Uradni list

Številka 64
Uradni list RS, št. 64/2024 z dne 29. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 64/2024 z dne 29. 7. 2024

Kazalo

2181. Pravilnik o sofinanciranju obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav, stran 6601.

  
Na podlagi šestega odstavka 19.a člena Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb (Uradni list RS, št. 126/03, 56/13, 33/14 in 200/20) ministrica za infrastrukturo izdaja
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
(1) Ta pravilnik določa pogoje in merila za namen sofinanciranja obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav.
(2) Sofinanciranje žičniških naprav za namen iz prejšnjega odstavka se izvaja v skladu s proračunom Republike Slovenije in:
– Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 z dne 13. decembra 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (UL L št. 2023/2831 z dne 15. 12. 2023; v nadaljnjem besedilu: Uredba 2023/2831/EU) ter
– Uredbo Komisije (EU) št. 651/2014 z dne 17. junija 2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 187 z dne 26. 6. 2014, str. 1), zadnjič spremenjene z Uredbo Komisije (EU) 2023/1315 z dne 23. junija 2023 o spremembi Uredbe (EU) št. 651/2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe ter Uredbe (EU) 2022/2473 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, predelavo in trženjem ribiških proizvodov in proizvodov iz akvakulture, za združljive z notranjim trgom z uporabo členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 167 z dne 30. 6. 2023, str. 1), (v nadaljnjem besedilu: Uredba 651/2014/EU).
2. člen 
(evidence) 
Ministrstvo za infrastrukturo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) hrani evidence o dodeljenih pomočeh deset let od datuma dodelitve pomoči.
3. člen 
(namen sofinanciranja in pravila dodelitve pomoči) 
(1) Finančna pomoč je namenjena delnemu pokrivanju stroškov obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav za poletno sezono, ki traja od 1. junija do 31. avgusta tekočega koledarskega leta, in zimsko sezono, ki traja od 1. septembra tekočega koledarskega leta do 31. maja prihodnjega koledarskega leta.
(2) Nabavljena osnovna sredstva morajo biti nova in nabavljena od poslovno ali zasebno nepovezanih oseb. Če osnovna sredstva niso nova, mora upravljavec vlogi priložiti izjavo prodajalca, da nakup le-teh ni bil sofinanciran iz javnih sredstev.
(3) Šteje se, da je pomoč dodeljena z izvršljivostjo odločbe.
4. člen 
(upravičenci do sofinanciranja obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav) 
Do sofinanciranja obratovanja in vzdrževanja žičniške naprave je upravičen upravljavec žičniške naprave (v nadaljnjem besedilu: upravljavec) za žičniško napravo, ki javno obratuje in omogoča uporabo več uporabnikom na pregleden in nediskriminatoren način.
5. člen 
(pogoji in merila za sofinanciranje obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav) 
(1) Upravljavec je za žičniško napravo, ki obratuje v zimski sezoni, upravičen do sofinanciranja obratovanja in vzdrževanja, če ima veljavno dovoljenje za obratovanje najmanj za obdobje od 15. decembra preteklega koledarskega leta do 15. aprila tekočega koledarskega leta. Če žičniška naprava nima veljavnega dovoljenja za obratovanje za celotno obdobje iz prejšnjega stavka, je upravljavec upravičen do sofinanciranja v višini sorazmernega dela priznanih stroškov glede na število dni veljavnosti dovoljenja za obratovanje v razmerju do najvišjega zneska sofinanciranja za posamezno vrsto žičniške naprave. Pri tem se za obdobje veljavnosti dovoljenja za obratovanje upošteva obdobje od dneva izdaje do zadnjega dne veljavnosti dovoljenja.
(2) Upravljavec je za žičniško napravo, ki obratuje v poletni sezoni, upravičen do sofinanciranja obratovanja in vzdrževanja, če ima veljavno dovoljenje za obratovanje najmanj za obdobje od 1. junija do 31. avgusta tekočega koledarskega leta.
(3) Najvišji znesek pomoči za vzdrževanje in obratovanje žičniške naprave ne sme preseči poslovne izgube za žičniško napravo. Upravljavec mora v vlogi za sofinanciranje obrazložiti način delitve prihodkov od prevozov z žičniškimi napravami po posameznih žičniških napravah, katerega po izteku roka za oddajo vloge ne more spremeniti. Če upravljavec ne obrazloži načina delitve prihodka, mora razmerje delitve prihodkov od prodanih vozovnic za vožnjo z žičniškimi napravami na posamezne žičniške naprave biti enako razmerju stroškov med posameznimi žičniškimi napravami.
(4) Za obratovalni dan žičniške naprave (v nadaljnjem besedilu: obratovalni dan) se šteje:
– najmanj štiri ure dejanskega obratovanja žičniške naprave v enem dnevu ali
– če se v najmanj 6 urnem razponu izvaja prevoz najmanj vsako uro.
(5) Žičniške naprave, s katerimi upravlja gospodarska družba, morajo v obdobju iz prvega odstavka tega člena obratovati, če vremenske in snežne razmere omogočajo varno smučanje, kot to določa zakon, ki ureja varnost na smučiščih. Če žičniška naprava ne obratuje iz drugih razlogov, mora upravljavec ministrstvu do izteka roka za posredovanje dokazil o nastalih stroških, določenem v javnem pozivu, posredovati podatek o številu neobratovalnih dni z navedbo datumov.
(6) Ne glede na razloge iz prejšnjega odstavka je upravljavec upravičen do sofinanciranja obratovanja in vzdrževanja žičniških naprav v zimski sezoni, če je žičniška naprava v obdobju zadnjih petih zimskih sezon pred objavo javnega poziva obratovala najmanj 20 obratovalnih dni.
(7) Če v času veljavnosti dovoljenja za obratovanje pride do prenosa upravljanja in s tem prenosa dovoljenja za obratovanje na novega upravljavca, je vsak upravljavec upravičen do sorazmernega zneska glede na čas upravljanja oziroma obratovanja z žičniško napravo.
(8) Upravljavec ni upravičen do sofinanciranja oziroma je upravičen do sorazmernega dela sofinanciranja, če žičniška naprava ni obratovala:
– zaradi izrečene prepovedi obratovanja s strani inšpektorja,
– zaradi odvzema dovoljenja za obratovanje,
– zaradi neurejenih razmerij med lastniki zemljišča in upravljavcem, za katere koncesionar ni podal predloga za razlastitev oziroma omejitev lastninske pravice na podlagi zakona, ki ureja žičniške naprave za prevoz oseb,
– v skladu s petim odstavkom tega člena pravilnika.
(9) Če žičniško napravo uporabljajo poklicni športni klubi, mora upravljavec javno objaviti cenik.
II. SOFINANCIRANJE VZDRŽEVANJA IN OBRATOVANJA ŽIČNIŠKIH NAPRAV V SKLADU Z UREDBO 2023/2831/EU PO PRAVILU DE MINIMIS
6. člen 
(pogoji za upravičence do sofinanciranja po pravilu de minimis)
Do sofinanciranja v skladu z Uredbo 2023/2831/EU je do pomoči de minimis upravičen upravljavec, če:
1. uporaba žičniške naprave s strani več kot enega profesionalnega ali neprofesionalnih športnih uporabnikov predstavlja vsaj 20 % opravljenih prevozov na letni ravni,
2. ima poravnane vse obveznosti v zvezi s sklepom Komisije (EU), objavljenim na njeni spletni strani, o razglasitvi pomoči za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom,
3. je v vlogi navedel prave podatke oziroma ni podal zavajajočih izjav ali dokazil,
4. redno izplačuje plače in socialne prispevke,
5. ima poravnano vračilo za preveč izplačane pomoči po pravilu de minimis ali državne pomoči na podlagi predhodnega poziva dodeljevalca pomoči,
6. ima na dan prijave poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti, oziroma, da vrednost teh zapadlih neplačanih obveznosti ne presega 50 eurov,
7. je predložil vse obračune davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih dveh let do dneva vložitve vloge.
7. člen 
(pravila dodelitve pomoči po pravilu de minimis)
(1) Skupni znesek pomoči, dodeljene enotnemu podjetju, ne sme presegati 300.000,00 eurov v katerem koli triletnem obdobju, ne glede na obliko ali namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev proračuna Republike Slovenije, občine ali Unije.
(2) Enotno podjetje pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:
– podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja;
– podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja;
– podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene s tem podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu;
– podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki tega podjetja samo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov tega podjetja.
(3) Podjetja, ki so v katerem koli razmerju s podjetji iz prejšnjega odstavka prek enega ali več drugih podjetij, se štejejo za enotno podjetje.
(4) V skladu z Uredbo 2023/2831/EU se pomoč de minimis, dodeljena po tem pravilniku:
– ne sme kumulirati z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi se s takšno kumulacijo presegla največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči,
– lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2832 z dne 13. decembra 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis za podjetja, ki opravljajo storitve splošnega gospodarskega pomena (UL L št. 2023/2832 z dne 15. 12. 2023) do zgornje meje, določene v navedeni uredbi.
(5) Ministrstvo pred dodelitvijo sredstev od upravljavca pridobi pisno izjavo:
– o vseh drugih pomočeh de minimis, ki jih je upravljavec prejel na podlagi Uredbe 2023/2831/EU ali drugih uredb de minimis v katerem koli triletnem obdobju;
– o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh za iste upravičene stroške;
– da z dodeljenim zneskom pomoči ne bo presežena zgornja meja pomoči de minimis ter intenzivnost pomoči po drugih predpisih.
(6) Ministrstvo upravljavcu izda odločbo:
– da je pomoč dodeljena po pravilu de minimis v skladu z Uredbo 2023/2831/EU in
– o višini zneska pomoči de minimis.
III. SOFINANCIRANJE VZDRŽEVANJA IN OBRATOVANJA ŽIČNIŠKIH NAPRAV V SKLADU Z UREDBO 651/2014/EU 
8. člen 
(pogoji za upravičence do sofinanciranja po Uredbi 651/2014/EU) 
(1) Do sofinanciranja v skladu z Uredbo 651/2014/EU je upravičen upravljavec:
1. če uporaba žičniške naprave s strani več kot enega profesionalnega ali neprofesionalnih športnih uporabnikov predstavlja vsaj 20 % opravljenih prevozov na letni ravni,
2. če ima poravnane vse obveznosti v zvezi s sklepom Komisije (EU), objavljenim na njeni spletni strani, o razglasitvi pomoči za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom,
3. če je v vlogi navedel prave podatke oziroma ni podal zavajajočih izjav ali dokazil,
4. če redno izplačuje plače in socialne prispevke,
5. če ima poravnano vračilo za preveč izplačane pomoči po pravilu de minimis ali državne pomoči na podlagi predhodnega poziva dodeljevalca pomoči,
6. če ima na dan prijave poravnane zapadle davčne obveznosti in druge denarne nedavčne obveznosti, oziroma, da vrednost teh zapadlih neplačanih obveznosti ne presega 50 eurov,
7. če je predložil vse obračune davčnih odtegljajev za dohodke iz delovnega razmerja za obdobje zadnjih dveh let do vložitve vloge,
8. ki ne izvaja programa sanacije, za katerega bi mu bila odobrena kakršnakoli sredstva državne pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah v skladu s smernicami Skupnosti o državni pomoči za reševanje in prestrukturiranje nefinančnih podjetij v težavah (UL C št. 249 z dne 31. 7. 2014, str. 1) ali iz zakona, ki ureja pomoč za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah,
9. ki ni podjetje v težavah, razen če 31. decembra 2019 ni bilo v težavah in je postalo podjetje v težavah v obdobju med 1. januarjem 2020 in 30. junijem 2021.
(2) Za podjetje v težavah velja vsaj ena od naslednjih okoliščin:
1. v primeru družbe z omejeno odgovornostjo (razen mala in srednja podjetja (v nadaljnjem besedilu: MSP), ki obstaja manj kot tri leta, ali za namene upravičenosti do pomoči za financiranje tveganja MSP, ki izpolnjuje pogoj iz točke (b) tretjega odstavka 21. člena Uredbe 651/2014/EU in je upravičeno do naložb v financiranje tveganja po skrbnem pregledu, ki ga opravi izbrani finančni posrednik) je zaradi nakopičenih izgub izginila več kot polovica vpisanega osnovnega kapitala;
2. v primeru družbe, v kateri vsaj nekaj članov nosi neomejeno odgovornost za dolg družbe (razen MSP, ki obstaja manj kot tri leta, ali za namene upravičenosti do pomoči za financiranje tveganja MSP, ki izpolnjuje pogoj iz točke (b) tretjega odstavka 21. člena Uredbe 651/2014/EU, in je upravičeno do naložb v financiranje tveganja po skrbnem pregledu, ki ga opravi izbrani finančni posrednik) je zaradi nakopičenih izgub izginila več kot polovica njenega kapitala, kot je prikazan v računovodskih izkazih družbe;
3. če je upravičenec trajno nelikvidno ali dolgoročno plačilno nesposoben ali če izpolnjuje pogoje za uvedbo postopkov v zvezi z insolventnostjo na podlagi zakona, ki ureja finančno poslovanje, postopke zaradi insolventnosti in prisilno prenehanje;
4. podjetje je prejelo pomoč za reševanje in posojila še ni vrnilo ali prekinilo jamstva ali če je podjetje prejelo pomoč za reševanje in je še vedno predmet načrta prestrukturiranja;
5. v primeru podjetja, ki ni MSP je v zadnjih dveh letih knjigovodsko razmerje med dolgovi in lastnim kapitalom večje od 7,5 in razmerje med dobičkom podjetja pred obrestmi in davki in amortizacijo (EBITDA) in kritjem obresti je nižje od 1,0.
9. člen 
(pravila dodelitve pomoči) 
(1) Za sofinanciranje stroškov obratovanja in vzdrževanja se kot upravičeni stroški štejejo stroški obratovanja, osebja, materiala, pogodbenih storitev, komunikacije, energije, vzdrževanja, najemnine, administracije, ne štejejo pa se amortizacijski stroški in stroški financiranja, če so ti zajeti v pomoči za naložbe. Upravljavec mora nastale stroške dokazati v skladu z javnim pozivom.
(2) Dodeljena pomoč, upoštevaje javni poziv, lahko znaša največ 80 % upravičenih stroškov in 2,2 milijona eurov na žičniško napravo v obdobju obratovanja žičniške naprave.
(3) Za žičniško napravo, s katero se prevoz v poletni sezoni opravlja v zaprtih kabinah, je upravljavec upravičen do sofinanciranja:
– 80 % upravičenih stroškov, če obratuje najmanj 40 obratovalnih dni,
– 70 % upravičenih stroškov, če obratuje med 30 in 39 obratovalnih dni,
– 60 % upravičenih stroškov, če obratuje med 20 in 29 obratovalnih dni,
– 50 % upravičenih stroškov, če obratuje med 10 in 19 obratovalnih dni.
(4) Za žičniško napravo, s katero se prevoz v poletni sezoni opravlja s sedežnico ali vlečnico, je upravljavec upravičen do sofinanciranja:
– 80 % upravičenih stroškov, če obratuje najmanj 28 obratovalnih dni,
– 70 % upravičenih stroškov, če obratuje med 22 in 27 obratovalnih dni,
– 60 % upravičenih stroškov, če obratuje med 16 in 21 obratovalnih dni,
– 50 % upravičenih stroškov, če obratuje med 10 in 15 obratovalnih dni.
(5) Upravljavec skladno z javnim pozivom ministrstvu predloži vlogo za odobritev pomoči pred začetkom obratovanja in vzdrževanja žičniške naprave za obdobje oziroma sezono sofinanciranja in navede vsaj naslednje podatke:
– naziv in velikost upravljavca,
– lokacija, vrsta in ime žičniške naprave, za katero bo uveljavljal pomoč,
– seznam stroškov in obdobje uveljavljanja upravičenih stroškov,
– da gre za nepovratna sredstva in predviden znesek zaprošenih javnih sredstev.
(6) Ministrstvo upravljavcu izda odločbo:
– da je pomoč dodeljena v skladu z Uredbo 651/2014/EU in
– o višini zneska pomoči.
(7) Sofinanciranje obratovanja in vzdrževanja žičniške naprave v skladu s 55. členom Uredbe 651/2014/EU se lahko kumulira z drugo državno pomočjo ali pomočjo de minimis za iste upravičene, če se s tako kumulacijo ne preseže največje intenzivnosti pomoči ali zneska pomoči.
(8) Ministrstvo pred dodelitvijo sredstev od upravljavca pridobi pisno izjavo:
– o drugih že prejetih (ali zaprošenih) pomočeh in de minimis pomočeh za iste upravičene stroške in
– da z dodeljenim zneskom pomoči ne bo presežena zgornja meja pomoči ter intenzivnost pomoči po drugih predpisih.
(9) Vsaka koncesija tretji osebi ali druga pogodba s tretjo osebo za upravljanje žičniške naprave se dodeli na odprt, pregleden in nediskriminatoren način v skladu s predpisi, ki urejajo javno naročanje.
IV. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI 
10. člen 
(dokončanje postopov) 
Postopki sofinanciranja vzdrževanja in obratovanja žičniških naprav, začeti pred uveljavitvijo tega pravilnika, se dokončajo v skladu s Pravilnikom o sofinanciranju vzdrževanja in obratovanja žičniških naprav za prevoz oseb (Uradni list RS, št. 96/21 in 133/22).
11. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju vzdrževanja in obratovanja žičniških naprav za prevoz oseb (Uradni list RS, št. 96/21 in 133/22).
12. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-472/2023
Ljubljana, dne 17. julija 2024
EVA 2023-2430-0042
Mag. Alenka Bratušek 
ministrica 
za infrastrukturo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti