Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2024 z dne 13. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2024 z dne 13. 9. 2024

Kazalo

2340. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027, stran 7301.

  
Na podlagi 10. in 11.a člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17, 22/18, 86/21 – odl. US, 123/21, 44/22, 130/22 – ZPOmK-2, 18/23 in 78/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 
1. člen 
V Uredbi o plačilih za okoljske in podnebne obveznosti ter naravne ali druge omejitve iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 30/24) se v 2. členu v 12. točki napovedni stavek spremeni tako, da se glasi:
»minimalna aktivnost je kmetijska dejavnost v skladu s tretjo alinejo iz 2. točke pod b) 2. člena uredbe o neposrednih plačilih, kadar gre za trajno travinje, vključeno v intervencije razvoja podeželja, ali vsaj enkrat do 15. oktobra naslednjega leta, kadar gre za trajno travinje:«.
2. člen 
V 13. členu se v tretjem odstavku 1. točka spremeni tako, da se glasi:
»1. IPP, ta operacija lahko zamenja z operacijama IPZ in IPH ter v primeru pridelave jagod z operacijo IPSO;«.
V 4. točki se besedilo »za hmeljišča v premeni« črta.
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Obveznost izvajanja operacij intervencije KOPOP_NV se lahko zamenja z intervencijo EK v katerem koli letu trajanja obveznosti, pri čemer se obstoječa obveznost za operacije intervencije KOPOP_NV nadomesti z novo petletno obveznostjo za intervencijo EK oziroma se obstoječa obveznost EK poveča za količino nadomeščene obveznosti intervencije KOPOP_NV.«.
3. člen 
V 15. členu se v prvem odstavku v 5. točki oznaka »VVO_I« nadomesti z oznako »VVO_I_DR«.
4. člen 
V 16. členu se v prvem odstavku 2. točka spremeni tako, da se glasi:
»2. imeti najmanj 1 ha kmetijskih površin na KMG iz tretjega odstavka 4. člena Uredbe 2021/2115/EU, pri čemer se upoštevajo tudi GERK, manjši od 0,1 ha, ne pa tudi površine s krajinskimi značilnostmi, razen če je upravičenec vključen le v operacije intervencije KOPOP_PS;«.
5. člen 
V 21. členu se v prvem odstavku 1. točka spremeni tako da se glasi:
»1. se mora upravičenec pri organizaciji za kontrolo in certificiranje integrirane pridelave oziroma senene prireje prijaviti oziroma obnoviti prijavo v kontrolo integrirane pridelave oziroma senene prireje najpozneje do 31. decembra v tekočem letu za naslednje leto, razen za leto 2024, ko se lahko prijavi oziroma obnovi prijavo v kontrolo do 15. aprila 2024, pri čemer je prijava v kontrolo ustrezna tudi, če jo za upravičenca opravi pravna oseba;«.
3. točka se spremeni tako, da se glasi:
»3. mora upravičenec v skladu s specifikacijo za seneno mleko, kozje seneno mleko ali ovčje seneno mleko ali specifikacijo za seneno meso prejeti certifikat zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil za seneno mleko ali kozje seneno mleko ali ovčje seneno mleko ali seneno meso, pri čemer se šteje, da ima upravičenec certifikat tudi, če je ta certifikat prejela pravna oseba, upravičenec pa je naveden v prilogi certifikata pravne osebe.«.
V devetem in trinajstem odstavku se besedilo »25. oktobra« nadomesti z besedilom »25. novembra«.
6. člen 
V 22. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(2) Med trajanjem obveznosti iz prvega odstavka 8. člena te uredbe je pri operacijah HAB, MET, STE in HABM ter upravljavskem delu operacije VTR mogoč prehod iz stopnje zahtevnosti I v stopnjo zahtevnosti II, ne pa tudi obratno.«.
7. člen 
V 25. členu se za dvajsetim odstavkom doda nov enaindvajseti odstavek, ki se glasi:
»(21) Plačilo za izvajanje operacije ITRV je 220 eurov na ha letno.«.
Dosedanja enaindvajseti in dvaindvajseti odstavek postaneta dvaindvajseti in triindvajseti odstavek.
V dosedanjem triindvajsetem odstavku, ki postane štiriindvajseti odstavek, se v napovednem stavku za besedo »Plačilo« doda beseda »je«.
Dosedanji štiriindvajseti do devetindvajseti odstavek postanejo petindvajseti do trideseti odstavek.
V dosedanjem tridesetem odstavku, ki postane enaintrideseti odstavek, se v 2. točki beseda »sedemindvajsetega« nadomesti z besedo »osemindvajsetega«.
V 3. točki se beseda »osemindvajsetega« nadomesti z besedo »devetindvajsetega«.
8. člen 
V 36. členu se v šestem, štirinajstem in osemnajstem odstavku besedilo »25. oktobra« nadomesti z besedilom »25. novembra«.
9. člen 
V 37. členu se v enajstem odstavku za besedilom »ki so« doda besedilo »v obdobju zadnjih petih let«.
10. člen 
V 38. členu se za drugim odstavkom doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Plačila iz prejšnjega odstavka se lahko uveljavljajo največ dve leti v obdobju zadnjih petih let, razen na območjih, določenih z uredbo, ki ureja degradirana območja.«.
Dosedanji tretji do šesti odstavek postanejo četrti do sedmi odstavek.
11. člen 
V 46. členu se tretji in četrti odstavek spremenita tako, da se glasita:
»(3) Upravičenec pri prehodu iz 1. točke prejšnjega odstavka do zaključka prevzete obveznosti izvaja upravljavski NGTR_2_30_6 na vseh površinah, s katerimi je vstopil v upravljavski NGTR_1 in je to mogoče v skladu z evidenco iz 2. točke prvega odstavka 47. člena te uredbe.
(4) Upravičenec pri prehodu iz 2. točke drugega odstavka tega člena do zaključka prevzete obveznosti izvaja upravljavski NGTR_2_10_7 na vseh površinah, s katerimi je vstopil v upravljavski NGTR_1 in je to mogoče v skladu z evidenco iz 1. točke prvega odstavka 47. člena te uredbe.«.
12. člen 
V 47. členu dosedanji šesti odstavek postane peti odstavek.
Za dosedanjim petim odstavkom, ki postane šesti odstavek, se dodata nova sedmi in osmi odstavek, ki se glasita:
»(7) Če se evidenci iz 11. in 12. točke prvega odstavka 15. člena te uredbe prekrivata z evidencama iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena, se ne glede na peti odstavek tega člena obveznost za operacijo MET, ki je bila prevzeta v letu 2023, lahko razširi.
(8) Če se evidenca iz 26. točke prvega odstavka 15. člena te uredbe prekriva z evidencama iz 1. in 2. točke prvega odstavka tega člena, se ne glede na šesti odstavek tega člena obveznost za operacijo VTR, ki je bila prevzeta v letu 2023, lahko razširi.«.
Dosedanji sedmi do deveti odstavek postanejo deveti do enajsti odstavek.
13. člen 
V 62. členu se v prvem odstavku 2. točka spremeni tako, da se glasi:
»2. imeti najmanj 1 ha kmetijskih površin iz tretjega odstavka 4. člena Uredbe 2021/2115/EU, pri čemer se upoštevajo tudi GERK, manjši od 0,1 ha, ne pa tudi površine s krajinskimi značilnostmi, razen če je upravičenec vključen le v izvajanje operacije PAS;«.
14. člen 
V 64. členu se šesti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(6) V obdobju, ko so živali določene vrste domačih živali, ki jih je upravičenec vključil v operacijo PAS, na paši na planini ali skupnem pašniku ali gre žival na sejem ali razstavo ali se žival uporabi za namen razploda ali se živali premaknejo na pašo na drugo gospodarstvo znotraj KMG in se premik živali sporoči v skladu s pravilnikom, ki ureja identifikacijo in registracijo goved, drobnice in kopitarjev, se za te živali šteje, da ne zmanjšujejo števila živali te vrste na osnovnem KMG.«.
15. člen 
V 66. členu se za šestim odstavkom dodata nova sedmi in osmi odstavek, ki se glasita:
»(7) Za enoletne prezimne posevke lokalnih sort iz Priloge 2 te uredbe se plačilo iz petega odstavka tega člena za isto kmetijsko rastlino lahko pridobi samo enkrat.
(8) Za večletne posevke lokalnih sort iz Priloge 2 te uredbe se plačilo iz petega odstavka tega člena lahko pridobi vsako leto trajanja obveznosti iz prvega odstavka 54. člena te uredbe, vendar se v celoti dodeli le prvo leto. V naslednjih letih se plačilo zniža in je 145,52 eura na ha letno.«.
Dosedanji sedmi odstavek postane deveti odstavek.
16. člen 
V Prilogi 2 se v I. poglavju v 2. oddelku v drugem odstavku besedilo »tri-ali« nadomesti z besedilom »tri- ali«.
V II. poglavju se v 1. oddelku v 1. točki prvega odstavka, v tretjem odstavku in v 4. točki četrtega odstavka oznaka »VVO_I« nadomesti z oznako »VVO_I_DR«.
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Ne glede na 2. točko prejšnjega odstavka se iz operacije VOD v tekočem letu lahko izvzame do 20 % njivskih površin iz izvajanja zahteve po celoletnem zelenem pokrovu iz 10. točke prvega odstavka 1. oddelka II. poglavja Priloge 2 te uredbe, če je kmetijska rastlina na površini prisotna čez zimo, ne tvori pa zelene odeje zaradi botaničnih lastnosti. Za izvzete površine upravičenec ni upravičen do plačila.«.
V 2. oddelku se v šestem in sedmem odstavku ter v 5. točki osmega odstavka oznaka »VVO_I« nadomesti z oznako »VVO_I_DR«.
V 11. oddelku se v tretjem odstavku v 1. točki besedilo »vendar na celem GERK« nadomesti z besedilom »lahko na delu GERK«.
V 13. oddelku se v 1. točki drugega odstavka, v četrtem odstavku in v 4. točki petega odstavka oznaka »VVO_I« nadomesti z oznako »VVO_I_DR«.
V III. poglavju se v 14. oddelku v drugem odstavku oznaka »a)« nadomesti z oznako »1.«, oznaka »b)« pa z oznako »2.«.
V V. poglavju se v 2. oddelku peti odstavek spremeni tako, da se glasi:
»(5) Pri operaciji SOR mora biti kmetijska rastlina lokalne sorte iz 1. do 5. točke prvega odstavka tega oddelka na površini z zahtevkom iz 93. člena te uredbe prisotna od 15. avgusta do najmanj 15. oktobra tekočega leta za neprezimne posevke.«.
V VII. poglavju se besedilo »Letni vnos skupnega dušika (dušika iz mineralnih in živinskih gnojil) ne sme preseči vrednosti iz spodnje preglednice.« označi kot prvi odstavek in spremeni tako, da se glasi:
»(1) Letni vnos skupnega dušika (dušika iz mineralnih in živinskih gnojil) v tla pri intervencijah KOPOP_PS, KOPOP_NV in KOPOP_BK in LOPS ne sme preseči vrednosti iz preglednice 1.«.
Za prvim odstavkom se dodata nova, drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
»(2) Ne glede na prejšnji odstavek omejitve glede letnega vnosa skupnega dušika v tla ne veljajo, če je upravičenec:
1. vključen le v izvajanje operacij intervencij KOPOP_PS in KOPOP_BK ter operacije PAS;
2. hkrati vključen v dve ali več operacij iz prejšnje točke.
(3) Mejne vrednosti letnega vnosa skupnega dušika v tla iz prvega odstavka tega oddelka se nanašajo na površine z zahtevkom.«.
Naslov preglednice se spremeni tako, da se glasi:
»Preglednica 1: Mejne vrednosti letnega vnosa dušika v tla (kg/ha)«.
17. člen 
V Prilogi 6 se v preglednici 2:
– pri zahtevi KOPOP_PBLA besedilo kršitve »Pri izvajanju intervencij KOPOP se uporablja blato iz komunalnih čistilnih naprav ali se uporablja digestat ali kompost, ki ni bil izdelan na KMG ali pri povezanih podjetjih, kot je predpisano s to uredbo.« nadomesti z besedilom »Pri izvajanju operacij VOD in PAS_VOD ter intervencije KOPOP_BK se uporablja blato iz komunalnih čistilnih naprav ali se uporablja digestat ali kompost, ki ni bil izdelan na KMG ali pri povezanih podjetjih, kot je predpisano s to uredbo.«;
– za zahtevo KOPOP_PBLA s kršitvijo »Pri izvajanju operacij VOD in PAS_VOD ter intervencije KOPOP_BK se uporablja blato iz komunalnih čistilnih naprav ali se uporablja digestat ali kompost, ki ni bil izdelan na KMG ali pri povezanih podjetjih, kot je predpisano s to uredbo.« doda nova vrstica:
»
KOPOP_DUSIK
Pri intervencijah KOPOP letni vnos skupnega dušika iz mineralnih in živinskih gnojil presega vrednost iz stolpca »Skupni dušik (nadstandard)« oziroma stolpca »Dušik iz živinskih gnojil« iz preglednice 1 iz VII. poglavja Priloge 2 te uredbe.
VII
«; 
– črtata vrstici:
»
VTR_1, VTR_2
Pri VTR_1 ali VTR_2 se na KMG ne hranijo deklaracije za gnojila in računi o nakupu teh gnojil.
IV
VTR_1, VTR_2
Pri VTR_1 ali VTR_2 se na KMG ne hranijo deklaracije za FFS in računi o nakupu teh sredstev.
IV
«; 
– pri intervenciji EK (EK – travinje) kršitvi spremenita tako, da se glasita:
»
EK (EK – travinje)
Pri EK minimalna obtežba odstopa do 0,1 GVŽ travojedih živali na ha površin trajnega travinja z zahtevkom EK.
III
EK (EK – travinje)
Pri EK minimalna obtežba odstopa več kot 0,1 GVŽ travojedih živali na ha površin trajnega travinja z zahtevkom EK.
VIII
«; 
– za zahtevo LOPS_EVID s kršitvijo »Evidenca o delovnih opravilih, vezanih na SOR, se ne vodi.« doda nova vrstica:
»
LOPS_DUSIK
Pri operaciji SOR letni vnos skupnega dušika iz mineralnih in živinskih gnojil presega vrednost iz stolpca »Skupni dušik (nadstandard)« oziroma stolpca »Dušik iz živinskih gnojil« iz preglednice 1 iz VII. poglavja Priloge 2 te uredbe.
VII
«. 
V trinajstem odstavku se prvi stavek spremeni tako, da se glasi:
»Pri operaciji IPH v okviru intervencije KOPOP_NV se zmanjšanje vključene površine v to operacijo zaradi premene v hmeljišču ter hmeljišča ne upošteva kot kršitev pogojev, če je hmeljišče obnovljeno po datumu oddaje zbirne vloge tekočega leta, vendar ne pozneje kakor v dveh letih od začetka premene.«.
Za petintridesetim odstavkom se doda nov, šestintrideseti odstavek, ki se glasi:
»(36) Če pri operaciji VOD upravičenec v tekočem letu izvzame več kot 20  % njivskih površin iz izvajanja zahteve po celoletnem zelenem pokrovu iz 10. točke prvega odstavka 1. oddelka II. poglavja Priloge 2 te uredbe, se plačilo tega zahtevka za tekoče leto zavrne po 10- % stopnji. Ob prvi ponovitvi kršitve se plačilo tega zahtevka za tekoče leto zavrne po 20- % stopnji. Ob drugi ponovitvi kršitve se plačilo tega zahtevka za tekoče leto zavrne po 25- % stopnji. Ob tretji ponovitvi kršitve se plačilo tega zahtevka za tekoče leto zavrne po 30- % stopnji. Ob četrti ponovitvi kršitve se plačilo tega zahtevka za tekoče leto zavrne po 35- % stopnji.«.
KONČNA DOLOČBA 
18. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-249/2024
Ljubljana, dne 12. septembra 2024
EVA 2024-2330-0112
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti