Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024

Kazalo

1741. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci zdravstvene dejavnosti za izvajanje programov pripravništva, sekundariata in specializacij zdravnikov in doktorjev dentalne medicine, stran 4759.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o zdravniški službi (Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 58/08, 107/10 – ZPPKZ, 40/12 – ZUJF, 88/16 – ZdZPZD, 40/17, 64/17 – ZZDej-K, 49/18, 66/19, 199/21 in 136/23 – ZIUZDS) ministrica za zdravje izdaja
P R A V I L N I K 
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci zdravstvene dejavnosti za izvajanje programov pripravništva, sekundariata in specializacij zdravnikov in doktorjev dentalne medicine 
1. člen 
(1) Ta pravilnik določa organizacijske, kadrovske, materialne in druge pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe za izvajanje pripravništva, sekundariata in specializacij zdravnikov in doktorjev dentalne medicine (v nadaljnjem besedilu: usposabljanje).
(2) Ne glede na prejšnji odstavek usposabljanja izvaja tudi izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki ni v mreži javne zdravstvene službe, kadar določenega usposabljanja ni mogoče izvesti pri izvajalcu iz prejšnjega odstavka, če izpolnjuje pogoje iz tega pravilnika.
(3) Ugotavljanje, ali določenega usposabljanja ni mogoče izvesti pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe, je v pristojnosti komisije iz 4. člena tega pravilnika.
2. člen 
Izvajalec iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena mora za namen izvajanja usposabljanj izpolnjevati naslednje pogoje:
1. ima ustrezne prostore za individualno učenje s pripomočki za izvedbo in neomejenim dostopom do izobraževalnih virov in interneta;
2. ima ustrezno velikost in strukturiranost za takšen obseg bolnišničnega in ambulantnega dela, ki omogoča, da se opravita predpisan program in število posegov;
3. ima zadostno opremo za poglobljeno delo v skladu s sodobnimi načeli in metodami na področju posamezne vrste zdravstvene dejavnosti;
4. ima zadostno število zdravstvenih obravnav;
5. ima zadostno število usposobljenih mentorjev;
6. ima določenega koordinatorja usposabljanja, če ima več kot deset zaposlenih zdravnikov;
7. zagotavlja nadzor nad strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo zdravstvene obravnave;
8. izpolnjuje pogoje, določene v posameznem programu usposabljanja.
3. člen 
(1) Obvezni del sekundariata zdravnikov izvajajo izvajalci, ki sekundarijem zagotavljajo pogoje za opravljanje celotnega programa pripravništva za poklic zdravnik in izpolnjujejo pogoje, ki jih določa pravilnik, ki ureja sekundariat zdravnikov.
(2) Izbirni del sekundariata se izvaja pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: izvajalci), ki zagotavljajo zdravnikom sekundarijem usposabljanje glede na program izbirnega dela sekundariata.
(3) Pripravništvo doktorjev dentalne medicine izvajajo pooblaščeni izvajalci, ki zagotavljajo pogoje za opravljanje programa pripravništva za poklic doktor dentalne medicine.
(4) Specializacije se izvajajo pri pooblaščenih izvajalcih, ki so glede na obseg izpolnjevanja pogojev za izvajanje specializacij iz 8. točke prejšnjega člena razvrščeni v naslednje tri kategorije:
– pooblaščeni izvajalci za izvajanje večinskega dela specializacije: izpolnjujejo pogoje za izvedbo nad 80 % programa posamezne specializacije,
– pooblaščeni izvajalci za izvajanje večjega dela specializacije: izpolnjujejo pogoje za izvedbo od 50 % do 80 % programa posamezne specializacije,
– pooblaščeni izvajalci za izvajanje manjšega dela specializacije: izpolnjujejo pogoje za izvedbo od najmanj zaključene najkrajše enote posameznega področja kroženja, ki je določeno z vsebino specializacije, do 50 % programa posamezne specializacije.
(5) Število delovnih mest za usposabljanje se določi glede na število neposrednih mentorjev, ki jih zagotavlja pooblaščeni izvajalec.
4. člen 
(1) Mnenje glede izpolnjevanja pogojev za izvajanje usposabljanj na podlagi vloge izvajalca da komisija, ki jo imenuje Zdravniška zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zbornica).
(2) Komisija iz prejšnjega odstavka sprejme poslovnik, s katerim uredi postopek izdaje mnenja iz prejšnjega odstavka.
(3) Komisija iz prvega odstavka tega člena pri ugotavljanju, ali določenega usposabljanja ni mogoče izvesti pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe, šteje, da usposabljanja ni mogoče izvesti, kadar zanj ni na voljo zadostnega števila izvajalcev za potrebe javne zdravstvene mreže.
(4) Zbornica na podlagi mnenja iz prvega odstavka tega člena ministru, pristojnemu za zdravje, posreduje predlog za pooblastitev izvajalca iz 1. člena tega pravilnika za izvajanje posameznih vrst in obsega usposabljanj.
(5) Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi za postopek odvzema pooblastila.
5. člen 
Ministrstvo, pristojno za zdravje, vodi evidenco izdanih pooblastil, ki vsebuje:
– ime in sedež pooblaščenega izvajalca,
– vrste in obseg usposabljanj,
– številko in datum pooblastila,
– datum začetka in datum prenehanja veljavnosti pooblastila.
Prehodna in končni določbi 
6. člen 
Če v programu posamezne specializacije iz 8. točke 2. člena tega pravilnika niso določeni pogoji za izvajanje usposabljanja, te pogoje določi koordinator specializacije najpozneje v dveh mesecih od uveljavitve tega pravilnika. Zbornica objavi pogoje iz prejšnjega stavka na svoji spletni strani.
7. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati zdravstveni zavodi in zasebne ordinacije za izvajanje programov pripravništva, sekundarijata in specializacij zdravnikov in zobozdravnikov (Uradni list RS, št. 110/00, 112/07 in 40/17 – ZZdrS-F).
8. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-266/2022
Ljubljana, dne 13. junija 2024
EVA 2022-2711-0133
Dr. Valentina Prevolnik Rupel 
ministrica za zdravje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti