Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024

Kazalo

2474. Pravilnik o sofinanciranju nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Tolmin, stran 8036.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 11/14 – popr., 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE in 62/24 – odl. US), Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 64/12, 64/14, 98/15, 44/22 – ZVO-2, 75/22 in 157/22), Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode (Uradni list RS, št. 98/15, 76/17, 81/19, 194/21 in 44/22 – ZVO-2), Odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Tolmin (Uradni list RS, št. 18/14) ter 21. člena Statuta Občine Tolmin (Uradni list RS, št. 13/09, 17/11 in 106/15) je Občinski svet Občine Tolmin na 16. seji dne 17. septembra 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Tolmin 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1)S tem pravilnikom se določajo namen, upravičenci, pogoji in postopek za dodelitev proračunskih sredstev, namenjenih za nakup malih komunalnih čistilnih naprav za stanovanjske stavbe na območju Občine Tolmin, ter spremljanje in nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev.
(2) Namen dodeljevanja sredstev po tem pravilniku je pomagati lastnikom ali solastnikom stanovanjskih stavb na območju Občine Tolmin, da zagotovijo čiščenje komunalnih odpadnih voda iz teh stavb skladno z določili veljavnih predpisov.
(3) Sredstva po tem pravilniku se zagotavljajo v proračunu Občine Tolmin v višini, določeni z odlokom o proračunu Občine Tolmin za posamezno proračunsko leto. Na podlagi v proračunu določene višine sredstev in tega pravilnika se objavi javni razpis, ki natančno določa dokumentacijo, ki je potrebna za dodelitev proračunskih sredstev.
(4) Sredstva iz prejšnjega odstavka se upravičencem dodeljujejo kot nepovratna sredstva v obliki dotacij.
2. člen 
Sredstva po tem pravilniku se dodeljujejo za sofinanciranje nakupa malih komunalnih čistilnih naprav z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE (v nadaljnjem besedilu: MKČN).
3. člen 
Za uporabo tega pravilnika je populacijski ekvivalent (v nadaljnjem besedilu: PE) uporabljen kot enota za obremenjevanje vode, ki ustreza onesnaženju, ki ga povzroči en prebivalec na dan.
II. UPRAVIČENI STROŠKI 
4. člen 
(1) Upravičeni stroški po tem pravilniku so stroški nakupa MKČN z vključenimi stroški njene dostave, montaže in prvega zagona z nastavitvijo parametrov.
(2) Upravičeni stroški morajo biti opredeljivi in preverljivi z računi dobavitelja MKČN oziroma izvajalca storitev iz prvega odstavka tega člena.
(3) Upravičeni stroški se dokazujejo s potrdilom o plačanih računih.
(4) Časovno obdobje upravičenih stroškov se določi z javnim razpisom iz 10. člena tega pravilnika.
(5) Davek na dodano vrednost (DDV) ni upravičen strošek.
5. člen 
(1) Po tem pravilniku se sofinancira:
– nakup MKČN, na katero se priključuje ena enostanovanjska stavba (v nadaljnjem besedilu: individualna MKČN),
– nakup MKČN, na katero se priključuje več enostanovanjskih stavb in/ali ena ali več večstanovanjskih stavb (v nadaljnjem besedilu: skupna MKČN).
(2) V primeru, da se MKČN sofinancira tudi iz drugih virov javnih sredstev, skupna vrednost sofinanciranja iz vseh virov ne sme preseči 100 % vrednosti upravičenih stroškov. V primeru presežka se sofinanciranje občine ustrezno zniža.
III. UPRAVIČENCI IN VIŠINA SOFINANCIRANJA 
6. člen 
(1)Upravičenci do dodelitve proračunskih sredstev po tem pravilniku so fizične osebe, ki so lastniki ali solastniki enostanovanjskih ali večstanovanjskih stavb s pridobljeno hišno številko na območju Občine Tolmin.
(2) Do dodelitve proračunskih sredstev po tem pravilniku niso upravičene pravne osebe.
(3) V primeru nakupa skupne MKČN je upravičenec tisti investitor, na čigar zemljišču je MKČN zgrajena, oziroma je v zvezi z gradnjo imetnik stavbne pravice ali stvarne služnosti.
(4) Vsak upravičenec lahko kandidira za dodelitev proračunskih sredstev za eno stanovanjsko stavbo le enkrat.
7. člen 
(1) Višina sofinanciranja za nakup individualne MKČN znaša 50 odstotkov upravičenih stroškov, opredeljenih v 4. členu tega pravilnika, vendar največ 2.000,00 eurov.
(2) Višina sofinanciranja za nakup skupne MKČN znaša 70 odstotkov upravičenih stroškov, opredeljenih v 4. členu tega pravilnika, vendar največ 2.000,00 eurov po posamezni stanovanjski enoti.
(3) Ena stanovanjska enota iz prejšnjega odstavka predstavlja v enostanovanjski stavbi celoten objekt (t.j. eno hišo), pri večstanovanjski stavbi, kjer je vzpostavljena etažna lastnina, pa ena stanovanjska enota predstavlja en posamezni del stavbe (t.j. eno stanovanje).
(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena se za nakup skupne MKČN, na katero se priključuje večstanovanjska stavba brez vzpostavljene etažne lastnine, upošteva višino sofinanciranja iz prvega odstavka tega člena.
IV. POGOJI ZA DODELITEV SREDSTEV 
8. člen 
Za dodelitev sredstev po tem pravilniku morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
1. MKČN mora biti vgrajena za stanovanjsko stavbo, ki se nahaja na območju Občine Tolmin in ima pridobljeno hišno številko.
2. MKČN ima zmogljivost, manjšo od 50 PE, in ni del javne infrastrukture.
3. Vrsta MKČN mora biti skladna s predpisi, ki urejajo emisijo snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo, in s predpisi, ki urejajo potrjevanje skladnosti in označevanje gradbenih proizvodov.
4. MKČN mora biti najkasneje na dan prijave na javni razpis iz 10. člena tega pravilnika vpisana v evidenco MKČN pri izvajalcu obvezne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (v nadaljnjem besedilu: izvajalec javne službe).
5. Izvajalec javne službe za potrebe prijave na javni razpis upravičencu izda potrdilo, iz katerega izhaja, da je MKČN vpisana v evidenco iz prejšnjega člena. Predmetno potrdilo izkazuje, da je MKČN skladna s predpisi iz 3. točke tega člena, da je MKČN vgrajena in v funkciji obratovanja ter da so rezultati opravljenih prvih meritev obratovanja ustrezni.
6. Upravičenec mora razpolagati z zemljiščem, na katerem je vgrajena MKČN, na podlagi lastninske ali katere druge stvarnopravne pravice.
7. Za skupno MKČN morajo imeti njeni uporabniki medsebojna razmerja urejena s posebnim dogovorom oziroma pogodbo.
8. Upravičenec v obdobju pet let ne sme odtujiti MKČN, za katero je prejel sredstva po tem pravilniku, razen če je bila stavba, za katero se je vgradila MKČN, v tem času priključena na javno kanalizacijo v upravljanju izvajalca javne službe.
9. člen 
Občina Tolmin lahko podrobnejše pogoje in merila za dodelitev sredstev po tem pravilniku določi vsako leto posebej v besedilu javnega razpisa.
V. POSTOPEK DODELITVE SREDSTEV 
10. člen 
(1)Sredstva iz tega pravilnika se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje nakupa MKČN na območju Občine Tolmin za tekoče proračunsko leto (v nadaljnjem besedilu: javni razpis) po postopku, določenem v veljavnih predpisih, tem pravilniku in javnem razpisu.
(2) Javni razpis se objavi na spletni strani Občine Tolmin.
(3) Postopek javnega razpisa vodi komisija, ki jo s pisno odločbo imenuje župan za obdobje trajanja mandata župana. Komisijo sestavljajo predsednik in dva člana.
(4) Komisija opravlja naslednje naloge:
– potrdi predlog javnega razpisa, razpisne dokumentacije ter kriterijev in meril za ocenjevanje vlog,
– odpira na javni razpis prispele vloge,
– ugotavlja pravočasnost, formalno popolnost in pravno formalno ustreznost vlog,
– zahteva dopolnitev formalno nepopolnih vlog,
– ocenjuje vloge z merili za ocenjevanje vlog,
– pripravi predlog upravičencev do dodelitve sredstev.
(5) Strokovne in administrativno tehnične naloge za komisijo opravlja organ občinske uprave, pristojen za okolje in prostor (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ). Pristojni organ opravlja naslednje naloge:
– pripravi predlog javnega razpisa, razpisne dokumentacije ter kriterijev in meril za ocenjevanje vlog,
– zagotovi objavo javnega razpisa,
– izdaja ustrezne upravne akte,
– vodi zapisnike sej komisije.
11. člen 
(1) Objava javnega razpisa praviloma obsega:
1. naziv in sedež Občine Tolmin;
2. pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
3. predmet in namen javnega razpisa;
4. višino sredstev, ki so na razpolago za izvedbo javnega razpisa v posameznem proračunskem letu;
5. navedbo pogojev za kandidiranje na javnem razpisu z morebitni podrobnejšimi merili;
6. navedbo časovnega obdobja upravičenih stroškov;
7. navedbo kriterijev in meril za ocenjevanje vlog;
8. določitev obdobja za sklenitev pogodbe o dodelitvi sredstev;
9. določitev obdobja za izplačilo dodeljenih sredstev;
10. opredelitev upravičencev;
11. opredelitev upravičenih stroškov;
12. vsebino vloge in navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena vlogi;
13. rok, način in naslov za vložitev vlog za dodelitev sredstev, pri čemer rok za vložitev vlog ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave javnega razpisa;
14. datum odpiranja na javni razpis prejetih vlog za dodelitev sredstev oziroma datumi odpiranj vlog, če je v javnem razpisu predvideno zaporedno (večkratno) odpiranje le-teh;
15. rok, v katerem bo upravičenec, ki zaproša za dodelitev sredstev (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj), obveščen o izidu javnega razpisa;
16. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko vlagatelj dobi dodatna pojasnila v zvezi z javnim razpisom.
(2) Vlogo za dodelitev sredstev (v nadaljnjem besedilu: vloga) vlagatelj predloži na obrazcih in prilogah, določenih v razpisni dokumentaciji.
(3) Vloga praviloma obsega:
1. podatke o vlagatelju;
2. vsebinske, finančne in terminske podatke o predmetu dodelitve sredstev;
3. višino zaprošenih sredstev;
4. izjavo vlagatelja o drugih že prejetih in/ali zaprošenih javnih sredstvih za iste upravičene stroške;
5. izjavo vlagatelja o strinjanju z razpisnimi pogoji;
6. izjavo vlagatelja, dano pod kazensko in materialno odgovornostjo, da so v vlogi navedena dejstva točna, popolna in resnična.
(4) Vlogi vlagatelj priloži dokumente, določene v razpisni dokumentaciji.
(5) Vloga mora biti dostavljena do roka in na način, določen v objavi javnega razpisa.
12. člen 
(1) Komisija opravi odpiranje prejetih vlog v roku osem dni od dneva, ki je bil v objavi javnega razpisa določen kot rok za vložitev vlog.
(2) Prepozno prejete vloge, vloge v nepravilno opremljenih ovojnicah in vloge, predložene s strani neupravičenih vlagateljev, pristojni organ zavrže s sklepom.
(3) Zoper sklep iz prejšnjega odstavka je v osmih dneh od dneva vročitve možna pritožba na župana.
(4) Župan o pritožbi iz prejšnjega odstavka odloči v roku osem dni s sklepom. Odločitev župana je dokončna.
(5) Odpirajo se le pravočasno in v pravilno opremljenih ovojnicah prejete vloge, predložene s strani upravičenih predlagateljev, in sicer v vrstnem redu, kot so bile prejete.
(6) Na odpiranju vlog komisija ugotavlja formalno popolnost vlog.
(7) Vloga je formalno popolna, če vsebuje vse obrazce in zahtevane priloge, določene v razpisni dokumentaciji.
(8) O odpiranju vlog pristojni organ vodi zapisnik, ki obsega:
– naslov, prostor in čas zasedanja komisije,
– imena prisotnih članov komisije,
– imena vlagateljev po vrstnem redu odpiranja vlog,
– ugotovitve o formalni popolnosti vlog,
– morebitne pomanjkljivosti vlog.
13. člen 
(1) Vlagatelja, katerega vloga je formalno nepopolna, komisija v roku osem dni od odpiranja vlog pisno pozove, da vlogo dopolni. Rok za dopolnitev vloge je osem dni od dneva vročitve poziva za dopolnitev vloge.
(2) Formalno nepopolno vlogo, ki jo vlagatelj v roku iz prejšnjega odstavka ne dopolni ali jo dopolni neustrezno, pristojni organ zavrže s sklepom.
(3) Zoper sklep iz prejšnjega odstavka je v osmih dneh od dneva vročitve možna pritožba na župana.
(4) Župan o pritožbi iz prejšnjega odstavka odloči v roku osem dni s sklepom. Odločitev župana je dokončna.
14. člen 
(1) Komisija v roku osem dni od dneva izteka roka za dopolnitev vlog iz prvega odstavka prejšnjega člena opravi strokovni pregled formalno popolnih vlog, v okviru katerega za posamezno vlogo ugotovi njeno pravno formalno ustreznost.
(2) Vloga je pravno formalno ustrezna, če izpolnjuje pogoje in je skladna z namenom in upravičenimi stroški, določenimi v objavi javnega razpisa.
(3) Vlogo, ki je pravno formalno neustrezna, pristojni organ zavrže s sklepom.
(4) Zoper sklep iz prejšnjega odstavka je v osmih dneh od dneva vročitve možna pritožba na župana.
(5) Župan o pritožbi iz prejšnjega odstavka odloči v roku osem dni s sklepom. Odločitev župana je dokončna.
(6) Vse pravno formalno ustrezne vloge komisija oceni na podlagi kriterijev in meril, določenih v objavi javnega razpisa.
(7) O strokovnem pregledu vlog in njihovem ocenjevanju pristojni organ vodi zapisnik.
(8) Na podlagi ocene vlog komisija pripravi predlog upravičencev do dodelitve sredstev.
(9) Višina sredstev, ki se dodeli posameznemu vlagatelju, se določi na podlagi določb tega pravilnika in javnega razpisa, rezultatov ocenjevanja vlog in višine razpoložljivih sredstev.
15. člen 
(1) Na podlagi predloga komisije iz osmega odstavka prejšnjega člena pristojni organ izda posameznemu vlagatelju sklep, s katerim odloči o dodelitvi ali o nedodelitvi sredstev. V obrazložitvi sklepa mora utemeljiti svojo odločitev.
(2) Rok, v katerem morajo biti izdani sklepi iz prejšnjega odstavka, ne sme biti daljši od 30 dni od dneva odpiranja vlog.
(3) Zoper sklep iz prvega odstavka tega člena je v osmih dneh od dneva vročitve možna pritožba na župana. Vložena pritožba ne zadrži podpisa pogodb o dodelitvi sredstev z ostalimi izbranimi upravičenci do dodelitve sredstev.
(4) Predmet pritožbe iz prejšnjega odstavka ne morejo biti kriteriji in merila za ocenjevanje vlog, določeni v objavi javnega razpisa.
(5) Župan o pritožbi iz tretjega odstavka tega člena odloči v roku osem dni s sklepom. Odločitev župana je dokončna.
16. člen 
(1) Na podlagi dokončnega sklepa o dodelitvi sredstev iz prvega odstavka prejšnjega člena in skladno z določbami tega pravilnika ter javnega razpisa Občina Tolmin in upravičenec skleneta pogodbo o dodelitvi sredstev (v nadaljnjem besedilu: pogodba), s katero uredita medsebojne pravice in obveznosti.
(2) Pogodba praviloma obsega:
1. namen, za katerega so sredstva dodeljena;
2. vsebinske, finančne in terminske podatke o predmetu dodelitve sredstev;
3. naziv dajalca in višino dodeljenih sredstev;
4. obveznost upravičenca, da dodeljena sredstva porabi namensko;
5. rok in način izplačila dodeljenih sredstev;
6. zahtevo, da upravičenec hrani celotno dokumentacijo v zvezi s predmetom dodelitve sredstev vsaj še pet let od datuma dodelitve sredstev;
7. zahtevo, da upravičenec zagotovi dostop do dokumentacije iz prejšnje točke vsem organom, ki so vključeni v spremljanje izvajanja, nadzora in revizije javnega razpisa vsaj še pet let od datuma dodelitve sredstev;
8. način nadzora nad namensko porabo dodeljenih sredstev in posledice morebitno ugotovljenih kršitev;
9. druge medsebojne pravice in obveznosti.
(3) Kot datum dodelitve sredstev se šteje datum dokončnosti sklepa iz prvega odstavka prejšnjega člena.
(4) Če upravičenec v roku osem dni od dneva prejema poziva k podpisu pogodbe pristojnemu organu ne vrne podpisane pogodbe, se šteje, da je umaknil vlogo za dodelitev sredstev.
17. člen 
(1) Upravičencu se dodeljena sredstva izplačajo osmi dan od začetka veljavnosti pogodbe iz prejšnjega člena.
(2) Sredstva se upravičencu nakažejo na transakcijski račun, odprt v Republiki Sloveniji.
VI. SPREMLJANJE DODELJENIH SREDSTEV 
18. člen 
(1) Občina Tolmin z namenom spremljanja dodeljenih sredstev po tem pravilniku vzpostavi evidenco dodeljenih sredstev.
(2) V evidenci iz prejšnjega odstavka se vodijo podatki o upravičencu, vrsti in višini upravičenih stroškov ter o datumu izplačila in višini izplačanih sredstev.
(3) Rok hrambe evidence iz prvega odstavka tega člena je pet let od datuma zadnje dodelitve sredstev po tem pravilniku.
VII. NADZOR NAD NAMENSKO PORABO DODELJENIH SREDSTEV 
19. člen 
(1) Nadzor nad namensko porabo dodeljenih sredstev po tem pravilniku opravljata pristojni organ in komisija.
(2) Pristojni organ in komisija lahko pred izplačilom sredstev opravita ogled MKČN, za katero se sredstva dodeljujejo.
(3) Upravičenec do dodeljenih sredstev po tem pravilniku, pri katerem se ugotovi, da:
– dodeljenih sredstev delno ali v celoti ni porabil za namen, za katerega so bila dodeljena, ali
– so mu bila sredstva dodeljena na podlagi neresničnih navedb, ali
– je MKČN odtujil v nasprotju z določili 8. točke 8. člena tega pravilnika, ali
– je kršil druga določila pogodbe o dodelitvi sredstev,
je dolžan vrniti dodeljena sredstva v celoti, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunajo od dneva nakazila do dneva vračila sredstev.
(4) V primerih iz prejšnjega odstavka upravičenec izgubi pravico do pridobitve sredstev po tem pravilniku.
VIII. KONČNA DOLOČBA 
20. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0011/2024
Tolmin, dne 18. septembra 2024
Župan 
Občine Tolmin 
Alen Červ 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti