Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2024 z dne 5. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2024 z dne 5. 7. 2024

Kazalo

Št. 403-35/2024/ Ob-2540/24, Stran 1746
Ministrstvo za finance na podlagi prvega odstavka 24. člena v zvezi s prvim in tretjim odstavkom 23. člena Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (Uradni list RS, št. 44/24) objavlja
javni poziv 
za zbiranje kandidatur za dva člana oziroma članici odbora za izdelavo predhodnega mnenja 
Ministrstvo za finance na podlagi prvega odstavka 24. člena v zvezi s prvim in tretjim odstavkom 23. člena Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (Uradni list RS, št. 44/24; v nadaljnjem besedilu: ZPSVIKOB-1) objavlja poziv za zbiranje kandidatur za dva člana oziroma članici (v nadaljnjem besedilu: član) skupine neodvisnih strokovnjakov (v nadaljnjem besedilu: odbor) za izdelavo izvida (ugotovitev) in mnenja o tem, ali je nekdanjim imetnikom kvalificiranih obveznosti bank (v nadaljnjem besedilu: nekdanji imetniki), ki jim je Banka Slovenije v letih 2013 in 2014 izdala odločbo o izrednem ukrepu, zaradi učinka izrednih ukrepov nastalo prikrajšanje v višini, ki je višje od prikrajšanja, ki bi jim nastalo, če izredni ukrepi ne bi bili izrečeni (v nadaljnjem besedilu: predhodno mnenje).
Izbrana člana odbora bo v imenovanje predlagala Vlada Republike Slovenije kot predlagateljica po prvem odstavku 24. člena ZPSVIKOB-1, imenovalo pa ju bo pristojno sodišče, in sicer za obdobje, v katerem mora odbor v skladu s 23. členom ZPSVIKOB-1 pripraviti predhodno mnenje.
Za člana odbora je lahko imenovana oseba, ki je strokovnjak s področja finančnega in bančnega prava, računovodstva, financ, revizije ali vrednotenja sredstev, lahko pa tudi drug strokovnjak, če so njegova znanja po presoji sodišča potrebna.
Za člana odbora poleg osebe, pri kateri obstajajo izločitveni razlogi za izvedenca v skladu z zakonom, ki ureja pravdni postopek, ne sme biti imenovan oziroma imenovana:
1. oseba, ki je opravljala pregled kakovosti sredstev bank, obremenitvene teste bank, za katere je bila izdana odločba Banke Slovenije, ali je izdelala oceno vrednosti sredstev banke, ki je bila pripravljena v skladu s prvim odstavkom 261.b člena Zakona o bančništvu (Uradni list RS, št. 99/10 – uradno prečiščeno besedilo, 35/11, 52/11 – popr., 59/11, 85/11, 48/12, 105/12, 56/13 in 96/13; v nadaljnjem besedilu: ZBan-1);
2. oseba, ki je ali je bila v času izvajanja izrednih ukrepov zaposlena ali je sodelovala na drugi pogodbeni podlagi s pravno osebo, ki je opravljala preglede kakovosti sredstev bank, obremenitvene teste bank, za katere je bila izdana odločba Banke Slovenije, ali je izdelala oceno vrednosti sredstev banke, ki je bila pripravljena v skladu s prvim odstavkom 261.b člena ZBan-1;
3. nekdanji imetnik in oseba, ki zastopa, je zastopala ali je kako drugače delovala za nekdanjega imetnika;
4. oseba, ki je ali je bila v obdobju 12 mesecev pred izrekom izrednega ukrepa ali v času izvajanja izrednega ukrepa:
a) član organa vodenja, organa nadzora ali vodja organizacijske enote banke, ki ji je bil izrečen izredni ukrep;
b) član revizijske komisije ali komisije za tveganja ali vodja organizacijske enote banke, ki ji je bil izrečen izredni ukrep, ali je z njo sodelovala na drugi pogodbeni podlagi;
c) član organa vodenja ali organa nadzora Družbe za upravljanje terjatev bank, d. d. (v nadaljnjem besedilu: DUTB), vodja organizacijske enote DUTB, zaposlena oseba pri DUTB ali oseba, ki je sodelovala na drugi pogodbeni podlagi z DUTB;
d) član medresorske delovne skupine, ustanovljene na podlagi zakona, ki je urejal ukrepe za krepitev stabilnosti bank;
e) funkcionar ali zaposlena oseba na Ministrstvu za finance ali v Banki Slovenije, ali
f) oseba, zaposlena pri Evropski komisiji, Evropski centralni banki ali Evropskem bančnem organu ali je z njimi sodelovala na drugi pogodbeni podlagi.
Na poziv se lahko prijavijo osebe, ki izpolnjujejo predhodno navedene pogoje.
Izbrana kandidata bosta člana odbora, katerega naloga bo izdelava predhodnega mnenja o tem, ali je nekdanjim imetnikom zaradi učinka izrednih ukrepov nastalo prikrajšanje v višini, ki je višje od prikrajšanja, ki bi jim nastalo, če izredni ukrepi ne bi bili izrečeni, in v primeru, da je takšno prikrajšanje nastalo:
– kakšna bi bila najverjetnejša obravnava posameznih razredov kvalificiranih obveznosti posamezne banke, če izredni ukrep ne bil izrečen, in
– koliko znaša razlika med najverjetnejšo in dejansko obravnavo posameznih razredov kvalificiranih obveznosti posamezne banke.
Pristojno sodišče bo lahko odboru naložilo, da v predhodnem mnenju ugotovi in poda mnenje tudi glede drugih relevantnih dejstev. Član odbora bo imel dostop do virtualnih podatkovnih sob za vsako banko, ki ji je bil izrečen izredni ukrep, v katerih bo objavljena vsa dokumentacija, ki je bila podlaga za izrek izrednih ukrepov, s katerimi so bili v celoti odpisane kvalificirane obveznosti bank, ki so bile predmet sanacije v letih 2013 in 2014. Informacije, ki jih bo član odbora pridobil na podlagi vstopa v virtualno podatkovno sobo in ki izvirajo iz dokumentov ali podatkov in so označeni kot zaupni ali poslovna skrivnost, bo varoval kot take in jih bo uporabil izključno za pripravo predhodnega mnenja. Član odbora bo pri pripravi predhodnega mnenja dostopal tudi do dokumentov z osebnimi podatki, s katerimi je dolžan ravnati skladno z vsakokratnimi predpisi s področja varstva osebnih podatkov.
Članu odbora za njegovo delo v odboru pripada nagrada in povračilo stroškov v skladu s pravilnikom, ki ga na podlagi četrtega odstavka 25. člena ZPSVIKOB-1 izda minister, pristojen za finance.
Kandidat je v vlogi dolžan opozoriti na morebitne pretekle in sedanje okoliščine, ki bi lahko vplivale ali ustvarjale videz, da vplivajo na njegovo nepristransko ter objektivno izvajanje nalog člana odbora.
Kandidat mora kandidaturi priložiti svoj življenjepis in dokazila, s katerimi izkaže izpolnjevanje pogojev iz drugega odstavka 24. člena ZPSVIKOB-1, ter izjavo, da v zvezi z njegovo kandidaturo ne obstajajo izločitveni razlogi iz tretjega odstavka 24. člena ZPSVIKOB-1.
Kot pravočasno vložene bodo štele pisne kandidature za člana odbora, ki bodo skupaj z vsemi zahtevanimi dokazili prispele na naslov Ministrstvo za finance, Župančičeva 3, 1000 Ljubljana s pripisom »Prijava za javni poziv po ZPSVIKOB-1«, ali na elektronski naslov: gp.mf@gov.si, najkasneje v 15 dneh od objave poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Nepopolne in prepozne prijave ne bodo obravnavane.
Potencialne kandidate bo Ministrstvo za finance povabilo na razgovor ter jih tam seznanilo o nadaljnjih postopkih.
Neizbrani kandidati bodo o tem pisno obveščeni s strani Ministrstva za finance.
Pojasnila in dodatne informacije o javnem pozivu so zainteresiranim osebam dosegljive na podlagi pisnega zaprosila, poslanega na elektronski naslov: janja.cingerle@gov.si, ali na tel. 01/369-66-92. Prijava ni pogojena z elektronskim podpisom.
Ministrstvo za finance 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti