Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2024 z dne 21. 6. 2024

Kazalo

1811. Pravilnik o opredelitvi in uveljavljanju izjemnih dosežkov za dodelitev Zoisovih štipendij na področju visokega šolstva, stran 4885.

  
Na podlagi šestega odstavka 24. člena Zakona o štipendiranju (Uradni list RS, št. 56/13, 99/13 – ZUPJS-C, 8/16, 61/17 – ZUPŠ, 31/18, 54/22 – ZUPŠ-1 in 122/23) minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije izdaja
P R A V I L N I K 
o opredelitvi in uveljavljanju izjemnih dosežkov za dodelitev Zoisovih štipendij na področju visokega šolstva 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
Ta pravilnik podrobneje opredeljuje izjemne dosežke na področju visokega šolstva na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter na področju znanstvenoraziskovalnega, razvojnega ali umetniškega dela na državni ali mednarodni ravni ter način uveljavljanja navedenih dosežkov, ki so del pogojev za dodelitev Zoisove štipendije.
II. IZJEMNI DOSEŽKI 
2. člen 
(izjemni dosežki na državnih tekmovanjih) 
(1) Državna tekmovanja so tekmovanja iz znanja ali raziskovanja na državni ravni, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
1. organizator ima javno objavljen akt o organizaciji ali izvedbi tekmovanja;
2. zlata in srebrna priznanja prejme največ 60 odstotkov tekmovalcev ali tekmovalnih skupin;
3. so organizirana v dveh ali več stopnjah, in sicer na ravni izobraževalne ustanove, občinsko ali regionalno;
4. uvrstitev tekmovalcev na državno tekmovanje je možna le na podlagi rezultata na predhodni stopnji tekmovanja;
5. so sofinancirana iz javnih sredstev in
6. tekmovanja se pod enakimi pogoji lahko udeležijo udeleženci posamezne ravni ali stopnje izobraževanja ustreznih smeri vseh izobraževalnih ustanov v Republiki Sloveniji.
(2) Pogoj iz 4. točke prejšnjega odstavka je izpolnjen, če je bil organizator tekmovanja kadar koli v preteklih treh letih od datuma tekmovanja, na katerem je bil dosežen izjemni dosežek, upravičen do sofinanciranja za izvedbo tega tekmovanja na podlagi javnega razpisa neposrednega ali posrednega proračunskega uporabnika oziroma mu je bilo financiranje zagotovljeno neposredno s strani ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo. Sredstva za sofinanciranje tekmovanja se morajo podeliti za izvedbo in organizacijo konkretnega tekmovanja, kar mora biti tudi razvidno iz dokumentacije.
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena kot državno tekmovanje štejeta tudi Tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: TEMSIG) in Tekmovanje mladih baletnih plesalcev Republike Slovenije (BALTEK). Vlagatelj lahko uveljavlja dosežek tistega tekmovanja TEMSIG, na katerem se je nazadnje izvedlo tekmovanje v disciplini, ki jo uveljavlja kot izjemni dosežek.
(4) Za tekmovanja, ki so organizirana samo za študente, se šteje, da je pogoj iz 3. in 4. točke prvega odstavka tega člena izpolnjen, če tekmovanje poteka v dveh krogih in je uvrstitev v naslednji krog možna na podlagi rezultata, doseženega v prvem krogu tekmovanja. Na podlagi potrdila organizatorja tekmovanja, da je bil zaradi premajhnega števila tekmovalcev izveden samo en krog tekmovanja, se kot ustrezni upoštevajo tudi dosežki tega tekmovanja.
(5) Kot najvišja mesta na državnem tekmovanju štejejo 1. do vključno 3. mesto, ki se točkujejo z 10 točkami.
(6) Kot priznanja na državnem tekmovanju štejeta zlato priznanje (ali prva nagrada), ki se točkuje s 5 točkami, in srebrno priznanje (ali druga nagrada), ki se točkuje z 2 točkama.
3. člen 
(izjemni dosežek na mednarodnih tekmovanjih) 
(1) Mednarodna tekmovanja iz znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti ali umetnosti so tekmovanja, na katerih je udeležba mogoča na podlagi predhodne uvrstitve na državnem tekmovanju, pri čemer mora to državno tekmovanje izpolnjevati pogoje iz prejšnjega člena.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se za mednarodno tekmovanje šteje tudi tekmovanje, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. organizira ga strokovno združenje, raziskovalna ali izobraževalna ustanova, ki izvaja programe s področja tekmovanja;
2. je primarno namenjeno dijakom ali študentom v ločenih tekmovalnih skupinah;
3. pravila so javno objavljena in zagotavljajo enake možnosti sodelovanja na mednarodni ravni;
4. na tekmovanju je udeleženih najmanj pet držav;
5. tekmovanje ima večletno tradicijo oziroma je bilo pred objavo javnega razpisa za posamezno študijsko leto organizirano najmanj petkrat, pri čemer štejejo dosežki iz petega ali kasnejšega tekmovanja;
6. o uvrstitvah tekmovalcev na samem tekmovanju odloča referenčen odbor strokovnjakov ali znanstvenikov iz relevantne discipline in
7. nagrade prejme največ 20 odstotkov tekmovalcev ali tekmovalnih skupin.
(3) Kot najvišja mesta na mednarodnem tekmovanju štejejo 1. do vključno 3. mesto, ki se točkujejo z 20 točkami.
(4) Kot priznanje na mednarodnem tekmovanju šteje priznanje, primerljivo zlatemu ali srebrnemu priznanju iz sedmega odstavka prejšnjega člena, ki se točkuje z 10 točkami.
(5) Udeležba na mednarodnem tekmovanju se točkuje s 5 točkami, če se je vlagatelj uvrstil na mednarodno tekmovanje na podlagi prvega odstavka tega člena, v primeru tekmovanja iz drugega odstavka tega člena pa le, če se je vlagatelj na tekmovanje uvrstil preko predhodnega selekcijskega postopka tako, da ga je v tem postopku pred tekmovanjem za udeležbo izbral referenčen odbor strokovnjakov ali znanstvenikov iz relevantne discipline, ki ga imenuje organizator tekmovanja.
4. člen 
(izjemni dosežek na področju raziskovalnega dela) 
(1) Kot izjemni dosežek na področju raziskovalnega dela šteje priznanje za najboljšo raziskovalno nalogo, ki je podeljena v okviru javnega natečaja ali razpisa za posamezno strokovno ali znanstveno disciplino, če so izpolnjeni naslednji pogoji:
1. priznanja razpisuje in podeljuje strokovno združenje s področja raziskovalnega dela ali ustanova, vpisana v evidenco izvajalcev znanstvenoraziskovalne dejavnosti pri Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, s področja raziskovalnega dela, ali tem primerljiva združenja in ustanove v tujini;
2. javni natečaj ali razpis je primarno namenjen dijakom ali študentom v ločenih skupinah;
3. pravila natečaja ali razpisa so javno objavljena in zagotavljajo enake možnosti sodelovanja na državni ali mednarodni ravni;
4. javni natečaj ali razpis ima večletno tradicijo oziroma je bil pred objavo javnega razpisa za posamezno študijsko leto organiziran najmanj petkrat, pri čemer štejejo dosežki iz petega ali kasnejšega javnega natečaja ali razpisa;
5. o podelitvi priznanj odloča referenčen odbor strokovnjakov ali znanstvenikov iz relevantne discipline in
6. priznanja prejme največ 20 odstotkov prijavljenih raziskovalnih del za posamezno ciljno skupino iz 2. točke tega odstavka.
(2) Priznanje za najboljšo raziskovalno nalogo se točkuje z 10 točkami.
(3) Kot izjemni dosežek na področju raziskovalnega dela šteje tudi izum ali inovacija, katerega oziroma katere avtor ali soavtor je vlagatelj. Vlagatelj predloži potrdilo o podeljenem patentu, ki ga je najkasneje zadnji dan pred začetkom študijskega leta, za katero vlagatelj uveljavlja dodelitev ali nadaljnje prejemanje štipendije, izdal nacionalni patentni urad, World Intellectual Property Organization (WIPO), ali drug referenčen patentni urad. Patent se točkuje z 20 točkami.
5. člen 
(nagrajeno znanstvenoraziskovalno, razvojno ali umetniško delo na državni ali mednarodni ravni) 
(1) Za nagrajeno znanstvenoraziskovalno, razvojno ali umetniško delo na državni ali mednarodni ravni se uporabljajo določbe 2., 3. in 4. člena tega pravilnika.
(2) Za umetniško delo šteje le lastno izvirno umetniško delo.
6. člen 
(objava znanstvenoraziskovalne naloge ali znanstvenega prispevka) 
(1) Objava mora biti v vzajemni bazi COBISS označena kot znanstvena ali strokovna v skladu s specifikacijo, objavljeno v dokumentu Tipologija dokumentov/del za vodenje bibliografij, ki je javno objavljena na spletni strani http://home.izum.si/COBISS/bibliografije/Tipologija_slv.pdf.
(2) Znanstvena objava v zborniku ali strokovni publikaciji se točkuje z 10 točkami, v znanstveni publikaciji pa s 15 točkami. Strokovna objava se točkuje s polovico točk znanstvene objave.
7. člen 
(umetniško ali drugo delo) 
(1) Kot umetniško delo ali drugo delo, ki je dobilo vsaj dve pozitivni strokovni kritiki, objavljeni v različnih tiskanih medijih, šteje tisto delo, katerega pozitivni kritiki sta vpisani v vzajemno bazo podatkov COBISS najkasneje zadnji dan pred začetkom šolskega ali študijskega leta, za katero vlagatelj uveljavlja dodelitev ali nadaljnje prejemanje štipendije. Kritiki morata biti v vzajemni bazi COBISS označeni v skladu s specifikacijo, objavljeno v dokumentu Tipologija dokumentov/del za vodenje bibliografij, ki je javno objavljena na spletni strani http://home.izum.si/COBISS/bibliografije/Tipologija_slv.pdf, pod točko 1.19 Recenzija, prikaz knjige, kritika, pri čemer se upoštevajo le kritike, objavljene v tiskanih medijih.
(2) Kot umetniško ali drugo delo, ki je sodelovalo na mednarodni razstavi ali mednarodnem festivalu, šteje delo, ki se je na tako razstavo ali festival uvrstilo na podlagi primerljivih meril, kot jih za udeležbo na mednarodnem tekmovanju določa 3. člen tega pravilnika.
(3) Izjemni dosežek iz tega člena se točkuje z 10 točkami.
8. člen 
(uveljavljanje izjemnih dosežkov) 
(1) V primeru individualnega izjemnega dosežka je vlagatelj upravičen do vseh točk, določenih za posamezni izjemni dosežek, v primeru dosežka v skupini ali soavtorstvu pa do polovice točk, določenih za posamezni izjemni dosežek.
(2) Pri vlagatelju, ki kot izjemni dosežek uveljavlja objavo iz 6. člena tega pravilnika, se kot avtor ne upošteva mentor, če vlagatelj predloži izjavo mentorja, da ni sodeloval pri nastanku prispevka.
(3) Vsak izjemni dosežek se ovrednoti le z enkratnim številom točk.
III. KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne za študijsko leto 2024/2025, razen določbe 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki se začne uporabljati za študijsko leto 2026/2027.
Št. 0070-13/2024/3
Ljubljana, dne 5. junija 2024
EVA 2024-3360-0013
Dr. Igor Papič 
minister 
za visoko šolstvo, znanost in inovacije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti