Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024

Kazalo

1767. Pravilnik o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine v Občini Dol pri Ljubljani, stran 4798.

  
Na podlagi 66., 100. in 101. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18 – ZNOrg, 3/22 – ZDeb in 105/22 – ZZNŠPP), 40. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 – ORZVKD39, 90/12, 111/13, 32/16, 21/18 – ZNOrg in 78/23 – ZUNPEOVE) in 15. člena Statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 103/23 – UPB3) je Občinski svet občine Dol pri Ljubljani na 10. redni seji dne 12. 6. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine v Občini Dol pri Ljubljani 
1. člen 
Ta pravilnik določa namen, upravičence, postopek in pogoje za dodelitev sredstev, ki se nanašajo na obnovo nepremične kulturne dediščine v Občini Dol pri Ljubljani.
Sredstva so namenjena ohranjanju, vzdrževanju in obnovi nepremične kulturne dediščine na območju Občine Dol pri Ljubljani, ki je vpisana v Register nepremične kulturne dediščine pri pristojnem ministrstvu (v nadaljevanju: registrirana dediščina) ali je z odloki razglašena za kulturni spomenik državnega ali lokalnega pomena na območju Občine Dol pri Ljubljani.
2. člen 
Na podlagi tega pravilnika Občina Dol pri Ljubljani izvede javni razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine, za katere zagotovi sredstva v vsakokratnem proračunu. Višina finančnih sredstev za posamičen razpis se natančneje opredeli v javnem razpisu in ne more biti višja od sredstev, ki so za ta namen predvidena v proračunu. Višina dodeljenih sredstev sofinanciranja se določi na podlagi izpolnjevanja meril, kriterijev in razpisanih sredstev javnega razpisa, kar se vse podrobneje določi v vsakokratnem javnem razpisu.
3. člen 
Do sredstev so upravičene osebe, ki so lastniki oziroma solastniki kulturne dediščine ali investitorji s pravico za izvedbo ukrepov na nepremični kulturni dediščini na območju Občine Dol pri Ljubljani.
V primeru, da obstaja več solastnikov kulturne dediščine, so za pridobitev sredstev iz naslova sofinanciranja vlogo dolžni predložiti vsi oziroma lahko za izvedbo postopka pridobitve sredstev pooblastijo skupnega predstavnika.
4. člen 
Pogoji za sodelovanje na razpisu so:
– enota je razglašena za kulturni spomenik državnega ali lokalnega pomena na območju Občine Dol pri Ljubljani oziroma je ovrednotena kot kulturna dediščina (enota je z oznako EŠD vpisana v Registru nepremične kulturne dediščine),
– izkazani morajo biti pogoji iz 3. člena tega pravilnika,
– vlagatelj mora imeti zaprto finančno konstrukcijo za izvedbo prijavljenega projekta, kar pomeni, da mora imeti vlagatelj v celoti zagotovljena sredstva za izvedbo projekta upoštevaje tudi pričakovana sredstva iz naslova razpisa,
– predračunska vrednost predvidene investicije v EUR, s popisom del, pripravljene s strani gospodarske družbe ali samostojnega podjetnika registriranega za opravljanje tovrstnih dejavnosti,
– vlagatelj mora pridobiti ustrezno dovoljenje za poseg v skladu z zakonom o graditvi objektov, če je to potrebno,
– vlagatelj mora pridobiti kulturnovarstvene pogoje oziroma soglasje za poseg Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, če je to potrebno,
– vlagatelj mora imeti poravnane vse obveznosti do Občine Dol pri Ljubljani.
V javnem razpisu se lahko določijo tudi drugi kriteriji, ki se uporabljajo pri točkovanju za izbor upravičencev.
5. člen 
Postopek vsakokratnega javnega razpisa, ki se časovno prilagodi postopku priprave in sprejemanja občinskega proračuna, poteka po naslednjem zaporedju:
– župan izda sklep o začetku javnega razpisa in sklep o imenovanju strokovne komisije,
– pooblaščena oseba občinske uprave pripravi javni razpis in razpisno dokumentacijo in ju objavi na spletni strani občine in v občinskem glasilu,
– zbiranje vlog poteka do roka, navedenega v besedilu javnega razpisa,
– komisija izvede odpiranje vlog in preveri formalno popolnost vlog,
– pooblaščena oseba občinske uprave pozove vlagatelje, ki so v roku oddali nepopolne vloge, k dopolnitvi,
– pooblaščena oseba občinske uprave s sklepom zavrže vloge, ki so bile prepozne oziroma v pozivnem roku niso bile dopolnjene,
– komisija opravi strokovni pregled popolnih vlog ter jih oceni na podlagi pogojev in meril, ki so bila navedena v javnem razpisu oziroma razpisni dokumentaciji in pripravi o tem zapisnik,
– komisija na podlagi ocene vlog pripravi predlog upravičencev – prejemnikov sredstev,
– pooblaščena oseba občinske uprave na podlagi predloga komisije izda odločbe o izboru upravičencev in višini dodeljenih sredstev,
– po pravnomočnosti odločb župan z izbranimi izvajalci sklene pogodbe o sofinanciranju,
– občinska uprava spremlja izvajanje in realizacijo programov in projektov, dogovorjenih v pogodbi.
6. člen 
Župan s sklepom imenuje komisijo, ki vodi postopek javnega razpisa za dodelitev sredstev ter v njem določi trajanje mandata, naloge in način dela komisije. Komisijo sestavljajo predsednik in dva člana, ki so strokovnjaki ali poznavalci na področju kulturne dediščine oziroma kulture. Komisija veljavno odloča, če je na seji navzoča večina vseh njenih članov. Komisija sprejema odločitve z večino opredeljenih glasov navzočih članov. V primeru enakega števila glasov odloči glas predsednika komisije.
Kot član komisije ne more biti imenovana oseba, ki je upravičenec po 3. členu tega pravilnika, ter njegov družinski član.
7. člen 
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– jasno navedbo, da gre za javni razpis za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine,
– področje sofinanciranja obnove nepremične kulturne dediščine, ki je predmet javnega razpisa,
– merila in kriterije, po katerih se bo ocenjevala oziroma vrednotila posamezna vloga,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati vlagatelji,
– okvirno vrednost razpoložljivih sredstev, namenjenih za predmet javnega razpisa,
– obdobje, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva,
– razpisni rok,
– način pošiljanja in vsebino vlog,
– navedbo uslužbenca pristojnega za dajanje informacij v zvezi z javnim razpisom,
– informacijo o morebitni razpisni dokumentaciji, ki je vlagateljem na razpolago.
Poleg navedenih podatkov iz prejšnjega odstavka se lahko objavijo tudi drugi podatki, če so potrebni glede na vrsto predmeta javnega razpisa.
Vsebino razpisne dokumentacije posebej določa besedilo javnega razpisa.
Javni razpis se objavi na spletni strani občine in v občinskem glasilu in mora trajati najmanj en mesec.
8. člen 
Vloga mora biti oddana v zaprti ovojnici z oznako »Ne odpiraj – vloga« in navedbo javnega razpisa, na katerega se nanaša. Vloga je lahko tudi elektronska, če je tako določeno v besedilu javnega razpisa. Način elektronske predložitve vloge se določi v razpisni dokumentaciji.
9. člen 
Vlagatelj lahko vlogo dopolnjuje oziroma spreminja do preteka razpisnega roka.
Vlagatelj do poteka roka iz prejšnjega odstavka nima pravice vpogleda v vloge drugih vlagateljev na istem razpisu.
Vloga, ki jo je vlagatelj poslal po preteku razpisnega roka, je prepozna.
Do poteka roka iz prvega odstavka tega člena lahko vlagatelj sodeluje v postopku le s tem, da na način, določen v razpisu in razpisni dokumentaciji, da vlogo za sofinanciranje obnove nepremične kulturne dediščine, kakršna je razpisana.
10. člen 
Po poteku razpisnega roka komisija odpre vse vloge, ki so do tedaj prispele.
Odpiranju vlog sme prisostvovati vsaka oseba, ki kandidira na razpisu.
Za vsako vlogo komisija ugotovi, ali je pravočasna, ali jo je podala oseba, ki izpolnjuje v javnem razpisu določene pogoje (upravičena oseba) in ali je popolna glede na besedilo javnega razpisa.
Vlogo, ki ni pravočasna ali je ni vložila upravičena oseba, pooblaščena oseba občinske uprave zavrže s sklepom.
Če je vloga formalno nepopolna, se vlagatelja pozove, da jo dopolni. Vlagatelj mora vlogo dopolniti v petih dneh. Če vlagatelj vloge ne dopolni v zahtevanem roku, pooblaščena oseba občinske uprave vlogo zavrže s sklepom.
11. člen 
Na podlagi predloga komisije pooblaščena oseba občinske uprave izda o vsaki ustrezni vlogi, prispeli na javni razpis, posamično odločbo, s katero odloči o odobritvi ter deležu sofinanciranja ali o zavrnitvi sofinanciranja.
Zoper odločbo je dopustna pritožba v roku 15 dni od njenega prejema. O pritožbi odloča župan.
Pritožnik mora natančno opredeliti razloge, zaradi katerih je pritožba vložena. Predmet pritožbe ne morejo biti postavljena merila in kriteriji za ocenjevanje vlog.
Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb z izbranimi vlagatelji.
12. člen 
Izbrani vlagatelj je dolžan v roku, ki je določen v pozivu k podpisu pogodbe, skleniti z Občino Dol pri Ljubljani pogodbo o sofinanciranju, s katero se podrobneje uredijo način in pogoji koriščenja dodeljenih sredstev. V pogodbi se določijo izvajalci del, ki so strokovno usposobljeni za izvajanje takšnih del, pogoji, pod katerimi je taka nepremična kulturna dediščina javno dostopna in morebitni posebni ukrepi varstva. Če se izbrani vlagatelj v tem roku ne odzove na poziv oziroma ne sklene pogodbe se šteje, da je umaknil vlogo za sofinanciranje in da odstopa od podpisa pogodbe.
13. člen 
Sredstva pridobljena na podlagi tega pravilnika so namenska in se lahko porabijo samo za namene določene s pogodbo iz prejšnjega člena tega pravilnika.
Če se izkaže, da dela niso bila izvedena v skladu s pogodbo, je upravičenec dolžan povrniti pridobljena sredstva.
Izbrani vlagatelj, pri katerem se ugotovijo kršitve iz prvega odstavka tega člena, ne more kandidirati na javnih razpisih po tem pravilniku, ki jih bo po ugotovitvi dejstev iz prvega odstavka tega člena, objavila Občina Dol pri Ljubljani v naslednjem javnem razpisu.
14. člen 
Dodeljena sredstva se izplačajo po opravljenem pregledu izvedbe del, ki jo opravi skrbnik pogodbe v skladu s sklenjeno pogodbo iz 9. člena tega pravilnika in prejetju obračuna, katerega mora skrbnik pred izplačilom potrditi.
Dodeljena sredstva se izplačajo, če upravičenec ob zaključku izvedbe del izpolnjuje pogoje iz 4. člena tega pravilnika.
Če je to potrebno, izvedbo pregleda in potrdi tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana.
15. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 620-0003/2024-1
Dol pri Ljubljani, dne 13. junija 2024
Župan 
Občine Dol pri Ljubljani 
Željko Savič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti