Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2024 z dne 27. 9. 2024

Kazalo

2486. Odlok o urejanju in vzdrževanju javnih tržnic v Občini Črnomelj, stran 8048.

  
Na podlagi šestega odstavka 3. člena Zakona o trgovini (Uradni list RS, št. 24/08, 47/15, 139/20 in 161/22), 12. člena Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 37/09), 5., 7. in 9. člena Odloka o gospodarskih javnih službah v občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 63/23) in 16. člena Statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 83/11, 24/14, 66/16 in 112/22) je Občinski svet občine Črnomelj na 15. redni seji dne 26. 9. 2024 sprejel
O D L O K 
o urejanju in vzdrževanju javnih tržnic v Občini Črnomelj 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem odlokom se v občini Črnomelj podrobneje opredeli in določi način delovanja in izvajanja izbirne gospodarske javne službe urejanja in vzdrževanja javnih tržnic.
(2) Urejanje javne tržnice (v nadaljevanju: tržnica) po tem odloku obsega pravice in obveznosti prodajalcev ter pravice in obveznosti izvajalca javne službe urejanja in vzdrževanja javnih tržnic, Tržni red in Cenik.
(3) Vzdrževanje tržnice po tem odloku obsega pravice in obveznosti prodajalcev na tržnici in pravice in obveznosti izvajalca javne službe.
(4) Javna tržnica po tem odloku je javni kraj.
(5) Odlok se smiselno uporablja tudi v primerih, ko občina organizira tržnico na svojih drugih zemljiščih oziroma zemljiščih, za katera je predhodno pridobila soglasje lastnikov zemljišč, ter v primerih, ko prodajalci zaprosijo za prodajo na drugih javnih površinah v lasti občine.
2. člen 
Izbirno gospodarsko javno službo urejanja in vzdrževanja javnih tržnic (v nadaljevanju: javna služba) v občini Črnomelj (v nadaljevanju: občina) izvaja Javno podjetje Komunala Črnomelj d. o. o., Belokranjska cesta 24A, 8340 Črnomelj (v nadaljevanju: izvajalec javne službe).
3. člen 
Tržnica predstavlja infrastrukturo (objekte in naprave), ki jih izvajalec javne službe potrebuje za opravljanje izbirne javne gospodarske službe v skladu s tem odlokom.
4. člen 
(1) Izvajanje javne službe se financira s sredstvi proračuna Občine Črnomelj, iz pristojbin za prodajo, ki jih izvajalcu javne službe plačujejo prodajalci, in iz drugih virov, ki jih zagotovi izvajalec javne službe.
(2) Izvajalec javne službe pobrano pristojbino porabi za organiziranje dela, komunikacijo in podporo ponudnikom ter čiščenje in vzdrževanje tržnice.
(3) Občina sklene z izvajalcem pogodbo o izvajanju javne službe, v kateri uredi medsebojna finančna in druga razmerja, vezana na izvajanje in opravljanje javne službe.
5. člen 
Izvajalec mora v okviru objektivnih možnosti opravljati javno službo tudi ob nepredvidljivih okoliščinah, nastalih zaradi višje sile.
6. člen 
Trgovanje na tržnici je prosto in se opravlja v skladu z določili tega odloka in drugimi predpisi, ki urejajo trgovanje s kmetijskim in drugim blagom.
II. LOKACIJA IN TRŽNI RED 
7. člen 
(1) Tržnica se imenuje in posluje z imenom Črnomaljska tržnica. Nahaja se v središču mesta Črnomelj, na zemljišču parc. št. 90/12, 90/13 in delu parc. št. 1126/54, vse k. o. 1535 Črnomelj, v skupni izmeri cca 684 m2 in obsega: prodajni prostor, parkirišče ter vgrajeno opremo in naprave.
(2) Ob posebnih priložnostih se javne tržnice lahko uredijo tudi na drugih lokacijah v mestu Črnomelj, in sicer:
– Petrov trg,
– Trg pri cerkvici Sv. Duha,
– Ul. Mirana Jarca,
– parkirišče ob Črnomaljskem gradu.
(3) Prodaja na tržnici se izvaja v skladu z določili Tržnega reda.
(4) V Tržnem redu so določeni podrobnejši pogoji trgovanja na tržnici, obratovalni čas tržnice, načrt razporeditve prodajnih mest, dovoz blaga na tržnico, nadzor nad prodajo, parkirni režim na tržnici in druge medsebojne pravice in obveznosti med izvajalcem in prodajalci na tržnici. Prav tako se v Tržnem redu določijo pogoji in način uporabe javnega prostora (tržnice) za druge namene.
(5) Tržni red tržnice z načrtom razporeditve prodajnih mest in Cenik sprejme izvajalec javne službe v soglasju z županom.
(6) Tržni red in Cenik se javno objavita na uradnih spletnih straneh Občine Črnomelj in spletni strani izvajalca javne službe.
III. TRŽNE POVRŠINE IN PRODAJNA MESTA 
8. člen 
Prodajna mesta na tržnici so stalna in občasna in so določena v Tržnem redu.
9. člen 
(1) Prodajalci na tržnici so stalni in občasni. Med stalne prodajalce se uvrščajo prodajalci, ki opravljajo prodajo vse leto ali vsako leto neprekinjeno vsaj štiri mesece. Ostali so občasni prodajalci.
(2) Prodajna mesta (prodajne mize, multimati, talna površina) dodeli prodajalcem izvajalec javne službe v skladu z načrtom razporeditve prodajnih prostorov, in sicer:
a) stalnim prodajalcem – za določeno časovno obdobje s pisno pogodbo,
b) občasnim prodajalcem – dnevno z ustnim dogovorom, sklenjenim najkasneje en dan pred tržnim dnevom. Ustni dogovor je sklenjen, ko prodajalec obvesti izvajalca javne službe o rezervaciji prodajnega mesta.
(3) Stalni prodajalci se v pogodbi z izvajalcem javne službe dogovorijo o plačilu pristojbine in koriščenja prodajnega mesta ter ostalih medsebojnih pravicah in obveznostih.
(4) Prodajalec se s sklenitvijo ustnega dogovora zaveže, da se bo ravnal po tržnem redu in ceniku storitev tržnice.
10. člen 
(1) Prodajalec ne sme prodajnega mesta oddati drugemu v uporabo.
(2) V primeru, da stalni prodajalec izvajalcu javne službe pravočasno sporoči svojo odsotnost, lahko izvajalec javne službe prosto prodajno mesto za tak prosti termin odda drugemu občasnemu prodajalcu, ki izkaže interes.
11. člen 
Prodajalec je dolžan po zasedbi prodajnega mesta na vidnem mestu namestiti napis z navedbo imena in naslova prodajalca ter cene prodajnih artiklov.
12. člen 
Za prodajo na Črnomaljski tržnici se ne plačujejo občinska taksa ali ostale predpisane dajatve s strani Občine Črnomelj. Za ostale prostore iz petega odstavka 1. člena tega odloka se taksa in druge dajatve obračunavajo v skladu z veljavnimi predpisi.
IV. PRODAJA BLAGA 
13. člen 
Prodajni pogoji za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, proizvodov domače obrti in drugih predmetov so enaki za vse prodajalce. Prednost pri prodaji imajo lokalno pridelani kmetijski pridelki in živila ter rokodelski izdelki lokalnih proizvajalcev.
14. člen 
(1) Na Črnomaljski tržnici se trguje na drobno z naslednjim blagom:
– z živili: žita in mlevki ter pekovski izdelki, jajca, vrtnine, poljščine, sadje in izdelki iz sadja, med in izdelki na bazi medu ter ostala živila živilskega in rastlinskega izvora, zdravilna zelišča, gozdni sadeži …,
– z neživilskimi izdelki: semena, rezano cvetje, sadike vrtnin, sadja in okrasnih rastlin,
– z rokodelskimi izdelki in drugim blagom v skladu s Tržnim redom.
(2) Vsa predelana živila in živila živalskega izvora se lahko prodaja, če so izpolnjeni tudi pogoji, določeni s sanitarno-zdravstvenimi predpisi, za kar jamči in je odgovoren prodajalec sam.
(3) Na tržnici se lahko prodaja tudi hrana in pijača, za katero so izpolnjeni pogoji za prodajo blaga zunaj prodajaln.
(4) Na tržnici se sme postavljati promocijske stojnice v soglasju z Občino Črnomelj.
15. člen 
(1) Na tržnici smejo prodajati:
– kmetovalci in nosilci dopolnilnih dejavnosti na kmetiji ter njihovi družinski člani in zaposleni,
– drugi posamezniki, ki opravljajo gospodarsko dejavnost domače obrti in nosilci osebnega dopolnilnega dela,
– nabiralci gozdnih sadežev, cvetja in zdravilnih zelišč,
– zadruge, društva in humanitarne organizacije ter
– drugi prodajalci živilskih in neživilskih izdelkov, ki izpolnjujejo pogoje v skladu s predpisi.
(2) Prednost pri prodaji imajo osebe iz prvega odstavka tega člena, ki imajo stalno prebivališče v občini Črnomelj.
16. člen 
Razstavljeno blago za prodajo mora biti vidno deklarirano in označeno s prodajno ceno. Na tržnici se sme prodajati blago, ki ustreza predpisom o kvaliteti blaga. Živila morajo biti higiensko neoporečna.
17. člen 
Prodajalci so dolžni meriti in tehtati blago v enotah in z merili, ki so predpisana ali običajna za merjenje določene vrste blaga. Merila, ki so v uporabi, morajo ustrezati zahtevam trenutno veljavne zakonodaje s tega področja in biti postavljena tako, da imajo kupci vpogled v merjenje blaga.
V. PRAVICE IN OBVEZNOSTI IZVAJALCA 
18. člen 
Izvajalec javne službe ima naslednje pravice in dolžnosti:
– organizira in vodi poslovanje na tržnici,
– določi Tržni red, kot je opredeljen v tretjem odstavku 7. člena tega odloka in ga posreduje županu v sprejem,
– s Cenikom določi v soglasju z županom višino pristojbine,
– sklene s prodajalci tržnice pravno razmerje za prodajo na tržnici skladno s Tržnim redom,
– prodajalcem zaračuna in pobira pristojbino za prodajo na tržnici,
– redno vodi seznam prodajalcev in obdobja uporabe prodajnih mest, ki so v uporabi,
– vodi evidenco o zaračunanih in plačanih pristojbinah,
– najmanj deset let vodi evidenco o sklenjenih pogodbah za prodajne prostore ter o pobranih pristojbinah in jo na zahtevo predloži Občini,
– skrbi, da je ureditev in poslovanje tržnice usklajeno z veljavnimi predpisi,
– skrbi za urejenost tržnice in manipulativnih površin, uporabnost tržne opreme, za čistočo in reden odvoz odpadkov,
– skrbi za vzdrževanje in posodobitev tržne opreme,
– daje v uporabo tržne pripomočke oziroma opremo, potrebno za nemoteno poslovanje na tržnici,
– skrbi, da je na tržnici na vidnem mestu objavljen Tržni red z urnikom obratovalnega časa.
VI. PRAVICE IN OBVEZNOSTI PRODAJALCEV 
19. člen 
(1) Prodajalci na tržnici morajo:
– pred začetkom prodaje poravnati pristojbino za prodajo na tržnici,
– vzdrževati red in čistočo na in ob prodajnih mestih,
– nepovratno prazno embalažo, oporečne in druge organske ter ostale odpadke sproti odstranjevati s prodajnega mesta,
– po poteku tržnega časa zapustiti prodajno mesto, odstraniti neprodano blago, embalažo in odpadke ustrezno ločiti in odložiti v ustrezne zabojnike,
– odgovorno ravnati z v uporabo vzetim prodajnim mestom,
– v primeru uporabe določenega prodajnega mesta le-tega varovati in ga po prenehanju uporabe vrniti v takem stanju, kot so ga prejeli,
– prodajno mesto morajo vidno opremiti s cenikom oziroma cenami prodajnih artiklov ter imenom in priimkom prodajalca,
– meriti in tehtati blago z merili, ki so predpisana ali pa običajna za merjenje določene vrste blaga,
– skrbeti, da s svojim ravnanjem ne kršijo javnega reda in miru.
(2) Prodajalci na tržnici ne smejo:
– postaviti svojega blaga ali embalaže na prehode med prodajnimi prostori in s tem zagotavljati neoviran prehod,
– z opravljanjem svoje dejavnosti ogrožati in motiti drugih prodajalcev in obiskovalcev ter občanov,
– samovoljno zasedati in širiti prodajnega mesta,
– prodajnega mesta oddati drugemu prodajalcu v uporabo brez predhodnega soglasja izvajalca.
(3) V kolikor prodajalci ne upoštevajo določil iz prvega in drugega odstavka tega člena, lahko izvajalec javne službe odpove uporabo prodajnega mesta takemu prodajalcu.
VII. IZVAJANJE NADZORA 
20. člen 
Nadzor nad prodajo in kvaliteto blaga opravljajo pristojne inšpekcijske službe v skladu z veljavno zakonodajo. Za kršitve določil predpisov o trgovanju z blagom odgovarja prodajalec.
21. člen 
Kupci in prodajalci lahko sporočajo svoje ugotovitve in pripombe glede kršitve Tržnega reda z vpisom v knjigo pohval in pritožb, ki se nahaja na sedežu izvajalca javne službe.
VIII. SKLADIŠČENJE BLAGA 
22. člen 
Skladiščenje blaga na tržnih površinah ni dovoljeno izven obratovalnega časa tržnice. Po končanem prodajnem času morajo prodajalci neprodano blago odstraniti s tržnih površin. Če prodajalci tega ne opravijo, to opravi izvajalec na stroške prodajalca.
IX. VZDRŽEVANJE REDA IN ČISTOČE 
23. člen 
Prodajalci so dolžni vzdrževati red in čistočo na svojih prodajnih mestih in ob njih ter sproti odnašati odpadke v zabojnike za zbiranje odpadkov. Če prodajalci tega ne opravijo, slednje opravi izvajalec na stroške prodajalca.
24. člen 
Prodajalca ali drugo osebo, ki ji je prepovedana prisotnost na tržnici, pa se sama ne odstrani, odstranijo pristojni organi. Delavci izvajalca so dolžni takoj obvestiti pristojne organe, če na tržnici opazijo sumljive osebe, stvari ali okoliščine.
X. PRISTOJBINE IN DRUGE STORITVE 
25. člen 
Storitve in pristojbine za prodajo na tržnici zaračunava izvajalec na podlagi Cenika iz petega odstavka 7. člena tega odloka.
XI. NADZOR 
26. člen 
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka in Tržnega reda opravlja pristojni občinski inšpektorat (Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine), razen glede določb, za katere so pristojni državni inšpekcijski organi.
XII. KAZENSKE DOLOČBE 
27. člen 
(1) Z globo 300 eurov se kaznuje posameznik (fizična oseba), pravna oseba, podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če na tržnici prodaja blago brez sklenjene pogodbe iz drugega odstavka 9. člena (točka a) oziroma ustreznega dogovora iz drugega odstavka 9. člena (točka b) tega odloka.
(2) Z globo 150 eurov se kaznuje posameznik (fizična oseba), pravna oseba, podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če na tržnici posluje v nasprotju z določbami 19. člena tega odloka.
(3) Z globo 200 eurov se za prekrške iz prvega in drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki opravlja dejavnost.
XIII. PREDHODNE IN KONČNA DOLOČBA 
28. člen 
Izvajalec je dolžan v roku tridesetih dni po začetku veljavnosti tega odloka sprejeti Tržni red in Cenik ter ju posredovati v soglasje županu. Po prejetem soglasju župana izvajalec in Občina javno objavita Tržni red in Cenik na svoji uradni spletni strani.
29. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati Tržni red trga v Črnomlju (Uradni list RS, št. 36/02, 98/09 in 55/11) in Sklep o ureditvi tržnice v Črnomlju (Uradni list RS, št. 109/09).
30. člen 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0009/2024
Črnomelj, dne 26. septembra 2024
Župan 
Občine Črnomelj 
Andrej Kavšek 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti