Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2024 z dne 13. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2024 z dne 13. 9. 2024

Kazalo

2354. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev 06 Občinskega prostorskega načrta Občine Cerkno, stran 7331.

  
Na podlagi 119. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE, 95/23 – ZIUOPZP in 23/24) in 30. člena Statuta Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 164/20 – uradno prečiščeno besedilo) je župan Občine Cerkno sprejel
S K L E P 
o začetku priprave sprememb in dopolnitev 06 Občinskega prostorskega načrta Občine Cerkno 
1. člen 
(splošno) 
S tem sklepom se prične postopek priprave šestih sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta Občine Cerkno (v nadaljnjem besedilu: SD OPN 06).
2. člen 
(pristop k pripravi SD OPN 06) 
Za potrebe SD OPN 06 se v skladu s 119. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE, 95/23 – ZIUOPZP in 23/24; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-3) pripravi poročilo o prostorskem razvoju, vključno z oceno stanja v prostoru in oceno prihodnjih potreb.
3. člen 
(območje in predmet načrtovanja) 
(1) SD OPN 06 zajema celotno območje občine Cerkno. Nanaša se na spremembe in dopolnitve strateškega in izvedbenega dela OPN.
(2) SD OPN 06 vključuje spremembe strateških usmeritev prostorskega razvoja, podrobnejše opise ciljev razvoja, določanje omrežja naselij in zasnove omrežij gospodarske javne infrastrukture ter zelenega sistema in družbene infrastrukture, opredelitev prednostnih območij za razvoj dejavnosti ter območja urbanistične in krajinske zasnove, spremembe namenske rabe, vključno s spreminjanjem primarne rabe v stavbna zemljišča in obratno, spremembe enot urejanja prostora, spremembe prostorskih izvedbenih pogojev in spremembe načinov urejanja.
(3) Predmet načrtovanja v SD OPN 06 so spremembe, ki izhajajo iz:
a. novih investicijskih namer v Občini Cerkno, ki so bile podane skozi pobude občine, investitorjev in občanov;
b. uskladitve vsebin OPN z novimi predpisi, in sicer:
– z ZUreP-3 in podzakonskimi predpisi ter posledično potrebnih sistemskih sprememb v urejanju prostora in pripravi občinskih prostorskih aktov;
– z Gradbenim zakonom in podzakonskimi predpisi (npr. Uredba o razvrščanju objektov), kar pomeni spremembe prostorskih izvedbenih pogojev ter procesov in postopkov v občinskih prostorskih aktih;
c. uskladitve vsebin OPN s posamičnimi sektorskimi predpisi, povezanimi z urejanjem prostora, državnimi prostorskimi načrti, regionalnim razvojnim programom ipd.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Pri strokovnih rešitvah se upoštevajo prikaz stanja prostora, splošne smernice nosilcev urejanja prostora in njihove razvojne potrebe, lastne razvojne potrebe občine in lokalnih nosilcev urejanja prostora, usmeritve iz državnih in občinskih strateških dokumentov ter izražene razvojne pobude občanov, investitorjev in drugih oseb.
(2) Zbrane razvojne potrebe in pobude občanov za SD OPN 06 se strokovno preverijo v okviru strokovnih podlag.
(3) Za potrebe priprave SD OPN 06 bo Občina Cerkno pripravila oziroma zagotovila več strokovnih podlag. Strokovne podlage bodo potrebne predvsem za prilagoditev OPN novi zakonodaji ter utemeljevanju razvojnih potreb. Če se pri analizi razvojnih potreb ali na podlagi smernic in mnenj nosilcev urejanja prostora ugotovi, da je treba izdelati dodatne strokovne podlage, se le te izdelajo v skladu s predpisi.
(4) Strokovne rešitve v skladu s četrtim odstavkom 45. člena ZUreP-3 pripravi interdisciplinarna skupina strokovnjakov, ki se oblikuje glede na značilnosti potrebnih strokovnih podlag in vsebino SD OPN 06.
5. člen 
(vrsta postopka) 
Priprava SD OPN 06 bo potekala skladno z določili ZUreP-3.
6. člen 
(roki za pripravo prostorskega akta in njegovih posameznih faz) 
(1) Okvirni roki za pripravo posameznih delovnih faz postopka priprave SD OPN 06 so:
– priprava osnutka in okoljskega poročila – 6 mesecev po sprejemu tega sklepa in pripravi manjkajočih strokovnih podlag;
– priprava dopolnjenega osnutka – 3 mesece po pridobitvi in uskladitvi prvih mnenj nosilcev urejanja prostora in pridobitvi mnenja o ustreznosti okoljskega poročila;
– sprejem stališč do pripomb z javne razgrnitve – 3 mesece po končani javni razgrnitvi;
– priprava predloga – 2 meseca po sprejemu stališč do pripomb iz javne razgrnitve;
– priprava usklajenega predloga – 2 meseca po pridobitvi pozitivnih mnenj vseh nosilcev urejanja prostora in pridobitvi mnenja o sprejemljivosti vplivov plana na okolje.
(2) Zgoraj predvideni roki za pripravo SD OPN 06 se lahko spremenijo zaradi zahtev nosilcev urejanja prostora v postopku priprave SD OPN 06 in celovite presoje vplivov na okolje ali zaradi nepredvidenih okoliščin.
7. člen 
(državni in lokalni nosilci urejanja prostora, ki bodo pozvani za podajo mnenj) 
(1) Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo mnenj so:
– Za področje razvoja poselitve: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana.
– Za področje kmetijstva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za kmetijstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.
– Za področje gozdarstva in lovstva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za gozdarstvo in lovstvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.
– Za področje ribištva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za hrano in ribištvo, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana.
– Za področje rabe in upravljanja z vodami: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana.
– Za področje ohranjanja narave: Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana.
– Za področje varstva kulturne dediščine: Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana.
– Za področje cestnega prometa: Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, Hajdrihova ulica 2a, 1000 Ljubljana in Direktorat za ceste in cestni promet, Tržaška cesta 19, 1000 Ljubljana.
– Za področje trajnostne mobilnosti: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Direktorat za prometno politiko, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana.
– Za področje rudarstva: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za naravo, Sektor za rudarstvo, Dunajska 47, 1000 Ljubljana.
– Za področje energetike: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Direktorat za energijo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana.
– Za področje zaščite in reševanja: Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana.
– Za področje obrambe: Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Vojkova cesta 59, 1000 Ljubljana.
– Za področje vojnih in prikritih grobišč: Ministrstvo za obrambo, Direktorat za vojne veterane in vojaško dediščino, Dimičeva ulica 16, 1000 Ljubljana.
– Za področje oskrbe z električno energijo: Elektro Primorska d.d., Erjavčeva ulica 22, 5000 Nova Gorica in ELES d.o.o., Hajdrihova ulica 2, 1000 Ljubljana.
– Za področje oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadnih voda: Občina Cerkno, Bevkova ulica 9, 5282 Cerkno.
– Za področje ravnanja z odpadki: Komunala d.o.o., Carl Jakoba 4, 5280 Idrija.
– Za področje občinskega urejanja prostora in lokalne gospodarske javne infrastrukture: Občina Cerkno, Bevkova ulica 9, 5282 Cerkno.
– Za področje javnih komunikacijskih omrežij: Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Direktorat za digitalno družbo, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana.
– Za področje elektronskih komunikacij: Telekom Slovenije d.d., Cigaletova 15, 1000 Ljubljana; T-2 d.o.o., Verovškova 64a, 1000 Ljubljana.
– Za področje državnih blagovnih rezerv: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorat za notranji trg, Sektor za domače storitve, Oddelek za blagovne rezerve, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana.
– Za področje javnega zdravja: Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana.
(2) V kolikor bo potrebno izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje, občina pozove naslednje državne nosilce urejanja prostora, ki sodelujejo v predmetnem postopku, da v 30 dneh podajo mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov SD OPN 06 na okolje:
– Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana;
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za zdravje, Direktorat za javno zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana.
(3) V postopek priprave SD OPN 06 se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v okviru priprave prostorskega akta ugotovi, da je to zaradi načrtovanih prostorskih ureditev potrebno.
8. člen 
(način vključevanja javnosti) 
Javnost se v postopek vključuje skladno z določbami ZUreP-3.
9. člen 
(seznam podatkov in strokovnih podlag ter obveznosti udeležencev pri urejanju prostora glede njihovega zagotavljanja) 
(1) Pri pripravi SD OPN 06 se ustrezno upoštevajo veljavni državni prostorski akti in državni prostorski akti v pripravi.
(2) Za pripravo SD OPN 06 bodo izdelane strokovne podlage, ki jih zagotovi in financira Občina Cerkno.
(3) Morebitne druge strokovne podlage, potrebne za izvedbo postopka, ki bi jih lahko zahtevali nosilci urejanja prostora, ter strokovne podlage za izdelavo okoljskega poročila v postopku celovite presoje vplivov na okolje bodo izdelale strokovne organizacije za posamezna področja v sodelovanju z izbranim prostorskim načrtovalcem ob upoštevanju veljavnih predpisov, ki določajo vsebino, obliko in način priprave prostorskih aktov.
10. člen 
(celovita presoja vplivov na okolje) 
V kolikor Zavod RS za varstvo narave izda mnenje, da je za SD OPN 06 treba izvesti oceno verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja, se na podlagi predmetnega mnenja v skladu s 118. členom ZUreP-3 za postopek SD OPN 06 vodi postopek celovite presoje vplivov na okolje skupaj s presojo sprejemljivosti vplivov plana na varovana območja. Za potrebe postopka se izdela okoljsko poročilo.
11. člen 
(obveznost zagotavljanja in financiranja priprave prostorskega akta in strokovnih podlag) 
Sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskega akta, izdelavo strokovnih podlag, navedenih v 9. členu tega sklepa, ter druge stroške, povezane s pripravo SD OPN 06, zagotovi Občina Cerkno.
12. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
(1) Občina Sklep o pripravi SD OPN 06 skupaj z mnenjem o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti vplivov plana na varovana območja objavi v prostorskem informacijskem sistemu.
(2) V skladu s 56. členom ZUreP-3 se za SD OPN 06 pridobi identifikacijska številka, pod katero se ta akt vodi ves čas priprave, in pod katero se objavi ob sprejemu.
(3) Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 350-0002/2018-9
Cerkno, dne 5. septembra 2024
Župan 
Občine Cerkno 
Gašper Uršič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti