Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2024 z dne 16. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2024 z dne 16. 7. 2024

Kazalo

2069. Pravilnik o seznamu upravičenih oseb za vložitev potrošniških kolektivnih tožb v drugi državi članici, stran 6103.

  
Na podlagi šestega odstavka 57.b člena Zakona o kolektivnih tožbah (Uradni list RS, št. 55/17 in 133/23) minister za gospodarstvo, turizem in šport izdaja
P R A V I L N I K 
o seznamu upravičenih oseb za vložitev potrošniških kolektivnih tožb v drugi državi članici 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa podrobnejša pravila o vpisih na seznam in izbrisih s seznama ter vodenju seznama upravičenih oseb za vložitev potrošniških kolektivnih tožb v drugi državi članici (v nadaljnjem besedilu: seznam) v skladu z Direktivo (EU) 2020/1828 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. novembra 2020 o zastopniških tožbah za varstvo kolektivnih interesov potrošnikov in razveljavitvi Direktive 2009/22/ES (UL L št. 409 z dne 4. 12. 2020, str. 1), zadnjič spremenjeno z Uredbo (EU) 2022/2065 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19. oktobra 2022 o enotnem trgu digitalnih storitev in spremembi Direktive 2000/31/ES (Akt o digitalnih storitvah) (UL L št. 277 z dne 27. 10. 2022, str. 1), (v nadaljnjem besedilu: Direktiva 2020/1828/EU).
2. člen 
(postopek vpisa na seznam) 
(1) Pisna vloga za vpis na seznam se vloži pri pristojnem ministrstvu iz prvega, drugega ali tretjega odstavka 57.b člena Zakona o kolektivnih tožbah (Uradni list RS, št. 55/17 in 133/23, v nadaljnjem besedilu: ZKolT), ki bo odločalo o vpisu na seznam.
(2) V pisni vlogi za vpis na seznam vložnik navede dejstva in predloži dokaze, iz katerih izhaja izpolnjevanje pogojev iz 57.a člena ZKolT, in sicer:
1. dokazilo o 12-mesečni v javnosti dejansko razvidni dejavnosti na področju varstva interesov potrošnikov pred vložitvijo vloge za vpis na seznam;
2. izjavo, da opravlja nepridobitno dejavnost na področju varstva potrošnikov;
3. izjavo o neodvisnosti in o tem, da ni pod vplivom oseb, ki niso potrošniki, zlasti da ni pod vplivom oseb, ki imajo ekonomski interes za vložitev morebitne kolektivne tožbe tudi v primeru financiranja s strani tretjih oseb;
4. dokazilo, da ima vzpostavljene postopke, ki preprečujejo tako vplivanje oseb iz prejšnje točke kot tudi nasprotje med lastnimi interesi, interesi njenih ponudnikov financiranja ter interesi potrošnikov, in
5. dokazilo o delovanju spletne strani oziroma razpolaganju z drugimi ustreznimi sredstvi, prek katerih objavlja informacije o izpolnjevanju pogojev za vpis na seznam, informacije o virih financiranja, svoji organizacijski in upravni strukturi, strukturi članstva, ustanovnem namenu in dejavnostih.
(3) Ministrstvo, pristojno za odločanje o vpisu na seznam, iz uradnih evidenc pridobi:
1. dokazilo, da je vložnik pravna oseba zasebnega prava s sedežem v Republiki Sloveniji;
2. kopijo veljavnega ustanovitvenega akta in
3. podatek, ali je nad vložnikom začet postopek zaradi insolventnosti.
3. člen 
(vpis podatkov) 
Na seznam se vpišejo naslednji podatki:
1. zaporedna številka vpisa upravičene osebe;
2. datum vpisa upravičene osebe;
3. datum, številka in naziv izdajatelja odločbe, na podlagi katere je bil vpis opravljen;
4. ime, sedež, pravnoorganizacijska oblika, dejavnost, matična številka in ustanovni namen upravičene osebe;
5. datum spremembe podatkov;
6. datum, številka in naziv izdajatelja odločbe, na podlagi katere je bil opravljen izbris s seznama;
7. datum izbrisa upravičene osebe s seznama.
4. člen 
(sprememba podatkov) 
(1) O vsaki spremembi podatkov s seznama iz 4. točke prejšnjega člena vpisana upravičena oseba obvesti ministrstvo, pristojno za varstvo potrošnikov, najpozneje v 15 dneh od nastanka spremembe.
(2) Ministrstvo, pristojno za varstvo potrošnikov, vpiše spremembo podatkov, zaradi katere ni treba izdati odločbe o vpisu ali izbrisu s seznama, in datum spremembe na seznam na podlagi obvestila upravičene osebe iz prejšnjega odstavka.
5. člen 
(vodenje seznama) 
Seznam vodi ministrstvo, pristojno za varstvo potrošnikov, v obliki elektronske zbirke podatkov.
6. člen 
(izbris s seznama) 
(1) Ministrstvo, ki je izdalo odločbo o izbrisu, pošlje odločbo o izbrisu s seznama s podatkom o nastopu pravnomočnosti ministrstvu, pristojnemu za varstvo potrošnikov.
(2) Ministrstvo, pristojno za varstvo potrošnikov, po pravnomočnosti odločbe o izbrisu s seznama, ki jo je izdalo samo ali po prejemu pravnomočne odločbe o izbrisu drugega ministrstva, s seznama izbriše upravičeno osebo.
(3) Upravičena oseba lahko tudi sama zahteva izbris s seznama, tako da poda vlogo za izbris s seznama pri pristojnem ministrstvu.
KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-14/2024
Ljubljana, dne 10. julija 2024
EVA 2024-2180-0001
Matjaž Han 
minister 
za gospodarstvo, turizem in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti