Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024

Kazalo

2452. Pravilnik o minimalnih zahtevah sistemov za avtomatizacijo in nadzor stavb nad 290 kW, stran 8000.

  
Na podlagi tretjega odstavka 37. člena in za izvrševanje 87. člena Zakona o učinkoviti rabi energije (Uradni list RS, št. 158/20) minister za okolje, podnebje in energijo izdaja
P R A V I L N I K 
o minimalnih zahtevah sistemov za avtomatizacijo in nadzor stavb nad 290 kW 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
Ta pravilnik določa minimalne zahteve sistemov za avtomatizacijo in nadzor nestanovanjskih stavb (v nadaljnjem besedilu: sistem BAC) glede na celotno energijsko učinkovitost, ustrezno velikost, prilagoditev in nadzor.
2. člen 
(uporaba) 
Ta pravilnik se uporablja za nestanovanjske stavbe, ki imajo projektiran ali nameščen ogrevalni sistem, klimatski sistem, sistem za kombinirano ogrevanje in prezračevanje ali sistem za kombinirano klimatizacijo in prezračevanje z nazivno izhodno močjo nad 290 kW, razen če bi bila namestitev sistemov BAC v stavbe, kjer so navedeni sistemi že nameščeni, tehnično neizvedljiva ali ekonomsko neupravičena.
3. člen 
(pomen izrazov) 
Izraz »sistem za kombinirano klimatizacijo in prezračevanje« ima enak pomen, kot ga določajo predpisi s področja energetike in graditve objektov.
4. člen 
(določanje nazivne izhodne moči) 
Pri določanju nazivne izhodne moči se upošteva vsoto nazivnih izhodnih moči:
– ogrevalnih sistemov z vsemi podsistemi in napravami za proizvodnjo toplote (vseh generatorjev toplote za ogrevanje stavbe, vključno z glavno ogrevalno opremo v prostorih: npr. toplotno črpalko, kotlom, solarnim ogrevalnim sistemom, soproizvodnjo toplote in električne energije in priključno opremo za proizvodnjo toplote v prostorih),
– klimatskih sistemov z vsemi podsistemi in napravami za proizvodnjo hladu (vseh generatorjev hladu v stavbi, vključno z glavno hladilno opremo v prostorih: npr. hladilnimi napravami, toplotnimi črpalkami in priključno opremo za proizvodnjo hladu v prostorih)
v, na, ob stavbi ali v neposredni bližini stavbe.
II. MINIMALNE ZAHTEVE 
5. člen 
(minimalne zahteve za sistem BAC) 
(1) Minimalne zahteve za sistem BAC so glede na napravo ali tehnični stavbni sistem, vgrajen v stavbi, ki ga sistem BAC nadzoruje ali spremlja, opredeljene v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Sistem BAC mora nadzorovati vsaj 80 % skupne nazivne izhodne moči:
– ogrevalnih sistemov,
– klimatskih sistemov,
– prezračevalnih sistemov.
(3) V sistem BAC mora biti vključena regulacija prostorov oziroma con, ki skupaj predstavljajo vsaj 80 % kondicionirane površine stavbe, namenjene uporabi stavbe.
6. člen 
(tehnična izvedljivost in ekonomska upravičenost sistema BAC) 
(1) Minimalnih zahtev za sisteme BAC iz prejšnjega člena v nestanovanjskih stavbah, ki so obstajale ob uveljavitvi Zakona o učinkoviti rabi energije (Uradni list RS, št. 158/20), ni treba upoštevati v primeru tehnične neizvedljivosti in ekonomske neupravičenosti sistema BAC.
(2) Namestitev sistema BAC je tehnično izvedljiva, če omogoča izpolnitev vseh minimalnih zahtev za sistem BAC, navedenih v prejšnjem členu in v Prilogi tega pravilnika.
(3) Stroški in koristi, ki se upoštevajo za določitev ekonomske upravičenosti, so:
– investicijski in obratovalni stroški, stroški investicijskega in tekočega vzdrževanja sistema BAC,
– prihranki energentov zaradi delovanja sistema BAC po metodologiji, opredeljeni v Prilogi tega pravilnika,
– prihranki emisij CO2.
(4) Predpostavke za ocene stroškov in koristi morajo biti utemeljene in verodostojne.
(5) Vsi stroški in koristi se obravnavajo na primerljivih osnovah, in sicer na osnovi cen, ki veljajo v času izdelave izračuna ekonomske upravičenosti (stalne cene) in pretvarjanja prihodnjih denarnih vrednosti v primerljivo trenutno vrednost s pomočjo diskontne stopnje (diskontiranje).
(6) Ekonomsko upravičena je namestitev sistema BAC v primeru, da je finančna interna stopnja donosnosti višja od predpisane vrednosti za javni sektor, ki je predpisana skladno z uredbo, ki ureja enotno metodologijo za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ.
III. KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2025.
Št. 007-137/2023/15
Ljubljana, dne 11. septembra 2024
EVA 2023-2570-0053
Mag. Bojan Kumer 
minister 
za okolje, podnebje in energijo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti