Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2024 z dne 5. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2024 z dne 5. 7. 2024

Kazalo

Ob-2525/24, Stran 1737
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Dunajska 22, 1000 Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MKGP), na podlagi 5. člena Uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij razvoja podeželja, ki niso vezane na površino ali živali, iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 77/23 in 19/24; v nadaljnjem besedilu: uredba o skupnih določbah za izvajanje intervencij) in 60. člena Uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 (Uradni list RS, št. 132/23; v nadaljnjem besedilu: uredba o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij), objavlja
1. javni razpis 
za intervencijo tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom 
1. Osnovni podatki o javnem razpisu
Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je dodelitev podpore vlagateljem iz prvega odstavka 27. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, ter oroševalnih sistemov za protislansko zaščito, vključno z ureditvijo vodnega vira v skladu s predpisi, ki urejajo kmetijska zemljišča, in s predpisi, ki urejajo gradnjo objektov.
Cilj intervencije
Cilj intervencije tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, je zmanjšanje porabe vode za namakanje kmetijskih zemljišč.
Razpisana sredstva
Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša 5.000.000 eurov 
Sredstva se zagotovijo iz proračunskih postavk MKGP, in sicer: 
– 1.695.000 eurov iz proračunske postavke 221064 Skupni strateški načrt 2023-2027 – EKSRP – EU, 
– 3.305.000 eurov iz proračunske postavke 221065 Skupni strateški načrt 2023-2027 – EKSRP – slovenska udeležba. 
Delež sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša 33,9 %, delež sredstev iz proračuna Republike Slovenije pa znaša 66,1 %.
Vrsta javnega razpisa
Zaprti. 
Vložitev vloge na javni razpis 
Vložitev vloge na javni razpis poteka od 22. julija 2024 od 8. ure do vključno 20. septembra 2024 do 14. ure.
Informacije o razpisu:
Informacije o javnem razpisu so dostopne na naslednji povezavi: https://skp.si/aktualno/info-tocke.
2. Namen in cilj podpore: namen in cilj podpore sta določena v 26. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
3. Vlagatelj in upravičenec
(1) Vlagatelj je določen v prvem odstavku 27. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Upravičenec je določen v drugem odstavku 27. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
4. Pogoji za dodelitev podpore
(1) Vlagatelj mora ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati pogoje iz 9. člena, prvega in drugega odstavka 10. člena ter 11. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Poleg pogojev iz prejšnjega odstavka mora vlagatelj ob vložitvi vloge na javni razpis izpolnjevati tudi pogoje iz 30. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij:
a) glede izpolnjevanja pogoja iz 7. točke prvega odstavka 30. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se vlogi na javni razpis priloži prilogo »Faznost tehnološke posodobitve namakalnega sistema«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije;
b) terminski načrt iz 8. točke prvega odstavka 30. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se vlogi na javni razpis priloži na prilogi »Terminski načrt tehnološke posodobitve namakalnega sistema, ki je namenjen več uporabnikom«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije;
c) elaborat iz 9. točke prvega odstavka 30. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij, ki se priloži vlogi na javni razpis mora vsebovati obvezne sestavine iz Priloge, ki je sestavni del tega javnega razpisa.
5. Upravičeni in neupravičeni stroški
(1) Upravičeni stroški so določeni v 28. in 58. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij ter v prvem do petem in sedmem odstavku 19. člena in v 20. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij. Določitev višine upravičenih stroškov je določena v 19. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij, razen v šestem odstavku 19. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Upravičeni stroški so določeni v Pravilniku o katalogu stroškov in njihovih vrednostih na enoto (Uradni list RS, št. 34/24).
(3) Če upravičenec v skladu s tretjim odstavkom 28. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij uveljavlja stroške za tehnološko posodobitev namakalnega sistema ali namakalnega območja, ki je bil v zadnjih desetih letih pred vložitvijo vloge na javni razpis predmet tehnološke posodobitve, se vlogi na javni razpis priloži priloga »Izplačana sredstva za tehnološko posodobitev namakalnega sistema«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
(4) Za uveljavljanje splošnih stroškov iz 20. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij vlagatelj zahtevku za izplačilo priloži račune, predračune, ponudbe ali projektantske predračune. Višina splošnih stroškov je določena v 58. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(5) Neupravičeni stroški so določeni v 29. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
6. Merila za ocenjevanje vlog
(1) Merila za ocenjevanje vlog na javni razpis so določena v 31. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij ter v dokumentu »Merila za izbor operacij v okviru SN 2023-2027«, ki je dostopen na spletni strani programa razvoja podeželja: https://skp.si/wp-content/uploads/2024/04/Predlog-Meril-za-izbor-operacij-SN2023-2027_EKSRP_3.sprememba_P.pdf, in so podrobneje opredeljena v tem poglavju.
(2) V skladu s četrtim odstavkom 60. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij se med vlogami, ki dosežejo vstopni prag 30 % možnega števila točk, ki znaša 100 točk, izberejo tiste, ki dosežejo višje število točk, do porabe razpisanih sredstev.
(3) Merila za ocenjevanje vlog in točkovnik:
Merila
maksimalno št. točk
1. EKONOMSKI VIDIK NALOŽBE
60
1.1. Velikost namakalnega območja
25
Namakalno območje je veliko 150 ha ali več.
25
Namakalno območje je veliko od vključno 100 ha do manj kot 150 ha.
20
Namakalno območje je veliko od vključno 75 ha do manj kot 100 ha.
15
Namakalno območje je veliko od vključno 50 ha do manj kot 75 ha.
10
Namakalno območje je manjše od 50 ha.
5
1.2. Površina namakalnega območja, za katero so sklenjene pogodbe o namakanju v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča, ali pridobljena soglasja lastnikov kmetijskih zemljišč k tehnološki posodobitvi namakalnega sistema 
Točke na podlagi tega merila se dodelijo upravičencu pri katerem so za več kot 50 % površine namakalnega območja sklenjene pogodbe o namakanju v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča (če gre za državni ali lokalni namakalni sistem), oziroma pridobljena soglasja lastnikov kmetijskih zemljišč k tehnološki posodobitvi namakalnega sistema (če gre za zasebni namakalni sistem). 
Vlagatelj vlogi na javni razpis priloži sklenjene pogodbe o namakanju v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča oziroma soglasja lastnikov kmetijskih zemljišč k tehnološki posodobitvi namakalnega sistema. 
Površina namakalnega območja za katerega so sklenjene pogodbe o namakanju v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča oziroma pridobljena soglasja lastnikov kmetijskih zemljišč k tehnološki posodobitvi namakalnega sistema je:
35
80 % ali več.
35
77 % in manj kot 80 %.
30
73 % in manj kot 77 %.
25
69 % in manj kot 73 %.
20
60 % in manj kot 69 %.
15
več kot 50 % in manj kot 60 %.
10
2. GEOGRAFSKI VIDIK NALOŽBE
10
2.1. Koeficient razvitosti občin 
Koeficienti razvitosti občin so določeni v prilogi razpisne dokumentacije, pri čemer se upošteva občina, v kateri se nahajajo zemljišča, na katerih se bo izvajala tehnološka posodobitev namakalnega sistema, ki je namenjen več uporabnikom. Če se namakalni sistem nahaja v več občinah, se za določitev koeficienta šteje občina, v kateri leži večji del namakalnega sistema.
10
Koeficient razvitosti občine je 0,8 ali manjši.
10
Koeficient razvitosti občine je večji od 0,8 do vključno 1,00.
5
Koeficient razvitosti občine je večji od 1,00.
1
3. PRISPEVEK K HORIZONTALNIM CILJEM
30
3.1. Potencialni prihranek vode 
Upošteva se potencialni prihranek vode, ki je razviden iz elaborata, ki vsebuje obvezne sestavine iz Priloge tega javnega razpisa.
30
Potencialni prihranek vode bo 25 % ali več.
30
Potencialni prihranek vode bo od 23 % do manj kot 25 %.
25
Potencialni prihranek vode bo od 20 % do manj kot 23 %.
20
Potencialni prihranek vode bo od 17 % do manj kot 20 %.
15
Potencialni prihranek vode bo od 15 % do manj kot 17 %.
10
7. Finančne določbe
(1) Finančne določbe so določene v 3. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij, razen v tretjem in petem odstavku 3. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Če vlagatelj uveljavlja davek na dodano vrednosti kot upravičen strošek v skladu z osmim, devetim in desetim odstavkom 3. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij mora izpolniti »Izjavo o upravičenosti stroška davka na dodano vrednost«, ki je v prilogi razpisne dokumentacije.
8. Vlaganje vloge, obravnava vloge in postopek za dodelitev sredstev
(1) Vlaganje vloge na javni razpis, obravnava vloge in postopek za dodelitev sredstev so določeni v 5., 6. in 7. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij ter v 60. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Javna objava upravičencev je določena v 8. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(3) Odrek pravici do sredstev je določen v 62. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij
9. Predplačilo: pravica do predplačila je določena v 24. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in šestem odstavku 3. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij. Za uveljavljanje pravice do predplačila, mora upravičence izpolniti pogoje iz 24. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
10. Zahtevek za izplačilo sredstev
(1) Upravičenec mora izpolniti pogoje iz 1. do 6. točke prvega odstavka, pogoja iz 2. točke drugega odstavka, pogoj iz četrtega odstavka 9. člena, pogoje iz prvega, drugega in četrtega odstavka 22. člena ter pogoje iz 23. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Poleg pogojev iz prejšnjega odstavka mora upravičenec izpolniti tudi pogoje iz 32. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
11. Obveznosti upravičenca: upravičenec mora izpolnjevati obveznosti iz 25. člena uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in obveznosti iz 33. člena ter 4. točke 64. člena uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
12. Sistem kontrol
(1) Sistem kontrol je določen v 26. do 32. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
(2) Majhna naložba in majhno tveganje sta določena v prvem odstavku 61. členom uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
13. Upravne sankcije in višja sila
(1) Upravne sankcije so določene v 33. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij in 63. členu uredbe o izvajanju intervencij s področja zemljiških operacij.
(2) Višja sila ali izjemne okoliščine so določene v 34. členu uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 
Priloga 
Elaborat namakanja 
Elaborat namakanja mora vsebovati:
– podatke o predvideni kulturi in površini;
– podatke o tipu črpalk in kapacitetah črpalk v l/s;
– podatke o razvodnem omrežju – dolžina razvoda s premeri cevi za primarni in sekundarni razvod;
– režim namakanja – površine in število naprav za nizkotlačni režim (kapljični sistem, mkrorazpršilci) ter visokotlačni režim (razpršilci, bobenski namakalniki);
– način merjenja količine porabljene vode;
– lokacija glavnega števca v črpališču, ki meri dobavljeno vodo v namakalni sistem;
– lokacije vseh števcev na ravni vsakega uporabnika namakalnega sistema;
– izračun potencialnega prihranka vode v skladu z 59. členom uredbe o skupnih določbah za izvajanje intervencij.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti