Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024

Kazalo

1787. Odlok o pokopališkem redu v Občini Tržič, stran 4830.

  
Na podlagi 4. člena Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti (ZPPDej; Uradni list RS, št. 62/16 in 3/22 – ZDeb), 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS; Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 11/14 – popr., 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 3., 6. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (ZGJS; Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40), 3. člena Zakona o prekrških (ZP-1; Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US, 73/19 – odl. US, 175/20 – ZIUOPDVE, 5/21 – odl. US in 38/24), Odloka o ustanovitvi in organiziranju podjetja Komunala Tržič d.o.o. (Uradni list RS, št. 76/19) ter 9. in 18. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 19/13 in 74/15) je Občinski svet Občine Tržič na 15. redni seji dne 13. 6. 2024 sprejel
O D L O K 
o pokopališkem redu v Občini Tržič 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(uporaba odloka) 
S tem odlokom se v skladu z zakonom, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost, določa pokopališki red v Občini Tržič.
2. člen 
(vsebina odloka) 
S tem odlokom Občina Tržič (v nadaljnjem besedilu: Občina) določa:
– način zagotavljanja 24-urne dežurne službe;
– način izvajanja pogrebne slovesnosti;
– storitve pokopališko pogrebnega moštva, ki se lahko zagotavljajo na posameznem pokopališču;
– osnovni obseg pogreba;
– način in čas pokopa;
– način pokopa, če je plačnik občina;
– možnost pokopa zunaj pokopališča, z določitvijo prostora;
– ravnanje s pokojnikom do pokopa v krajih, kjer na pokopališčih ni mrliške vežice;
– pokopališča, ki morajo imeti mrliške vežice;
– obratovanje mrliških vežic;
– obseg prve ureditve groba;
– vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču;
– način oddaje grobov v najem;
– postavljanje, spreminjanje ali odstranitev spomenikov, obnovo spomenikov in grobnic ter vsak drug poseg v prostor na pokopališču;
– zvrsti grobov;
– okvirne tehnične normative za grobove;
– mirovalno dobo za grobove;
– enotni cenik uporabe pokopališča, pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture (v nadaljnjem besedilu: cenik);
– pogrebno pristojbino, ki jo lahko določi Občina za izvedbo pogreba na posameznem pokopališču in ki jo upravljavcu pokopališča plača izvajalec pogreba;
– razmerje grobnine za posamezno vrsto groba glede na enojni grob;
– druga vprašanja pogrebne in pokopališke dejavnosti ter uporabnikov.
3. člen 
(izrazi) 
Izrazi uporabljeni v tem odloku imajo enak pomen kot je določeno v zakonu, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost, in v podzakonskih predpisih, ki so izdani na njegovi podlagi.
4. člen 
(javna služba in tržna dejavnost) 
(1) Pogrebna dejavnost obsega:
– zagotavljanje 24-urne dežurne službe, ki je obvezna občinska gospodarska javna služba ter
– prevoz pokojnika, ki ga ne zagotavlja 24-urna dežurna služba, pripravo in upepelitev pokojnika ter pripravo in izvedbo pogreba, ki so storitve, ki se izvajajo na trgu.
(2) Izvajalec pogrebne dejavnosti je lahko pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje pogoje, določene v zakonu, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost, in je pridobila dovoljenje za opravljanje pogrebne dejavnosti. Za izvajanje 24-urne dežurne službe dovoljenje iz prejšnjega stavka ni potrebno.
(3) Pokopališka dejavnost obsega upravljanje ter urejanje pokopališč in ju zagotavlja Občina.
(4) Upravljanje pokopališč obsega zagotavljanje urejenosti pokopališča, izvajanje investicij in investicijskega vzdrževanja, oddajo grobov v najem, vodenje evidenc ter izdajanje soglasij v zvezi s posegi na območju pokopališč.
(5) Urejanje pokopališč obsega zgraditev ali razširitev obstoječega pokopališča, zgraditev pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture na pokopališču, razdelitev pokopališča na posamezne zvrsti grobov in opustitev pokopališča.
5. člen 
(upravljavec pokopališč) 
(1) Na območju Občine so naslednja pokopališča: Leše, Lom pod Storžičem, Kovor, Križe in Tržič.
(2) Za upravljavca pokopališč Lom pod Storžičem, Kovor, Križe in Tržič Občina določa Komunalo Tržič d.o.o., Mlaka 6, 4290 Tržič (v nadaljnjem besedilu tudi: Komunala).
(3) Upravljavec pokopališča Leše je Krajevna skupnost Leše, Leše 51, 4290 Tržič (v nadaljnjem besedilu: KS Leše).
(4) Ne glede na prejšnji odstavek, lahko Občina za pokopališče, navedeno v tretjem odstavku tega člena, pooblasti Komunalo za izvajanje naslednjih nalog:
– zagotavljanje urejenosti pokopališča;
– izvajanje investicijskega vzdrževanja;
– izvajanje investicije, za katero si Komunala kot upravičenec pridobi sredstva iz drugih virov;
– oddajo grobov v najem;
– vodenje evidenc ter izdajanje soglasij v zvezi s posegi na območju pokopališč;
– določanje mesta, datuma in ure pokopa glede na predhodni dogovor z naročnikom pogreba;
– vodenje evidenc o grobovih in pokopih;
– vgrajevanje, odpiranje in zapiranje žarnih niš;
– beleženje terminov izvajanja drugih del na območju pokopališča (klesanje in barvanje črk, čiščenje spomenikov in drugih nagrobnih obeležij, vrtnarske storitve).
6. člen 
(uporaba predpisov) 
Za vprašanja v zvezi z opravljanjem pogrebne in pokopališke dejavnosti iz 4. člena tega odloka, ki niso posebej urejena s tem odlokom, se uporabljajo državni in občinski predpisi s področja izvajanja pogrebne in pokopališke dejavnosti.
II. 24-URNA DEŽURNA SLUŽBA 
7. člen 
(24-urna dežurna služba) 
(1) 24-urna dežurna služba je obvezna občinska gospodarska javna služba, ki se izvaja v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
(2) 24-urna dežurna služba obsega vsak prevoz od kraja smrti do hladilnih prostorov izvajalca javne službe ali zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov oziroma drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov izvajalca javne službe, vključno z uporabo le-teh, če zakon ne določa drugače.
(3) Izvajalec 24-urne dežurne službe na območju Občine je Komunala.
III. POGREBNA SLOVESNOST 
8. člen 
(način izvajanja pogrebne slovesnosti) 
(1) Pogrebna slovesnost obsega dejanja slovesa pred pokopom pokojnika oziroma pred upepelitvijo.
(2) Čas in način pogrebne slovesnosti in pokopa uskladita upravljavec pokopališča in naročnik pogreba oziroma izbrani izvajalec pogrebne dejavnosti.
(3) Pogrebna slovesnost se izvede v skladu s pokojnikovo voljo in na način, določen s tem odlokom.
(4) Če pokojnik ni izrazil svoje volje o načinu pokopa in pogrebni slovesnosti, odloča o tem naročnik pogreba.
(5) Slovesnost v zvezi z raztrosom pepela se določi s tem odlokom.
(6) Pri pogrebni slovesnosti lahko sodelujejo tudi predstavniki verskih skupnosti in društev.
(7) Izjemoma lahko pogrebno slovesnost organizirajo tudi državni organi v skladu s protokolarnimi predpisi, ki morajo biti usklajeni z zakonom, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost.
9. člen 
(potek pogrebne slovesnosti) 
(1) Pogrebna slovesnost se prične z dvigom krste z umrlim ali žare z upepeljenimi ostanki umrlega z mrliškega odra v mrliški vežici oziroma drugega mesta začetka pogrebne slovesnosti v skladu s tem odlokom. Slovesnost je končana po minuti molka ter poklonitvi zastav. Del slovesnosti se lahko opravi tudi ob grobu.
(2) Udeleženci sprevoda se praviloma razporedijo na naslednji način:
1. Cerkveni sprevod: zastava, križ, prapori, predstavniki društev, cvetje in venci, pevci, odlikovanja, duhovnik, krsta ali žara, svojci in ostali udeleženci pogreba.
2. Civilni in državni sprevod: zastava, prapori, predstavniki društev, cvetje in venci, pevci, odlikovanja, krsta ali žara, svojci in ostali udeleženci pogreba.
Udeleženci sprevoda se lahko razporedijo tudi na drugačen način, če je to v skladu s krajevnim običajem.
(3) Udeleženci pogrebne slovesnosti se razvrstijo ob grobu tako, da so neposredno ob njem svojci pokojnika, zastavonoše in praporščaki ter nosači odlikovanj in priznanj, nato pa drugi udeleženci. V primeru verskega pokopa se neposredno ob grobu razvrstijo tudi predstavniki verske skupnosti in opravijo verski obred.
(4) V primeru da pri pogrebni slovesnosti sodeluje častna enota s strelnim orožjem, mora biti zagotovljena popolna varnost udeležencev pogreba, ki jo zagotovi vodja enote. Častna salva se izstreli pred zaključkom pogrebne slovesnosti.
(5) Če se pri pogrebu pokojnika tudi zvoni, zvonjenje traja med pogrebno slovesnostjo do deset minut oziroma s prekinitvami do petnajst minut, v primeru verskega pogreba pa v skladu s predpisi verske skupnosti.
IV. STORITVE POKOPALIŠKO POGREBNEGA MOŠTVA 
10. člen 
(pokopališko pogrebno moštvo) 
(1) Storitve pokopališko pogrebnega moštva na pokopališčih Lom, Kovor, Križe, Leše in Tržič zagotavlja izvajalec pogreba v skladu z določili zakona, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost.
(2) Storitve pokopališko pogrebnega moštva obsegajo prevoz ali prenos krste ali žare iz mrliške vežice oziroma upepeljevalnice do mesta pokopa s položitvijo v grob ali z raztrosom pepela.
(3) Za pokop s krsto je za nemoten potek pogrebne slovesnosti izvajalec pogreba dolžan zagotoviti minimalno petčlansko pogrebno moštvo, za pokop z žaro ali raztros pepela pa minimalno štiričlansko pogrebno moštvo.
V. OBSEG POGREBA 
11. člen 
(osnovni obseg pogreba) 
Osnovni obseg pogreba obsega prijavo pokopa, pripravo pokojnika, minimalno pogrebno slovesnost in pokop, vključno s pogrebno opremo, skladno z veljavnimi standardi in normativi za osnovni pogreb.
12. člen 
(prijava pokopa) 
(1) Pokop prijavi upravljavcu pokopališča naročnik pogreba oziroma izvajalec pogrebne dejavnosti, ki ga je izbral naročnik pogreba.
(2) Prijavo pokopa za pokopališča v upravljanju Komunale naročnik pogreba opravi v pisarni izvajalca po predhodnem dogovoru v rednem delovnem času. Prijava pokopa se opravi najmanj štiriindvajset ur pred nameravanim pogrebom.
(3) Če naročnika ni, prijavi pokop Občina v naslednjih primerih:
– če je imel pokojnik v Občini zadnje stalno prebivališče;
– če je imel pokojnik v Občini zadnje začasno prebivališče, kadar ni mogoče ugotoviti kraja zadnjega stalnega prebivališča;
– če je oseba umrla v Občini oziroma je bila najdena v Občini, kadar ni mogoče ugotoviti niti zadnjega začasnega prebivališča.
(4) K prijavi pokopa mora naročnik pogreba oziroma izvajalec pogrebne dejavnosti priložiti listino, ki jo izda pooblaščeni zdravnik oziroma zdravstvena organizacija ali matičar matičnega registra, kjer je bila smrt prijavljena.
13. člen 
(priprava pokojnika) 
Priprava pokojnika obsega vsa potrebna dela pred upepelitvijo ali pokopom, ki jih izvede izvajalec pogrebne dejavnosti, v skladu z zakonom, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost.
14. člen 
(pokop) 
(1) Pokop obsega dejanja, ki omogočajo položitev posmrtnih ostankov oziroma upepeljenih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela, v skladu z voljo pokojnika in na način, določen s tem odlokom.
(2) Pokop se praviloma opravi na pokopališču.
(3) Na podlagi izdanega soglasja pristojnega občinskega organa se lahko pepel iz žare raztrosi na določenem prostoru zunaj pokopališča ali na morju. Zunaj pokopališča se lahko opravi tudi pokop stanovskih predstavnikov v grobnice verskih skupnosti.
(4) Občinski organ o raztrosu pepela oziroma pokopu zunaj pokopališča odloči v sedmih dneh. Zoper sklep občinskega organa ni pritožbe, dovoljen je upravni spor.
VI. NAČIN IN ČAS POKOPA 
15. člen 
(način pokopa) 
(1) Na območju Občine so dovoljene naslednje vrste pokopov:
– pokop s krsto, kjer se pokojnika položi v krsto in pokoplje v grob;
– pokop z žaro, kjer se upepeljeni ostanki pokojnika shranijo v žaro in pokopljejo v grob ali položijo v žarni grob v žarnem zidu;
– raztros pepela, ki se opravi na posebej določenem prostoru na pokopališču ali zunaj njega;
– pokop, ki se opravi po predpisih, ki urejajo vojna grobišča ali prikrita vojna grobišča.
(2) Drugačno ravnanje s pepelom, kot je določeno v drugi in tretji alineji prejšnjega odstavka, ni dovoljeno. Prav tako ni dovoljeno žare shranjevati izven pokopališča.
(3) O načinu pokopa se dogovorita upravljavec pokopališča in naročnik pogreba oziroma izbrani izvajalec pogrebne dejavnosti.
16. člen 
(čas pokopa) 
(1) Pokop na pokopališčih iz prvega odstavka 5. člena se od 23. septembra do 21. marca (jesensko/zimski čas) opravi med 10. in 15. uro ter od 22. marca do 22. septembra (pomladno/poletni čas) med 10. in 17. uro.
(2) Uro pokopa uskladita upravljavec pokopališča in naročnik pogreba oziroma izbrani izvajalec pogrebne dejavnosti.
VII. NAČIN POKOPA, ČE JE PLAČNIK OBČINA 
17. člen 
(način pokopa, če je plačnik občina) 
(1) Če je plačnik pokopa Občina, se opravi osnovni pogreb z raztrosom pepela na pokopališču, vključno s spominskim obeležjem za 15 let.
(2) Občina ima v tem primeru pravico do povračila pogrebnih stroškov iz zapuščine umrlega.
VIII. POKOP ZUNAJ POKOPALIŠČA 
18. člen 
(možnost pokopa zunaj pokopališča) 
(1) Pokop zunaj pokopališča praviloma ni dovoljen, zunaj pokopališča je dovoljen le kot raztros pepela ali posebni pokop stanovskih predstavnikov v grobnice verskih skupnosti.
(2) Pokop zunaj pokopališča se izvede v skladu z določili zakona, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost.
IX. MRLIŠKE VEŽICE 
19. člen 
(mrliške vežice) 
(1) Na pokopališčih Leše, Kovor, Križe, Lom pod Storžičem in Tržič so mrliške vežice, katerih uporaba je obvezna.
(2) Pokojnik je lahko do pogreba doma le v primeru izrecne poslednje volje pokojnika oziroma naročnika pogreba ter v primeru, da gre za pokop stanovskih predstavnikov verskih skupnosti.
(3) Mrliške vežice obratujejo od 23. septembra do 21. marca (jesensko/zimski čas) med 10. in 15. uro ter od 22. marca do 22. septembra (pomladno/poletni čas) med 10. in 17. uro.
X. UREJENOST GROBOV 
20. člen 
(prva ureditev groba) 
(1) Prvo ureditev groba s storitvami grobarjev izvede upravljavec pokopališča. Prva ureditev groba zajema:
– prenos cvetja in sveč na grobno enoto po pogrebu,
– odvoz odvečne zemlje ter odstranitev vencev in posušenega cvetja z groba.
(2) Storitve iz druge alineje prejšnjega odstavka izvede upravljavec pokopališča v roku 15 dni od pogreba.
(3) Storitve prve ureditve groba se zaračunajo naročniku pogreba oziroma izbranemu izvajalcu pogrebne dejavnosti na podlagi cenika.
21. člen 
(ureditev groba) 
Po izvedeni prvi ureditvi groba je za urejenost groba odgovoren najemnik. V to spada predvsem čiščenje nagrobnika, nagrobnih plošč, robnikov, odstranitev odpadlega in posušenega cvetja, pogorelih sveč ter po potrebi dodajanje okrasnega kamenja.
XI. VZDRŽEVANJE REDA NA POKOPALIŠČU 
22. člen 
(vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču) 
Upravljavec pokopališča vzdržuje red, čistočo in mir na pokopališču tako, da:
– skrbi za urejenost in vzdržuje pokopališče in pokopališke objekte;
– oddaja prostore in grobove v najem in vodi register sklenjenih pogodb;
– določa mesto, datum in uro pokopa glede na predhodni dogovor z naročnikom pogreba oziroma izbranim izvajalcem pogrebne dejavnosti;
– vodi evidenco o grobovih in pokopih;
– organizira in nadzira dela na pokopališču;
– skrbi za red in čistočo na pokopališču in v njegovi neposredni okolici;
– skrbi za urejenost in vzdrževanje mrliške vežice in njenega funkcionalnega prostora.
23. člen 
(prepovedi) 
Na pokopališčih in objektih, namenjenih za izvajanje pogrebne dejavnosti, ni dovoljeno:
– nedostojno vedenje, kot je vpitje, glasno smejanje, razgrajanje in hoja po grobovih oziroma prostorih za grobove;
– odlaganje odpadkov izven za to določenega prostora;
– odlaganje odpadkov, ki niso nastali na pokopališču, v pokopališke kapacitete za odpadke;
– onesnaženje ali poškodovanje pokopaliških objektov in naprav, nagrobnikov, grobov ali nasadov;
– vodenje živali na pokopališki prostor in objekte na območju pokopališča;
– odtujevanje predmetov s tujih grobov, pokopaliških prostorov in z objektov v območju pokopališča;
– opravljanje prevozov, kamnoseških, vrtnarskih, kovinostrugarskih in drugih del v času napovedane pogrebne slovesnosti;
– uporabljanje prevoznih sredstev, razen otroških, invalidskih in ročnih vozičkov ter službenih vozil upravljavca pokopališča in izvajalca pogrebne slovesnosti;
– nameščanje reklamnih sporočil na območju pokopališča, razen uradnih obvestil upravljavca;
– odlaganje in puščanje gradbenih odpadkov, ki nastanejo kot pripravljalna dela pri večjih posegih, kot so kamnoseška in vrtnarska dela;
– izvajanje zasaditev visoko rastočega drevja na grobovih;
– izvajanje zasaditev, ki bi segale izven meja groba.
24. člen 
(posebnosti pokopališkega reda na mestih za raztros pepela in ob žarnem zidu) 
(1) Na označena mesta na mestih za raztros pepela je dovoljeno odlagati izključno elektronske in solarne sveče ter cvetje.
(2) Na označena mesta za sveče ob žarnem zidu je dovoljeno odlagati izključno elektronske in solarne sveče.
(3) Na označena mesta za sveče in drugje na mestih za raztros pepela ter ob žarnem zidu ni dovoljeno odlagati spominkov in navadnih sveč (sveč na vosek ali petrolej).
(4) Predmete, ki so na označena mesta za sveče in drugje na mestih za raztros pepela ter ob žarnem zidu postavljena v nasprotju s tem členom, je upravljavec dolžan nemudoma odstraniti. Lastniku predmeta v tem primeru ne pripada nikakršno nadomestilo ali odškodnina.
XII. NAČIN ODDAJE GROBOV V NAJEM 
25. člen 
(oddaja grobov v najem) 
(1) Grob oddaja v najem upravljavec pokopališča na podlagi najemne pogodbe v skladu s tem odlokom.
(2) Najemnik groba je lahko samo ena pravna ali fizična oseba.
(3) Če naročnik pogreba ob prijavi pogreba nima v najemu groba, mu ga dodeli v najem upravljavec pokopališča, s katerim mora naročnik pogreba pred naročilom pogreba skleniti najemno pogodbo, razen pri raztrosu pepela ali pokopu zunaj pokopališča.
(4) Ob pisnem soglasju naročnika pogreba lahko namesto njega najemno pogodbo z upravljavcem pokopališča sklene druga pravna ali fizična oseba.
26. člen 
(pogodba o najemu groba) 
(1) Pogodba o najemu groba mora določati:
– osebe najemnega razmerja;
– čas najema;
– vrsto, zaporedno številko in velikost groba na posameznem pokopališču;
– osnove za obračun višine letne najemnine in način plačevanja;
– obveznost najemojemalca glede urejanja grobov oziroma prostora za grob;
– ukrepe v primeru neizpolnjevanja obveznosti najemojemalca in najemnika iz te pogodbe.
(2) Pogodba o najemu groba se sklene za nedoločen čas.
(3) Če se dedič najemnika groba odpove prostoru za grob ali če dedičev ni, lahko pogodbo o najemu podaljša tudi tretja oseba.
(4) Najem se lahko prekine v naslednjih primerih:
– če najemnina groba za preteklo leto ni poravnana niti po predhodnem opozorilu;
– če najemnik ne vzdržuje groba v skladu s pokopališkim redom in določbami najemne pogodbe;
– ob opustitvi pokopališča;
– kadar to zahteva načrt preureditve pokopališča.
27. člen 
(posebnosti pri oddaji žarnih grobov v žarnem zidu in pri pogrebih z raztrosom pepela na mestih za raztros pepela) 
(1) Ob najemu žarnega groba v žarnem zidu se naročniku pogreba obračuna enkratna pristojbina za postavitev in vzdrževanje spominskega obeležja po ceniku.
(2) Ob naročilu spominskega obeležja na mestih za raztros pepela se naročniku pogreba obračuna enkratna pristojbina za postavitev in vzdrževanje obeležja po ceniku.
(3) Spominska obeležja na prostoru za raztros pepela se odstranijo 15 let po pogrebu, če nihče ne naroči in plača novega obeležja po ceniku za dodatno 15 letno obdobje.
(4) Pri pogrebih z raztrosom pepela se naročniku pogreba obračuna enkratno pristojbino za uporabo parkovne ureditve po ceniku, razen kadar je naročnik pogreba Občina.
(5) Plošče in napisi na ploščah na žarnem zidu in na mestih za raztros pepela so standardizirani s strani upravljavca in so za najemnike obvezujoči.
XIII. POSEGI V PROSTOR NA POKOPALIŠČU 
28. člen 
(posegi v prostor na pokopališču) 
(1) Postavljanje, spreminjanje ali odstranitev spomenikov, obnova spomenikov in grobnic ter vsak drug poseg v prostor na pokopališču je dovoljen ob predhodnem soglasju upravljavca pokopališča.
(2) Upravljavec pokopališča daje soglasja za postavitev, popravilo, odstranitev spomenikov in drugih nagrobnih obeležij na območju pokopališča v skladu z zakonom, ki ureja pogrebno in pokopališko dejavnost, in tem odlokom.
(3) Upravljavec pokopališča izda soglasje v treh delovnih dneh od prejema popolne vloge, razen v primerih, ko so objekti kulturna dediščina ali kulturni spomenik. O pritožbi na zavrnitev soglasja odloči občinska uprava v petnajstih dneh. Odločitev občinske uprave je dokončna, zoper njo pa je mogoč upravni spor.
(4) Za druga dela na območju pokopališča (klesanje in barvanje črk, čiščenje spomenikov in drugih nagrobnih obeležij ter vrtnarske storitve) mora izvajalec storitve pri upravljavcu pokopališča priglasiti le termin izvedbe del. Priglasitev je brezplačna.
(5) Za druga manjša dela, ki jih lahko izvede najemnik groba sam, ni potrebno pridobiti priglasitve del.
XIV. GROBOVI 
29. člen 
(zvrsti grobov) 
(1) Na pokopališčih iz prvega odstavka 5. člena so naslednje zvrsti grobov in prostorov:
– enojni, dvojni, povečani grobni prostor, vrstni grobovi in grobnice,
– grobišča in skupna grobišča,
– žarni grobovi (talni ali zidni – v žarnem zidu),
– prostor za anonimne pokope,
– prostor za raztros pepela.
(2) Če so na območju pokopališč tudi vojna grobišča, njihovo varstvo ureja predpis o vojnih grobiščih.
(3) V primeru izrednih razmer se mesto skupnega grobišča določi na enem izmed pokopališč iz prvega odstavka 5. člena tega odloka.
30. člen 
(tehnični normativi za grobove) 
(1) Enojni grobovi so tisti, ki omogočajo pokop odrasle osebe. V enojne grobove se pokopavajo krste in žare. Enojni grobovi so talni ali zidni. Talni enojni grobovi so globoki do 1,8 m in se lahko poglobijo do 2,2 m, če to dopuščajo geološki pogoji. Širina enojnega groba je minimalno 0,9 m, dolžina pa 2,3 m.
(2) Dvojni grobovi so tisti, ki omogočajo pokop ene krste poleg druge na enaki globini v grobu. V dvojne grobove se poleg krst pokopavajo tudi žare. Dvojni grobovi so globoki do 1,8 m in se lahko poglobijo do 2,2 m, če to dopuščajo geološki pogoji. Širina dvojnega groba je minimalno 1,8 m, dolžina pa 2,3 m.
(3) Minimalna debelina plasti zasutja nad zadnjo krsto ne sme biti manjša od 1,3 m.
(4) Dimenzije obstoječih grobov lahko odstopajo od normativov iz prvega in drugega odstavka in predstavljajo zatečeno stanje, ki je določeno z obstoječim načrtom razdelitve pokopališča. Klasifikacija obstoječih grobov se lahko spremeni le, če se s tem ohranja število razpoložljivih grobnih enot po normativih iz prvega in drugega odstavka tega člena.
(5) Grobnice imajo v celoti obzidan podzemni del. V grobnice se krste pokopavajo tako, da se polagajo ena na drugo ali pa na police. V grobnice se pokopavajo krste s kovinskimi vložki in žare.
(6) Novih grobnic praviloma ni dovoljeno graditi. Nove grobnice je dovoljeno graditi le, če Občina tako določi s prostorskim aktom, ki ureja pokopališče.
31. člen 
(tehnični normativi za žarne grobove) 
(1) Žarni grobovi so talni in zidni. V žarne grobove se pokopavajo le žare.
(2) Talni žarni grob je globok do 0,7 m in širok 1,4 m. Dolžina žarnega groba je 1,2 m. Talni žarni grob se lahko poglobi.
(3) Dimenzije pokončnega enojnega žarnega groba (žarni zid) so: višina do 0,5 m, širina do 0,6 m in globina do 0,45 m, vanj pa je mogoče shraniti štiri žare.
32. člen 
(načrt razdelitve pokopališča) 
(1) Za vsa pokopališča je izdelan načrt razdelitve na pokopališke oddelke in vzpostavljena evidenca grobov.
(2) Z načrtom razdelitve so določene zvrsti grobov na posameznih oddelkih. Morebitne spremembe klasifikacije grobov odobri upravljavec skladno s četrtim odstavkom 30. člena.
33. člen 
(mirovalna doba za grobove) 
(1) Mirovalna doba je čas, ki mora preteči od zadnjega pokopa na istem mestu v istem grobu. Mirovalna doba za pokop s krsto ne sme biti krajša od desetih let.
(2) Za pokop z žaro določila tega člena ne veljajo.
XV. ENOTNI CENIK UPORABE POKOPALIŠČA, POKOPALIŠKIH OBJEKTOV IN NAPRAV TER DRUGE POKOPALIŠKE INFRASTRUKTURE 
34. člen 
(cenik) 
(1) Cenik se deli na cenik 24-urne dežurne službe na področju pogrebne dejavnosti, cenik uporabe grobnih enot (grobnina) ter cenik ostalih storitev pokopališke dejavnosti.
(2) Za uporabo pokopališča, pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture plačujejo uporabniki stroške po ceniku.
(3) Cenik potrjuje občinski svet na predlog upravljavca.
XVI. POGREBNA PRISTOJBINA 
35. člen 
(pogrebna pristojbina) 
Pogrebna pristojbina je pristojbina, ki se lahko zaračuna za izvedbo pogreba in jo upravljavcu pokopališča plača izvajalec pogreba. Višina pogrebne pristojbine je enotna za vsa pokopališča iz drugega odstavka 5. člena in se določi s cenikom.
XVII. GROBNINA 
36. člen 
(razmerje grobnine za posamezno vrsto groba glede na enojni grob) 
(1) Za najem groba plačuje najemnik groba grobnino.
(2) Grobnina je sorazmerni delež letnih stroškov upravljanja pokopališke dejavnosti za posamezno vrsto groba, izračunan na podlagi seštevka vseh vrst grobov in njihovih razmerij do enojnega groba.
(3) Stroški grobnine vključujejo stroške za urejenost pokopališča, oddajo grobov v najem, uporabo pokopališke infrastrukture in stroške vodenja evidenc ter obračuna.
(4) Razmerje grobnine za posamezno vrsto groba glede na enojni grob se določi s sklepom občinskega sveta na predlog upravljavca.
37. člen 
(enotna cena) 
(1) Cena grobnine je enotna za vsa pokopališča v upravljanju Komunale.
(2) Komunala do 31. oktobra tekočega leta za naslednje leto pripravi program vzdrževanja pokopališča, ki vsebuje tudi oceno stroškov, ter ga posreduje Občini.
38. člen 
(način vodenja evidenc) 
(1) Upravljavec pokopališča mora voditi trajno pisno evidenco o pokojnikih, ki so ali so bili pokopani na pokopališču, in evidenco najemnikov grobov za obdobje zadnjih deset let.
(2) Evidenco grobov – kataster za vsa pokopališča iz prvega odstavka 5. člena tega Odloka vodita upravljavca pokopališč.
XVIII. NADZOR 
39. člen 
(nadzor) 
Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja Medobčinski inšpektorat Kranj.
XIX. PREKRŠKI 
40. člen 
(prekrški) 
(1) Z denarno kaznijo 100 EUR se kaznuje posameznik, ki krši določila 23. in 24. člena tega odloka.
(2) Z denarno kaznijo 400 EUR se kaznuje pravna oseba, ki krši določilo prvega odstavka 28. člena tega odloka.
(3) Z globo 100 EUR se sankcionira tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki krši določilo prvega odstavka 28. člena tega odloka.
(4) Z globo 200 EUR se sankcionira samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki krši določilo prvega odstavka 28. člena tega odloka.
(5) Z globo 100 EUR se sankcionira posameznik, ki krši določilo prvega odstavka 28. člena tega odloka.
XX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
41. člen 
(določila glede uporabe vežice Lom pod Storžičem) 
Do zaključka gradnje mrliške vežice Lom pod Storžičem se uporablja mrliške vežice v Tržiču ali pa je pokojnik do pogreba doma.
42. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o pokopališkem redu v Občini Tržič (Uradni list RS, št. 64/18).
43. člen 
(objava in začetek veljavnosti) 
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 007-6/2024
Tržič, dne 13. junija 2024
Župan 
Občine Tržič 
Peter Miklič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti