se določi v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– izvajanje posameznega nadzora – vodja nadzora 17 %,
– izvajanje posameznega nadzora – član nadzora 7,5 %.
Nagrade za opravljene posamične nadzore se izplačujejo na podlagi končnega poročila o opravljenem nadzoru.
č) Nadomestilo občinski volilni komisiji
11. člen 
Članom občinske volilne komisije pripada ob vsakih splošnih volitvah enkratno nadomestilo v skladu z zakonom, ki ureja lokalne volitve.
Predsedniki in člani volilnih organov, ki izvajajo volilna opravila, ki jih zakon posebej ne opredeljuje, imajo pravico do nadomestila v skladu z zakonom, ki določa nadomestila volilnih organov na lokalnih volitvah.
Nadomestila se upravičencem iz tega člena pravilnika izplačajo na podlagi akta o imenovanju.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
12. člen 
Občinski funkcionarji in druge osebe, ki opravljajo delo skladno s tem pravilnikom, imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Osebe, ki prejemajo plačo oziroma plačilo za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika, imajo pravico do povračila stroškov v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, dejanski stroški prevoza, stroški prenočevanja) v skladu z veljavnimi predpisi.
Povračilo stroškov iz drugega odstavka tega člena lahko upravičenec uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega potnega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Za službeno potovanje župana nalog izda direktor občinske uprave oziroma druga pooblaščena oseba. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu z veljavnimi predpisi.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA PREJEMKOV 
13. člen 
Sredstva za izplačevanje plač oziroma plačil za opravljanje funkcije oziroma dela in povračil stroškov, nadomestil in drugih prejemkov, ki jih imajo upravičenci po tem pravilniku, se zagotovijo iz sredstev proračuna občine.
14. člen 
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 20. dne v tekočem mesecu. Ne glede na prejšnji stavek tega odstavka se plačila za opravljanje funkcije lahko iz razloga nelikvidnosti občine izplačajo tudi kasneje.
Drugi prejemki in povračila se izplačajo v skladu z veljavnimi predpisi.
15. člen 
Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika se usklajujejo skladno s spremembo zneska mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
16. člen 
Županu, ki funkcijo opravlja poklicno, izda odločbo o plači komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta, podžupanu, ki opravlja funkcijo poklicno, pa župan.
Funkcionarjem, ki opravljajo funkcijo nepoklicno, ter članom nadzornega odbora, se sredstva izplačajo na podlagi sklepa o imenovanju oziroma sklepa o potrditvi mandata.
17. člen 
Plače in plačila za opravljanje funkcije oziroma dela ter povračila stroškov v zvezi z delom se usklajujejo v skladu z veljavnimi predpisi.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
18. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (št. 01106/001/2007 z dne 11. 4. 2007, objavljen v uradnih objavah – Glasilo Mostiščar 1/2007 in dopolnitvami objavljenimi v Uradnem listu RS, št. 13/21 in 82/22).
19. člen 
Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0001/2024
Ig, dne 29. maja 2024
Župan 
Občine Ig 
Zlatko Usenik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti