Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2024 z dne 26. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2024 z dne 26. 7. 2024

Kazalo

2150. Sklep o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena za območje BR-01 Reaktorski center Brinje, stran 6537.

  
Na podlagi 90. člena v povezavi s 129. členom Zakona o urejanju prostora (ZUreP-3, Uradni list RS, št. 199/21 in 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE in 95/23 – ZIUOPZP), predhodnih soglasij Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Dogovora o načrtovanju prostorske ureditve skupnega državnega in lokalnega pomena na območju reaktorskega centra Brinje in 30. člena Statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 3/18) je župan Občine Dol pri Ljubljani dne 18. 4. 2024 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena za območje BR-01 Reaktorski center Brinje 
1. člen
(splošno) 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena za območje BR-01 Reaktorski center Brinje (v nadaljevanju: OPPN za PUSP).
(2) Pobudnik in naročnik OPPN za PUSP je ARNES, Tehnološki park 18, 1000 Ljubljana.
(3) Pripravljavec je Občina Dol pri Ljubljani, Dol pri Ljubljani, 1262 Dol pri Ljubljani (v nadaljevanju: ODL).
2. člen 
(ocena stanja in razlogi za pripravo odloka o OPPN za PUSP) 
(1) Pobudo za OPPN za PUSP je podal naročnik ARNES.
(2) Namen prostorskega akta je umestitev načrtovane prostorske ureditve, ki je nastala na podlagi izkazanega interesa podjetja Arnes, v dogovoru z Inštitutom Jožef Štefan (v nadaljevanju: IJS), in določitev pogojev za izgradnjo novega objekta – Podatkovnega centra.
(3) Predmet OPPN za PUSP je celotno območje enote urejanja prostora BR-01, kjer se obstoječe objekte in ureditve ohranja in vzdržuje, določeni so pogoji za obstoječe objekte, njihovo ohranjanje, dopolnjevanje in nadgradnjo. Na parceli 621/3, k.o. Beričevo je predvidena novogradnja objekta podatkovnega centra, ki bo kakovostno in funkcionalno dopolnjeval obstoječi kompleks.
(4) Z OPPN za PUSP se uredi tudi določitev objekta državne infrastrukture Centralno skladišče za radioaktivne odpadke v Brinju (v nadaljevanju: CSRAO) za potrebe izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, območje omejene rabe prostora za CSRAO in CSRAO kot jedrski objekt ter določijo pogoji za širitev spremljajočega montažnega objekta ob skladišču.
3. člen 
(območje prostorskega akta) 
Območje OPPN za PUSP je velikosti 84.472,72 m2 in obsega kompleks reaktorskega centra Brinje. Območje OPPN za PUSP obsega zemljišča s parcelnimi številkami: 621/3, 621/4, 621/5, 621/6, 621/7, 621/8, 621/9, 621/10, 621/11, 621/12, 621/13, 621/14, 621/15, 621/16, 621/17, 621/18, 621/19, 621/20, vse k.o. Beričevo.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih podlag) 
Strokovne podlage za OPPN za PUSP bo izdelal pooblaščenec ODL in bodo sestavni del OPPN za PUSP.
5. člen 
(roki in postopek za pripravo OPPN za PUSP) 
Postopek priprave in sprejema OPPN za PUSP bo tekel v skladu z Zakonom o urejanju prostora (ZUreP-3).
S tem sklepom se določijo naslednji okvirni roki priprave OPPN za PUSP:
Faze
Rok
Posredovanje gradiva za pridobitev soglasja MOPE, MVZI, ZRSVN
30 dni
Sprejetje dogovora med MNVP in občino za skupno načrtovanje 
7 dni 
Priprava sklepa o pripravi OPPN za PUSP
5 dni 
Pridobitev soglasja ministra MNVP k sklepu o pripravi OPPN za PUSP
7 dni 
Sprejetje sklepa o pripravi OPPN za PUSP
5 dni 
Priprava osnutka OPPN za PUSP, obveznih strokovnih podlag 
15 dni 
Objava osnutka OPPN za PUSP
7 dni 
Poziv NUP in pridobivanje usmeritev na OPPN za PUSP 
30 dni 
Uskladitev osnutka OPPN za PUSP in pripadajočega gradiva 
15 dni
Objava osnutka gradiva OPPN za PUSP
7 dni
Poziv NUP in pridobivanje mnenj na gradivo OPPN za PUSP 
30 dni
Izdelava dopolnjenega osnutka gradiva OPPN za PUSP 
15 dni
Javna razgrnitev in javna obravnava gradiva OPPN za PUSP
30 dni
Priprava stališč do pripomb in predlogov javnosti 
10 dni
Potrditev stališč do pripomb 
5 dni
Priprava predloga gradiva OPPN za PUSP
15 dni
Objava predloga gradiva OPPN za PUSP
5 dni
Poziv NUP in pridobivanje mnenj na predlog gradiva OPPN za PUSP
30 dni
Priprava usklajenega predloga gradiva OPPN za PUSP
7 dni
Potrditev usklajenega predloga OPPN za PUSP s strani MOPE, MVZI in MNVP
30 dni
Obravnava gradiva OPPN za PUSP na OS in sprejetje OPPN
Na prvi redni seji občinskega sveta
Objava OPPN za PUSP v uradnem glasilu
15 dni po sprejemu na občinskem svetu
KONČAN POSTOPEK
8 mesecev od pričetka postopka
6. člen 
(ocena verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja) 
S strani Zavoda RS za varstvo narave je bila pridobljena Ocena verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja, v kateri je navedeno mnenje, da OPPN za PUSP za območje BR-01 Reaktorski center ne bo pomembno vplival na varovano območje, zato sklepamo, da presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana v naravo na varovano območje ni treba izvesti.
7. člen 
(začetek priprave OPPN za PUSP) 
Postopek priprave OPPN za PUSP se po predhodnem soglasju ministra, pristojnega za prostor, prične s sklepom, ki ga sprejme župan.
8. člen 
(osnutek OPPN za PUSP) 
(1) Osnutek odloka o OPPN za PUSP izdela pooblaščena projektantska organizacija za prostorsko načrtovanje (v nadaljevanju izdelovalec).
(2) Izdelovalec pošlje osnutek OPPN za PUSP nosilcem urejanja prostora, ter jih pozove, da v roku 30 dni od prejema poziva dajo smernice.
(3) Nosilci urejanja prostora v roku 30 dni podajo smernice za načrtovane prostorske ureditve iz njihove pristojnosti. Nosilci urejanja prostora pošljejo smernice ODL. Če nosilci urejanja prostora v roku iz prejšnjega odstavka ne podajo smernic, se šteje, da jih nimajo, pri čemer pa mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi.
9. člen 
(dopolnjen osnutek OPPN za PUSP) 
Ob upoštevanju smernic nosilcev urejanja prostora izdelovalec dopolni osnutek OPPN za PUSP.
10. člen 
(sodelovanje javnosti) 
(1) ODL mora v postopku priprave OPPN za PUSP omogočiti javnosti seznanitev z njegovim dopolnjenim osnutkom v okviru javne razgrnitve, ki traja najmanj 30 dni in v tem času zagotoviti tudi njegovo javno obravnavo. Javnost bo obveščena z javnim naznanilom na svetovnem spletu in na krajevno običajen način. Pred javno objavo mora ODL k dopolnjenemu osnutku OPPN za PUSP prejeti pozitivno stališče Ministrstva za naravne vire in prostor.
(2) ODL obvesti javnost o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka OPPN za PUSP najmanj 7 dni pred začetkom javne obravnave.
(3) V okviru javne razgrnitve ima javnost pravico dajati pripombe in predloge na dopolnjen osnutek OPPN za PUSP.
(4) ODL prouči pripombe in predloge javnosti k osnutku OPPN za PUSP ter do njih zavzame stališča, ki jih objavi v prostorskem informacijskem sistemu in na krajevno običajen način. S stališči ODL seznani Ministrstvo za naravne vire in prostor.
11. člen 
(predlog OPPN za PUSP) 
(1) Izdelovalec pripravi predlog OPPN za PUSP na podlagi stališč do pripomb ter predlogov javnosti in ga posreduje nosilcem urejanja prostora, da v 30 dneh podajo mnenje o upoštevanju njihovih smernic v predlogu OPPN za PUSP.
(2) Izdelovalec predloži županu usklajen predlog OPPN za PUSP. Župan ga predlaga Svetu ODL v sprejem, če je iz mnenj nosilcev urejanja prostora razvidno, da so v predlogu OPPN za PUSP smernice upoštevane.
12. člen 
(sprejem OPPN za PUSP) 
OPPN za PUSP sprejme občinski svet z odlokom, ko ga predhodno potrdijo ministrstvo, pristojno za prostor, ter ministrstvi za področje okolja in za področje znanosti. Odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, v uradnem glasilu na svetovnem spletu in v prostorskem informacijskem sistemu.
13. člen 
(nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku) 
Nosilci urejanja prostora, ki dajo smernice za načrtovanje in mnenja k predlogu OPPN za PUSP so:
– RS, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana (za področja: prostorskega razvoja, ohranjanje narave, voda, naravnih virov in jedrske varnosti);
– RS, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana (za področja: okolja, energetike in celovite presoje vplivov na okolje);
– RS, Ministrstvo za infrastrukturo, Tržaška cesta 19, 1000 Ljubljana (za področje prometne infrastrukture);
– RS, Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana (za področje kulturne dediščine);
– RS, Ministrstvo za obrambo, Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana (za področje obrambe, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in varstva pred požarom);
– Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana (za področje javnega zdravja);
– Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Masarykova cesta 16, 1000 Ljubljana;
– RS, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana (za področje javnih komunikacijskih omrežij);
– Vodovod – kanalizacija Snaga d.o.o., Vodovodna cesta 90, 1000 Ljubljana;
– Elektro Ljubljana d.d., Slovenska cesta 56, 1000 Ljubljana;
– Telekom Slovenije d. d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana;
– Občina Dol pri Ljubljani; Dol pri Ljubljani 18, 1262 Dol pri Ljubljani.
14. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN za PUSP) 
Vse potrebne strokovne podlage za izdelavo OPPN za PUSP zagotovi naročnik.
15. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi na spletni strani Občine Dol pri Ljubljani, Uradnem listu Republike Slovenije ter v prostorskem informacijskem sistemu in začne veljati z dnem objave.
16. člen 
Ta sklep nadomesti Sklep o začetku priprave odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje BR-01 Reaktorski center Podgorica, z dne 17. 4. 2023.
Št. 3500-0002/2023
Dol pri Ljubljani, dne 18. aprila 2024
Župan 
Občine Dol pri Ljubljani 
Željko Savič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti