Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2024 z dne 11. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2024 z dne 11. 10. 2024

Kazalo

2630. Odredba o programu specializacije iz medicinske embriologije, stran 8411.

  
Na podlagi drugega odstavka 68. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 – uradno prečiščeno besedilo, 15/08 – ZPacP, 23/08, 58/08 – ZZdrS-E, 77/08 – ZDZdr, 40/12 – ZUJF, 14/13, 88/16 – ZdZPZD, 64/17, 1/19 – odl. US, 73/19, 82/20, 152/20 – ZZUOOP, 203/20 – ZIUPOPDVE, 112/21 – ZNUPZ, 196/21 – ZDOsk, 100/22 – ZNUZSZS, 132/22 – odl. US, 141/22 – ZNUNBZ, 14/23 – odl. US in 84/23 – ZDOsk-1) in prvega odstavka 5. člena Pravilnika o specializacijah zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev (Uradni list RS, št. 37/04, 25/06, 113/06, 2/09, 9/12, 82/14 in 35/24) ministrica za zdravje izdaja
O D R E D B O 
o programu specializacije iz medicinske embriologije 
1. SPLOŠNO 
1. člen 
(vsebina) 
Ta odredba določa program in trajanje specializacije iz medicinske embriologije (v nadaljnjem besedilu: specializacija).
2. člen 
(namen specializacije) 
(1) Namen specializacije je z učnim procesom podiplomskega izpopolnjevanja usposobiti strokovnjake za delo na visoki ravni multidisciplinarnih strokovnih, znanstvenih in praktičnih veščin, ki so potrebne za samostojno specialistično delo v medicinskih laboratorijih, v katerih se dela s spolnimi celicami, zarodki in reproduktivnimi tkivi za medicinsko embriologijo, in sicer tako, da poleg osnovnih znanj, del in nalog pridobijo potrebna znanje in kompetence za opravljanje zahtevnejših del in nalog s področja medicinske embriologije.
(2) Usposabljanje temelji na različnih teoretičnih in praktičnih osnovah za nadaljnji kontinuiran strokovni razvoj na področju dobrih praks medicinske embriologije, teorije in raziskovanja.
(3) Po zaključeni specializaciji specialist medicinske embriologije pridobi naslednja teoretična in praktična znanja ter kompetence:
1. teoretično osnovo in praktična znanja za samostojno izvajanje vseh laboratorijskih tehnik asistirane reprodukcije, vključno z laboratorijskimi preiskavami semena,
2. znanje za izdajanje in interpretacijo izvidov laboratorijev za reproduktivno biologijo (vzroki in posledice ob klinični uporabi reproduktivnega materiala specifičnih značilnosti),
3. osnove za organizacijo in vodenje laboratorijev za medicinsko embriologijo (laboratorij za oploditev z biomedicinsko pomočjo, androloški laboratorij, kriobanka spolnih celic, reproduktivnih tkiv in zarodkov) ali vodenje posameznega strokovnega področja,
4. znanje za podajanje strokovnih mnenj, izdelavo strokovnih ekspertiz, posvetovanje in svetovanje v interdisciplinarnih medicinskih skupinah,
5. znanje za razvojno in pedagoško delo na specialistični ravni,
6. znanje za kontrolo kakovosti laboratorijev, ki delajo z reproduktivnimi celicami, tkivi in zarodki, analizo uspešnosti izvajanja laboratorijskih postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (v nadaljnjem besedilu: OBMP) in zagotavljanja kakovosti strokovnega dela in moralno etičnega ravnanja v skladu s predpisi, ki urejajo področje OBMP ter človeških tkiv in celic,
7. za pripravo in overitev postopkov in metod s področja medicinske embriologije ter njihovo interpretacijo.
3. člen 
(pogoji za odobritev specializacije) 
(1) Pogoji za odobritev specializacije, ki jih mora izpolnjevati kandidat, so:
– ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena najmanj na 8. raven iz področij biokemije, biologije, medicine, veterine ali druge ustrezne naravoslovne smeri,
– najmanj dve leti delovnih izkušenj na področju medicinske embriologije in
– opravljen strokovni izpit s področja zdravstvene dejavnosti.
(2) Kandidat mora biti na dan oddaje prijave zaposlen pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki ima dovoljenje za opravljanje dejavnosti OBMP.
(3) Ministrstvo, pristojno za zdravje, odobri specializacijo na podlagi presoje potreb po specializacijah v mreži javne zdravstvene dejavnosti.
4. člen 
(izvajanje specializacije) 
(1) Specializacija traja štiri leta in se izvaja v enem od pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe. ki izvaja postopke OBMP, ima laboratorij za OBMP in androloški laboratorij, ustreznega mentorja in zagotavlja usposabljanje na vseh predpisanih modulih v programu specializacije. Seznam pooblaščenih izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo specializacijo, je objavljen na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek se po dogovoru z glavnim mentorjem lahko del specializacije opravi pri ustreznih izvajalcih zdravstvene dejavnosti v drugih državah članicah Evropske unije, za katere člani sekcije za embriologijo Slovenskega združenja za reproduktivno medicino – Slovensko zdravniško društvo dajo pozitivno mnenje o ustreznosti, če v Republiki Sloveniji ni ustreznega pooblaščenega izvajalca zdravstvene dejavnosti za določen del programa te specializacije, ki bi omogočal izvedbo specializacije v predvidenem roku.
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena se po dogovoru z glavnim mentorjem lahko del izbirnega dela na področju medicinske embriologije izvaja tudi pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v tujini, če izpolnjujejo pogoje za tovrstno usposabljanje, vendar ne več kot 12 mesecev.
5. člen 
(program specializacije) 
(1) Program specializacije, ki je v Prilogi 1, ki je sestavni del te odredbe, je v skladu z evropskim programom iz medicinske embriologije, ki ga določita Sekcija za ginekologijo in porodništvo Evropske zveze zdravnikov specialistov in Evropsko združenje za reprodukcijo in embriologijo (v nadaljnjem besedilu: ESHRE) v humani medicini. Program je sestavljen iz teoretičnih in praktičnih vsebin ter prilagojen individualnemu usposabljanju. V okviru teoretičnih vsebin se nadgradi znanje iz dodiplomskega študija in doseže primerljiva izhodišča glede na različne študijske programe specializantov.
(2) Specializant med specializacijo pridobi znanje in veščine, ki so sestavni del programa specializacije. Praktični del programa specializacije se opravlja v poljubnem zaporedju najprej modulov od I do X in šele nato modulov od XI do XX.
(3) Podrobna dolžina trajanja opravljanja specializacije na posameznem področju je opredeljena v individualnem programu, ki ga določi glavni mentor ob upoštevanju zahtev delodajalca in se lahko med potekom specializacije prilagaja glede na uspešnost specializanta na posameznem področju ali podpodročju.
6. člen 
(preverjanje znanja) 
(1) Vsak specializant ima List specializanta iz Priloge 2, ki je sestavni del te odredbe, kjer je naveden njegov program s časovno opredeljenim teoretičnim in praktičnim usposabljanjem, ter delovni zvezek s podatki o opravljenih primerih.
(2) Preverjanje znanja se opravlja sproti s kolokviji na vsakem področju in enkrat letno z javnim prikazom pridobljenega znanja. Način javnega prikaza pridobljenega znanja v formalni obliki določi glavni ali neposredni mentor.
(3) Pogoj za nadaljevanje specializacije so uspešno opravljeni kolokviji iz prejšnjega odstavka in pozitivna ocena glavnega mentorja za javni prikaz pridobljenega znanja na letni ravni.
(4) Specializant mora biti soavtor vsaj enega članka s področja reproduktivne biologije, embriologije ali tehnik OBMP, objavljenega v reviji z recenzijo.
(5) Glavni mentor en mesec pred zaključkom programa specializacije obvesti delodajalca specializanta, da je specializant opravil program specializacije in s tem vse obveznosti iz tega člena. Delodajalec na ministrstvo, pristojno za zdravje, pošlje vlogo za odobritev opravljanja specialističnega izpita iz medicinske embriologije v skladu s pravilnikom, ki ureja specializacije zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev.
7. člen 
(zaključek specializacije in specialistični izpit) 
(1) Specializant, ki je opravil program specializacije, lahko pristopi k specialističnemu izpitu. Glavni mentor potrdi, da je kandidat opravil vse obveznosti iz programa specializacije, ko preveri ustreznost trajanja specializacije, izpolnjevanja predpisanih usposabljanj in pogojev glede pridobljenega znanja, števila in kakovosti opravljenih preiskav, in da je specializant uspešno opravil predpisana preverjanja znanja.
(2) Izpit je sestavljen iz praktičnega in teoretičnega preverjanja znanja specializanta. Specializantu se lahko prizna teoretični del specialističnega izpita, če ima opravljen izpit iz embriologije pri Evropskem združenju za reprodukcijo in embriologijo v humani medicini.
8. člen 
(zapisnik o poteku specialističnega izpita) 
O poteku specialističnega izpita se piše zapisnik na obrazcu iz Priloge 3, ki je sestavni del te odredbe, in ga podpišejo predsednik in člani izpitne komisije ter zapisnikar. En izvod zapisnika se izroči specializantu nemudoma po končanem specialističnem izpitu.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
9. člen 
(priznanje specializacije na podlagi opravljanega dela) 
V dveh letih od uveljavitve te odredbe lahko strokovnjak, ki že ima kompetence za samostojno delo v laboratorijskem segmentu OBMP, pridobi naziv specialist medicinske embriologije. Poleg splošnih pogojev za priznanje specializacije na podlagi opravljenega dela, ki jih določa pravilnik, ki ureja specializacije zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskem programu druge stopnje, oziroma izobrazbo, ki ustreza ravni izobrazbe, pridobljene po študijskih programih druge stopnje, in je v skladu z zakonom, ki ureja slovensko ogrodje kvalifikacij, uvrščena najmanj na 8. raven iz smeri biologije, biokemije, mikrobiologije, biotehnologije, medicine, veterinarske medicine, ali druge ustrezne naravoslovne smeri,
– je najmanj zadnjih deset let delal v enem od laboratorijev za OBMP v Republiki Sloveniji,
– ima izpolnjen delovni zvezek iz prvega odstavka 6. člena te odredbe, ki ga je podpisal eden od glavnih mentorjev s seznama glavnih mentorjev, ki ga določi ministrstvo, pristojno za zdravje, ali potrdilo predstojnika oddelka za reproduktivno medicino, iz katerega je razvidno samostojno obvladovanje vseh laboratorijskih postopkov OBMP in najmanj 500 samostojno opravljenih postopkov OBMP,
– ima veljaven certifikat ESHRE iz klinične embriologije in objavljen vsaj en strokovni ali znanstveni članek iz področja reproduktivne biologije, v katerem je kandidat prvi ali glavni avtor, kar nadomesti specialistično nalogo.
10. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta odredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-78/2024
Ljubljana, dne 12. septembra 2024
EVA 2023-2711-0096
Dr. Valentina Prevolnik Rupel 
ministrica 
za zdravje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti