Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024

Kazalo

Ob-2150/24, Stran 1067
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MKGP), na podlagi 5. člena Uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 77/23 in 19/24; v nadaljnjem besedilu: uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencij) in 60. člena Uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 132/23; v nadaljnjem besedilu: uredba o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij), objavlja
1. Javni razpis 
za intervencijo izgradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom 
1. Osnovni podatki o javnem razpisu
Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je dodelitev podpore vlagateljem iz prvega odstavka 19. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij za izgradnjo novih namakalnih sistemov in oroševalnih sistemov za protislansko zaščito, ki so namenjeni dvema ali več uporabnikom, s čimer se bo povečala neto površina namakanih kmetijskih zemljišč.
Cilj intervencije
Cilj intervencije izgradnja namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, je zagotoviti optimalne pogoje za kmetijsko pridelavo in kakovostne kmetijske pridelke.
Razpisana sredstva
Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša 5.000.000 eurov 
Sredstva se zagotovijo iz proračunskih postavk MKGP, in sicer: 
– 1.695.000 eurov iz proračunske postavke 221064 Skupni strateški načrt 2023-2027 – EKSRP – EU, 
– 3.305.000 eurov iz proračunske postavke 221065 Skupni strateški načrt 2023-2027 – EKSRP – slovenska udeležba. 
Delež sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša 33,9 %, delež sredstev iz proračuna Republike Slovenije pa 66,1 %.
Vrsta javnega razpisa
Zaprti. 
Vložitev vloge na javni razpis 
Vložitev vloge na javni razpis poteka od 20. maja 2024 od 8. ure do vključno 2. avgusta 2024 do 14. ure.
Informacije o razpisu:
Informacije o javnem razpisu so dostopne na naslednji povezavi: https://skp.si/aktualno/info-tocke.
 
2. Namen in cilj podpore: namen in cilj podpore sta določena v 18. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
3. Vlagatelj in upravičenec
(1) Vlagatelj je določen v prvem odstavku 19. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Upravičenec je določen v drugem odstavku 19. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
4. Pogoji za dodelitev podpore
(1) Vlagatelj mora ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati pogoje iz 9. in 11. člena ter prvega in drugega odstavka 10. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Izpolnjevanje pogoja iz 4. točke drugega odstavka 9. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij se izkazuje s prilogo »Sklep občinskega sveta o potrditvi dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) oziroma investicijskega programa (IP)«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
(3) Če je vlagatelj naročnik v skladu z zakonom, ki ureja javno naročanje, mora v skladu s tretjim odstavkom 9. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij vlogi na javni razpis priložiti »Izjavo o izbiri izvajalca v skladu z Zakonom o javnem naročanju«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
(4) Če vlagatelj kandidira za pridobitev sredstev za naložbo v ureditev objekta, pri kateri so že nastali stroški do vložitve vloge na javni razpis, mora vlogi na javni razpis v skladu s 6. točko prvega odstavka 10. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij priložiti »Izjavo o nastanku del«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
(5) Izpolnjevanje pogoja iz 1. točke drugega odstavka 9. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in izpolnjevanje pogoja se izkazuje z izjavo »Zaprtost finančne konstrukcije«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
(6) Poleg pogojev iz prve do šeste točke tega poglavja mora vlagatelj ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati tudi pogoje iz 22. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij:
a) v skladu s prvo alinejo prvega odstavka 22. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij mora vlagatelj pred vložitvijo vloge na javni razpis pridobiti pravnomočno odločbo o uvedbi namakalnega sistema v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča. Vlagatelj v vlogi na javni razpis navede številko in datum pravnomočne odločbe o uvedbi namakalnega sistema;
b) glede izpolnjevanja pogoja iz druge alineje prvega odstavka 22. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se vlogi na javni razpis priloži prilogo »Faznost izgradnje namakalnega sistema«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije;
c) glede izpolnjevanja pogoja iz 7. točke prvega odstavka 9. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij se v vlogi na javni razpis opredeli število in časovna dinamika vlaganja zahtevkov za izplačilo sredstev in uveljavljanje pravice do predplačila;
č) glede izpolnjevanja pogoja iz tretje alineje prvega odstavka 22. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se vlogi na javni razpis priloži prilogo »Terminski načrt izgradnje namakalnega sistema, ki je namenjen več uporabnikom«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije;
d) glede izpolnjevanja pogoja iz tretjega odstavka 22. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se vlogi na javni razpis priloži priloga »Število uporabnikov namakalnega sistema, ki je namenjen več uporabnikom«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
5. Upravičeni in neupravičeni stroški
(1) Upravičeni stroški so določeni v 20. in 58. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij in v 20. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij. Določitev višine upravičenih stroškov je določena v 19. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij, razen v šestem odstavku 19. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Upravičeni stroški so določeni v Pravilniku o katalogu stroškov in njihovih vrednostih na enoto (Uradni list RS, št. 34/24).
(3) Za uveljavljanje splošnih stroškov iz 20. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij vlagatelj vlogi na javni razpis priloži račune, predračune, ponudbe ali projektantski predračun. Višina splošnih stroškov je določena v 58. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(4) Neupravičeni stroški so določeni v 21. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
6. Merila za ocenjevanje vlog
(1) Merila za ocenjevanje vlog so določena v 23. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij in podrobneje opredeljena v tem poglavju.
(2) V skladu s četrtim odstavkom 60. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se med vlogami, ki dosežejo vstopni prag 30 % možnih točk, izberejo tiste, ki dosežejo višje število točk, do porabe razpisanih sredstev.
(3) Merila za ocenjevanje vlog in točkovnik:
Merila
maksimalno št. točk
1. EKONOMSKI VIDIK NALOŽBE
60
1.1. Delež soglasij lastnikov kmetijskih zemljišč za uvedbo namakalnega sistema
20
Delež soglasij je 90 % ali več.
20
Delež soglasij je od 83 do manj kot 90 %.
15
Delež soglasij je od 77 do manj kot 83 %.
10
Delež soglasij je več kot 67 do manj kot 77 %.
5
1.2. Velikost namakalnega območja
20
Namakalno območje je veliko 100 ha ali več.
20
Namakalno območje je veliko od 50 do manj kot 100 ha.
15
Namakalno območje je veliko od 10 do manj kot 50 ha.
10
Namakalno območje je manjše od 10 ha.
5
1.3. Medsebojno povezovanje zemljiških operacij 
Za izkazovanje tega merila vlagatelj v vlogi na javni razpis priloži številko in datum pravnomočne odločbe o uvedbi agromelioracije kmetijskih zemljišč, agromelioracije na komasacijskih območjih oziroma odločbe o novi razdelitvi zemljišč komasacijskega sklada v skladu z Zakonom o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo, 58/12, 27/16, 27/17 – ZKme-1D, 79/17, 44/22 in 78/23 – ZUNPEOVE).
20
Vlagatelj je predhodno izvedel komasacijo in agromelioracijo.
20
Vlagatelj je predhodno izvedel komasacijo.
10
2. GEOGRAFSKI VIDIK NALOŽBE
20
2.1. Koeficient razvitosti občin 
Za določitev koeficienta razvitosti občin se šteje občina, v kateri se nahajajo zemljišča, na katerih se bo izvajala izgradnja namakalnega sistema. Če se namakalni sistem nahaja v več občinah, se za določitev koeficienta šteje občina, v kateri leži večji del namakalnega sistema. 
Koeficient razvitosti občin je v prilogi razpisne dokumentacije. 
20
Koeficient razvitosti občine je 0,8 ali manjši.
20
Koeficient razvitosti občine je od 0,8 do manj kot 1,00.
15
Koeficient razvitosti občine je od 1,00 do manj kot 1,10.
10
Koeficient razvitosti občine je 1,10 ali več.
5
3. PRISPEVEK K HORIZONTALNIM CILJEM
20
3.1. Delež mogočih površin, opremljenih s kapljičnim namakanjem oziroma mikrorazpršilci 
Za izkazovanje tega merila se vlogi na javni razpis priloži Elaborat namakanja, ki vsebuje obvezne vsebine iz Priloge, ki je sestavni del tega javnega razpisa.
20
Delež opremljenosti bo 20 % ali več.
20
Delež opremljenosti bo od 15 % in do manj kot 20 %.
15
Delež opremljenosti bo od 10 % in do manj kot 15 %.
10
Delež opremljenosti bo do vključno 9,99 %.
5
7. Finančne določbe
(1) Finančne določbe so določene v 3. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij, razen v tretjem in petem odstavku 3. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Če vlagatelj uveljavlja davek na dodano vrednost kot upravičen strošek v skladu z osmim, devetim in desetim odstavkom 3. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij, mora izpolniti »Izjavo o upravičenosti stroška davka na dodano vrednost«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
8. Vlaganje vloge, obravnava vloge in postopek za dodelitev sredstev
(1) Vlaganje vloge na javni razpis, obravnava vloge in postopek za dodelitev sredstev so določeni v 5., 6. in 7. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij ter v 60. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Javna objava upravičencev je določena v 8. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(3) Odrek pravici do sredstev je določen v 62. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij
9. Predplačilo: pravica do predplačila je določena v 24. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in šestem odstavku 3. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij. Za uveljavljanje pravice do predplačila, mora upravičenec izpolniti pogoje iz 24. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij. Vlagatelj vlogo za predplačilo uveljavlja ob vlogi na javni razpis, in sicer s prilogo »Število in časovna dinamika vlaganja zahtevkov za izplačilo sredstev«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
10. Zahtevek za izplačilo sredstev
(1) Upravičenec mora izpolniti pogoje iz 1. do 6. točke prvega odstavka, pogoja iz 2. točke drugega odstavka, pogoj iz četrtega odstavka 9. člena, pogoje iz prvega, drugega in četrtega odstavka 22. člena ter pogoje iz 23. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Poleg pogojev iz prejšnje točke mora upravičenec izpolniti tudi pogoje iz 24. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij. Glede izpolnjevanja pogojev iz drugega odstavka 24. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se zahtevku priloži Elaborat namakanja, ki vsebuje obvezne sestavine iz Priloge tega javnega razpisa.
11. Obveznosti upravičenca: upravičenec mora izpolnjevati obveznosti iz 25. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in obveznosti iz 25. člena ter 3. točke 64. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
12. Sistem kontrol
(1) Sistem kontrol je določen v 26. do 30. členu in v 32. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Majhna naložba in majhno tveganje sta določena v prvem odstavku 61. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
13. Upravne sankcije in višja sila
(1) Upravne sankcije so določene v 33. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in v 63. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Višja sila ali izjemne okoliščine so določene v 34. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 
 
PRILOGA 
 
Elaborat namakanja 
Elaborat namakanja mora vsebovati najmanj:
– podatke o predvideni kulturi in površini;
– tipe črpalk in kapacitete črpalk v l/s;
– razvodno omrežje – dolžina razvoda s premeri cevi za primarni razvod in sekundarni razvod;
– režim namakanja – površine in število naprav za nizkotlačni režim (kapljični sistem, mkrorazpršilci) ter visokotlačni režim (razpršilci, bobenski namakalniki);
– izračun deleža površin, opremljenih s kapljičnim namakanjem oziroma mikrorazpršilci;
– površino uporabe fertigacije;
– način merjenja količine porabljene vode;
– lokacijo glavnega števca v črpališču, ki meri dobavljeno vodo v namakalni sistem;
– lokacije vseh števcev na ravni vsakega uporabnika namakalnega sistema.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti