Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2024 z dne 11. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2024 z dne 11. 10. 2024

Kazalo

2640. Pravilnik o postopku izvedbe participativnega proračuna Mestne občine Celje za leto 2026, stran 8472.

  
Na podlagi 29. in 48.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE in 62/24 – odl. US) ter 19. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 106/13, 93/15 in 5/19) je Mestni svet Mestne občine Celje na 13. redni seji dne 25. 9. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o postopku izvedbe participativnega proračuna Mestne občine Celje za leto 2026 
1. člen 
(predmet in namen urejanja) 
(1) Ta pravilnik določa postopek izvedbe participativnega proračuna za leto 2026 v Mestni občini Celje (v nadaljnjem besedilu: MOC).
(2) Namen participativnega proračuna v MOC je spodbujanje aktivne participacije in vključenosti občanov, dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju in krepitev skupnosti.
(3) V tem pravilniku so izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen 
(začetek postopka) 
(1) Postopek priprave participativnega proračuna za leto 2026 se začne s tem pravilnikom, pri čemer se v letu 2026 za ta namen zagotovi 250.000 EUR.
(2) Za potrebe izvedbe postopka priprave participativnega proračuna in dodelitve sredstev se za leto 2026 v MOC oblikuje osem območij in ena skupina, in sicer:
– območje 1: Mestna četrt Dečkovo naselje in Mestna četrt Nova vas,
– območje 2: Mestna četrt Kajuh, Mestna četrt Savinja in Mestna četrt Slavko Šlander,
– območje 3: Krajevna skupnost Ljubečna, Krajevna skupnost Škofja vas in Krajevna skupnost Trnovlje,
– območje 4: Krajevna skupnost Gaberje in Mestna četrt Hudinja,
– območje 5: Mestna četrt Lava in Krajevna skupnost Medlog,
– območje 6: Krajevna skupnost Aljažev hrib, Krajevna skupnost Pod gradom in Krajevna skupnost Teharje,
– območje 7: Krajevna skupnost Ostrožno in Krajevna skupnost Šmartno v Rožni dolini,
– območje 8: Mestna četrt Center in Mestna četrt Dolgo polje ter
– skupina: mladi.
(3) Vsakemu območju iz prejšnjega odstavka se v letu 2026 dodeli 30.000 EUR, skupini pa 10.000 EUR. Mejne vrednosti posameznih projektov, ki bodo financirani iz sredstev participativnega proračuna, z vključenim davkom na dodano vrednost znašajo na posameznem območju 1.000–30.000 EUR, v skupini pa 1.000–10.000 EUR.
3. člen 
(komisija za participativni proračun) 
(1) Postopek za dodelitev sredstev po tem pravilniku vodi komisija za participativni proračun (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki jo s pisnim sklepom imenuje župan.
(2) Komisijo sestavlja sedem članov. Vsakemu članu komisije se določi nadomestni član. Komisija ima predsednika in namestnika predsednika, ki se določita s sklepom iz prejšnjega odstavka.
(3) Strokovno in administrativno podporo komisiji nudi občinska uprava.
4. člen 
(javni poziv) 
(1) Javni poziv občanom za oddajo projektnih predlogov, ki so lahko financirani iz participativnega proračuna, pripravi občinska uprava.
(2) Javni poziv vsebuje:
– ime in sedež uporabnika proračuna, ki dodeljuje sredstva,
– pravno podlago za izvedbo javnega poziva,
– namen in cilje javnega poziva,
– razdelitev MOC na območja in določitev skupin za potrebe izvedbe participativnega proračuna,
– višino razpoložljivih sredstev po območjih,
– navedbo pogojev za kandidiranje na javnem pozivu,
– način izvedbe izbora predlaganih projektov,
– postopek izvedbe javnega poziva,
– čas in kraj, kjer lahko zainteresirani pridobijo obrazec za oddajo projektnega predloga, in način oddaje projektnega predloga,
– rok, do katerega morajo biti predloženi projektni predlogi,
– rok odpiranja in pregleda projektnih predlogov,
– način glasovanja o primernih projektnih predlogih,
– čas glasovanja,
– rok in način seznanitve vlagateljev o izidu glasovanja in
– druge potrebne informacije za izvedbo postopka.
(3) Javni poziv se objavi na spletni strani MOC, obvestilo o javnem pozivu pa v različnih sredstvih komuniciranja (družbena omrežja, mestni časopis ipd.).
5. člen 
(oddaja projektnih predlogov) 
(1) Občani projektne predloge oddajo preko spletne strani za participativni proračun MOC, po pošti ali osebno v glavni pisarni MOC in na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti v roku, določenem z javnim pozivom.
(2) Če projektni predlogi niso vloženi preko spletne strani za participativni proračun, se oddajo na posebnem obrazcu, ki je objavljen skupaj z javnim pozivom na spletni strani za participativni proračun MOC.
(3) Projektne predloge, oddane skladno z določili prejšnjega odstavka, občinska uprava vnese v digitalno platformo.
6. člen 
(zbiranje projektnih predlogov) 
(1) Po poteku roka za oddajo projektnih predlogov vse oddane projektne predloge zbere občinska uprava.
(2) Vsi prispeli projektni predlogi se skladno z določili, ki urejajo upravno poslovanje, evidentirajo v evidenco dokumentarnega gradiva.
7. člen 
(preverjanje skladnosti projektnih predlogov) 
(1) Občinska uprava presodi, ali projektni predlog zadostuje naslednjim pogojem:
– prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju MOC,
– je takšne narave, da bo izvedba projekta v pristojnosti MOC,
– je skladen z veljavnimi akti, razvojnimi usmeritvami občine, opredeljenimi z veljavnimi razvojnimi programi, s strategijami in programi razvoja posameznih področij in območij,
– bo izveden na območju občine,
– je neprofitne narave,
– ni uvrščen v proračun občine in ne ustreza pogojem za nepovratna finančna sredstva, ki jih predlagatelji lahko pridobijo na razpisih MOC,
– v zadnjih petih letih še ni bil (so)financiran iz proračuna MOC,
– je izvedljiv v časovnem okvirju, na katerega se nanaša participativni proračun,
– je finančno ovrednoten skladno s tretjim odstavkom 2. člena tega pravilnika.
(2) Vse prejete projektne predloge občinska uprava v roku, ki je določen v javnem pozivu, najprej pregleda v skladu s pogoji, ki so določeni v prejšnjem odstavku in navedeni v javnem pozivu.
(3) Če projektni predlog izpolnjuje pogoje, določene v prvem odstavku tega člena in javnem pozivu, se uvrsti v postopek preverjanja izvedljivosti projektnega predloga.
(4) Za projektne predloge, ki ne izpolnjujejo pogojev, določenih v prvem odstavku tega člena in javnem pozivu, pristojna strokovna služba pripravi kratko obrazložitev, zakaj se ne uvrstijo v nadaljnje preverjanje.
(5) Celotna dokumentacija s skladnimi in neskladnimi projektnimi predlogi in obrazložitvijo se pripravi za nadaljnji vsebinski pregled in pregled izvedljivosti, ki ga opravi občinska uprava, ter za odločanje komisije.
(6) V primeru nejasnosti projektnega predloga je pristojna strokovna služba dolžna preveriti potrebne podatke in vsebine pri vlagatelju projektnega predloga ter o pridobljeni informaciji narediti uradni zaznamek v zadevi.
8. člen 
(preverjanje izvedljivosti projektnih predlogov) 
(1) Vse projektne predloge, ki izpolnjujejo pogoje iz prvega odstavka 7. člena tega pravilnika, občinska uprava vsebinsko pregleda z vidika izvedljivosti. Pri tem občinska uprava še posebej preveri časovni, ekonomski oziroma finančni, zakonodajni, prostorski, zemljiško-knjižni vidik, kakor tudi vidik vzdržnosti izvedenega projekta.
(2) Po preveritvi izvedljivosti občinska uprava pripravi obrazložitev in ustrezna pojasnila za komisijo.
9. člen 
(dokončna presoja in potrditev projektnih predlogov) 
(1) Za končno presojo in potrditev projektnih predlogov, primernih za glasovanje, je pristojna komisija.
(2) Na podlagi obrazložitev strokovnih služb komisija pripravi končni seznam skladnih in izvedljivih projektov po posameznih območjih občine za glasovanje.
(3) Na glasovanje se uvrstijo vsi projektni predlogi, za katere je v predhodnih postopkih ugotovljena skladnost, kot je določena v 7. členu tega pravilnika, in izvedljivost, kot je določena v 8. členu tega pravilnika.
(4) Komisija lahko predlaga, da se zaradi možnosti izvedbe in finančnega okvirja posamezni projektni predlog delno prilagodi oziroma spremeni oziroma se dva ali več enakih projektnih predlogov združi v enega, o čemer mora obvestiti predlagatelje projektov.
(5) Komisija v skladu z javnim pozivom pripravi končni seznam projektnih predlogov za glasovanje.
(6) Komisija potrdi tudi seznam neskladnih in neizvedljivih projektnih predlogov, ki se skupaj s pojasnilom zavrnitve objavi na spletni strani za participativni proračun MOC.
(7) Na podlagi odločitve komisije občinska uprava pisno obvesti predlagatelje zavrnjenih projektov.
10. člen 
(objava projektnih predlogov za glasovanje) 
(1) Po potrditvi seznama projektnih predlogov, ki se uvrstijo na glasovanje, strokovna služba pripravi vabilo občanom na glasovanje po posameznih območjih.
(2) Vabilo s seznamom projektnih predlogov za glasovanje se objavi na spletni strani za participativni proračun MOC. MOC pozove občane h glasovanju z uporabo različnih pristopov (z objavo na družbenih omrežjih, v sredstvih javnega obveščanja, z dostavo vabil v vsa gospodinjstva na območju MOC ipd.).
(3) Vabilo vsebuje:
– seznam projektnih predlogov, ki so uvrščeni v glasovanje na posameznem območju, skupaj s povzetkom projektnega predloga ter oceno vrednosti, preverjeno oziroma dopolnjeno s strani občinske uprave,
– navodilo o načinu glasovanja,
– datum oziroma obdobje in čas glasovanja,
– upravičence do glasovanja in
– vse druge potrebne informacije za izvedbo glasovanja.
11. člen 
(glasovanje) 
(1) Glasovanje poteka na spletni strani za participativni proračun MOC na digitalni platformi v roku, določenem v vabilu na glasovanje.
(2) Glasovanje z asistenco na digitalni platformi poteka tudi na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti znotraj območij in na sedežu MOC, in sicer na datum in v časovnem obsegu, določenem v vabilu na glasovanje.
(3) Navodila za glasovanje in upravičenci do glasovanja so natančno določeni v vabilu na glasovanje.
(4) Vsak občan lahko glasuje v enem območju in samo enkrat, pri čemer lahko odda glasove za več projektov na tem območju, tako da skupna vrednost projektov, za katere odda glasove, ne presega vrednosti sredstev, dodeljenih temu območju na podlagi tretjega odstavka 2. člena tega pravilnika.
(5) Glasujejo lahko vsi občani, ki imajo na dan glasovanja stalno prebivališče na območju MOC in so starejši od 15 let. Za glasovanje preko digitalne platforme način preverjanja identitete občanov poteka z vnosom osebnih podatkov pred oddajo glasu.
(6) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov tega člena lahko mladi, ki na dan glasovanja dopolnijo med 15 in 29 let (do vključno zadnjega dne pred 30. rojstnim dnem), poleg glasovanja o projektnih predlogih z enega območja glasujejo tudi v skupini MLADI (za območje celotne občine). Glasovanje v tej skupini poteka na enak način kot glasovanje na posameznem območju.
12. člen 
(uradni izid glasovanja) 
Uradne izide glasovanja objavi občinska uprava na spletni strani za participativni proračun MOC.
13. člen 
(izglasovani in potrjeni projektni predlogi) 
(1) Po izvedbi glasovanja in pridobitvi uradnih izidov glasovanja komisija razvrsti izglasovane projektne predloge glede na število prejetih glasov ter jih potrdi kot izbrane glede na razpoložljiva sredstva za posamezno območje.
(2) Za posamezno območje se glede na izid glasovanja po vrstnem redu potrdi toliko projektnih predlogov, kolikor je razpoložljivih sredstev za določeno območje, in sicer tako, da se projektni predlogi razvrstijo po vrsti tako, da si sledijo od tistega z največ prejetimi glasovi do tistega z najmanj prejetimi glasovi. Če imata dva ali več projektnih predlogov enako število glasov in obeh oziroma vseh ni mogoče potrditi za izvedbo, o tem, kateri projektni predlog bo izveden, odloči žreb, ki ga opravi komisija.
(3) Pravila o postopku izvedbe žreba iz prejšnjega odstavka določi komisija.
(4) Če po potrditvi projektov po ključu iz drugega odstavka tega člena na posameznem območju ostanejo nerazporejena sredstva, se poleg teh potrdijo tudi najvišje uvrščeni predlogi, ki jih je s preostalimi sredstvi še mogoče financirati.
(5) Komisija pripravi predlog izglasovanih projektov za uvrstitev v proračun MOC za leto 2026 najkasneje v 30 dneh po preteku glasovanja. Predlog projektov za uvrstitev v proračun komisija posreduje občinski upravi, ki za to izvede ustrezne postopke.
(6) Na spletni strani za participativni proračun MOC se objavi končni izbor projektov, ki se bodo izvedli.
14. člen 
(izvedba projektov) 
(1) Potrjeni projekti se uvrstijo v proračun MOC.
(2) Potrjene projekte občinska uprava izvede skladno s sprejetim proračunom in v skladu s predpisi, ki določajo način izvrševanja proračuna.
15. člen 
(končno poročilo komisije) 
Komisija po zaključku proračunskega leta pripravi končno poročilo o izvedenih projektih, ki ga posreduje županu in objavi na spletni strani za participativni proračun MOC.
16. člen 
(začetek veljavnost) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/2024-1
Celje, dne 25. septembra 2024
Župan 
Mestne občine Celje 
Matija Kovač 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti