Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024

Kazalo

2082. Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice, stran 6159.

  
Na podlagi sedmega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 – ZDU-1G, 65/14, 55/17 in 163/22) in petega odstavka 12.a člena Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 62/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/10, 40/14 – ZIN-B in 21/18 – ZNOrg) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice 
1. člen 
V Uredbi o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice (Uradni list RS, št. 85/23) se v 1. členu v prvem odstavku v tretji alineji besedilo »z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2023/1134 z dne 8. junija 2023 o ukrepih za preprečevanje vnosa Spodoptera frugiperda (Smith) na ozemlje Unije, njegove naselitve in širjenja na njem ter spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2019/2072 in razveljavitvi Izvedbenega sklepa (EU) 2018/638 (UL L št. 149 z dne 9. 6. 2023, str. 62)« nadomesti z besedilom »z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2023/1787 z dne 14. septembra 2023 o spremembi prilog III, IX in X k Izvedbeni uredbi (EU) 2019/2072 glede seznama varovanih območij in z njimi povezanih karantenskih škodljivih organizmov za varovana območja, prepovedi vnosa rastlin, rastlinskih proizvodov in drugih predmetov na nekatera varovana območja ter posebnih zahtev za njihov vnos na nekatera varovana območja ali premike po njih (UL L št. 230 z dne 19. 9. 2023, str. 1)«.
2. člen 
V 2. členu se v 4. točki besedilo », iz 19. točke Priloge VIII Izvedbene uredbe 2019/2072/EU« nadomesti z besedilom »: rozge cepičev, ki so enoletni oleseneli poganjki matičnih rastlin trte, narezani v matičnem vinogradu; rozge podlag, ki so enoletni oleseneli poganjki matičnih rastlin trte, narezani v matičnjaku; trsne cepljenke, ki so s cepljenjem združeni deli rozg (cepiča in ključa podlage), katerih podzemni del je ukoreninjen«.
V 7. točki se besedilo »4. točke 2. člena Izvedbene uredbe 2022/1630/EU« nadomesti z besedilom »četrtega odstavka 4. člena te uredbe«.
V 11. točki se beseda »ter« nadomesti z besedo »oziroma« in za besedilom »predelavo,« doda besedilo »dodelavo,«.
3. člen 
V 4. členu se v četrtem odstavku besedilo »v Prilogi I Izvedbene uredbe 2022/1630/EU in v skladu s 3. členom Izvedbene uredbe 2022/1630/EU« črta.
4. člen 
V 8. členu se v četrtem odstavku besedilo »drugega odstavka 14. člena« nadomesti z besedilom »prvega odstavka 14.a člena«.
V petem odstavku se besedilo »četrtega odstavka 14. člena« nadomesti z besedilom »četrtega odstavka 14.a člena«.
5. člen 
V 9. členu se v četrtem odstavku besedilo »drugega odstavka 14. člena« nadomesti z besedilom »prvega odstavka 14.a člena«.
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Če je na enoti pridelave ali v območju okrog enote pridelave iz 1. točke prvega odstavka 14.a člena te uredbe potrjena okužba z zlato trsno rumenico na okuženem območju iz prvega odstavka tega člena, fitosanitarni inšpektor imetniku odredi ukrepe iz četrtega odstavka 14.a člena te uredbe.«.
6. člen 
V 10. členu se za tretjim odstavkom doda nov, četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se za uveljavljanje finančnega nadomestila iz 29. člena te uredbe simptomatične rastline trte odstranijo in uničijo skupaj s koreninami najpozneje do oddaje vloge za finančno nadomestilo v tekočem letu.«.
7. člen 
V 12. členu se črtajo peti, šesti, sedmi in osmi odstavek.
8. člen 
V 14. členu se črtajo drugi, tretji in četrti odstavek.
Dosedanji prvi odstavek se odznači kot prvi odstavek.
9. člen 
Za 14. členom se dodajo novi, 14.a, 14.b, 14.c, 14.č, 14.d, 14.e in 14.f člen, ki se glasijo:
»14.a člen 
(posebne zahteve za enoto pridelave) 
(1) Za izvajanje 8. člena in 19.b točke Priloge VIII Izvedbene uredbe 2019/2072/EU imetnik na enotah pridelave izvaja naslednje ukrepe:
1. redno pregleduje rastline trte za saditev in območje okrog enote pridelave, ki obdaja in obsega do 20 m okrog trsnice in matičnega vinograda, ter območje okrog enote pridelave, ki obdaja in obsega do 40 m okrog matičnjaka, in ob sumu okužbe z zlato trsno rumenico o tem takoj obvesti fitosanitarnega inšpektorja ali organ za potrjevanje;
2. navzočnost prenašalca redno spremlja z rumenimi lepljivimi ploščami na način, opredeljen v navodilu Uprave;
3. zatira prenašalca v skladu s šestim, sedmim in osmim odstavkom 11. člena te uredbe;
4. na podlagi odločbe fitosanitarnega inšpektorja na način iz 10. člena te uredbe odstrani in uniči rastline trte za saditev, v katerih je bila uradno potrjena okužba z zlato trsno rumenico, in vse simptomatične rastline trte;
5. opuščene trte v območju do 20 m okrog enote pridelave odstrani in uniči na način iz 10. člena te uredbe;
6. obvesti fitosanitarnega inšpektorja, če območje iz prejšnje točke ni v njegovi lasti, uporabi, zakupu ali obdelavi.
(2) Če fitosanitarni inšpektor v skladu z 19.b točko Priloge VIII Izvedbene uredbe 2019/2072/EU med vizualnim pregledom na enotah pridelave in območju okrog enote pridelave iz 1. točke prejšnjega odstavka odvzame uradni vzorec za diagnostično preiskavo zaradi suma na zlato trsno rumenico, do znanega rezultata diagnostične preiskave prepove premik in uporabo rastlin trte za saditev.
(3) Če organ za potrjevanje v skladu z 19.b točko Priloge VIII Izvedbene uredbe 2019/2072/EU med vizualnim pregledom na enotah pridelave in območju okrog enote pridelave iz 1. točke prvega odstavka tega člena odvzame uradni vzorec za diagnostično preiskavo zaradi suma na zlato trsno rumenico, o tem obvesti fitosanitarnega inšpektorja, ta pa prepove premik in uporabo rastlin trte za saditev do znanega rezultata diagnostične preiskave.
(4) Če je na enoti pridelave ali v območju okrog enote pridelave iz 1. točke prvega odstavka tega člena potrjena okužba z zlato trsno rumenico, fitosanitarni inšpektor imetniku odredi:
– prepoved premikov rastlin trte za saditev z enote pridelave, če ne izpolnjujejo pogojev iz 19.b ali 19.c točke Priloge VIII Izvedbene uredbe 2019/2072/EU, razen za namene prevoza do izvajalca tretiranja iz 14.b člena te uredbe;
– odstranitev in uničenje rastlin trte za saditev, v katerih je bila potrjena okužba z zlato trsno rumenico, in vseh simptomatičnih rastlin trte na način iz 10. člena te uredbe;
– odstranitev in uničenje vseh rastlin trt v matičnem vinogradu, matičnjaku ali trsnici na način iz 10. člena te uredbe, če je v njem najmanj 20 % simptomatičnih rastlin trte.
14.b člen 
(posebne zahteve za rastline trte za saditev) 
(1) Za izvajanje 8. člena in 19.c točke Priloge VIII Izvedbene uredbe 2019/2072/EU tretiranje z vročo vodo rastlin trte za saditev v skladu z drugim odstavkom tega člena izvede imetnik, ki ima dovoljenje za izvajanje tretiranja z vročo vodo iz 14.c člena te uredbe (v nadaljnjem besedilu: izvajalec tretiranja).
(2) Tretiranje z vročo vodo rastlin trte za saditev je postopek obdelave z vročo vodo, opisan v standardu EPPO PM 10/18 (1) – Tretiranje trte z vročo vodo za zatiranje fitoplazme Grapevine flavescence dorée (European and Mediterranean Plant Protection Organization, EPPO PM 10/18 (1) – Hot water treatment of grapevine to contol Grapevine flavescence dorée phytoplasma) (v nadaljnjem besedilu: EPPO standard). EPPO standard je dostopen na spletni strani EPPO https://www.eppo.int. in v slovenskem jeziku na spletni strani Uprave.
(3) Rozge cepičev, rozge podlag, narezani deli rozg cepičev, narezani deli rozg podlag in trsne cepljenke se lahko tretirajo z vročo vodo le enkrat.
(4) Podrobnejši način izvajanja tretiranja z vročo vodo v skladu z EPPO standardom določi Uprava z navodilom, ki je dostopno na spletni strani Uprave.
14.c člen 
(dovoljenje za izvajanje tretiranja z vročo vodo) 
(1) Imetnik pridobi dovoljenje za izvajanje tretiranja z vročo vodo rastlin trte za saditev, če je iz njegove vloge in priloženih dokazil razvidno, da objekti in naprave, namenjeni tretiranju, izpolnjujejo tehnične zahteve in druge pogoje iz EPPO standarda.
(2) Za pridobitev dovoljenja iz prejšnjega odstavka imetnik vloži pri Upravi vlogo, v kateri navede najmanj:
1. osebno ime in naslov ali firmo in sedež imetnika v Republiki Sloveniji;
2. podatke o osebi imetnika, ki je odgovorna za tretiranje z vročo vodo: osebno ime in kontaktne podatke (telefonska številka in elektronski naslov);
3. podatke o osebi ali osebah, ki bodo izvajale tretiranje z vročo vodo: osebno ime in kontaktne podatke (telefonska številka in elektronski naslov);
4. podatke o lokaciji tretiranja z vročo vodo v Republiki Sloveniji;
5. podatke o prostoru ali prostorih za pripravo rastlin trte za saditev za tretiranje z vročo vodo in za njihovo skladiščenje po tretiranju;
6. podatke o napravi oziroma napravah za tretiranje z vročo vodo, pri čemer za vsako napravo navede:
a) podatke o proizvajalcu oziroma dobavitelju naprave za tretiranje z vročo vodo;
b) identifikacijske podatke o napravi za tretiranje z vročo vodo: številko, model, serijsko številko;
7. ali bo tretiranje z vročo vodo izvajal tudi kot storitev za druge imetnike.
(3) Imetnik mora k vlogi za pridobitev dovoljenja iz prvega odstavka tega člena priložiti naslednja dokazila:
– tehnično dokumentacijo proizvajalca naprave za tretiranje z vročo vodo, ki izkazuje skladnost z zahtevami EPPO standarda;
– vzorec samodejnega zapisa poteka tretiranja z vročo vodo v obliki diagrama, iz katerega so razvidni čas tretiranja in spremembe temperature vode v času tretiranja z vročo vodo.
(4) Imetniku, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka tega člena, Uprava izda dovoljenje za izvajanje tretiranja z vročo vodo.
(5) Uprava dovoljenje iz prejšnjega odstavka razveljavi, če pogoji za pridobitev dovoljenja iz prvega odstavka tega člena niso več izpolnjeni ali če izvajalec tretiranja z vročo vodo ne izpolnjuje obveznosti iz 14.d člena te uredbe.
(6) Seznam vseh izvajalcev tretiranja, vključno s tistimi, ki tretiranje izvajajo tudi kot storitev za druge imetnike, se objavi na spletni strani Uprave.
14.č člen 
(potrdilo o izvedenem tretiranju z vročo vodo) 
(1) Izvajalec tretiranja iz 14.b člena te uredbe po izvedenem tretiranju z vročo vodo izda potrdilo, ki potrjuje, da so bile rastline trte za saditev tretirane z vročo vodo v skladu z EPPO standardom (v nadaljnjem besedilu: potrdilo o izvedenem tretiranju z vročo vodo).
(2) Na potrdilu iz prejšnjega odstavka se navedejo naslednji podatki:
1. o izvajalcu tretiranja: osebno ime in naslov ali firma in sedež;
2. številka in datum izdaje potrdila;
3. o imetniku, za katerega je bilo izvedeno tretiranje z vročo vodo: osebno ime in naslov ali firma in sedež imetnika;
4. o imetniku, ki je pridelal rastline trte za saditev, če ta ni oseba iz prejšnje alineje: osebno ime in naslov ali firma in sedež imetnika;
5. o rastlinah trte za saditev:
a) številka partije;
b) sorta in klon, če je znan; pri trsnih cepljenkah se podatek o sorti in klonu navede za cepič in podlago;
c) tip rastline trte za saditev iz 4. točke 2. člena te uredbe;
č) količina;
6. o datumu tretiranja z vročo vodo in identifikacijski oznaki ali zaporedni številki izvedenega postopka tretiranja z vročo vodo rastlin trt za saditev;
7. navedba: »Tretiranje z vročo vodo je bilo izvedeno v skladu z EPPO standardom«.
(3) Potrdilo iz prvega odstavka tega člena se lahko izda za posamezno partijo tretiranih rastlin trte za saditev ali za posamezno pošiljko tretiranih rastlin trte za saditev, ki sestoji iz več partij.
14.d člen 
(obveznosti izvajalca tretiranja z vročo vodo) 
Izvajalec tretiranja z vročo vodo mora:
1. zagotavljati tehnično brezhibnost naprave za tretiranje z vročo vodo v skladu z navodili proizvajalca in o tem hraniti dokazila;
2. tretiranje z vročo vodo izvajati v skladu z EPPO standardom;
3. enkrat letno, pred začetkom prvega tretiranja z vročo vodo rastlin trte za saditev, in tudi po vsakem popravilu naprave zagotoviti umerjanje senzorjev za merjenje temperature s strani izvajalca kalibriranja, ki je v skladu s standardom SIST EN ISO/IEC 17025:2017 – Splošne zahteve za usposobljenost preizkuševalnih in kalibracijskih laboratorijev (ISO/IEC 17025:2017) akreditiran za kalibriranje na področju temperature, ter o tem hraniti dokazila;
4. obvestiti pristojnega fitosanitarnega inšpektorja pred začetkom prvega tretiranja z vročo vodo rastlin trte za saditev v tekočem letu;
5. najmanj en dan pred nameravanim tretiranjem z vročo vodo rastlin trte za saditev, ki ne izpolnjujejo posebnih zahtev iz točke 19.b Priloge VIII k Izvedbeni uredbi 2019/2072/EU, o tem obvestiti pristojnega fitosanitarnega inšpektorja;
6. najmanj en dan pred nameravanim tretiranjem z vročo vodo rastlin trte za saditev, ki so v postopku uradnega potrjevanja, o tem obvestiti pristojnega fitosanitarnega inšpektorja in organ za potrjevanje;
7. najmanj tri leta hraniti:
a) podatke o izvedenih postopkih tretiranja z vročo vodo za vsako partijo tretiranih rastlin trte za saditev in kopije potrdil iz prvega odstavka prejšnjega člena za vsako izvedeno tretiranje;
b) zapise poteka vseh opravljenih tretiranj z vročo vodo;
c) izjave imetnikov rastlin trte za saditev, za katere je izvedel tretiranje z vročo vodo, da so rastline trte za saditev, ki so bile dostavljene izvajalcu tretiranja, ustrezno pripravljene za izvedbo tretiranja v skladu z EPPO standardom, da se bo po prevzemu tretiranih rastlin trte za saditev ustrezno poskrbelo za njihov prevoz v skladu z EPPO standardom ter da so seznanjeni s tveganji glede tretiranja z vročo vodo; vzorec izjav je v Prilogi 5, ki je sestavni del te uredbe.
14.e člen 
(obveznosti imetnika, ki naroči storitev tretiranja z vročo vodo) 
(1) Imetnik, ki naroči storitev tretiranja z vročo vodo rastlin trte za saditev pri izvajalcu tretiranja iz 14.b člena te uredbe, mora temu poslati:
– dobavnico, ki glede rastlin trte za saditev, ki se bodo tretirale z vročo vodo, vsebuje podatke, navedene v 5. točki drugega odstavka 14.č člena te uredbe;
– podpisane izjave iz Priloge 5 te uredbe.
(2) Imetnik rastlin trte za saditev najmanj tri leta hrani kopije dobavnic in izjav iz prejšnjega odstavka.
14.f člen 
(nadzor izvajalcev tretiranja) 
(1) Nadzor izvajalcev tretiranja izvaja fitosanitarni inšpektor, pri čemer glede na raven tveganja upošteva zlasti:
– število in obseg tretiranj z vročo vodo;
– izvajanje tretiranja z vročo vodo kot storitev za druge imetnike.
(2) Pri nadzoru fitosanitarni inšpektor preveri tudi, ali so še vedno izpolnjeni pogoji za izdajo dovoljenja za izvajanje tretiranja iz prvega odstavka 14.c člena te uredbe in ali izvajalec tretiranja izpolnjuje obveznosti iz 14.d člena te uredbe.«.
10. člen 
V 22. členu se v drugem odstavku besedilo »četrtega odstavka 14. člena« nadomesti z besedilom »četrtega odstavka 14.a člena«.
11. člen 
V 28. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Pri izračunu upravičenih stroškov iz prejšnjega odstavka se upošteva gostota sajenja, navedena v RKG na dan 10. julija tekočega leta.«.
V dosedanjem tretjem odstavku, ki postane četrti odstavek, se besedilo »1. avgusta in 31. oktobra« nadomesti z besedilom »dan 10. julija in 30. oktobra«.
Za dosedanjim tretjim odstavkom, ki postane četrti odstavek, se doda nov, peti odstavek, ki se glasi:
»(5) Imetnik ima na dan oddaje vloge za finančno nadomestilo urejeno stanje v RKG. Stanje v RKG uredi najpozneje en dan pred oddajo vloge za finančno nadomestilo.«.
12. člen 
V 29. členu se prvi in drugi odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(1) Poleg pogojev iz 26. člena Uredbe 2022/2472/EU mora imetnik izpolnjevati še naslednje pogoje:
1. ima GERK z rabo 1211 – vinograd oziroma GERK z rabo 1221 – intenzivni sadovnjak (namizno grozdje) na okuženem območju na dan 10. julija tekočega leta; okuženo območje je navedeno na seznamu iz četrtega odstavka 4. člena te uredbe ali v odločbi iz 17. člena te uredbe;
2. ima dokument fitosanitarnega preglednika o opravljenem pregledu in potrditvi pojava zlate trsne rumenice na GERK iz prejšnje točke v posameznem letu;
3. je izvedel zatiranje prenašalca s fitofarmacevtskimi sredstvi v skladu z 11. členom te uredbe;
4. je odstranil in uničil simptomatične rastline trte v skladu z drugim in tretjim odstavkom 10. člena te uredbe ob pojavu zlate trsne rumenice na GERK iz 1. točke tega odstavka;
5. skupno število uničenih simptomatičnih rastlin trte na dan oddaje vloge ne presega deleža 20 % vseh rastlin trte na GERK iz 1. točke tega odstavka na dan 10. julija v letu oddaje vloge;
6. ima en dan pred oddajo vloge za dodelitev finančnega nadomestila v RKG prijavljene podatke, ki izkazujejo dejansko stanje na GERK iz 1. točke tega odstavka;
7. je v RKG predložil dokument fitosanitarnega preglednika iz 2. točke tega odstavka.
(2) Agencija preverja izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka samo za GERK, za katere je imetnik oddal vlogo za dodelitev finančnega nadomestila. Izpolnjevanje pogoja iz 5. točke prejšnjega odstavka Agencija preverja na podlagi podatkov v RKG za obdobje od 10. julija do dneva oddaje vloge za pridobitev finančnega nadomestila v posameznem letu.«.
V tretjem odstavku se beseda »četrti« nadomesti z besedo »peti«.
13. člen 
V 30. členu se za drugim odstavkom dodajo novi tretji, četrti in peti odstavek, ki se glasijo:
»(3) Šteje se, da je vlagatelj pooblastil pooblaščenca iz prvega odstavka tega člena za vložitev ali umik vloge za dodelitev finančnega nadomestila, če je k vlogi priložena izpolnjena izjava pooblaščenca o obstoju in sprejemu pooblastila.
(4) Če pooblaščenec iz prejšnjega odstavka ni zaposlen pri izvajalcu javne službe kmetijskega svetovanja, je treba poleg izjave o obstoju in sprejemu pooblastila iz prejšnjega odstavka k vlogi priložiti tudi kopijo podpisanega pooblastila.
(5) Če obstaja dvom o obstoju pooblastila iz tega člena, Agencija zahteva od vlagatelja ali pooblaščenca, da ga predloži v določenem roku. Vlagatelj in pooblaščenec morata hraniti pooblastilo najmanj pet let od dneva, ko je vlagatelj prejel izplačilo finančnega nadomestila.«.
Dosedanji tretji odstavek postane šesti odstavek.
Dosedanji četrti odstavek, ki postane sedmi odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(7) Vloge za pridobitev finančnega nadomestila se vlagajo od 10. do 30. oktobra tekočega leta, pri čemer se 30. oktobra vlagajo le do 15. ure.«.
14. člen 
V 31. členu se v drugem odstavku besedilo »tretje alineje« nadomesti z besedilom »tretje in četrte alineje«.
15. člen 
V 32. členu se v naslovu člena za besedo »vlogi« doda besedilo »in izplačilu«.
V prvem odstavku se črta besedilo »Agencija odločbo izda najpozneje do 4. decembra tekočega leta.«.
16. člen 
V 34. členu se v prvem odstavku v 14. točki besedilo »prvim odstavkom 14. člena« nadomesti z besedilom »14. členom«.
V 15. točki se besedilo »drugega odstavka 14. člena« nadomesti z besedilom »prvega odstavka 14.a člena«.
Za 15. točko se pika nadomesti s podpičjem in se dodajo nove, 16., 17., 18., 19., 20., 21. in 22. točka, ki se glasijo:
»16. ne izda potrdila o izvedenem tretiranju z vročo vodo v skladu s prvim ali drugim odstavkom 14.č člena te uredbe;
17. ne zagotavlja tehnične brezhibnosti naprave za tretiranje z vročo vodo ali ne hrani dokazil v skladu s 1. točko 14.d člena te uredbe;
18. izvaja tretiranje z vročo vodo v nasprotju z 2. točko 14.d člena te uredbe;
19. ne zagotovi umerjanja senzorjev za merjenje temperature v skladu s 3. točko 14.d člena te uredbe;
20. ne obvešča fitosanitarnega inšpektorja v skladu s 4., 5. ali 6. točko 14.d člena te uredbe;
21. ne hrani podatkov in zapisov o izvedenih postopkih tretiranja z vročo vodo v skladu s 7. točko 14.d člena te uredbe;
22. ne hrani kopij izdanih dobavnic in izjav v skladu z drugim odstavkom 14.e člena te uredbe.«.
17. člen 
Priloga 2 se nadomesti z novo Prilogo 2, ki je kot Priloga 1 sestavni del te uredbe.
18. člen 
Priloga 3 se nadomesti z novo Prilogo 3, ki je kot Priloga 2 sestavni del te uredbe.
19. člen 
Priloga 4 se nadomesti z novo Prilogo 4, ki je kot Priloga 3 sestavni del te uredbe.
20. člen 
Za Prilogo 4 se doda nova Priloga 5, ki je kot Priloga 4 sestavni del te uredbe.
KONČNA DOLOČBA 
21. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-189/2024
Ljubljana, dne 17. julija 2024
EVA 2024-2330-0014
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti