Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2024 z dne 26. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2024 z dne 26. 7. 2024

Kazalo

2141. Pravilnik o evidenci organizacij proizvajalcev, združenj organizacij proizvajalcev, skupin proizvajalcev za skupno trženje, skupin proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti in medpanožnih organizacij, stran 6478.

  
Na podlagi petega odstavka 152. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdaja
P R A V I L N I K 
o evidenci organizacij proizvajalcev, združenj organizacij proizvajalcev, skupin proizvajalcev za skupno trženje, skupin proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti in medpanožnih organizacij 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa podrobnejšo vsebino evidence organizacij proizvajalcev, združenj organizacij proizvajalcev, skupin proizvajalcev za skupno trženje, skupin proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti in medpanožnih organizacij (v nadaljnjem besedilu: evidenca) in način sporočanja podatkov v evidenco.
2. člen 
(podatki o obsegu proizvodnje) 
(1) V evidenci se za organizacije proizvajalcev, skupine proizvajalcev za skupno trženje, skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti in medpanožne organizacije vodijo podatki o obsegu proizvodnje za posamezno koledarsko leto.
(2) Obseg proizvodnje člana organizacij proizvajalcev je:
1. če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorjih rastlinskih proizvodov: površina in količina posameznih vrst kmetijskih pridelkov iz sektorja, za katerega je organizacija proizvajalcev priznana;
2. če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorju mleka in mlečnih proizvodov: oddana količina mleka;
3. če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorju prašičjega mesa: stalež prašičev in število prašičev, prodanih prek organizacije proizvajalcev;
4. če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorjih živalskih proizvodov, razen sektorja mleka in mlečnih proizvodov in sektorja prašičjega mesa: število živali, prodanih prek organizacije proizvajalcev, in količina posameznih vrst živalskih proizvodov.
(3) Podatki o obsegu proizvodnje članov organizacij proizvajalcev se pridobijo na naslednje načine:
1. količina posameznih vrst kmetijskih pridelkov iz 1. točke prejšnjega odstavka:
– če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorjih rastlinskih proizvodov, razen sektorja oljčno olje in namizne oljke ter sektorja hmelj, količino posameznih vrst rastlinskih proizvodov sporoči organizacija proizvajalcev v skladu s 6. členom tega pravilnika za predhodno koledarsko leto, pri čemer količino izkaže s podatki iz lastnih evidenc,
– če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorju oljčno olje in namizne oljke, se količina oljk in oljčnega olja prevzame iz registra kmetijskih gospodarstev na dan 28. februar leta, ki sledi letu, za katero se sporočajo podatki v skladu s 6. členom tega pravilnika,
– če gre za organizacijo proizvajalcev v sektorju hmelj, se količina hmelja prevzame iz evidence pridelka hmelja v skladu s predpisom, ki ureja certificiranje pridelka hmelja in promet s hmeljem, na dan 15. december v letu, za katero se sporočajo podatki v skladu s 6. členom tega pravilnika;
2. oddano količino mleka iz 2. točke prejšnjega odstavka sporoči organizacija proizvajalcev v skladu s 6. členom tega pravilnika, pri čemer količino izkaže s podatki iz lastnih evidenc;
3. število prodanih prašičev iz 3. točke prejšnjega odstavka sporoči organizacija proizvajalcev v skladu s 6. členom tega pravilnika, pri čemer količino izkaže s podatki iz lastnih evidenc;
4. število prodanih živali oziroma količino živalskih proizvodov iz 4. točke prejšnjega odstavka sporoči organizacija proizvajalcev v sektorju živalskih proizvodov, razen sektorja mleko in mlečni proizvodi ter sektorja prašičje meso, v skladu s 6. členom tega pravilnika, pri čemer količino izkaže s podatki iz lastnih evidenc.
(4) Podatki o obsegu proizvodnje člana skupine proizvajalcev za skupno trženje so določeni v predpisu, ki ureja priznanje skupine proizvajalcev za skupno trženje.
(5) Obseg proizvodnje organizacije proizvajalcev ali skupine proizvajalcev za skupno trženje je vsota obsegov proizvodnje posameznih članov organizacije proizvajalcev ali skupine proizvajalcev za skupno trženje za posamezno koledarsko leto sporočanja v evidenco.
(6) V primeru člana organizacije proizvajalcev, ki združuje proizvajalce kmetijskih pridelkov iz sektorja, za katerega je organizacija proizvajalcev priznana (v nadaljnjem besedilu: član združevalec), je obseg proizvodnje vsota obsegov proizvodnje proizvajalcev, ki jih združuje, pri čemer se obseg proizvodnje proizvajalca določi na enak način kot obseg proizvodnje člana organizacije proizvajalcev iz drugega odstavka tega člena.
(7) Obseg proizvodnje skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti je skupna prodajna količina kmetijskih pridelkov oziroma živil vseh članov, za katere je skupina priznana. Podatki o obsegu proizvodnje se pridobijo iz letnega poročila, ki ga mora skupina proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti ministrstvu, pristojnemu za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), posredovati v skladu s predpisi, ki urejajo priznanje skupin proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti.
(8) Obseg proizvodnje medpanožne organizacije v sektorju oljčnega olja in namiznih oljk je vsota obsegov proizvodnje članov medpanožne organizacije. Za obseg proizvodnje člana se smiselno uporablja 1. točka drugega odstavka tega člena.
3. člen 
(podatki o vrednosti tržne proizvodnje) 
(1) Podatki o vrednosti tržne proizvodnje za posamezno koledarsko leto za organizacije proizvajalcev, skupine proizvajalcev za skupno trženje, skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti in medpanožne organizacije so razvidni iz računovodskih izkazov.
(2) Vrednost tržne proizvodnje za skupino proizvajalcev za skupno trženje in organizacijo proizvajalcev je prihodek od prodaje proizvodov iz sektorja, za katerega je skupina proizvajalcev za skupno trženje in organizacija proizvajalcev priznana. V evidenci se za člana skupine proizvajalcev za skupno trženje in organizacije proizvajalcev vodi tudi podatek o vrednosti tržne proizvodnje po članu.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek se podatek o vrednosti tržne proizvodnje za skupino proizvajalcev za skupno trženje vodi ločeno za kmetijske in nekmetijske proizvode.
4. člen 
(podatki o številu članov) 
(1) V evidenci se za vsakega člana organizacije proizvajalcev, skupine proizvajalcev za skupno trženje, skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti in medpanožne organizacije vodi datum pristopa in izstopa člana v organizacijo proizvajalcev, skupino proizvajalcev za skupno trženje, skupino proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti ali medpanožno organizacijo.
(2) Spremembe števila članov pri zavezancu mora zavezanec, razen za skupine proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti, javiti v evidenco v roku 30 dni od nastale spremembe in priložiti pristopne oziroma izstopne izjave članov.
5. člen 
(specifični podatki) 
(1) V evidenci se za organizacijo proizvajalcev, skupino proizvajalcev za skupno trženje in medpanožno organizacijo vodi podatek o sektorju, za katerega je organizacija proizvajalcev, skupina proizvajalcev za skupno trženje ali medpanožna organizacija priznana.
(2) V evidenci se za organizacijo proizvajalcev in združenje organizacij proizvajalcev v sektorju sadje in zelenjava vodijo naslednji podatki:
1. vrste oziroma skupine vrst sadja, zelenjave in zelišč, za katere je organizacija proizvajalcev ali združenje organizacij proizvajalcev priznano;
2. podatki o strukturi in dejavnosti organizacije proizvajalcev:
a) delež sadja, zelenjave in zelišč, ki ga člani organizacije proizvajalcev ne prodajo preko organizacije proizvajalcev,
b) podatki o pravni osebi, ki za organizacijo proizvajalcev na podlagi zunanjega izvajanja izvaja dejavnost dajanje na trg;
3. podatki iz operativnih programov in poročil o izvajanju operativnih programov za namene spremljanja uspešnosti izvajanja operativnih programov, ki se poročajo na obrazcu iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika, skupaj s prilogami:
a) dokazila o sledenju ciljem operativnega programa (cilj koncentracija ponudbe in dajanje na trg proizvodov ter kmetijsko-okoljsko-podnebni cilji),
b) dokazila o izvedenih ukrepih, povezanih s kmetijsko-okoljsko-podnebnimi cilji, in deležu odhodkov, povezanih s kmetijsko-okoljsko-podnebnimi cilji ter raziskavami,
c) zapisnik o letnih srečanjih članov organizacije proizvajalcev,
č) računovodski izkazi z namenom preverjanja izvajanja operativnega programa,
d) poročilo o letnem izvajanju operativnega programa,
e) dokazila o višini vplačil v operativni sklad na podlagi seznama nakazil.
(3) V evidenci se za organizacijo proizvajalcev ali združenje organizacij proizvajalcev v posameznem kmetijskem sektorju vodijo podatki o vrsti dejavnosti in ciljih organizacije proizvajalcev ali združenja organizacij proizvajalcev.
(4) V evidenci se za člana skupine proizvajalcev za skupno trženje za sektor gozdni lesni proizvodi poleg podatkov vodijo šifra in ime katastrske občine, parcelna številka in poddelilka ter površina parcele.
(5) V evidenci se za skupino proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti vodi opis aktivnosti, ki jih je skupina proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti izvedla na podlagi pravil o delovanju skupine proizvajalcev ali za dosego cilja združevanja.
6. člen 
(sporočanje podatkov v evidenco) 
Zavezanec sporoča ministrstvu podatke na obrazcih iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o evidenci organizacij proizvajalcev, združenj organizacij proizvajalcev in skupin proizvajalcev za skupno trženje (Uradni list RS, št. 64/18, 7/20 in 35/22).
8. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-302/2023/24
Ljubljana, dne 22. julija 2024
EVA 2023-2330-0098
Mateja Čalušić 
ministrica 
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti