Uradni list

Številka 90
Uradni list RS, št. 90/2024 z dne 21. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 90/2024 z dne 21. 10. 2024

Kazalo

2739. Pravilnik o povračilu stroškov in načinu vključevanja izvajalcev nenujnih reševalnih prevozov v sistem nujne medicinske pomoči, stran 8673.

  
Na podlagi četrtega odstavka 43. člena Zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (Uradni list RS, št. 136/23 in 35/24 – ZZdrS-J) ministrica za zdravje izdaja
P R A V I L N I K 
o povračilu stroškov in načinu vključevanja izvajalcev nenujnih reševalnih prevozov v sistem nujne medicinske pomoči 
1. člen 
(1) Ta pravilnik določa višino povračila stroškov izvajalcem nenujnih reševalnih prevozov pacientov (v nadaljnjem besedilu: izvajalci) v času izvajanja zdravstvene dejavnosti in način vključevanja izvajalcev v sistem nujne medicinske pomoči (v nadaljnjem besedilu: NMP) po posameznih območjih javnih zdravstvenih zavodov za čas posebnih pogojev iz prvega odstavka 42. člena Zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (Uradni list RS, št. 136/23 in 35/24 – ZZdrS-J).
(2) Vključevanje v sistem NMP pomeni zagotavljanje izvajanja nujnih prevozov pacientov.
2. člen 
(1) Vključevanje izvajalcev v sistem NMP, vključno s pripravo razporeda prevozov ter aktiviranjem in koordiniranjem ustreznih ekip izvajalcev na posamezno intervencijo oziroma prevoz, izvaja dispečerska služba zdravstva (v nadaljnjem besedilu: DSZ) v skladu s pravilnikom, ki ureja dispečersko službo zdravstva.
(2) Razpored vključevanja izvajalcev iz prejšnjega odstavka vsebuje predvideno časovno obdobje in območje delovanja.
(3) Izvajalci na poziv DSZ po pripravljenem razporedu za vključevanje v sistem NMP namenijo najmanj 20 odstotkov zmogljivosti, ki jih zagotavljajo v skladu s pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
(4) DSZ vodi evidenco opravljenega dela ekip izvajalcev, ki je podlaga za zahtevek za povračilo stroškov izvajalcem.
3. člen 
Višina povračila stroškov zajema strošek ekipe v skladu s kalkulacijo za dejavnost mobilne enote nujnega reševalnega vozila iz uredbe, ki določa program storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, in obseg sredstev za posamezno leto.
4. člen 
Nadzor nad številom opravljenih ur v sistemu NMP v skladu z razporedom in potrditvijo DSZ izvaja Ministrstvo za zdravje.
KONČNA DOLOČBA 
5. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-57/2024
Ljubljana, dne 3. oktobra 2024
EVA 2024-2711-0037
Dr. Valentina Prevolnik Rupel 
ministrica 
za zdravje 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti