Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2024 z dne 14. 6. 2024

Kazalo

Št. 38144-12/2024/1 Ob-2451/24, Stran 1615
Na podlagi 50. in 56. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O) direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije izdaja
sklep 
o uvedbi javnega razpisa z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz 
Predmet javnega razpisa
1.1 Cilji
Glede na izražene potrebe deležnikov po radijskih frekvencah za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljevanju: agencija) z namenom (1) uporabe radiofrekvenčnega spektra za dosego največjega možnega družbeno ekonomskega napredka, (2) spodbujanja naložb v namenska omrežja, (3) zagotavljanja stabilnega okolja za investitorje, (4) zagotavljanja namenskih storitev na čim večjem odstotku ozemlja s pomočjo naprednih tehnologij in (5) ustvarjanja pogojev za gradnjo celičnih IoT radijskih sistemov za uporabnike namenskih storitev (vertikal), izvaja predmetni javni razpis z javno dražbo za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij stroj–stroj (v nadaljevanju: M2M) preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz (733–736 MHz/788–791 MHz).
1.2 Radijske frekvence, ki so predmet tega javnega razpisa
Predmet javnega razpisa z javno dražbo je 6 MHz parnega frekvenčnega spektra (FDD) za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz (733–736 MHz/788–791 MHz), tj. en blok BA širine 2 x 3 MHz, skladno z Izvedbenim sklepom Evropske komisije 2016/6871 o harmonizirani uporabi radiofrekvenčnega pasu 694–790 MHz za sisteme, ki lahko v Evropski uniji zagotavljajo elektronske komunikacijske storitve, Poročilom ECC 242 ter ostalimi dokumenti, opisanimi v poglavju F (Tehnične zahteve zagotavljanja storitev) razpisne dokumentacije.
1 Sklep (EU) 2016/687 Evropske komisije z dne 28. aprila 2016 o harmonizaciji frekvenčnega pasu 694–790 MHz za prizemne sisteme, ki lahko v Uniji zagotavljajo brezžične širokopasovne elektronske komunikacijske storitve in za prožno nacionalno uporabo v Uniji (https://eur-lex.europa.eu/eli/dec_impl/2016/687/oj?locale=sl)
Predmetne radijske frekvence se v skladu s tretjim odstavkom 66. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O, v nadaljevanju: ZEKom-2) podeljujejo za območje celotne Republike Slovenije, za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja (skladno z 68. členom ZEKom-2 za najmanj pet let in največ 20 let), kot prikazuje Tabela 1-1.
Tabela 1-1: Frekvence, ki so na voljo v postopku javnega razpisa
Frekvenčni pas
Spodnji pas (FDD) 
Zgornji pas (FDD)
Pasovna širina 
Razpoložljivost za uporabo
Parni 700 MHz
733–736 MHz
788–791 MHz
2 x 3 MHz
15 let od podelitve*
*z možnostjo podaljšanja (68. člen ZEKom-2).
1.3 Omejitve prenosa pravic uporabe radijskih frekvenc
Pri prenosu pravice do uporabe radijskih frekvenc ali oddaje v najem poleg določil 69. člena ZEKom-2 veljajo tudi vse obveznosti opisane v poglavju A.6.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
2 Pogoji in zahteve
Da se posamezni ponudnik kvalificira na javno dražbo, mora izpolnjevati pogoje in zahteve, kot so opredeljeni v poglavjih A.6.1, A.6.2 in A.6.3 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa.
2.1 Pogoji javnega razpisa
Za izpolnjevanje pogojev javnega razpisa mora ponudnik:
– predložiti popolno in pravilno ponudbo, ki vključuje naslednje dokumente (elektronsko podpisane, v obliki zapisa PDF/A (v nadaljevanju: pdf), skladno s poglavjem B.1 (Priprava in predložitev ponudbe) razpisne dokumentacije v spodaj določenem vrstnem redu:
– Ponudbo (obrazec G.1), 
– Pooblastilo za podpis ponudbe (obrazec G.2, kot določa poglavje B.2.3 razpisne dokumentacije), 
– Garancijo za resnost ponudbe – bančna garancija (obrazec G.3, pogoje opisuje poglavje B.2.4 razpisne dokumentacije), 
– Dokazila o namenu izgradnje omrežja (obrazec G.4), 
– Dodatne dokumente (kot je zahtevano v poglavju A.6.3.3 (Ohranjanje lastniške strukture ponudnika v času javnega razpisa) razpisne dokumentacije, kadar: 
– je ponudnik konzorcij, skupni podjem, združenje podjetij ali druga oblika skupnega sodelovanja 
in/ali 
– ponudnik ni registriran oziroma ni rezident v Republiki Sloveniji, 
– imeti poravnane vse zapadle obveznosti do agencije, ki niso predmet spora pred sodišči,
– biti plačilno sposoben, zoper njega ves čas trajanja predmetnega razpisa ne sme biti začet postopek prisilne poravnave, stečaja ali prisilnega prenehanja.
Vse podrobnosti v zvezi z navedenimi pogoji opredeljuje razpisna dokumentacija.
2.2 Zahteve javnega razpisa
Zahteve predmetnega javnega razpisa so:
– varovanje zaupnosti informacij;
– prepoved nedovoljenega dogovarjanja;
– ohranjanje lastniške strukture ponudnika (poglavje A.6.3.3 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa);
– dodatne obveznosti, ki jih ponudnik prevzema na tem javnem razpisu:
– omejitve prenosa pravice do uporabe radijskih frekvenc ali oddaje pravice v najem (poglavje A.5 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa); 
– obveznosti glede pokrivanja in kakovosti storitev (poglavje A.6.4 razpisne dokumentacije tega javnega razpisa). 
2.2.1 Varovanje zaupnosti informacij
Ponudnik mora kot zaupne obravnavati vse informacije, ki jih prejme s strani agencije v okviru postopka. Predvsem ne sme sporočati vsebine in podatkov iz sklepa o izbiri dražiteljev, ali kateregakoli drugega sklepa v okviru postopka javnega razpisa, svojih namer glede povpraševanja po spektru ali ponudb, ki jih bo podal v okviru javnega razpisa ali javne dražbe.
Obveznost, da se kot zaupne obravnavajo vse informacije, prejete s strani agencije, velja do izdaje pisnega sklepa iz šestega odstavka 57. člena ZEKom-2. Zahteve glede zaupnosti veljajo tudi za ponudnike, ki niso postali dražitelji in tiste dražitelje, ki so bili tekom postopka javne dražbe izključeni. Tudi za te velja zaupnost obravnave informacij vse do trenutka, ko se uspešnemu dražitelju izda sklep iz šestega odstavka 57. člena ZEKom-2. V kolikor ponudnik oziroma dražitelj krši prepoved glede zaupnosti informacij, se unovči bančno garancijo.
2.2.2 Prepoved nedovoljenega dogovarjanja
Ponudniki tekom celotnega postopka javnega razpisa ne smejo sklepati dogovorov ali delovati na kakršenkoli drugi način, ki bi lahko ogrozil izvedbo postopka javnega razpisa v skladu z zahtevami razpisne dokumentacije in sklepa o uvedbi javnega razpisa.
Ponudnikom je prepovedano medsebojno vzpostavljanje neposrednih ali posrednih stikov ali izmenjevanje informacij z namenom vplivanja na rezultat razpisnega postopka.
Med nedovoljeno dogovarjanje oziroma delovanje med javnim razpisom spada še posebej:
– vsako usklajevanje med ponudniki, zlasti z namenom vplivanja na potek ali rezultate razpisnega postopka,
– razkritje katerihkoli informacij glede sodelovanja v postopku javnega razpisa,
– razkritje zneskov ali strategij draženja ali drugih izjav, ki bi lahko vplivale na sodelovanje ali draženje s strani tretjih oseb,
– vse objave, ki bi lahko kakorkoli razkrivale načrtovane dejavnosti v okviru razpisnega postopka,
– usklajevanje draženja na javni dražbi.
Ponudniki, ki bodo ta pravila kršili, bodo lahko izključeni iz nadaljnjega postopka2. Zahteve glede nedovoljenega dogovarjanja veljajo tudi za ponudnike, ki niso postali dražitelji in tiste dražitelje, ki bodo tekom postopka javne dražbe izključeni. Če ponudnik oziroma dražitelj krši prepoved glede nedovoljenega dogovarjanja, se unovči bančna garancija.
2 Osmi odstavek 57. člena ZEKom-2 določa, da če predsednik komisije med javno dražbo glede na potek draženja ugotovi, da sta se dva ali več dražiteljev dogovorili o načinu draženja ali njegovem rezultatu oziroma dražijo usklajeno, te dražitelje izloči iz javne dražbe ter o tem izda pisni sklep (pri čemer zoper ta sklep ni možno samostojno sodno varstvo).
Če se po zaključku postopka javnega razpisa oziroma po izdaji odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc (v nadaljevanju: ODRF) s strani pristojnih organov ugotovi, da je prišlo do takih dejanj, lahko agencija začne postopek razveljavitve izdanega ODRF. V tem primeru se imetniku ne povrne že plačanega zneska plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
2.2.3 Ohranjanje lastniške strukture ponudnika
Ponudnik ne sme biti povezan z nobenim drugim ponudnikom prek lastništva, ki presega kontrolni delež. Za kontrolni delež se šteje lastniški delež v določeni družbi, ki presega 25 %. Vsi ponudniki morajo delovati kot neodvisni subjekti.
Ponudbo lahko oddajo tudi konzorciji, skupni podjemi, združenja podjetij ali druge oblike skupnega sodelovanja. V takih primerih je treba ponudbi priložiti tudi podatke o razmerju med člani in podrobne podatke kot opredeljeni v poglavju A.6.3.3 razpisne dokumentacije.
Vsaka oblika skupnega sodelovanja na javnem razpisu se obravnava kot en subjekt, kar pomeni, da lahko skupina odda zgolj eno ponudbo. Ponudba mora vsebovati tudi podatke o lastniških strukturah vseh članov skupine. Član skupine ne sme nastopati hkrati kot samostojni ponudnik ali kot član druge skupine.
Če ima delež lastništva ponudnika v lasti oseba, ki ima vlogo skrbnika ali podobno vlogo za drugega ponudnika na tem javnem razpisu, je treba to navesti v ponudbi in predložiti podatke o dejanskem lastniku.
Od oddaje ponudbe do izdaje sklepa iz šestega odstavka 57. člena ZEKom-2 mora ponudnik ohraniti lastniško strukturo, kot jo je navedel v svoji ponudbi na javni razpis in se ne sme lastniško preoblikovati na način, ki bi predstavljal povezavo med njim in katerimkoli drugim ponudnikom ali ponudniki na javnem razpisu, kot je definirana v tem poglavju. V tem primeru namreč lastniška struktura takšnega ponudnika ne bo več ustrezala njegovim navedbam v ponudbi in zahtevam iz prvih dveh odstavkov tega poglavja, zato bo izločena iz nadaljnjega postopka. Navedene omejitve veljajo tudi za člane skupin.
V primeru, da na javnem razpisu uspe skupina, ki je oddala skupno ponudbo, se ODRF izda nosilcu skupnega sodelovanja oziroma vodilnemu pogodbeniku, kot je ta opredeljen v aktu o skupnem nastopu, ki je priložen ponudbi. Nosilec skupnega sodelovanja je posledično tudi odgovoren za izpolnjevanje vseh z ODRF naloženih obveznosti.
Agencija sme kadarkoli med postopkom javnega razpisa ponudnika pozvati, da poroča o svoji lastniški strukturi.
Če med pregledom ponudb komisija ugotovi, da med dvema ali več ponudniki, ki so svoje ponudbe oddali ločeno in ne kot skupina, med njimi pa obstaja povezava, kot je opisana zgoraj, obvesti o tem vse zadevne ponudnike ter od njih zahteva, da v roku, ki jim ga določi, pojasnijo, katera ponudba naj šteje za veljavno. Če tega ne pojasnijo, ali izberejo več različnih ponudb, bodo vse njihove predložene ponudbe izločene iz nadaljnjega postopka.
Če je povezava med dvema ali več ponudniki ugotovljena naknadno (že po preverjanju ponudb3), ker prej zaradi nejasnih podatkov o strukturi lastništva ponudnika tega ni bilo mogoče ugotoviti, bodo vsi vpleteni ponudniki izključeni iz nadaljnjega postopka. V tem primeru se jim unovči bančna garancija.
3 To lahko pomeni, da razpisna komisija med preverjanjem ponudb takšne povezave ni zaznala, ker je bila slabo razvidna iz ponudb oziroma težko ugotovljiva, jo pa ugotovi kasneje, ko zaradi nenavadnega draženja ponovno preveri lastniško strukturo v ponudbi, potem oba/vse povezane ponudnike izključi iz postopka.
2.2.4 Dodatne obveznosti
Dodatne obveznosti, ki jih ponudnik prevzema na predmetnem javnem razpisu, so navedene v nadaljevanju tega poglavja in bodo vključene v ODRF.
2.2.4.1 Splošne obveznosti pokrivanja in ponujanja storitev
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral preko namenskega omrežja zagotavljati poslovno-kritične storitve M2M geografsko in terminsko:
– v enem letu od začetka veljavnosti ODRF začne uporabljati dodeljene radijske frekvence, tako da postavi vsaj 2 bazni postaji in začne zagotavljati poslovno-kritične storitve M2M,
– v dveh letih od začetka veljavnosti ODRF na geografskem območju velikosti vsaj 10 % ozemlja Republike Slovenije pokriti vsaj 25 % ključnih lokacij,
– v štirih letih od začetka veljavnosti ODRF na geografskem območju velikosti vsaj 10 % ozemlja Republike Slovenije pokriti vsaj 90 % ključnih lokacij,
– v sedmih letih od začetka veljavnosti ODRF na geografskem območju velikosti vsaj 40 % ozemlja Republike Slovenije pokriti vsaj 90 % ključnih lokacij.
Če ponudnik svojih obveznosti ne izpolni pravočasno in sam ne poda vloge za razveljavitev, agencija po uradni dolžnosti prične s postopkom razveljavitve ODRF (71. člen ZEKom-2), brez povrnitve plačanih administrativnih stroškov in plačanega zneska za učinkovito rabo omejene naravne dobrine. Ponudnik mora ponudbi priložiti izpolnjen obrazec G.4 (Dokazila o namenu izgradnje omrežja) iz razpisne dokumentacije.
V obrazcu G.4 (Dokazila o namenu izgradnje omrežja) razpisne dokumentacije ponudnik izpolni lokacije po občinah, predvidene datume pokrivanja 90 % vseh ključnih lokacij v posamezni občini. Primer podatkov določa Tabela 2-1.
Tabela 2-1: Podatki o ključnih lokacijah
Občina
Ključne lokacije
Datum*
Občina A
(ključna lokacija 1, 2, 3...)
DD.MM.YYYY
Občina B 
(ključna lokacija 1, 2, 3...)
DD.MM.YYYY
Občina X 
(ključna lokacija 1, 2, 3…)
DD.MM.YYYY
* Predviden datum pokrivanja 90 % vseh ključnih lokacij
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral obveznosti izpolniti v obsegu in predvidenih rokih.
Agencija bo pri preverjanju izpolnjevanja te zahteve upoštevala tiste občine, v katerih bo uporabnik poslovno-kritičnih komunikacij M2M namensko omrežje uporabljal. V območje pokrivanja šteje površina celotnih občin, v katerih so podane ključne lokacije.
Imetnik ODRF mora ob začetku zagotavljanja storitev oziroma najkasneje v enem letu od začetka veljavnosti ODRF agenciji posredovati SIM kartico za potrebe preverjanja zagotavljanja storitev.
2.2.4.2 Obveznosti glede varnosti, neprekinjenega poslovanja in kakovosti storitev
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo poleg upoštevanja relevantne evropske in nacionalne zakonodaje moral vzpostaviti in vzdrževati ustrezne in sorazmerne organizacijske in tehnične ukrepe, s katerimi bo zagotavljal ustrezno obvladovanje tveganj za varnost in neprekinjeno delovanje informacijskih sistemov, omrežja in poslovno-kritičnih storitev, ki se bodo na tem omrežju zagotavljale.
Ukrepi bodo morali zagotavljati raven varnosti, primerno tveganju, ter odražati trenutno stanje tehnike, priporočil dobrih praks (npr. ENISA, NIST), sektorskih varnostnih priporočil (npr. GSMA) in upoštevanju mednarodno priznanih standardov s področja informacijske varnosti ter neprekinjenega poslovanja (npr. ISO/IEC, 3GPP, IETF, ITU).
Z namenom obvladovanja varnostnih tveganj in zagotavljanja visoke ravni razpoložljivosti, avtentičnosti, celovitosti ali zaupnosti omrežij in storitev ponudnika, shranjenih, prenesenih ali obdelanih podatkov ali povezanih storitev, ki so preko njegovega omrežja dostopne, bo moral imetnik ODRF po tem javnem razpisu pred uvajanjem ukrepov, povezanih z zagotavljanjem varnosti, izvesti in sistematično izvajati analizo tveganj z oceno sprejemljive ravni tveganj in to ustrezno dokumentirati.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral z namenom zagotavljanja poslovno-kritičnih storitev M2M zagotavljati razpoložljivost celotnega omrežja vsaj 99,99 %, vzpostaviti varnostni načrt, strategije neprekinjenega poslovanja, vključno z zanesljivostjo dobave, načrti obvladovanja tveganj (fizičnih, logičnih in okoljskih), sanacijskimi zmogljivostmi po incidentih. Periodično bo moral izvajati tudi ocene varnosti in spremljanja izpolnjevanja zahtev (zakonskih, pogodbenih, tehnične skladnosti, skladnosti z varnostnimi politikami in standardi).
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo moral razpolagati z usposobljenimi kadri, ter tehničnimi zmožnostmi, ki mu omogočajo učinkovito odpravljanje napak 24/7/365, vključno z vzpostavljenim centrom za nadzor in odkrivanje napak omrežja (NOC) in centrom za odkrivanje in preprečevanje groženj (SOC). Zagotoviti bo moral zanesljivo in ustrezno električno napajanje vseh aktivnih komponent omrežja, ki bo vključevalo tudi redundantno napajanje (agregati, baterije ali drugi ustrezni viri), ki omogočajo najmanj 48 ur avtonomije delovanja celotnega omrežja.
Ponudnik, ki bo na tem javnem razpisu pridobil radijske frekvence, bo dokazoval ustreznost izvajanja sistema upravljanja varovanja informacij v skladu z veljavnim standardom ISO 27001 in izvajanje sistema upravljanja neprekinjenega poslovanja v skladu z veljavnim standardom ISO 22301, na način, da bo najkasneje do 31. 12. 2027 (in nato periodično v rednih časovnih presledkih, ki ne bodo daljši od treh let) agenciji predložil izjavo o skladnosti. Agencija bo, če bo to potrebno, lahko zahtevala revizijo izpolnjevanja zahtev glede varnosti in neprekinjenega poslovanja. V kolikor je ponudnik izvajalec bistvenih storitev v skladu z Zakon o informacijski varnosti (Uradni list RS, št. 30/18, 95/21, 130/22 – ZEKom-2, 18/23 – ZDU-1O in 49/23, ZInfV) zgoraj navedeno dokazovanje ustreznosti izvajanja sistema upravljanja neprekinjenega poslovanja ni potrebno.
V primeru, da bo za to pristojen organ v postopku inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem zakonskih in podzakonskih obveznosti na področju izvajanja varnosti omrežij ugotovil kršitve in jih imetnik ODRF po tem javnem razpisu v skladu z izdano nadzorno odločbo v postavljenem roku ne bo odpravil, bo lahko agencija po uradni dolžnosti uvedla postopek razveljavitve ODRF.
Merilo za izbiro najugodnejše ponudbe
Agencija bo uspešne ponudnike izbrala na podlagi ponujene cene. Ponudbe se bodo ocenjevale v skladu s pravili, na podlagi katerih bo ponudniku dodeljen frekvenčni blok z natančno določenim frekvenčnim razponom v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij.
Ker ponujena cena predstavlja edino merilo za izbiro najugodnejše ponudbe, bo agencija po uspešnem javnem razpisu, skladno s prvim odstavkom 56. člena ZEKom-2 izvedla javno dražbo. Pravila za njeno izvedbo so opredeljena v poglavju D.4 (Postopek javne dražbe) razpisne dokumentacije.
Uspešnemu dražitelju bo agencija izdala ODRF.
Uspešen dražitelj bo zavezanec za plačilo za učinkovito rabo omejene naravne dobrine v skladu s poglavjem A.4.1 (Najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine in način plačila) iz razpisne dokumentacije in letnega plačila za uporabo radijskih frekvenc v skladu z veljavnimi predpisi (poglavje A.4.2 (Letna plačila za uporabo radijskih frekvenc) razpisne dokumentacije.
3.1 Pogoji in zahteve, ki jih mora izpolnjevati ponudnik, da se kvalificira na javno dražbo
Da se posamezni ponudnik uvrsti na javno dražbo, mora izpolnjevati pogoje in zahteve, kot so ti opredeljeni v poglavjih A.6.1 (Pogoji javnega razpisa), A.6.2 (Pogoji za uvrstitev na javno dražbo) in A.6.3 (Zahteve javnega razpisa) razpisne dokumentacije.
3.2 Najmanjše število ponudnikov
Da se javna dražba lahko izvede, se morata nanjo uvrstiti vsaj dva ponudnika. V primeru, da izrazi interes samo en ponudnik, mu bo blok dodeljen po izklicni ceni. Javno dražbo vodi predsednik komisije iz prvega odstavka 57. člena ZEKom-2 ali njegov namestnik.
3.3 Najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine in način plačila
Agencija bo najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine določila s soglasjem Vlade Republike Slovenije, ki ga je ta podala v sklepu št. 38100-4/2020/8 z dne 26. 11. 2020, kot dopolnjen s sklepom 38100-4/2020/10 z dne 24. 12. 2020. Z navedenima sklepoma je Vlada Republike Slovenije potrdila najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine in način plačila. Upoštevaje navedeno, najnižji znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine (izklicna cena) znaša, kot prikazuje Tabela 3-1.
Tabela 3-1: Izklicna cena
Oznaka bloka
Velikost bloka
Frekvence
Obdobje dodelitve radijskih frekvenc
Izklicna cena 
BA
2 x 3 MHz
733–736 MHz v paru s 788–791 MHz
15 let 
220.000,00 EUR
Vir: AKOS
V skladu z določili drugega odstavka 60. člena ZEKom-2 se upravni postopek uvede šele potem, ko bo dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel, plačal plačilo za učinkovito rabo omejene naravne dobrine. Ponudnik, ki mu bo agencija z ODRF dodelila v uporabo radijske frekvence, ki so predmet javnega razpisa, bo moral končni znesek plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine poravnati v enkratnem znesku, v roku 15 dni od vročitve pisnega sklepa iz šestega odstavka 57. člena ZEKom-2. Če ne bo presežnega povpraševanja, bo agencija izdala ODRF, v katerem bo določen rok plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine 30 dni od vročitve odločbe.
3.4 Letna nadomestila za uporabo radijskih frekvenc
Skladno z 11. in 12. členom Splošnega akta o načinu izračuna plačil za uporabo radijskih frekvenc (Uradni list RS, št. 163/22 in 130/23, v nadaljevanju: SAoIP) se število točk izračuna po naslednji formuli:
Število točk = B x C x E 
Tabela 3-2: Faktor B
Radiofrekvenčno območje 
Vrednost faktorja B
nad 470 MHz do vključno 960 MHz
2
Faktor C je odvisen od skupne pasovne širine radijskih frekvenc in se določi na sledeči način:
– C = skupna širina dodeljenih radijskih frekvenc/25 kHz in znaša 240.
Faktor E je odvisen od področja uporabe, in sicer za uporabo radijskih frekvenc na celotnem območju Republike Slovenije: E = 50.
Za frekvence za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev končnim uporabnikom (za prizemne sisteme, preko katerih se lahko zagotavljajo elektronske komunikacijske storitve preko javnih ali zasebnih omrežij, BWA, in MMDS sisteme) in za P-P zveze podeljene na podlagi javnega razpisa, se za leto podelitve obračuna faktor 0,3; za drugo leto faktor 0,5; za tretje leto faktor 0,7, za četrto leto faktor 0,8 in za peto leto faktor 0,9.
Pri izračunu vrednosti letnih plačil se število točk, izračunanih v skladu z določili SAoIP, pomnoži z vrednostjo točke za plačilo za uporabo radijskih frekvenc za vsako tekoče leto4.
4 Na primer: Za leto 2024 tako na podlagi 3. člena Tarife 2024 o vrednosti točke za plačilo na podlagi obvestila, za plačilo za uporabo radijskih frekvenc in za plačilo za uporabo elementov oštevilčenja (Uradni list RS, št. 129/23) znaša vrednost točke 0,66 EUR.
Podrobnejša pravila za izvedbo javne dražbe
4.1.1 Splošno
Predmet javne dražbe je konkretni parni blok 2x3 MHz v 700 MHz M2M pasu z oznako BA. Javne dražbe se lahko udeležijo ponudniki, ki jim bo izdan sklep o izbiri dražitelja. Dražba se bo izvedla z oddajo neposrednih ponudb, komunikacija razpisne komisije z dražitelji pa bo potekala preko spletne aplikacije.
4.1.2 Osnovne informacije
1. Skupaj je na javni dražbi na voljo en blok širine 2 x 3 MHz.
2. Javna dražba se opravi z neposrednimi pisnimi ponudbami.
3. Javna dražba se v prostoru, kjer se nahaja razpisna komisija, snema.
4. Pri vodenju javne dražbe in vzdrževanju reda na njej ima predsednik komisije, ki vodi javno dražbo, ali njegov namestnik, pooblastila uradne osebe v upravnem postopku v zvezi z vodenjem javne obravnave.
5. Pred ugotovitvijo najvišje ponudbe je potrebno dražiteljem vsaj enkrat omogočiti, da izenačijo ponudbo, sicer bo ta ponudba ugotovljena in s sklepom razglašena za najvišjo.
6. Najnižja ponudba mora znašati vsaj višino izklicne cene. Najmanjši dvig ponudbe za učinkovito rabo omejene naravne dobrine na javni dražbi ne sme biti nižji od 4 % cene kroga in zaokrožen navzgor na 10.000.
7. Javna dražba se vsak dan praviloma začne ob 8.30 in traja najkasneje do 18. ure ob delovnih dneh.
8. Vsak krog draženja traja predvidoma 30 minut – 15 minut za dražitelje, da oddajo svojo ponudbo, in 15 minut za komisijo, da prebere oddane ponudbe ter pozove dražitelje, ki so oddali nižjo ponudbo od najvišje, da lahko zvišajo ponudbo.
9. Po 5. krogu draženja sledi 15 minut, po 10. krogu pa 30 minut odmora. Enako velja za 15. in 20. krog ter nadaljnje kroge v enakem zaporedju.
10. Vsak dražitelj ima pravico do enega podaljšanja kroga in enega odmora. Podaljšanje kroga traja 60 minut, odmor pa 30 minut. Dražitelj ju uveljavi z dvigom kartona za podaljšanje kroga oziroma za odmor, v primeru posebnih ukrepov pa se zahtevo vpiše v klepet v aplikaciji za komuniciranje dražbene komisije (Chat).
11. Komisija lahko vnaprej objavi podrobnosti predvidenega razporeda dražbenih krogov.
4.1.3 Postopek javne dražbe
12. Dražitelj zapiše ponudbo za blok na obrazec G.5 iz razpisne dokumentacije, ki je označen za posamezen krog, in ga vloži v priloženo ovojnico. Zvišanje ponudbe mora biti v skladu s točko 6 in ne sme biti nižje od 4 % cene kroga in mora biti zaokroženo na 10.000,00 EUR, sicer ponudba ni veljavna in se dražitelja izloči iz nadaljnjega draženja. Dražitelj mora ovojnico s ponudbo oddati predstavniku agencije v roku 15 minut od začetka kroga draženja.
13. Predsednik komisije ali njegov namestnik odpre ovojnice in prebere ponudbe ter ugotovi najvišjo ponudbo v določenem krogu.
14. Predsednik komisije oziroma njegov namestnik pozove ostale dražitelje, ki so sodelovali v tem krogu in oddali veljavno ponudbo v skladu s točko 12, ali želijo višati najvišjo ugotovljeno ponudbo.
15. Dražitelj, ki želi višati najvišjo ponudbo iz 14. točke, to sporoči s sporočilom v klepetu, in sicer pred iztekom 5-minutnega roka po pozivu iz točke 13. Ta dražitelj mora v naslednjem krogu v skladu s 14. točko podati višjo ponudbo kot je bila najvišja v prejšnjem krogu, sicer bo izločen iz nadaljnjega draženja.
16. Če je najvišja ponudba samo ena in v tem času nihče od dražiteljev s sporočilom v klepetu ne sporoči namena dviga ponudbe, predsednik komisije oziroma njegov namestnik razglasi dražitelja z najvišjo ponudbo.
17. V primeru, da je več dražiteljev ponudilo enako najvišjo ponudbo, se ponovi postopek iz točke 12.
18. V primeru, da noben dražitelj ne zviša ponudbe kljub ponovljeni točki 12, se uspešnega dražitelja določi z žrebom. Imena dražiteljev, ki so bili zainteresirani za enako najvišjo ponudbo, se napiše na liste in se vsakega posebej vloži v ovojnico. Ovojnice se zmeša in predsednik komisije oziroma njegov namestnik izžreba eno ovojnico, v kateri je ime uspešnega dražitelja.
19. Postopek dražbe se konča, ko predsednik komisije oziroma njegov namestnik za blok, ki je predmet tega javnega razpisa, ugotovi najvišjo ponudbo oziroma izžreba dražitelja z najvišjo ponudbo.
4.1.4 Nedovoljeno dogovarjanje in preprečevanje izrivanja konkurence
20. Če predsednik komisije ali njegov namestnik med javno dražbo glede na potek licitiranja ugotovi, da sta se dva ali več dražiteljev dogovorili o načinu licitiranja ali njegovem rezultatu oziroma licitirajo usklajeno, te dražitelje izloči iz javne dražbe ter o tem izda pisni sklep. Zoper ta sklep pritožba ni možna.
21. Če dva ali več dražiteljev skušajo z dvigovanjem cen izriniti tretjega dražitelja, lahko predsednik komisije ali njegov namestnik prekine javno dražbo in direktorju agencije predlaga, da predmetni javni razpis z javno dražbo razveljavi. Sklep o razveljavitvi javnega razpisa se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
4.1.5 Zaključek dražbe
22. Ob zaključku javne dražbe predsednik razpisne komisije pripravi poročilo, v katerem so navedeni rezultati javne dražbe. V skladu s pravili javne dražbe in šestim odstavkom 57. člena ZEKom-2 bo dražitelj, ki bo na dražbi uspel, po zaključku javne dražbe s sklepom obveščen o višini plačila za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.
23. Po zaključku javne dražbe bo agencija dražiteljem izdala tudi pisni sklep, v katerem bo določila doplačilo oziroma vračilo razlike administrativnih stroškov.
24. Dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel, bo moral znesek za učinkovito rabo omejene naravne dobrine plačati v enkratnem znesku v roku 15 dni od prejema pisnega sklepa iz šestega odstavka 57. člena ZEKom-2. O tem mora agenciji predložiti pisno potrdilo o plačilu (s številko transakcijskega računa in sklicem).
25. Na predmetnem javnem razpisu bo izbran tisti dražitelj, ki bo na javni dražbi uspel in v predpisanem roku plačal plačilo za učinkovito rabo omejene naravne dobrine (deveti odstavek 57. člena ZEKom-2).
Rok in način predložitve ponudb
Ponudbe morajo biti naložene v elektronski obliki na spletno stran agencije: https://jr.akos-rs.si do 26. 8. 2024 do 10. ure in označene s »Ponudnik_PPP_ponudba–NE_ODPIRAJ.zip«.
V primeru poškodovane datoteke agencija ponudbe ne bo obravnavala.
Podrobnejše informacije za pripravo ponudbe se nahajajo v razpisni dokumentaciji.
Javno odpiranje
Agencija bo izvedla javno odpiranje pravočasnih in pravilno označenih ponudb dne 26. 8. 2024 ob 14. uri po lokalnem času kraja sedeža agencije, in sicer v sejni sobi agencije (Stegne 7, Ljubljana). Odpiranje ponudb se bo snemalo.
Podrobnejše informacije v zvezi z javnim odpiranjem se nahajajo v razpisni dokumentaciji.
Razpisna dokumentacija
Ponudnik, ki se prijavlja na predmetni javni razpis, mora oddati ponudbo, pripravljeno v skladu s tem sklepom in razpisno dokumentacijo.
Razpisna dokumentacija podaja podrobnejše informacije v zvezi s tem javnim razpisom in posameznimi točkami predmetnega sklepa o uvedbi javnega razpisa.
Razpisna dokumentacija je objavljena na spletnih straneh agencije: www.akos-rs.si.
Sprememba ali dopolnitev sklepa o uvedbi javnega razpisa in razpisne dokumentacije
Agencija lahko spremeni sklep o uvedbi javnega razpisa, ob tem pa mora glede na obseg sprememb v sklepu odločiti tudi o podaljšanju roka za oddajo ponudb. O vsaki spremembi morajo biti enakopravno in pregledno obveščeni vsi zainteresirani ponudniki. Morebitni novi sklep bo agencija objavila v Uradnem listu Republike Slovenije najpozneje sedem dni pred potekom roka, ki je bil določen za oddajo ponudb (šesti odstavek 50. člena ZEKom-2), ter na spletni strani agencije: www.akos-rs.si.
Agencija si pridržuje pravico do spremembe ali dopolnitve razpisne dokumentacije. Razpisna dokumentacija se v takem primeru spremeni oziroma dopolni z objavo spremembe oziroma dodatka na spletnih straneh agencije, vendar najkasneje do 16. 8. 2024. V primeru dodatkov k razpisni dokumentaciji je ponudnik dolžan slednje v celoti upoštevati pri oblikovanju svoje ponudbe.
Razveljavitev javnega razpisa: na podlagi sedmega odstavka 50. člena ZEKom-2 si agencija pridržuje pravico, da kadarkoli do izdaje ODRF na podlagi javnega razpisa, javni razpis razveljavi. Sklep o razveljavitvi javnega razpisa se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
10 Dodatne informacije in kontaktna oseba
Interesent, ki bo želel kakršnokoli pojasnilo v zvezi z razpisno dokumentacijo, postopkom javnega razpisa ali predmetom javnega razpisa, bo moral to zahtevati izključno v pisni obliki, elektronsko ali papirno v slovenskem jeziku. Pisno zahtevo se naslovi na agencijo (Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS, Stegne 7, 1000 Ljubljana) s pripisom »Pojasnila v zvezi z javnim razpisom za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v radiofrekvenčnem pasu 700 MHz« oziroma na elektronski poštni naslov: info.box@akos-rs.si.
Za dodatne informacije v zvezi z načinom zahtevanja in podajanja pojasnil je kontaktna oseba Gašper Gaberšek (tel. 01/583-63-00 in elektronski naslov: gasper.gabersek@akos-rs.si).
11 Rok za izdajo odločb o dodelitvi radijskih frekvenc: agencija bo izdala ODRF ob upoštevanju določil glede roka, kot je opredeljen v 62. členu ZEKom-2, v skladu s poglavjem D.4.2 razpisne dokumentacije.
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti