Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2024 z dne 3. 5. 2024

Kazalo

Su 238/2024-1 Ob-2129/24, Stran 1086
Okrožno sodišče v Novem mestu (v nadaljevanju sodišče) na podlagi 18. člena Pravilnika o mediatorjih v programih sodišč (Uradni list RS, št. 22/10 in 35/13, v nadaljevanju Pravilnik o mediatorjih) objavlja
javni poziv 
zainteresiranim osebam, da podajo vlogo za uvrstitev na seznam mediatorjev na Okrožnem sodišču v Novem mestu 
1. Predmet javnega poziva
Predmet javnega poziva je izbira mediatorjev, ki bodo na podlagi Programa alternativnega reševanja sporov na Okrožnem sodišču v Novem mestu, ki vključuje tudi Okrajna sodišča v Novem mestu, Črnomlju in v Trebnjem, izvajali postopke mediacije kot vrsto alternativnega reševanja sporov v zadevah iz civilnopravnih, gospodarskih in družinskih razmerij.
Uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženske in moške in veljajo enakovredno za oba spola.
Ta javni poziv je namenjen uvrstitvi dodatnih mediatorjev na seznam mediatorjev po posameznih področjih, in sicer sodišče potrebuje 4 mediatorje za civilno področje, 4 mediatorje za družinsko področje in 4 mediatorje za gospodarsko področje.
Na javni poziv se lahko prijavijo vse zainteresirane osebe, ki izpolnjujejo pogoje, kot so določeni v naslednji točki tega javnega poziva.
2. Pogoji
Pogoji za uvrstitev osebe na seznam mediatorjev so določeni v 8. členu Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov (Uradni list RS, št. 97/09, 40/21 – ZUJF, v nadaljevanju ZARSS), in sicer, da je oseba:
– poslovno sposobna;
– ni bila pravnomočno obsojena za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti;
– ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje;
– je opravila izobraževanje za mediatorja po programu, ki ga določi minister za pravosodje.
3. Vloga za uvrstitev na seznam mediatorjev (drugi odstavek 19. člena Pravilnika o mediatorjih)
Kandidati za uvrstitev na seznam mediatorjev morajo v vlogi oziroma prijavi na ta javni poziv navesti naslednje podatke:
– osebno ime,
– datum in kraj rojstva,
– poštni naslov, na katerem je kandidat dosegljiv,
– naslov stalnega ali začasnega prebivališča,
– kontaktne podatke: številka telefona in elektronski naslov,
– strokovni oziroma znanstveni naziv,
– poklic,
– podatke o zaposlitvi,
– področje, na katerem bi kandidat želel izvajati mediacijo in
– življenjepis.
4. Priloge (20. člen Pravilnika o mediatorjih)
Kandidat mora vlogi priložiti naslednja dokazila o izpolnjevanju pogojev:
– potrdilo upravljavca matičnega registra o poslovni sposobnosti;
– potrdilo iz kazenske evidence, da kandidat ni bil pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti;
– potrdilo o tem, da ima najmanj izobrazbo, pridobljeno po visokošolskem strokovnem študijskem programu prve stopnje;
– potrdilo o opravljenem izobraževanju za mediatorja.
Kandidat, ki je opravil pravniški državni izpit, predloži potrdilo o tem.
Potrdili iz prve in druge alineje prvega odstavka te točke ne smeta biti starejši od 30 dni.
Kandidat lahko pooblasti sodišče, da to samo pridobi potrdili iz prve in druge alineje te točke javnega poziva.
5. Življenjepis: življenjepis kandidata mora obsegati tudi podatke o tem ali ima kandidat že izkušnje z opravljanjem storitev mediacije ter kje, na kakšnem področju in kako dolgo je te storitve opravljal.
6. Izobraževanje za mediatorja (22. člen Pravilnika o mediatorjih)
Izobraževanje za mediatorja mora obsegati najmanj 40 pedagoških ur in vključevati vse vsebine iz Priloge št. 1, ki je sestavni del Pravilnika o mediatorjih.
Pedagoška ura mora obsegati najmanj 45 minut.
Izobraževanje za mediatorja mora vključevati tudi zaključni izpit, na katerem se preveri znanje, ki ga je kandidat pridobil na tem izobraževanju. Uspešno opravljen izpit je pogoj za uspešno zaključeno izobraževanje za mediatorja.
7. Potrdilo o opravljenem izobraževanju za mediatorja (23. člen Pravilnika o mediatorjih)
Potrdilo o opravljenem izobraževanju za mediatorja kandidat pridobi pri izvajalcu izobraževanja.
Iz potrdila o opravljenem izobraževanju morajo biti razvidni najmanj naslednji podatki:
– ime in naslov izvajalca izobraževanja,
– navedba dejavnosti izvajalca izobraževanja,
– datum in kraj izvedbe izobraževanja,
– naziv izobraževanja,
– število ur, ki jih je izobraževanje obsegalo in
– datum opravljanja zaključnega izpita in uspešnost kandidata na izpitu.
Potrdilu o opravljanem izobraževanju mora biti priložen podroben opis vsebine izobraževanja.
8. Rok za predložitev vlog
Kandidati vlogo oddajo v zaprti ovojnici na vložišču Okrožnega sodišča v Novem mestu ali priporočeno po pošti na naslov: Okrožno sodišče v Novem mestu, Jerebova ulica 2, 8000 Novo mesto, s pripisom na kuverti: »Prijava – seznam mediatorjev«.
Vloge z zahtevanimi podatki in prilogami je potrebno oddati na vložišče sodišča oziroma oddati priporočeno na pošto do vključno ponedeljka, 20. 5. 2024.
9. Odločitev o vpisu na seznam (26. člen Pravilnika o mediatorjih): sodišče izmed prijavljenih kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev na seznam, izbere kandidate, ki jih uvrsti na seznam in z njimi sklene ustrezne pogodbe.
10. Prednostni kriteriji: če bo zainteresiranih oseb, ki izpolnjujejo razpisne pogoje in se želijo uvrstiti na seznam mediatorjev na Okrožnem sodišču v Novem mestu več, kot je v tem javnem pozivu določenih prostih mest, imajo glede na specifiko mediacije na sodišču (pravno definiran spor, zapis sodne poravnave) prednost kandidati, ki imajo opravljen pravniški državni izpit, ki imajo ustrezno izobrazbo pravne smeri, ki že izvajajo mediacijo na področju, ki je predmet javnega poziva, ki že imajo delovne izkušnje na področjih, na katerih bodo opravljali mediacijo. Dodatni prednostni kriteriji so ugled in osebnostne lastnosti kandidata, pri čemer ima prednost kandidat, ki ima visok ugled v strokovnih krogih, visoke etične standarde ter komunikacijske sposobnosti in sposobnosti vzpostavljanja dialoga v konfliktih, ki mu zagotavljajo učinkovitost pri delu mediatorja. Sodišče lahko od kandidatov zahteva dodatna dokazila za ugotavljanje prednostnih kriterijev in po potrebi opravi z njimi tudi razgovor.
11. Dodatne informacije: vse dodatne informacije v zvezi z javnim pozivom kandidati pridobijo na spletnih straneh Okrožnega sodišča v Novem mestu https://www.sodisce.si/okronm/mediacija/ oziroma v Uradu predsednice Okrožnega sodišča v Novem mestu na tel. 07/33-81-179.
Okrožno sodišče v Novem mestu 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti