Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2024 z dne 16. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2024 z dne 16. 7. 2024

Kazalo

2070. Sklep o sredstvih urada za izplačilo odškodnin v primeru insolventnosti zavarovalnice, stran 6103.

  
Na podlagi drugega odstavka b42.a člena Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu (Uradni list RS, št. 45/24) in 2. točke prvega odstavka 501. člena Zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 93/15, 9/19, 102/20, 48/23 in 78/23 – ZZVZZ-T) Agencija za zavarovalni nadzor izdaja
S K L E P 
o sredstvih urada za izplačilo odškodnin v primeru insolventnosti zavarovalnice 
1. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(Vsebina sklepa) 
Ta sklep zavarovalnicam, ki opravljajo zavarovalne posle zavarovanja avtomobilske odgovornosti v Republiki Sloveniji in so registrirane v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju: zavarovalnice) predpisuje višino in način plačila obveznih prispevkov uradu za izplačilo odškodnin v primeru insolventnosti zavarovalnice (v nadaljevanju: Urad za izplačilo odškodnin), oblikovanem pri Slovenskem zavarovalnem združenju.
2. člen 
(Vrste prispevkov) 
Zavarovalnice so dolžne vplačati oziroma plačevati naslednje prispevke:
– osnovni prispevek,
– letni prispevek in
– solidarnostni prispevek.
3. člen 
(Osnovni prispevek) 
Osnovni prispevek znaša 25.000 EUR in so ga zavarovalnice dolžne vplačati v roku 30 dni od pridobitve dovoljenja za opravljanje zavarovalnih poslov zavarovanja avtomobilske odgovornosti.
4. člen 
(Letni prispevek – podlaga) 
(1) Letni prispevek zavarovalnice, ki je namenjen poravnavi škodnih zahtevkov in stroškov Urada za izplačilo odškodnin, je odvisen od bruto zaslužene premije za zavarovanje avtomobilske odgovornosti v preteklem letu in količnika kapitalske ustreznosti v preteklem letu.
(2) Bruto zaslužena premija iz prvega odstavka tega člena za zavarovalne pogodbe, sklenjene s končnimi strankami (v nadaljevanju: zaslužena premija), je enaka bruto prihodkom od premije – neposredni posli, kot jih določa delegirana uredba (EU) 2015/2450 v prilogi I, poročilo S.05.01.02, vrstica R0210, stolpec C0040.
(3) Količnik kapitalske ustreznosti iz prvega odstavka tega člena je enak razmerju med primernimi lastnimi viri sredstev in SCR, kot ga določa delegirana uredba (EU) 2015/2450 v prilogi I, poročilo S.23.01.01, vrstica R0620, stolpec C0010.
5. člen 
(Letni prispevek – stopnja) 
(1) Stopnja letnega prispevka je 0,5 %.
(2) Agencija za zavarovalni nadzor (v nadaljevanju: Agencija) najmanj na 5 let pregleda stanje sredstev Urada za izplačilo odškodnin. Glede na stanje sredstev in obveznosti, lahko Agencija določi novo stopnjo letnega prispevka.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek lahko Agencija v primeru spremenjenih okoliščin na trgu avtomobilskih zavarovanj, kot na primer vstop novih ponudnikov, izstop obstoječih, kadarkoli pregleda stanje sredstev in obveznosti Urada za izplačilo odškodnin in določi novo prispevno stopnjo.
6. člen 
(Letni prispevek – izračun) 
Zavarovalnice plačajo letni prispevek Uradu za izplačilo odškodnin do 30. junija tekočega leta v višini, določeni s spodnjo formulo:
letni prispevek =
zaslužena premija * stopnja letnega prispevka
količnik kapitalske ustreznosti3
7. člen 
(Minimalni znesek letnega prispevka) 
Ne glede na prejšnji člen znaša minimalni letni prispevek najmanj 5.000 EUR.
8. člen 
(Solidarnostni prispevek) 
(1) Zavarovalnice v primeru, da sredstva ne zadoščajo za pokritje obveznosti Urada za izplačilo odškodnin, solidarno vplačajo dodatna sredstva v 15 dneh od poziva Urada za izplačilo odškodnin (v nadaljevanju: solidarnostni prispevek).
(2) Višino solidarnostnega prispevka posamezne zavarovalnice na podlagi tržnega deleža zavarovalnic določi Urad za izplačilo odškodnin. Tržni delež se določi na podlagi bruto zaslužene premije iz drugega odstavka 4. člena tega Sklepa.
(3) Urad za izplačilo odškodnin mora v primeru iz prvega odstavka Agencijo v treh delovnih dneh obvestiti o višini solidarnostnega prispevka posamezne zavarovalnice.
9. člen 
(Naložbena politika) 
(1) Primarno načelo naložbene politike sklada je ohranjanje varnosti in likvidnosti sredstev Urada za izplačilo odškodnin. Urad za izplačilo odškodnin sledi temu načelu z vzdrževanjem nizke tveganosti posameznih naložb, z razpršenostjo naložb po posameznih naložbenih razredih in po vrstah dejavnosti. Urad za izplačilo odškodnin nalaga pretežno v dolžniške vrednostne papirje izdajateljev z boniteto ustrezne višine.
Pri nalaganju v bolj tvegane dolžniške vrednostne papirje in lastniške vrednostne papirje se Urad za izplačilo odškodnin drži dodatnih kriterijev in omejitev.
(2) Minimalen delež dolžniških vrednostnih papirjev investicijskega razreda, zakladnih menic, depozitov in denarja v portfelju znaša 75 %, od tega minimalno 35 % v državnih obveznicah, obveznicah podjetij v državni lasti, nadnacionalnih inštitucij, zakladnih menicah, depozitih ali denarju.
(3) Najvišji dovoljeni delež lastniških vrednostnih papirjev v portfelju znaša 25 % portfelja, pri čemer bo glavnina tega naložena v kolektivne naložbene podjeme.
(4) Urad za izplačilo odškodnin lahko vlaga sredstva tudi v kolektivne naložbene podjeme, če naložbena struktura teh kolektivnih naložbenih podjemov odraža omejitve iz drugega in tretjega odstavka tega člena.
2. PREHODNE DOLOČBE 
10. člen 
(Vplačilo osnovnega prispevka) 
Zavarovalnice, ki na dan začetka veljavnosti tega sklepa že imajo dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov zavarovanja avtomobilske odgovornosti, vplačajo osnovni prispevek v roku 30 dni od začetka njegove veljavnosti.
11. člen 
(Plačilo letnega prispevka za leto 2024) 
Zavarovalnice plačajo letni prispevek za leto 2024 Uradu za izplačilo odškodnin do 30. septembra 2024.
3. KONČNE DOLOČBE 
12. člen 
(uveljavitev) 
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00701-5/2023-6
Ljubljana, dne 10. julija 2024
EVA 2024-1611-0052
Predsednik strokovnega sveta 
Agencije za zavarovalni nadzor 
mag. Gorazd Čibej 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti