Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024

Kazalo

Št. 511-11/2024/7 Ob-2437/24, Stran 1552
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana objavlja
javni razpis 
za sofinanciranje gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v letu 2024 – Gospodarske strukture Slovencev v zamejstvu v letu 2024 (JR GSSZ 2024) 
1. Pravna podlaga: Zakon o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617, 13/18, 195/20 – odl. US, 18/23 – ZDU-1O in 76/23), Proračun Republike Slovenije za leto 2024 (Uradni list RS, št. 150/22 in 123/23), Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 (Uradni list RS, št. 123/23 in 12/24), Pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09; ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22, 96/22, 105/22 – ZZNŠPP, 149/22 in 106/23), Zakon o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja (Uradni list RS, št. 43/06, 76/10 in 206/21 – ZDUPŠOP), Program dela Zamejske gospodarske koordinacije za leto 2024, št. 511-11/2024/1 z dne 26. 2. 2024.
2. Ime oziroma naziv in sedež neposrednega proračunskega uporabnika, ki dodeljuje sredstva: uporabnik državnega proračuna: Republika Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
3. Namen, cilji in predmet javnega razpisa
3.1. Namen in cilj javnega razpisa
Namen javnega razpisa je podpreti izvajanje aktivnosti gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu za ohranjanje slovenstva zunaj matične države in njegovega povezovanja s Slovenijo na področju gospodarstva.
Cilji javnega razpisa so:
– krepitev ekonomske moči avtohtonih manjšin in gospodarski razvoj slovenskega zamejskega prostora,
– krepitev gospodarskega sodelovanja in povezovanja med zamejskim in slovenskim gospodarstvom,
– vzdrževanje gospodarskih struktur in dejavnosti Slovencev v zamejstvu, ki predstavlja širši slovenski narodni prostor.
3.2. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je sofinanciranje stroškov dela redno zaposlenih (plač) ter pogodbenega dela v zamejskih gospodarskih strukturah za osebe, ki v zamejskih gospodarskih strukturah delujejo na področju aktivnosti, ki spodbujajo razvoj gospodarstva, kot npr. promocijska dejavnost, mapiranje terena ter priprava baz podatkov – popis in včlanjevanje gospodarskih subjektov, organizacija, koordinacija in izvedba projektnih nalog s področja gospodarstva, in sicer za naslednje teritorialne sklope:
– Sklop 1 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji,
– Sklop 2 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji,
– Sklop 3 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem,
– Sklop 4 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem (območje severne Istre, reško zaledje, Gorski Kotar) in
– Sklop 5 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem (Med(ži)murje, Obkolpje, Obsotelje, Zagreb z okolico).
4. Ciljne skupine/upravičenci: upravičeni prejemniki sredstev so aktivno delujoče uradno registrirane pravne osebe v zamejstvu, ki se ukvarjajo z ekonomskim razvojem avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu.
5. Pogoji za kandidiranje
Vloga prijavitelja mora izpolnjevati vse pogoje javnega razpisa. Izpolnjevanje pogojev mora izhajati iz vsebine celotne vloge. Če vloga ne izpolnjuje vseh pogojev, se zavrne.
Glede izpolnjevanja razpisnih pogojev prijavitelj podpiše obrazec 2, s katero pod kazensko in materialno pravno odgovornostjo potrdi izpolnjevanje in sprejemanje razpisnih pogojev za kandidiranje na tem javnem razpisu (izjava je del razpisne dokumentacije).
V primeru dvoma glede izpolnjevanja pogojev za kandidiranje, lahko ministrstvo zahteva dodatna pojasnila in dokazila.
V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev ugotovi po izdaji sklepa o dodelitvi sredstev, se pogodba o sofinanciranju ne bo podpisala, sklep o dodelitvi sredstev pa se odpravi oziroma razveljavi.
V primeru, da se neizpolnjevanje pogojev ugotovi po podpisu pogodbe o sofinanciranju, bo ministrstvo odstopilo od pogodbe o sofinanciranju, pri čemer je upravičenec dolžan vrniti vsa že prejeta sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev na njegov transakcijski račun do dneva vračila sredstev v državni proračun Republike Slovenije.
5.1. Splošni pogoji za kandidiranje so:
1. Prijavitelj je uradno registrirana pravna oseba v tujini – evidentirana v uradnem registru države, v kateri ima sedež. Prijavitelj je evidentiran v uradnem registru pred dnevom objave javnega razpisa.
2. Prijavitelj za iste že povrnjene upravičene stroške in aktivnosti, ki so predmet sofinanciranja v tem razpisu, ni in ne bo pridobil sredstev iz drugih javnih virov (sredstev evropskega, državnega ali lokalnega proračuna) (prepoved dvojnega sofinanciranja).
3. Prijavitelj se je seznanil in se z oddajo vloge na ta javni razpis strinja z vsemi pogoji, ki so navedeni v tem javnem razpisu in razpisni dokumentaciji.
4. Prijavitelj izjavlja, da vse kopije, ki so priložene k vlogi, ustrezajo originalom.
5. Prijavitelj izjavlja, da so vse navedbe, ki so podane v vlogi, resnične in ustrezajo dejanskemu stanju.
5.2. Posebni pogoji za kandidiranje so:
1. Prijavitelj mora imeti pozitiven odnos do povezovanja z matično domovino Republiko Slovenijo.
2. Prijavitelj izvaja dejavnost, ki je usmerjena v gospodarski razvoj avtohtone slovenske narodne skupnosti, in sicer pred dnevom objave javnega razpisa, kar mora biti razvidno iz internih aktov prijavitelja oziroma drugih zadevajočih dokumentov.
3. Prijavitelj ima odprt svoj transakcijski račun v državi, kjer je registriran.
4. Prijavitelj ima sprejet Program dela za leto 2024 ali drug ekvivalenten dokument, ki vsebuje tudi aktivnosti, ki so predmet javnega razpisa.
5. Prijavitelj ima na dan oddaje vloge registrirano in aktivno delujočo spletno stran oziroma družbeno omrežje, na katerih so objavljene njegove aktivnosti.
6. Merila za ocenjevanje vlog
MERILO
Št. točk
1
Prispevek k pospeševanju gospodarskega razvoja v zamejstvu
30
2
Obseg in kakovost delovanja
15
3
Pomen prosilca znotraj posamezne slovenske zamejske skupnosti z vidika gospodarstva
10
4
Skrb za ohranjanje slovenstva zunaj matične domovine na podlagi spodbujanja gospodarske dejavnosti
15
5
Načrt delovanja
25
6
Nujnost finančne podpore
5
SKUPAJ
100
Način uporabe meril je opredeljen v poglavju 3.b razpisne dokumentacije.
Maksimalno število točk, ki jih je mogoče doseči, je 100.
Za sofinanciranje bodo lahko izbrani le tisti prijavitelji, ki bodo v postopku ocenjevanja dosegli prag najmanj 60 točk.
Komisija bo pri ocenjevanju vlog upoštevala tudi dodatno omejitev, in sicer da prijavitelj v okviru razpisa ne more prejeti več sredstev, kot je višina zaprošene subvencije, ki jo prijavitelj opredeli v točki 5 obrazca št. 1 »Prijava«, ki je del razpisne dokumentacije.
Iz vsakega teritorialnega sklopa zamejstva bo izbran le en prijavitelj. V kolikor bosta iz istega sklopa zamejstva kandidirala dva prijavitelja, bo sredstva pridobil tisti, ki bo v fazi ocenjevanja dobil več točk. V primeru enakega števila točk prijaviteljev iz istega teritorialnega sklopa zamejstva, sredstva prejme tisti, ki bo v letu 2024 organiziral večje število poslovnih dogodkov. V primeru enakega števila poslovnih dogodkov, sredstva prejme prijavitelj, čigar vloga je prispela prva.
Posamezne vloge se lahko pred dokončno odločitvijo strokovne komisije glede sofinanciranja uskladijo tudi z drugimi državnimi institucijami.
7. Okvirna višina razpoložljivih sredstev
Okvirna višina sredstev, ki je na razpolago za izvedbo predmeta tega javnega razpisa, znaša 300.000,00 EUR, in sicer za naslednje teritorialne sklope:
– Sklop 1 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji: 60.000,00 EUR,
– Sklop 2 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji: 60.000,00 EUR,
– Sklop 3 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem: 60.000,00 EUR,
– Sklop 4 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem (območje severne Istre, reško zaledje, Gorski Kotar): 60.000,00 EUR in
– Sklop 5 – gospodarske strukture avtohtone slovenske narodne skupnosti na Hrvaškem (Med(ži)murje, Obkolpje, Obsotelje, Zagreb z okolico): 60.000,00 EUR.
Finančna sredstva so zagotovljena v proračunu Republike Slovenije, na proračunski postavki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije, PP 231093 – Zamejska gospodarska koordinacija (NRP 2180-23-0007 – Zamejska gospodarska koordinacija).
V primeru spremembe višine proračunskih sredstev na omenjeni postavki se uskladi tudi višina sredstev za ta javni razpis.
Ministrstvo si pridržuje pravico, da lahko javni razpis kadarkoli do izdaje sklepov o dodelitvi sredstev, prekliče z objavo v Uradnem listu Republike Slovenije.
8. Način financiranja: ministrstvo bo sofinanciralo upravičene stroške do višine 100 %. Upravičenec dobi povrnjene stroške za nazaj. Sofinanciranje upravičenih stroškov bo izvedeno na osnovi dejanskih upravičenih stroškov, ki se bodo dokazovali z dokazili o obračunu, izplačilu stroškov plač ter pogodbenega dela in poročilu o aktivnostih.
9. Obdobje, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva
Koriščenje sredstev je možno v letu 2024.
Obdobje upravičenosti stroškov je od 1. 1. 2024 in traja do 20. 11. 2024.
Do sofinanciranja bodo upravičeni stroški, plačani znotraj obdobja upravičenosti.
Osnova za izplačilo sredstev po tem javnem razpisu je s strani ministrstva potrjen zahtevek za izplačilo, ki ga posreduje upravičenec.
Upravičenec dokazuje upravičenost stroškov z ustreznimi dokazili, ki jih je potrebno predložiti v skladu z določbami javnega razpisa in razpisne dokumentacije.
Roki in obdobja poročanja ter izdaje zahtevkov za izplačilo so podrobno opredeljeni v obrazcu 3 »Vzorec pogodbe o sofinanciranju«, ki je del razpisne dokumentacije.
Zadnji rok za oddajo zahtevkov za izplačilo je 21. 11. 2024.
Stroški, ki bodo nastali po zadnjem roku za prispetje zahtevka za izplačilo, se ne morejo uveljavljati kot upravičeni in ne bodo priznani za sofinanciranje.
10. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški, ki so predmet sofinanciranja, so stroški dela redno zaposlenih (plače/celoten strošek delodajalca) ter pogodbenega dela (v bruto zneskih) v zamejskih gospodarskih strukturah.
Ministrstvo bo sofinanciralo upravičene stroške eni osebi iz vsakega teritorialnega sklopa zamejstva.
Upravičenci stroške dokazujejo z dokazili o obračunu, izplačilu stroškov plač ter pogodbenega dela in poročilu o aktivnostih.
11. Dokumentacija javnega razpisa: dokumentacija javnega razpisa (obrazec za pripravo vloge, pogoji in merila za dodeljevanje sredstev, navodila ter vzorec pogodbe) je objavljena na spletni strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport: Javne objave Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport | GOV.SI.
12. Roki in način prijave na javni razpis
Vloga mora biti pripravljena v slovenskem jeziku in skladno z določili tega javnega razpisa, razpisne dokumentacije in navodili na obrazcih, ki so del razpisne dokumentacije.
Prijavitelji vloge pošljejo po elektronski pošti na podpisanem in skeniranem prijavnem obrazcu na elektronski naslov: gp.mgts@gov.si.
Pri posredovanju po elektronski pošti mora biti v naslovu zadeve elektronske pošte navedeno: »Ne odpiraj – Vloga na javni razpis za sofinanciranje gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v letu 2024 – Gospodarske strukture Slovencev v zamejstvu v letu 2024«.
Če vloge zaradi objektivnih razlogov ni mogoče poslati po elektronski pošti, lahko prosilci vlogo pošljejo na natisnjenem in podpisanem prijavnem obrazcu in v zaprti ovojnici oziroma jo osebno predložijo na sedež Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija.
Pri posredovanju po pošti oziroma osebni predložitvi mora biti vloga oddana v zaprti ovojnici, ki je opremljena z obrazcem št. 4 »Oddaja vloge«, ki je del razpisne dokumentacije. Iz ovojnice mora biti razvidno, da gre za vlogo na Javni razpis za sofinanciranje gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v letu 2024 (»Ne odpiraj – Vloga na javni razpis za sofinanciranje gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v letu 2024 – Gospodarske strukture Slovencev v zamejstvu v letu 2024«).
Vloge, ki ne bodo podane v skladu z napisanim, ne bodo uvrščene v nadaljnji postopek.
Stroški priprave vloge in oddaje vloge na predmetni javni razpis bremenijo prijavitelja.
Rok za oddajo vlog na javni razpis je 28. junij 2024. Za pravočasne vloge štejejo vloge, ki bodo do tega datuma prispele na elektronski naslov: gp.mgts@gov.si.
Če se vloga pošlje priporočeno po pošti, se za dan oddaje vloge šteje datum oddaje na pošto (poštni žig). Če se vloga pošlje z navadno pošiljko, se za dan oddaje šteje dan, ko ministrstvo vlogo prejme. Osebno se vloga lahko odda v sprejemni pisarni ministrstva, na lokaciji Kotnikova ulica 5, Ljubljana, od 9. do 15.30 (v petek do 14.30). Merilo za pravočasno prispelo vlogo je poštni žig, odtisnjen na ovojnici, ki za obravnavo ne sme biti kasnejši od datuma roka za predložitev vlog. V primeru, da iz ovojnice ne bo razviden datum na poštnem žigu in v primeru neposredne predložitve vloge na sedežu ministrstva, pa velja datum, vpisan na potrdilu ministrstva o prejemu pošiljke, ki prav tako ne sme biti kasnejši od datuma roka za predložitev vlog.
13. Odpiranje vlog
Odpiranje vlog ne bo javno in bo izvedeno v prostorih ministrstva najkasneje v 8 delovnih dneh po datumu za prispetje vlog.
Obravnavane bodo samo pravočasne vloge, ki bodo pravilno označene.
Vse nepravočasne in/ali nepravilno označene vloge bodo s sklepom zavržene.
Na odpiranju bo komisija preverila popolnost pravočasnih in pravilno označenih vlog.
V primeru ugotovitve nepopolnosti vloge, bo komisija prijavitelja elektronsko pozvala k dopolnitvi vloge. Rok za dopolnitev vlog je osem dni od prejema poziva. Nepopolne vloge, ki jih prijavitelji v roku za dopolnitev ne bodo dopolnili, bodo s sklepom zavržene.
14. Rok, v katerem bodo prijavitelji obveščeni o izidu javnega razpisa
Po strokovnem pregledu in ocenjevanju vlog bo komisija pripravila končni predlog finančne podpore. Na osnovi končnega predloga finančne podpore bo odgovorna oseba ministrstva ali od nje pooblaščena oseba s sklepom odločila o razdelitvi sredstev.
Prijavitelji bodo o izidu njihove vloge obveščeni predvidoma v roku 60 dni od datuma odpiranja vlog. Hkrati s sklepom o dodelitvi sredstev bodo upravičenci pozvani k podpisu pogodbe. Če se upravičenec v roku 8 dni od prejema poziva k podpisu pogodbe na poziv pisno ne odzove, se šteje, da je umaknil vlogo za pridobitev sredstev.
Upravičenec sredstev je dolžan v tridesetih dneh po prejemu pogodbe o sofinanciranju posredovati dva podpisana izvoda na naslov: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana, Slovenija. V nasprotnem primeru se šteje, da odstopa od podpisa pogodbe.
Rezultati predmetnega javnega razpisa so informacije javnega značaja in bodo objavljeni na spletni strani ministrstva.
15. Dodatne informacije: za dodatne informacije o javnem razpisu lahko zainteresirani prijavitelji zaprosijo izključno po elektronski pošti na naslovu: gp.mgts@gov.si s pripisom: »Javni razpis za sofinanciranje gospodarskih struktur avtohtone slovenske narodne skupnosti v zamejstvu v letu 2024 – Gospodarske strukture Slovencev v zamejstvu v letu 2024«.
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti