Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024

Kazalo

2093. Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za izvajanje dejavnosti Radiotelevizije Slovenija, stran 6180.

  
Na podlagi 16. in 27. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B, 9/14, 61/20 – ZIUZEOP-A, 163/22, 22/23 – skl. US, 59/23 – skl. US, v nadaljevanju: zakon) je Svet RTV Slovenija na svoji 11. dopisni seji dne 11. 7. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o načinu prijavljanja in odjavljanja sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za izvajanje dejavnosti Radiotelevizije Slovenija 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta pravilnik ureja način prijavljanja in odjavljanja sprejemnikov ter način plačevanja prispevka za izvajanje dejavnosti Radiotelevizije Slovenija (v nadaljnjem besedilu: RTV-prispevek).
(2) RTV-prispevek je posebna oblika javne dajatve.
2. člen 
(1) Kot sprejemnik se šteje vsaka naprava, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov.
(2) Za napravo, ki omogoča sprejem izključno radijskih programov, štejejo radio, radijski sprejemnik v vozilih in druge naprave, ki omogočajo sprejem radijskih programov.
(3) Za napravo, ki omogoča tudi sprejem televizijskih programov, pa štejejo televizor, osebni računalnik, tablica, pametni telefon in druge naprave, ki omogočajo sprejem televizijskih programov.
II. PRIJAVA SPREJEMNIKOV 
3. člen 
(1) Kdor ima sprejemnik, ga mora v 30 dneh po pridobitvi prijaviti Radioteleviziji Slovenija, s čimer postane zavezanec za plačilo RTV-prispevka.
(2) Sprejemnik prijavi oseba, ki ga ima v uporabi in ni nujno hkrati tudi lastnik sprejemnika, razen če se osebe v najemniških ali v delovnopravnih razmerjih dogovorijo drugače.
(3) Če zavezanec za radijski sprejemnik naknadno pridobi še televizijski sprejemnik, ga mora prijaviti v 30 dneh po pridobitvi.
4. člen 
(1) Sprejemnik se prijavi na naslednje načine:
– pisno po pošti na naslov Radiotelevizija Slovenija, Kolodvorska 2, 1000 Ljubljana;
– z elektronsko pošto na naslov: rtv.prispevki@rtvslo.si;
– osebno v delovnem času informacijske pisarne na naslovu Službe za obračun RTV-prispevka v Ljubljani.
(2) Fizične osebe lahko prijavijo sprejemnik tudi še:
– s spletnim obrazcem;
– po telefonu v delovnem času klicnega centra Službe za obračun RTV-prispevka.
(3) V prijavi je treba navesti podatke:
– za fizične osebe: ime in priimek, naslov, davčno številko ter vrsto sprejemnika. Če v prijavi ni navedena vrsta sprejemnika, se šteje, da zavezanec prijavlja televizijski sprejemnik;
– za pravne osebe in samostojne podjetnike posameznike: naziv in sedež, identifikacijsko številko, vrsto in število sprejemnikov ter vrsto rabe.
5. člen 
(1) Šteje se, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalka ali odjemalec oziroma plačnica ali plačnik električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda pisno izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave.
(2) Kdor pridobi sprejemnik po tem, ko je že podal izjavo iz prvega odstavka tega člena, mora sprejemnik prijaviti v 30 dneh po pridobitvi.
(3) Če oseba iz prvega odstavka tega člena ne poda izjave v roku 15 dni od vročitve poziva Radiotelevizije Slovenija, se šteje, da je postala zavezanec za plačilo RTV-prispevka. Fizična oseba postane zavezanec za plačilo enega pavšalnega RTV-prispevka, pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik pa za plačilo enega pavšalnega RTV-prispevka za sprejemnike v javni rabi.
6. člen 
(1) Če pooblaščena oseba Radiotelevizije Slovenija ugotovi, da ima pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik v prostorih za opravljanje poslovne dejavnosti radijski ali televizijski sprejemnik, za katerega še ne plačuje RTV-prispevka, sestavi zapisnik o ugotovitvah dejanskega stanja in z njegovo vsebino seznani zavezanca ter mu omogoči, da nanj poda pripombe.
(2) Radiotelevizija Slovenija zavezanca obremeni z obveznostjo plačevanja RTV-prispevka v skladu z ugotovljenim stanjem z naslednjim koledarskim mesecem.
7. člen 
(1) Zavezanec je dolžan Radioteleviziji Slovenija pisno sporočiti vsako spremembo svojih osebnih podatkov in vse druge spremembe, ki vplivajo na obračun RTV-prispevka, najkasneje v 15 dneh po spremembi.
(2) Vsaka sprememba se upošteva s prvim dnem v naslednjem koledarskem mesecu po tem, ko je bila Radiotelevizija Slovenija s spremembo seznanjena.
8. člen 
V primeru smrti zavezanca se obveznost plačevanja RTV-prispevka prenese na tistega, s katerim je zavezanec bival na istem naslovu.
III. NAČIN PLAČEVANJA RTV-PRISPEVKA 
9. člen 
(1) Višina RTV-prispevka je določena z zakonom ali drugim veljavnim predpisom. Za fizične osebe se razlikuje glede na vrsto sprejemnika, za pravne osebe, državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in samostojne podjetnike posameznike pa glede na vrsto in število sprejemnikov ter vrsto rabe.
(2) RTV-prispevek plačuje zavezanec do 15. dne v mesecu za tekoči mesec oziroma 18. v mesecu, če plačuje z direktno obremenitvijo računa (SEPA direktna bremenitev).
10. člen 
(1) Zavezanec – fizična oseba plačuje en pavšalni RTV-prispevek za vse svoje sprejemnike le pod pogojem, da sprejemnike uporablja osebno ali skupaj s člani svoje družine v isti stanovanjski enoti ali vikendu.
(2) Za družinske člane po tem pravilniku štejejo zakonec oziroma partner in njuni otroci, dokler so še samski oziroma nimajo svoje družine in bivajo v skupnem gospodinjstvu v isti stanovanjski enoti.
(3) Če na istem naslovu z enim električnim priključkom, vendar v ločenih stanovanjskih enotah, bivata dve ali več oseb oziroma družin in ima vsak svoje sprejemnike, se RTV-prispevek obračunava za vsako stanovanjsko enoto posebej.
(4) Če v isti stanovanjski enoti z enim električnim priključkom biva še kaka oseba, ki ne sodi med družinske člane zavezanca po definiciji iz drugega odstavka tega člena, se en pavšalni RTV-prispevek lahko uveljavlja le, če ta oseba živi v skupnem gospodinjstvu z zavezancem in nima svojega sprejemnika.
(5) Za vikend po tem pravilniku štejejo le prostori na naslovu, kjer ni nihče prijavljen za bivanje in tudi dejansko nihče ne prebiva, objekt pa se ne oddaja za turistične namene.
11. člen 
(1) Radiotelevizija Slovenija pošilja obračune za plačilo RTV-prispevka zavezancem mesečno v dogovorjeni obliki na poštni naslov ali po eni izmed elektronskih poti.
(2) Če zavezanec plačuje RTV-prispevek z direktno obremenitvijo in ne prejema mesečnih obvestil, ga je Radiotelevizija Slovenija dolžna pisno obvestiti o vsaki spremembi višine RTV-prispevka in vsaki drugi spremembi, ki vpliva na način obračunavanja RTV-prispevka.
(3) Za zavezanca lahko RTV-prispevek plačuje druga oseba, vendar je v tem primeru nosilec obveznosti še vedno oseba, ki je postala zavezanec v skladu z zakonom.
IV. ODJAVA SPREJEMNIKOV 
12. člen 
(1) Zavezanec – fizična oseba lahko odjavi sprejemnike le v primeru, da na območju Republike Slovenije nima več svojih sprejemnikov in ne uporablja tujih sprejemnikov, bodisi sam osebno ali s člani svoje družine, če zavezanec družino ima.
(2) Če se zavezanec preseli na drug naslov v Republiki Sloveniji, sprejemnika ne odjavi in ponovno prijavi, temveč sporoči le spremembo naslova.
13. člen 
(1) Trajna odjava je mogoča v primerih:
– prodaja stanovanjske enote in odjava sprejemnikov na naslovu, kjer zavezanec ni prebival, ob pogoju, da je na dejanskem naslovu bivanja že zavezanec za plačilo RTV-prispevka;
– trajna selitev v tujino;
– selitev v ustanovo institucionalnega varstva, če zavezanec tja ne prenese svojih sprejemnikov, na naslovu zavezanca pa ni več nikogar, na kogar bi bilo mogoče obveznost prenesti;
– smrt zavezanca ob pogoju, da je zavezanec bival sam.
(2) Navedbe iz prejšnjega odstavka je ob odjavi treba utemeljiti z ustreznimi dokazili, ki potrjujejo razloge za odjavo.
14. člen 
(1) Vlogo za začasno odjavo sprejemnikov lahko poda fizična oseba izključno na odjavnem obrazcu, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Sprejemniki se lahko odjavijo za največ 12 mesecev, razen če iz priloženih dokazil nedvoumno izhaja drugače.
(3) Vloga šteje za popolno, če je v celoti izpolnjena, podpisana in so priložena dokazila, ki izkazujejo utemeljenost razloga za odjavo sprejemnikov.
(4) Če zavezanec biva v družinski skupnosti in je uveljavljen družinski pavšal, morajo resničnost podatkov in izjave na obrazcu s podpisom potrditi tudi drugi polnoletni družinski člani.
(5) Vlogi za začasno odjavo je treba priložiti potrdilo o prijavljenih osebah na naslovu.
15. člen 
(1) Pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki odjavijo sprejemnike v primeru prenehanja poslovanja, zaprtja dejavnosti na posamezni lokaciji ali odstranitve sprejemnikov iz drugih razlogov.
(2) Trajna odjava je mogoča le na podlagi listin, ki izkazujejo prenehanje poslovanja posamezne poslovne enote ali na podlagi izbrisa pravnega subjekta v registru AJPES.
(3) Začasna odjava je omejena na največ 12 mesecev, razen če iz priloženih dokazil nedvoumno izhaja drugače.
(4) Pravne osebe in samostojni podjetniki posamezniki podajo pisno vlogo za odjavo. Vloga mora vsebovati:
– naziv in sedež zavezanca;
– davčno številko oziroma identifikacijsko številko zavezanca;
– ime in naslov enote, za katero se podaja odjava;
– navedbo razloga za odjavo sprejemnika s priloženimi dokazili;
– obdobje, za katerega zavezanec odjavlja sprejemnik, če niso izpolnjeni pogoji za trajno odjavo;
– opredelitev vrste, števila in rabe sprejemnikov, ki so predmet odjave;
– podpis zakonitega zastopnika in žig, če zavezanec posluje z njim.
16. člen 
(1) Za oddajo vloge za odjavo sprejemnikov veljajo isti kontaktni naslovi kot za prijavo iz prvega odstavka 4. člena tega pravilnika.
(2) Obveznost plačevanja RTV-prispevka preneha z naslednjim mesecem po podani popolni vlogi in se ponovno vzpostavi po poteku odjave, če je odjava začasna.
17. člen 
(1) Radiotelevizija Slovenija lahko v zvezi z vlogo za odjavo sprejemnikov izvede upravni postopek po zakonu, ki ureja upravni postopek oziroma predlaga uvedbo inšpekcijskega nadzora v skladu z zakonom.
(2) Če je bilo vlogi za odjavo sprejemnikov ugodeno in se naknadno v postopku nadzora in preverjanja dejanskega stanja ugotovi, da je zavezanec podal neresnično izjavo na obrazcu, se zavezancu obračuna tudi RTV-prispevek za nazaj.
V. DRUGI POSEBNI POGOJI 
18. člen 
Na območju, kjer se zaradi racionalnosti uporabe frekvenčnega prostora in finančnih sredstev ali drugih utemeljenih razlogov opusti pokrivanje območja s prizemeljskimi omrežji in je zagotovljeno sprejemanje le preko satelita oziroma preko kabelske mreže, so imetniki sprejemnikov zavezanci za plačevanje prispevka pod pogojem, da jim Radiotelevizija Slovenija z začasno oprostitvijo ali zmanjšanjem prispevka ali na drug ustrezen način prispeva najmanj polovico dodatnih stroškov za nabavo opreme za spremljanje programov po satelitu oziroma po kabelskem omrežju ali z uporabo drugih tehnoloških rešitev skladno z zakonom.
VI. KONČNA DOLOČBA 
19. člen 
(1) Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o načinu prijavljanja in odjavljanja televizijskih in radijskih sprejemnikov ter o načinu plačevanja prispevka za programe Radiotelevizije Slovenija (Uradni list RS, št. 4/19).
Ljubljana, dne 11. julija 2024
Predsednik Sveta RTV Slovenija 
Goran Forbici 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti