Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2024 z dne 22. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2024 z dne 22. 7. 2024

Kazalo

2121. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju programa Evropske šole Ljubljana, stran 6251.

  
Na podlagi 11. člena in za izvrševanje tretjega odstavka 1. člena Zakona o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 46/16) minister za vzgojo in izobraževanje izdaja
P R A V I L N I K 
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju programa Evropske šole Ljubljana 
1. člen 
Pravilniku o izvajanju programa Evropske šole Ljubljana (Uradni list RS, št. 39/18 in 113/20) se v 2. členu drugi in tretji odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(2) Program Evropske šole Ljubljana, določen s tem pravilnikom, izvaja Evropska šola Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: šola), ki jo je kot organizacijsko enoto ustanovila Vlada Republike Slovenije s Sklepom o ustanovitvi Evropske šole Ljubljana (01403-4/2018/4 z dne 18. januarja 2018 in št. 01403-153/2023/4 z dne 9. januarja 2024) v okviru javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda »Šolski center Ljubljana« (v nadaljnjem besedilu: zavod).
(3) Program Evropske šole Ljubljana obsega izobraževanje na predšolski stopnji, ki traja dve leti (N1-N2), na primarni stopnji, ki traja pet let (P1–P5), in na sekundarni stopnji, ki traja sedem let (S1–S7), v jezikovnih sekcijah, ki jih določi minister.«.
2. člen 
V 3. členu se za tretjim odstavkom doda nov, četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Ne glede na četrto alinejo prejšnjega odstavka je učni jezik pri ekonomiji od četrtega do sedmega letnika sekundarne stopnje (S4–S7) lahko tudi prvi jezik, če uporaba učnega jezika iz prejšnjega odstavka za izvedbo pouka ekonomije organizacijsko ni smotrna.«.
3. člen 
13. člen se spremeni tako, da se glasi:
»13. člen 
(kombinirani oddelek) 
(1) Kombinirani oddelek se praviloma oblikuje, če število učencev iz dveh zaporednih letnikov ne presega 16 učencev.
(2) Če ravnatelj šole na podlagi predhodnega mnenja oddelčnega pedagoškega zbora presodi, da z organizacijo pouka v kombiniranem oddelku v skladu s prejšnjim odstavkom ne bo mogoče doseči ciljev, določenih z učnimi načrti posameznih predmetov, predlaga odstop od normativa iz prejšnjega odstavka.
(3) O predlogu iz prejšnjega odstavka odloči direktor zavoda in podatke o številu oddelkov sporoči ministrstvu do začetka šolskega leta.
(4) Če sta dva oddelka s pet ali manj učencev, si mora šola za odstop od normativa iz prvega odstavka tega člena pridobiti soglasje ministra.«.
4. člen 
14. člen se spremeni tako, da se glasi:
»14. člen 
(drugi jezik – prvi tuji jezik) 
(1) Skupino posameznega drugega jezika – prvega tujega jezika se lahko oblikuje z največ toliko učenci, kot je normativ za oblikovanje oddelka.
(2) Skupino posameznega drugega jezika – prvega tujega jezika se oblikuje z učenci različnih jezikovnih sekcij.«.
5. člen 
15. člen se spremeni tako, da se glasi:
»15. člen 
(tretji jezik – drugi tuji jezik) 
(1) V skupini posameznega tretjega jezika – drugega tujega jezika so najmanj trije učenci in največ toliko, kot je normativ za oblikovanje oddelka.
(2) Če posamezni ponujeni tretji jezik – drugi tuji jezik izberejo trije ali manj učencev, šola organizira pouk tistega tretjega jezika – drugega tujega jezika, ki ga izbere večje število učencev.
(3) Šola lahko organizira pouk slovenščine kot tretjega jezika – drugega tujega jezika ne glede na prejšnji odstavek.«.
6. člen 
17. člen se črta.
7. člen 
18. člen se spremeni tako, da se glasi:
»18. člen 
(izbirni predmeti) 
(1) V skupini posameznega izbirnega predmeta v tretjem, četrtem in petem letniku sekundarne stopnje (S3–S5) je najmanj pet učencev in največ toliko, kot je normativ za oddelek iz drugega oziroma tretjega odstavka 12. člena tega pravilnika.
(2) V skupini posameznega izbirnega predmeta v šestem in sedmem letniku sekundarne stopnje (S6 in S7) so najmanj trije učenci in največ toliko, kot je normativ za oddelek iz drugega oziroma tretjega odstavka 12. člena tega pravilnika.
(3) Skupina pri posameznem izbirnem predmetu se oblikuje med učenci različnih jezikovnih sekcij v skladu s programom Evropske šole Ljubljana.
(4) Pri izbirnem predmetu latinščina se skupina oblikuje ne glede na število učencev.«.
8. člen 
26. člen se spremeni tako, da se glasi:
»26. člen 
(posebne naloge učiteljev – zmanjšanje učne obveznosti) 
(1) Za učitelja, ki je razrednik, se smiselno uporabljajo določbe pravilnika, ki ureja normative in standarde za izvajanje programa osnovne šole, pri čemer se oddelki prvega in petega letnika na primarni stopnji (P1; P5), oddelki prvega in sedmega letnika na sekundarni stopnji (S1; S7) ter kombinirani oddelki štejejo kot oddelki prvega in zaključnega letnika.
(2) Učitelj za koordinacijo evropske mature ima za dve uri zmanjšano tedensko učno obveznost.
(3) Učitelj za koordinacijo dodatne strokovne in jezikovne pomoči ima za dve uri zmanjšano tedensko učno obveznost.
(4) Učitelj za koordinacijo dodatnih dejavnosti na predšolski in primarni stopnji ima na vsakih 50 učencev za eno uro zmanjšano tedensko učno obveznost. Učitelj za koordinacijo dodatnih dejavnosti na sekundarni stopnji ima na vsakih 30 učencev za eno uro zmanjšano tedensko učno obveznost.
(5) Učitelj, ki je predstavnik učiteljev v Odboru učiteljev evropskih šol, ima za eno uro zmanjšano tedensko učno obveznost.
(6) Učitelj za karierno svetovanje ima za eno uro zmanjšano tedensko učno obveznost.
(7) Učitelj za informacijsko-komunikacijsko podporo ima zmanjšano tedensko učno obveznost:
– za dve uri, če je učencev do 150;
– za tri ure, če je učencev 151 do 300;
– za štiri ure, če je učencev 301 ali več.
(8) Učitelj, ki vodi šolski orkester ali šolski pevski zbor, ima za dve uri zmanjšano tedensko učno obveznost.
(9) Za učitelja, ki opravlja naloge organizatorja šolske prehrane, se smiselno uporabljajo določbe pravilnika, ki ureja normative in standarde za izvajanje izobraževalnih programov na področju srednjega šolstva.«.
9. člen 
28. člen se spremeni tako, da se glasi:
»28. člen 
(pomočnik ravnatelja, svetovalni delavec, knjižničar) 
(1) Na delovnem mestu pomočnika ravnatelja je v okviru delovne obveznosti učna obveznost pomočnika ravnatelja najmanj 5 ur pouka na teden ali najmanj 10 ur svetovalnega dela na teden, če je vsaj 100 učencev.
(2) Če je število učencev v šoli 250 ali več, se sistemizirata dve delovni mesti pomočnika ravnatelja (na primarni in sekundarni stopnji), pri čemer je njuna učna obveznost najmanj 5 in največ 10 ur pouka na teden ali najmanj 10 ur svetovalnega dela na teden.
(3) Če je število učencev na šoli 200 ali več, se sistemizirata dve samostojni delovni mesti knjižničarja in svetovalnega delavca. Če je učencev manj kot 200, se delovni mesti knjižničarja in svetovalnega delavca oblikujeta v deležu, vendar ne manj kot 0,5 delovnega mesta.«.
10. člen 
V 52. členu se prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(1) Zavod izda učencem šolsko poročilo o učnih dosežkih ob koncu ocenjevalnega obdobja in ob zaključku pouka v šolskem letu na primarni in sekundarni stopnji v skladu s predpisi Evropskih šol.«.
11. člen 
Naslov oddelka »6. INTERESNE DEJAVNOSTI« in 54. člen se črtata.
12. člen 
Priloga I se nadomesti z novo Prilogo I, ki je kot Priloga sestavni del tega pravilnika.
13. člen 
Priloga II se črta.
KONČNA DOLOČBA 
14. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. septembra 2024.
Št. 0070-66/2024
Ljubljana, dne 29. maja 2024
EVA 2024-3350-0053
Dr. Darjo Felda 
minister 
za vzgojo in izobraževanje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti