Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024

Kazalo

2453. Pravilnik o tehničnih zahtevah in učinkovitosti tehničnih stavbnih sistemov, stran 8006.

  
Na podlagi šestega odstavka 28. člena Zakona o učinkoviti rabi energije (Uradni list RS, št. 158/20) minister za okolje, podnebje in energijo v soglasju z ministrom za naravne vire in prostor izdaja
P R A V I L N I K 
o tehničnih zahtevah in učinkovitosti tehničnih stavbnih sistemov 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
Ta pravilnik določa tehnične zahteve za pravilno namestitev, ustrezno velikost, delovanje in nadzor nad delovanjem tehničnih stavbnih sistemov (v nadaljnjem besedilu: TSS), ki se namestijo v stavbe, vrsto in način hranjenja dokumentacije za izkazovanje učinkovitosti TSS ter manj pomembne sestavne dele TSS.
II. TEHNIČNE ZAHTEVE 
2. člen 
(namestitev TSS) 
(1) TSS morajo biti nameščeni tako, da je zagotovljeno njihovo varno in optimalno delovanje v skladu s specifikacijami ter na način, da je omogočena povezljivost sistemov in podsistemov med seboj.
(2) Pravilna namestitev TSS se zagotovi z upoštevanjem tehničnih predpisov in smernic ter drugih normativnih dokumentov, ki urejajo posamezne TSS, tehnične stavbne podsisteme in sestavne dele in naprave ter zagotovi hrambo tehnične dokumentacije proizvajalca teh delov in naprav.
3. člen 
(velikost TSS) 
(1) Velikost TSS pomeni tiste tehničnelastnosti TSS, s katerimi se zagotavlja njihova energetska učinkovitost in predpisan ali načrtovan razred kakovosti notranjega okolja v stavbi in zagotovi predpisane ali načrtovane količine tople sanitarne vode.
(2) Velikost TSS se zagotovi z ustreznim načrtovanjem, izborom, vgradnjo in uporabo TSS ali njenih posameznih delov.
(3) Podrobnejše zahteve za velikost TSS so navedene v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
4. člen 
(delovanje TSS) 
(1) Po vgradnji TSS je potrebno s preizkusom preveriti njihovo pravilno delovanje.
(2) Preverjanje delovanja TSS vključuje oceno skladnosti zmogljivosti sistema in njihovih sestavnih delov in naprav ter funkcij, ki lahko vplivajo na energetsko učinkovitost za doseganje predpisanega ali načrtovanega standarda kakovosti notranjega okolja.
(3) Pri delovanju TSS se preveri povezljivost njihovih posameznih sestavnih delov in naprav.
(4) Podrobnejše zahteve za delovanje TSS so navedene v Prilogi tega pravilnika.
5. člen 
(nadzor nad delovanjem TSS) 
(1) Nadzor nad delovanjem TSS se zagotovi z napravami za avtomatizacijo in nadzor, vključno z napravami za optimizacijo delovanja in energetske učinkovitosti TSS ter prikazovanjem in obveščanjem uporabnika stavbe ali njenega posameznega dela s potrebnimi podatki o delovanju TSS in stanju notranjega okolja.
(2) Nadzor nad delovanjem TSS se zagotovi tudi s samodejnim prilagajanjem tehničnih zmogljivosti glede na stanje notranjega okolja in podnebnih podatkov ter urnikov delovanja stavbe ali njenih posameznih delov.
(3) Podrobnejše zahteve za nadzor nad delovanjem TSS so navedene v Prilogi tega pravilnika.
III. DOKUMENTACIJA IN NAČIN HRAMBE 
6. člen 
(vsebina dokumentacije) 
(1) Energetska učinkovitost celotnega TSS se po vgradnji novega TSS, ali večji nadgradnji TSS izkazuje z dokumentacijo, iz katere je razvidno, da TSS dosega predpisane zahteve.
(2) Za večjo nadgradnjo TSS se šteje zamenjava posameznih delov in naprav, ki pomembno vplivajo na energetsko učinkovitost TSS, oziroma doseganje načrtovane ali vsaj predpisane energetske učinkovitosti.
(3) Dokumentacija iz prvega odstavka tega člena obsega najmanj:
– nalepko o energetski učinkovitosti celotnega TSS in posameznih naprav TSS,
– informacijski list proizvoda,
– tehnična navodila proizvajalca za vgradnjo, uporabo in vzdrževanje,
– projekt izvedenih del, če je predpisan, sicer pa pripadajočo tehnično dokumentacijo,
– zapisnik instalaterja o doseženih zmogljivostih TSS po vgradnji, ki vključuje podatke o napravah, doseženi energetski učinkovitosti, potrebna navodila za uporabo TSS ipd.
(4) Dokumentacija iz prejšnjega odstavka je namenjena preverjanju skladnosti TSS z minimalnimi predpisanimi zahtevami za TSS, za izdelavo projektne ali tehnične dokumentacije, za presojo stroškovno učinkovitih ukrepov učinkovite rabe energije in rabo obnovljivih virov energije in strokovno podlago za izdajo energetskih izkaznic.
7. člen 
(način hrambe dokumentacije) 
(1) Lastnik stavbe oziroma dela stavbe ves čas obstoja TSS hrani dokumentacijo v fizični ali digitalni obliki, ki omogoča pregled, tiskanje in kopiranje.
(2) Za hrambo dokumentacije je odgovoren lastnik stavbe oziroma dela stavbe.
IV. MANJ POMEMBNI SESTAVNI DELI TSS 
8. člen 
(manj pomembni sestavni deli TSS) 
Manj pomembni sestavni deli TSS so deli, ki ne vplivajo na celotno energetsko učinkovitost ali ravnovesje TSS in niso tehnične naprave ali tehnični stavbni podsistemi, kot jih določa tehnična smernica TSG-1-004 Energijska učinkovitost stavb.
V. KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-138/2023/15
Ljubljana, dne 11. septembra 2024
EVA 2023-2570-0054
Mag. Bojan Kumer 
minister 
za okolje, podnebje in energijo 
 
Soglašam! 
 
Jože Novak 
minister 
za naravne vire in prostor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti