Uradni list

Številka 81
Uradni list RS, št. 81/2024 z dne 20. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 81/2024 z dne 20. 9. 2024

Kazalo

2379. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu (ZRud-1E), stran 7386.

  
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z 
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu (ZRud-1E) 
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu (ZRud-1E), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 10. septembra 2024.
Št. 003-02-1/2024-175
Ljubljana, dne 18. septembra 2024
Nataša Pirc Musar 
predsednica 
Republike Slovenije 
Z A K O N 
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RUDARSTVU (ZRud-1E) 
1. člen
V Zakonu o rudarstvu (Uradni list RS, št. 14/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – GZ, 54/22 in 78/23 – ZUNPEOVE) se v 50. členu v prvem odstavku v 1. točki in v enajstem odstavku beseda »šest« nadomesti s številko »12«.
2. člen
V 111. členu se naslov člena spremeni tako, da se glasi: »(opravljanje strokovnih izpitov pri ministrstvu, pristojnem za rudarstvo)«.
Drugi in tretji odstavek se spremenita tako, da se glasita:
»(2) Izpitno komisijo sestavlja pet članov, in sicer predsednik, namestnik predsednika in trije ostali člani. Predsednik komisije je oseba, ki na ministrstvu, pristojnem za rudarstvo, vodi in odloča v upravnih postopkih s področja rudarstva. Namestnik predsednika in ostali člani so rudarski inšpektorji, lahko pa tudi osebe, ki na ministrstvu, pristojnem za rudarstvo, vodijo in odločajo v upravnih postopkih s področja rudarstva.
(3) Pri delu izpitne komisije sodeluje zapisnikar. Zapisnikar je oseba, ki na ministrstvu, pristojnem za rudarstvo, vodi postopke v zvezi s prijavami na strokovne izpite, skrbi za pripravo in celovitost zapisnika o poteku strokovnega izpita za vsakega kandidata, za izpitno komisijo opravlja strokovno administrativna dela ter nadzira plačilo stroškov strokovnega izpita.«.
V sedmem odstavku se za besedo »komisije« doda besedilo »in zapisnikarju«.
Osmi, deveti in deseti odstavek se spremenijo tako, da se glasijo:
»(8) Prijavo na strokovni izpit vloži kandidat. K strokovnemu izpitu lahko pristopi kandidat, ki izpolnjuje predpisane pogoje glede vrste in stopnje izobrazbe, strokovne prakse in ima poravnane stroške strokovnega izpita.
(9) Ministrstvo, pristojno za rudarstvo, vodi za namene ugotavljanja oseb, ki so opravile izpit, njihove istovetnosti in preverjanja podatkov ter odločanje po tem zakonu, evidenco oseb, ki so opravile strokovni izpit. Evidenca se vodi trajno kot nejavni del rudarske knjige, lahko pa tudi v fizični obliki. V evidenci se vodijo naslednji podatki:
1. osebno ime,
2. številka zadeve, v kateri je bila obravnavana prijava na strokovni izpit,
3. kraj in datum rojstva,
4. državljanstvo,
5. naslov stalnega oziroma začasnega bivališča,
6. šolska izobrazba ter strokovni in znanstveni naziv,
7. podatki o datumu in vrsti opravljenega strokovnega izpita.
(10) Vsebino prijave na strokovni izpit, vrsto strokovnih izpitov, izpitne vsebine za posamezno vrsto strokovnega izpita in podrobnejše pogoje za njihovo opravljanje, podrobnejše pogoje glede izobrazbe in strokovne prakse kandidatov ter način njihovega izkazovanja, pogoje za mentorja pri opravljanju strokovne prakse, izdelavo strokovne naloge in njeno ocenjevanje, pogoje za članstvo in podrobnejšo sestavo izpitne komisije, način ocenjevanja poznavanja posameznih področij, vsebino in način vodenja zapisnika izpitne komisije, odločanje komisije glede uspešnosti opravljanja izpita, obliko in vsebino potrdila o opravljenem strokovnem izpitu, obračunavanje stroškov opravljanja strokovnega izpita ter vodenje evidence o opravljenih strokovnih izpitih predpiše minister, pristojen za rudarstvo. Pri določitvi vrst strokovnih izpitov se upošteva različna zahtevnost in vrsta del iz 70., 70.a in 105. člena tega zakona.«.
Za desetim odstavkom se doda nov enajsti odstavek, ki se glasi:
»(11) Kandidatu, ki je opravil strokovni izpit, izpitna komisija izda potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu. Če kandidat ne izpolnjuje pogojev za opravljanje strokovnega izpita ali strokovnega izpita ne opravi, ministrstvo, pristojno za rudarstvo, o tem odloči z odločbo.«.
3. člen 
124. člen se spremeni tako, da se glasi:
»124. člen 
(rudarski inšpektor) 
(1) Rudarski inšpektor, ki nadzira izvajanje podzemnih rudarskih del pri izkoriščanju mineralnih surovin, je lahko oseba z izobrazbo najmanj ravni druge stopnje v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, rudarske ali geotehnološke stroke, ki ima najmanj deset let delovnih izkušenj pri raziskovanju in izkoriščanju mineralnih surovin, od tega vsaj osem let pri izvajanju podzemnih rudarskih del.
(2) Rudarski inšpektor, ki nadzira izvajanje rudarskih del na površini, je lahko oseba z izobrazbo najmanj ravni prve stopnje v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, rudarske ali geotehnološke stroke, ki ima najmanj pet let delovnih izkušenj pri izvajanju rudarskih del pri raziskovanju in izkoriščanju ter pripravi mineralnih surovin, od tega najmanj tri leta na površinskih kopih.
(3) Rudarski inšpektor, ki nadzira elektroenergetske naprave pri izvajanju rudarskih del, je lahko oseba z izobrazbo najmanj ravni druge stopnje, v skladu z zakonom, ki ureja visoko šolstvo, elektrotehniške stroke, ki ima vsaj pet let delovnih izkušenj pri izvajanju podzemnih rudarskih del.
(4) Rudarski inšpektor, ki nadzira izvajanje podzemnih rudarskih del, ki jih ogrožajo metan, drugi plini, vdori vode, mulja in blata ali nevarni premogov prah, mora imeti vsaj pet let delovnih izkušenj pri rudarskih delih v jamskih obratih, ki jih ogrožajo navedene nevarnosti, in izpolnjevati druge pogoje iz prvega odstavka tega člena.«.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
4. člen 
(vpliv na koncesijska razmerja, ki se iztečejo v krajšem času od 18 mesecev) 
Ne glede na rok za vložitev vloge za podaljšanje rudarske pravice za izkoriščanje iz spremenjene 1. točke prvega odstavka in spremenjenega enajstega odstavka 50. člena zakona velja za koncesionarja, ki se mu rudarska pravica za izkoriščanje izteče prej kot 18 mesecev po uveljavitvi tega zakona in ni bila podaljšana po Zakonu o interventnih ukrepih za preprečitev škodljivih posledic pri podaljševanju rudarskih pravic in koncesij (Uradni list RS, št. 63/23), rok iz 1. točke prvega odstavka in enajstega odstavka 50. člena Zakona o rudarstvu (Uradni list RS, št. 14/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – GZ, 54/22 in 78/23 – ZUNPEOVE).
5. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 320-01/24-16/15
Ljubljana, dne 10. septembra 2024
EPA 1592-IX
Državni zbor 
Republike Slovenije 
mag. Urška Klakočar Zupančič 
predsednica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti