Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024

Kazalo

2110. Pravilnik o zagotavljanju brezplačne pravne pomoči občankam in občanom Občine Semič, stran 6215.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE), 7. člena Statuta Občine Semič (Uradni list RS, št. 57/10 in 27/16) in 71. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Semič (Uradni list RS, št. 57/10 in 27/16) je Občinski svet Občine Semič na 13. redni seji dne 10. 7. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o zagotavljanju brezplačne pravne pomoči občankam in občanom Občine Semič 
1. člen 
S tem pravilnikom se urejajo merila, način in postopek zagotavljanja brezplačne pravne pomoči občankam in občanom Občine Semič (v nadaljevanju: Občina).
2. člen 
Brezplačna pravna pomoč na podlagi tega pravilnika pomeni nudenje pravne pomoči v obliki prvega pravnega nasveta.
Za prvi pravni nasvet se šteje:
– pojasnilo upravičencu o pravnem položaju v njegovi zadevi,
– kratek nasvet o možnosti sklenitve izvensodne poravnave,
– nasvet o pravicah in obveznostih pri uvedbi postopka,
– pojasnilo o pristojnosti sodišča,
– pojasnilo o procesnih pravilih, stroških in načinu izvršitve odločbe,
– pojasnilo o možnostih mediacije.
Priprava samih zahtevkov v okviru prvega pravnega nasveta po tem pravilniku ni mogoča, je pa mogoč nasvet o obliki in pravni podlagi.
3. člen 
Brezplačno pravno pomoč po tem pravilniku zagotavlja Občina v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki (v nadaljevanju: Izvajalec), v obliki, ki ne bremeni proračunskih sredstev občine. Občina Izvajalca izbere na podlagi javnega povabila.
Izvajalec je lahko odvetnik oziroma odvetniška družba.
S posameznim Izvajalcem sklene Občina pogodbo o brezplačnem svetovanju, v kateri se uredijo medsebojne pravice in obveznosti pogodbenih strank ter se določi obseg, trajanje in kraj pravnega svetovanja.
Brezplačna pravna pomoč po tem pravilniku se zagotavlja do porabe razpoložljivih ur brezplačne pravne pomoči, ki jih za posamezno koledarsko leto zagotovijo Izvajalci na podlagi pogodb o brezplačnem svetovanju.
V kolikor Občina v okviru javnega povabila Izvajalca ne pridobi, se pravice iz tega pravilnika ne izvajajo do zagotovitve le-tega.
4. člen 
Po sklenitvi pogodbe o brezplačnem svetovanju s posameznim izvajalcem bo Občina na svoji spletni strani in oglasni deski objavila obvestilo o možnostih koriščenja brezplačne pravne pomoči.
Vloge za brezplačno pravno pomoč se rešujejo po vrstnem redu vložitve. V primeru, da bodo na podlagi predhodno vloženih vlog vse zagotovljene ure brezplačne pravne pomoči za posamezno koledarsko leto že dodeljene, se vloge, o katerih še ni bilo odločeno, zavrnejo.
5. člen
Do brezplačne pravne pomoči so upravičeni polnoletni občanke in občani s stalnim prebivališčem v Občini (v nadaljevanju: Vlagatelj).
Vsak posamezen Vlagatelj ima pravico do ene ure brezplačne pravne pomoči letno, na podlagi pravnomočnega sklepa o dodelitvi brezplačne pravne pomoči.
6. člen 
Vlogo za brezplačno pravno pomoč se vloži na obrazcu, ki je objavljen na spletni strani Občine, oziroma je prosto dostopen v tajništvu občine.
Vloga se vloži pisno po pošti ali po elektronski pošti. Vloga se lahko izpolni in odda tudi v tajništvu Občine.
7. člen 
Postopek ugotavljanja upravičenosti do brezplačne pravne pomoči vodi in o vlogi odloča občinska uprava s sklepom. Zoper sklep je dovoljena pritožba pri županji. Na podlagi pravnomočnega sklepa, s katerim se ugotovi upravičenost do brezplačne pravne pomoči, se izda napotnica, ki velja do konca tekočega leta.
8. člen 
Vlagatelj, ki je z vročeno napotnico napoten na Izvajalca, se z Izvajalcem sam dogovori za termin izvedbe brezplačne pravne pomoči.
Brezplačno pravno pomoč Izvajalec praviloma izvaja na svojem sedežu.
Vlagatelj ob uveljavljanju brezplačne pravne pomoči napotnico izroči izvajalcu.
9. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-08/2024-2
Semič, dne 10. julija 2024
Županja 
Občine Semič 
Polona Kambič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti