Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024

Kazalo

1722. Odlok o obveznostih lastnikov in skrbnikov psov na območju Občine Škofljica, stran 4713.

  
Na podlagi 21., 29. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16 in 15/17 – odl. US, 73/19 – odl. US, 175/20 – ZIUOPDVE in 5/21 – odl. US) in 18. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 47/19) je Občinski svet Občine Škofljica na 14. redni seji dne 30. 5. 2024 sprejel
O D L O K 
o obveznostih lastnikov in skrbnikov psov na območju Občine Škofljica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta odlok določa obveznosti lastnikov in skrbnikov psov na javnih mestih na območju Občine Škofljica, omejitev gibanja psov, način vzdrževanja čistoče zaradi onesnaževanja javnih mest s pasjimi iztrebki, postavitev pasjih smetnjakov ter čiščenje in vzdrževanje pasjih smetnjakov.
(2) Pravice in dolžnosti lastnikov in skrbnikov psov po tem odloku veljajo za fizično ali pravno osebo, ki je lastnik psa, ji je pes zaupan v varstvo ali ima psa na kakršenkoli način v posesti.
2. člen 
Posamezni pojmi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. »lastnik psa« je fizična ali pravna oseba, ki je v centralnem registru hišnih živali navedena kot lastnik in ima v zvezi s tem pravice in obveznosti, ki so določene s predpisi, ki urejajo zaščito živali;
2. »skrbnik psa« je fizična ali pravna oseba, ki odgovarja za psa, ne glede na to, ali je njegov lastnik ali zanj le skrbi. Skrbnik zapuščenega psa je imetnik zavetišča oziroma občina, če ne zagotovi zavetišča;
3. »javno mesto« je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru;
4. »zavetišče« je objekt, v katerem se poskrbi za pomoč, oskrbo in namestitev zapuščenega psa;
5. »nevaren pes« je pes, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti ali kaže napadalno vedenje do človeka ali je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo:
– službeni psi državnih organov, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
– psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označeno z opozorilnim znakom;
– psi, katerih ugriz je posledica ravnanja z njimi med veterinarskimi posegi;
– psi, ki še niso dopolnili šest mesecev in so v tem obdobju ugriznili enkrat, datum skotitve psa pa je bil vnesen v centralni register hišnih živali že pred ugrizom;
6. »pes pomočnik invalidov« je pes, ki je šolan ali je v postopku šolanja za pomoč invalidom in spremlja invalidno osebo ali svojega trenerja;
7. »pes vodič slepih« je pes, ki je šolan ali je v postopku šolanja za vodenje slepih in spremlja slepo ali slabovidno osebo ali svojega trenerja;
8. »terapevtski pes« je pes, ki je skladno s standardom »Terapevtski psi SIST 1192« šolan za različne oblike pomoči in podpore v vzgojno izobraževalnih, socialno varstvenih in zdravstvenih programih.
II. OBVEZNOSTI LASTNIKOV IN SKRBNIKOV PSOV 
3. člen 
(1) Lastnik ali skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.
(2) Določba prejšnjega odstavka se ne uporablja za:
– pse na javnih mestih, ki so s predpisom lokalne skupnosti ali s privolitvijo lastnika javnega mesta namenjena sprehajanju in druženju psov ter so ustrezno označena in ograjena tako, da je psom onemogočen pobeg;
– lovske pse v času lova v skladu z zakonom, ki ureja lovstvo;
– pse pomočnike invalidov;
– terapevtske pse v času izvajanja pomoči oziroma podpore.
(3) Nevaren pes mora biti na povodcu in nositi ustrezen nagobčnik.
(4) Psi-vodiči slepih, psi-pomočniki invalidov in terapevtski psi morajo ob vstopu na javna mesta nositi oprsnico z vidno oznako, s katero izkazujejo svoj status, razen če je invalidnost spremljajoče osebe neposredno razvidna.
4. člen 
(1) Lastniki ali skrbniki psov morajo z javnih mest sproti odstranjevati pasje iztrebke. Izjema so slepi lastniki ali skrbniki psov in lastniki in skrbniki psov, ki jim je priznana invalidnost z okvaro organizma, zaradi katere jim je oteženo gibanje.
(2) Za namen iz prejšnjega odstavka je lastnik ali skrbnik psa dolžan imeti s seboj ustrezen čistilni pribor (papirnato, biorazgradljivo ali PVC vrečko za začasno shranjevanje iztrebkov, rokavice ipd.) in jo na zahtevo pokazati pooblaščeni uradni osebi medobčinskega inšpektorata in redarstva.
(3) V ta namen pristojni oddelek v občinski upravi Občine Škofljica, na določenih javnih mestih postavi pasje smetnjake oziroma smetnjake za pasje iztrebke. Vsak lastnik ali skrbnik psa, razen izjeme določene v prvem odstavku tega člena, je dolžan upoštevati in uporabljati označene smetnjake, ki so namenjeni za pasje iztrebke oziroma tam, kjer teh ni, koše za komunalne mešane odpadke.
(4) Lokacije za postavitev pasjih smetnjakov določi pristojni oddelek Občinske uprave Občine Škofljica, na podlagi predlogov ožjih lokalnih skupnosti.
III. OMEJITEV GIBANJA PSOV 
5. člen 
(1) Psov ni dovoljeno voditi na:
– otroška igrišča in zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov,
– javne objekte, ki nimajo oznake, da je psom vstop dovoljen,
– pokopališča,
– športna igrišča,
– in druge javne površine, ki so označene s posebnimi oznakami.
(2) Prepoved iz prvega odstavka tega člena ne velja za pse, ki ne spadajo med nevarne in so na povodcu, če jih pri svojem delu uporabljajo in vodijo pooblaščene osebe državnih organov (službeni psi), za pse pomočnike invalidov, pse vodiče slepih oseb in terapevtske pse.
(3) Površine iz pete alineje prvega odstavka tega člena bo pristojni oddelek občinske uprave Občine Škofljica, v roku 6. mesecev od uveljavitve tega odloka, označil s posebnimi oznakami.
IV. PRAZNENJE IN VZDRŽEVANJE PASJIH SMETNJAKOV 
6. člen 
(1) Za praznjenje pasjih smetnjakov je odgovoren pristojni oddelek občinske uprave Občine Škofljica. Pasji smetnjaki se praznijo najmanj enkrat tedensko ali pogosteje, če to zahtevajo specifične okoliščine ali povečana uporaba.
(2) Pristojni oddelek občinske uprave Občine Škofljica zagotavlja redno vzdrževanje pasjih smetnjakov, vključno s čiščenjem, popravilom in zamenjavo poškodovanih enot.
V. NADZOR 
7. člen 
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvajajo pooblaščene uradne osebe Medobčinskega inšpektorata in redarstva, katerega soustanoviteljica je Občina Škofljica in druge pristojne pooblaščene osebe.
VI. KAZENSKE DOLOČBE 
8. člen 
(1) Z globo 50,00 EUR se za prekršek kaznuje lastnika ali skrbnika psa, ki je fizična oseba, če:
– s seboj nima ustreznega čistilnega pribora za pobiranje pasjih iztrebkov ali ga na zahtevo ne pokaže pooblaščeni uradni osebi iz 7. člena tega odloka;
– pasjih iztrebkov ne odlaga v označene smetnjake, ki so namenjeni za pasje iztrebke, oziroma tam kjer teh ni, v zabojnike za mešane komunalne odpadke.
(2) Z globo 150,00 EUR se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje pravno osebo.
(3) Z globo 100,00 EUR se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje odgovorno osebo pravne osebe in samostojnega podjetnika posameznika.
(4) Z globo 150,00 EUR, se za prekršek kaznuje lastnika ali skrbnika psa, ki je fizična oseba, če:
– z javnih mest sproti ne odstrani pasjih iztrebkov;
– če ravna v nasprotju z določilom prvega in drugega odstavka 3. člena tega odloka;
– psa vodi na otroška igrišča in zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov, javnih objektov, pokopališča, športna igrišča in druge površine, ki so označene s posebnimi oznakami, pa ne gre za primere iz drugega odstavka 5. člena tega odloka.
(5) Z globo 400,00 EUR se za prekršek iz četrtega odstavka tega člena kaznuje pravno osebo.
(6) Z globo 250,00 EUR se za prekršek iz četrtega odstavka tega člena kaznuje odgovorno osebo pravne osebe in samostojnega podjetnika posameznika.
VI. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
Za vse obveznosti lastnikov in skrbnikov psov, ki niso urejene s tem odlokom se za sankcije in nadzor nad njihovim izvajanjem neposredno uporabljajo določbe zakona, ki ureja zaščito živali in ostalih predpisov s tega področja.
10. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-7/2024
Škofljica, dne 30. maja 2024
Župan 
Občine Škofljica 
Primož Cimerman 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti