Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2024 z dne 11. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2024 z dne 11. 10. 2024

Kazalo

2662. Pravilnik o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih organov Občine Škofljica, stran 8529.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE in 62/24 – odl. US), Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15, 82/15, 23/17 – ZDOdv, 67/17, 84/18, 204/21, 139/22, 38/24 in 48/24 – odl. US) in 18. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 47/19) je Občinski svet Občine Škofljica na 16. redni seji dne 26. 9. 2024 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, plačilih in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih organov Občine Škofljica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom so določene osnove in merila za določitev plač, plačil in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in članov drugih organov Občine Škofljica, ki so izvoljeni na neposrednih volitvah ali imenovani s sklepom občinskega sveta oziroma župana.
(2) Navedeni izrazi v moški slovnični obliki veljajo kot nevtralni za moški in ženski spol.
2. člen 
(1) Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
(2) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, članom nadzornega odbora in članom občinske volilne komisije pripadajo plačila za opravljanje funkcije, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
(3) Članom organov in delovnih teles, ki so bili imenovani s sklepom občinskega sveta ali župana Občine Škofljica, pripadajo za njihovo delo plačila, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
3. člen 
(1) Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
(2) Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
(3) Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
(4) Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno. V soglasju z županom se lahko podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
(5) Člani občinskega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Za opravljanje funkcije imajo pravico do plačila.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ, PLAČIL OZIROMA NAGRAD ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJ 
a) Plača oziroma plačila župana in podžupanov
4. člen 
(1) Plača župana Občine Škofljica je uvrščena v plačni razred v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju.
(2) Županu, ki opravlja svojo funkcijo poklicno, pripada še dodatek za delovno dobo za vsako zaključeno leto delovne dobe.
(3) Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, vendar brez dodatka za delovno dobo.
5. člen 
(1) Funkcija podžupana Občine Škofljica je v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju, uvrščena v plačni razred v določenem razponu. Plačni razred podžupana znotraj zakonsko določenega razpona določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.
(2) Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
(3) Plača oziroma plačilo podžupana za opravljanje njegove funkcije podžupana vključuje tudi udeležbo na sejah občinskega sveta in udeležbo na sejah drugih organov in delovnih teles in mu za to ne pripada dodatno plačilo v obliki sejnine.
b) Plačilo članov občinskega sveta in članov delovnih teles občinskega sveta
6. člen 
(1) Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma sejnina za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta.
(2) Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % osnovne letne bruto plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
7. člen 
(1) Članom občinskega sveta se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za udeležbo na redni ali izredni seji občinskega sveta v višini 8,00 %,
– za predsedovanje na seji delovnega telesa občinskega sveta v višini 2,00 %,
– za udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta v višini 1,80 %.
(2) V primeru prekinjene seje, se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača. Prav tako se plačilo za opravljanje funkcije ne izplačuje za dopisno sejo, slavnostno ali žalno sejo.
(3) Plačilo za opravljene funkcije se izplačuje na podlagi evidence prisotnosti, in sicer za najmanj 50 % časovne prisotnosti na seji.
c) Plačilo članov nadzornega odbora
8. člen 
(1) Članom nadzornega odbora se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za predsedovanje na seji nadzornega odbora v višini 8,00 %,
– za udeležbo na seji nadzornega odbora v višini 6,00 %,
– za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora po dokončnosti poročila o posameznem nadzoru v višini 2,00 %.
(2) Sejnine predsednika in članov nadzornega odbora se za udeležbe na sejah izplačujejo na podlagi evidence prisotnosti na sejah, ki jo predsednik nadzornega odbora predloži občinski upravi ter na spletni strani objavljenega zapisnika seje.
(3) Člani nadzornega odbora so upravičeni tudi do plačila za izvedbo posameznega nadzora, na podlagi letnega programa dela, sklepa nadzornega odbora ter zaključenega in na spletni strani objavljenega poročila o zaključenem nadzoru.
d) Nadomestilo občinski volilni komisiji
9. člen 
(1) Članom občinske volilne komisije pripada ob vsakih splošnih volitvah enkratno nadomestilo v skladu z zakonom, ki ureja lokalne volitve.
(2) Predsedniki in člani volilnih organov, ki izvajajo volilna opravila, ki jih zakon posebej ne opredeljuje, imajo pravico do nadomestila v skladu z zakonom, ki določa nadomestila volilnih organov na lokalnih volitvah.
(3) Nadomestila se upravičencem iz tega člena pravilnika izplačajo na podlagi akta o imenovanju.
III. PLAČILO DRUGIM ORGANOM, KI JIH USTANOVI ALI IMENUJE OBČINSKI SVET ALI ŽUPAN 
10. člen 
(1) Članom Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Škofljica se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za predsedovanje svetu v višini 6,00 %,
– za članstvo v svetu v višini 4,00 %.
(2) Članom štaba civilne zaščite Občine Škofljica se obračunava sejnina v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za predsedovanje štabu v višini 6,00 %,
– za članstvo v štabu v višini 4,00 %.
(3) Določbe tega pravilnika, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo nagrade članom drugih komisij, odborov in svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan, pa niso posebej obravnavani v tem pravilniku. Odločitev o izplačevanju in določitvi višine nagrade sprejme občinski svet ali župan ob ustanovitvi ali imenovanju ali kadarkoli med njihovim delovanjem.
(4) Predsednik in člani komisij, odborov ali svetov iz tretjega odstavka tega člena so lahko upravičeni do nagrade. Predsednik v višini največ 75,00 EUR bruto, član pa v višini največ 55,00 EUR bruto.
(5) Plačila iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena ne pripadajo predsedniku ali članu, ki je član občinskega sveta ali je zaposlen na Občini Škofljica.
IV. PLAČILO UREDNIŠKEGA ODBORA OBČINSKEGA GLASILA 
11. člen 
(1) Odgovorni urednik in člani uredniškega odbora imajo pravico do plačila za opravljeno delov v zvezi z izdajanjem občinskega glasila.
(2) Plačilo se oblikuje glede na opravljeno delo oziroma izdano številko glasila v odstotku od osnovne mesečne bruto plače župana, brez njegovega dodatka na delovno dobo, in sicer:
– za odgovornega urednika v višini – 20,00 %,
– za člana uredniškega odbora v višini – 6,00 %.
(3) Plačilo za odgovornega urednika se na njegovo pobudo lahko izvede tudi preko statusne oblike samostojnega podjetnika za kar se sklene ločena pogodba.
V. PLAČILO ČLANOV SVETA JAVNEGA ZAVODA, KATEREGA USTANOVITELJICA JE OBČINA ŠKOFLJICA 
12. člen 
(1) Svet posameznega javnega zavoda, katerega ustanoviteljica je Občina Škofljica, se lahko odloči, da se članom sveta za vsako udeležbo na sklepčni redni ali izredni seji izplača nagrado v višini največ 55,00 EUR bruto.
(2) Predsedujoči je lahko upravičen do nagrade v višini največ 75,00 EUR bruto.
(3) Člani sveta javnega zavoda v primeru dopisne seje niso upravičeni do nagrade.
(4) Odločitev o izplačevanju in določitvi višine nagrade, načinu vodenja evidence prisotnosti ter načinu izplačevanja nagrad sprejme svet javnega zavoda s sklepom.
(5) Stroške za izplačilo nagrad krije javni zavod iz lastnih sredstev, ki jih zagotovi ustanovitelj za največ pet (5) sej v koledarskem letu.
VI. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
13. člen 
(1) Občinski funkcionarji in druge osebe, ki opravljajo delo skladno s tem pravilnikom, imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
(2) Osebe, ki prejemajo plačo oziroma plačilo za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika, imajo pravico do povračila stroškov v zvezi s službenimi potovanji (dnevnice, dejanski stroški prevoza, stroški prenočevanja) v skladu z veljavnimi predpisi.
(3) Povračilo stroškov iz drugega odstavka tega člena lahko upravičenec uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Za službeno potovanje župana nalog izda direktor občinske uprave oziroma druga pooblaščena oseba. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu z veljavnimi predpisi.
(4) Vse sejnine, plačila in nagrade upravičencem po tem pravilniku vključujejo tudi stroške prihoda na sejo razen v primeru, če je seja sklicana izven območja Občine Škofljica. V vseh primerih tudi velja, da se v primeru prekinjene seje izplača le ena sejnina.
VII. NAČIN IZPLAČEVANJA PREJEMKOV 
14. člen 
Sredstva za izplačevanje plač oziroma plačil za opravljanje funkcije oziroma dela in povračil stroškov, nadomestil in drugih prejemkov, ki jih imajo upravičenci po tem pravilniku, se zagotovijo iz sredstev proračuna in sredstev zavodov za udeležbo na redni ali izredni seji komisije, odbora ali sveta zavoda vsakokrat po objavi zapisnika seje na spletni strani Občine Škofljica ali strani javnega zavoda.
15. člen 
(1) Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije oziroma dela na podlagi tega pravilnika se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
(2) Plačila za opravljanje funkcije oziroma dela se izplačajo na podlagi mesečne evidence o opravljenem delu, ki jo vodi občinska uprava (lista prisotnosti), razen če ta pravilnik ne določa drugače.
(3) Drugi prejemki in povračila se izplačajo v skladu z veljavnimi predpisi.
16. člen 
(1) Plače oziroma plačila za opravljanje funkcije oziroma dela ter povračila stroškov v zvezi z delom na podlagi tega pravilnika se usklajujejo skladno s spremembo zneska mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo ter z vsemi veljavnimi predpisi.
(2) V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma plačila za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
17. člen 
(1) Županu, ki funkcijo opravlja poklicno, izda odločbo o plači komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskega sveta, podžupanu, ki opravlja funkcijo poklicno, pa župan.
(2) Funkcionarjem, ki opravljajo funkcijo nepoklicno, članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta ter članom nadzornega odbora, se sredstva izplačajo na podlagi sklepa o imenovanju oziroma sklepa o potrditvi mandata.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
18. člen 
Do izplačila plačil v skladu s tem pravilnikom niso upravičeni tisti člani komisij, odborov in drugih teles, ki so zaposleni v občinski upravi Občine Škofljica ter pri subjektih, katerim se sredstva za plače zagotavljajo v proračunu.
19. člen 
Sredstva za izplačilo plač, plačil in drugih prejemkov se zagotovijo iz proračuna.
20. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah oziroma plačilih za opravljanje funkcije župana in podžupana ter člana občinskega sveta in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov z vsemi sprejetimi spremembami in dopolnitvami (Uradni list RS, št. 48/07, 80/12, 10/15 in 81/19).
21. člen 
Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se uporablja od prvega dne v naslednjem mesecu od meseca objave.
Št. 007-11/2024(1)
Škofljica, dne 26. septembra 2024
Župan 
Občine Škofljica 
Primož Cimerman 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti