Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024

Kazalo

1742. Pravilnik o posesti, nošenju in prenašanju službenega orožja in streliva v Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo, stran 4760.

  
Za izvrševanje sedmega odstavka 34. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo, 95/15 in 139/20) minister za obrambo izdaja
P R A V I L N I K 
o posesti, nošenju in prenašanju službenega orožja in streliva v Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik natančneje ureja posest, nošenje in prenašanje službenega orožja in streliva (v nadaljnjem besedilu: službeno orožje) delavcev Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo (v nadaljnjem besedilu: Obveščevalno varnostna služba), poročanje o uporabi službenega orožja, vzdrževanje in hrambo službenega orožja, usposabljanje ter vrnitev in odvzem službenega orožja.
2. člen 
(posest službenega orožja) 
(1) Pravico do posesti službenega orožja za izvajanje zakonsko določenih nalog in usposabljanje za ta namen imajo delavci Obveščevalno varnostne službe, ki so pooblaščeni za opravljanje obveščevalnih in protiobveščevalnih oziroma varnostnih nalog v skladu z zakonom, ki ureja obrambo, ter imajo opravljen test ravnanja z orožjem (v nadaljnjem besedilu: TRO), v skladu s postopkovnikom za izvedbo TRO, ki ga določi generalni direktor Obveščevalno varnostne službe.
(2) Delavcem Obveščevalno varnostne službe iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika ob dodelitvi službenega orožja v osebno zadolžitev generalni direktor Obveščevalno varnostne službe izda pooblastilo za nošenje in prenašanje službenega orožja. Pooblastilo se izda v notranji organizacijski enoti Obveščevalno varnostne službe, pristojni za izdajo pooblastila, v pisni obliki in v obliki kartice na obrazcu iz Priloge, ki je sestavni del tega pravilnika.
3. člen 
(nošenje in prenašanje službenega orožja) 
(1) Generalni direktor Obveščevalno varnostne službe z odredbo določi, katerim delavcem Obveščevalno varnostne službe se za opravljanje zakonsko določenih nalog in usposabljanje za ta namen kratkocevno službeno orožje dodeli v osebno zadolžitev. V odredbi se določijo tudi vrsta dodeljenega službenega orožja, serijska številka orožja in prostor hrambe.
(2) Delavci Obveščevalno varnostne službe nosijo službeno orožje, ki ga imajo v osebni zadolžitvi, v toku ali torbici za prikrito nošenje orožja oziroma na način, ki omogoča učinkovito in varno uporabo.
(3) Dolgocevno, avtomatsko in drugo službeno orožje, ki ni dodeljeno v osebno zadolžitev, nosijo ali prenašajo delavci Obveščevalno varnostne službe, ki imajo pooblastilo iz drugega odstavka prejšnjega člena, samo na podlagi vsakokratne odredbe generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe.
(4) Kadar delavci Obveščevalno varnostne službe nosijo ali prenašajo službeno orožje, morajo imeti pri sebi pooblastilo v obliki kartice iz drugega odstavka prejšnjega člena in službeno izkaznico pooblaščenega delavca ter pripadnika Obveščevalno varnostne službe (v nadaljnjem besedilu: službena izkaznica).
(5) Delavci Obveščevalno varnostne službe nosijo službeno orožje pri opravljanju nalog v skladu s pravili stroke.
4. člen 
(poročanje) 
(1) O vsaki uporabi službenega orožja mora delavec Obveščevalno varnostne službe takoj obvestiti vodjo notranje organizacijske enote, kateri pripada, in policijo ter napisati poročilo o uporabi službenega orožja. V poročilu se poleg datuma, časa in kraja uporabe službenega orožja navede, proti komu in iz kakšnih razlogov je bilo uporabljeno službeno orožje, posledice njegove uporabe in druge okoliščine, pomembne za ugotavljanje zakonitosti in strokovnosti uporabe službenega orožja. Delavec Obveščevalno varnostne službe poročilo odda vodji notranje organizacijske enote, ta pa ga takoj posreduje generalnemu direktorju Obveščevalno varnostne službe.
(2) Ob vsaki uporabi službenega orožja generalni direktor Obveščevalno varnostne službe določi tričlansko komisijo, ki razišče okoliščine uporabe službenega orožja, sestavi zapisnik in poda pisno mnenje o tem, ali je bilo službeno orožje zakonito in strokovno uporabljeno.
(3) Mnenje komisije iz prejšnjega odstavka se v treh delovnih dneh od ugotovitve dejanskega stanja pošlje generalnemu direktorju Obveščevalno varnostne službe.
5. člen 
(vzdrževanje in hramba službenega orožja) 
(1) Službeno orožje praviloma hrani notranja organizacijska enota Obveščevalno varnostne službe, pristojna za hrambo orožja.
(2) Delavec Obveščevalno varnostne službe sme službeno orožje, ki ga ima v osebni zadolžitvi, hraniti pri sebi na delovnem mestu ali na svojem domu, kadar je tako določeno z odredbo iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika. Pri tem mora delavec zagotoviti, da so izpolnjeni vsi predpisani ukrepi za varno hrambo orožja v skladu s predpisi o orožju.
(3) V primerih iz prvega in drugega odstavka tega člena mora biti službeno orožje med hrambo zavarovano tako, da ni dostopno nepooblaščenim osebam in da so onemogočeni njegova odtujitev, zloraba, poškodovanje ter povzročanje nevarnosti, biti mora v brezhibnem stanju, redno vzdrževano in očiščeno.
(4) Delavec Obveščevalno varnostne službe, ki v primerih iz drugega odstavka tega člena ne more zagotoviti pogojev za varno hrambo službenega orožja ali načrtuje odsotnost z dela, daljšo od enega meseca, službeno orožje odda v hrambo notranji organizacijski enoti Obveščevalno varnostne službe, pristojni za hrambo orožja.
(5) Delavci Obveščevalno varnostne službe, ki imajo službeno orožje v osebni zadolžitvi, morajo z njim ravnati posebno skrbno in v skladu s predpisi o orožju.
(6) Nadzor nad hrambo in vzdrževanjem orožja enkrat na leto izvaja pristojna oseba, ki jo določi generalni direktor Obveščevalno varnostne službe. Pristojna oseba o svojih ugotovitvah sestavi poročilo, ki ga posreduje direktorju Obveščevalno varnostne službe.
6. člen 
(začasna dodelitev službenega orožja) 
Kadar delavec Obveščevalno varnostne službe odda službeno orožje, ki ga ima v osebni zadolžitvi, v popravilo ali tehnični pregled, se mu z odobritvijo generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe začasno dodeli drugo službeno orožje.
7. člen 
(usposabljanje) 
(1) Za učinkovito in varno uporabo službenega orožja morajo delavci Obveščevalno varnostne službe, ki službenega orožja nimajo v osebni zadolžitvi, dvakrat na leto uspešno opraviti TRO in se najmanj dvakrat na leto udeležiti usposabljanja s službenim orožjem na strelišču v skladu s programom usposabljanja delavcev Obveščevalno varnostne službe v ravnanju z orožjem, ki ga določi generalni direktor Obveščevalno varnostne službe.
(2) Delavci Obveščevalno varnostne službe, ki imajo službeno orožje v osebni zadolžitvi, morajo enkrat na leto uspešno opraviti TRO, se vsaj štirikrat na leto udeležiti usposabljanja s službenim orožjem na strelišču in enkrat na leto uspešno opraviti osebni strelski test v skladu s programom iz prejšnjega odstavka.
(3) Delavci Obveščevalno varnostne službe, ki nimajo pooblastila iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika, smejo imeti službeno orožje v posesti le za namen usposabljanja iz tega člena.
8. člen 
(vrnitev in odvzem službenega orožja) 
(1) Delavec Obveščevalno varnostne službe vrne službeno orožje, ki ga ima v osebni zadolžitvi, ob premestitvi iz Obveščevalno varnostne službe v drugo notranjo organizacijsko enoto Ministrstva za obrambo, ob prenehanju delovnega razmerja ali ko prenehajo razlogi za dodelitev službenega orožja v osebno zadolžitev iz prvega odstavka 3. člena tega pravilnika.
(2) Delavcu Obveščevalno varnostne službe se službeno orožje, ki ga ima v osebni zadolžitvi, z odredbo generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe odvzame, če je začasno odstranjen z dela v skladu s predpisi, zaradi zdravstvenih razlogov, ki jih je ugotovila pristojna zdravstvena enota, ali če brez upravičenega razloga ne opravi obveznosti iz drugega odstavka prejšnjega člena.
(3) Delavcu Obveščevalno varnostne službe, ki ima orožje v osebni zadolžitvi, lahko generalni direktor Obveščevalno varnostne službe, če oceni, da je ogroženo življenje ali zdravje delavca oziroma drugih oseb, ustno odredi začasen odvzem službenega orožja do prenehanja teh razlogov. Mnenje o dokončnosti odvzema službenega orožja pripravi tričlanska komisija, ki jo imenuje generalni direktor Obveščevalno varnostne službe. Na podlagi mnenja komisije iz prejšnjega stavka se delavcu službeno orožje vrne ali pa se mu odvzame v skladu s prejšnjim odstavkom.
(4) Za ugotavljanje razlogov in izvedbo postopka vrnitve, odvzema ali začasnega odvzema službenega orožja je pristojna notranja organizacijska enota Obveščevalno varnostne službe, pristojna za izdajo pooblastila iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika.
(5) V primerih iz prvega in drugega odstavka tega člena se delavcu Obveščevalno varnostne službe pooblastilo iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika prekliče, pooblastilo v obliki kartice pa delavec vrne notranji organizacijski enoti Obveščevalno varnostne službe, pristojni za izdajo pooblastila.
(6) Ob začasnem odvzemu službenega orožja iz tretjega odstavka tega člena delavec pooblastilo iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika vrne notranji organizacijski enoti Obveščevalno varnostne službe, pristojni za izdajo pooblastila, ki ga hrani do prenehanja razlogov za začasni odvzem oziroma do preklica pooblastila.
(7) Vrnjeno ali odvzeto službeno orožje se preda organizacijski enoti Obveščevalno varnostne službe, pristojni za hrambo orožja.
9. člen 
(odgovornost) 
Za nezakonito ter nestrokovno nošenje in uporabo službenega orožja ali neustrezno vzdrževanje, hrambo ter varovanje in prenašanje službenega orožja so delavci Obveščevalno varnostne službe odgovorni disciplinsko, odškodninsko in kazensko.
KONČNI DOLOČBI 
10. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o posesti in nošenju službenega orožja in streliva v Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo (Uradni list RS, št. 90/15).
11. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-10/2024-15
Ljubljana, dne 17. junija 2024
EVA 2024-1911-0007
Marjan Šarec 
minister za obrambo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti