Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2024 z dne 5. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2024 z dne 5. 7. 2024

Kazalo

Št. 38141-3/2024/3 Ob-2528/24, Stran 1770
Na podlagi 104.a člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21; v nadaljevanju: ZMed) in ob smiselni uporabi 50. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O) Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (v nadaljevanju: agencija) objavlja
sklep 
o uvedbi javnega razpisa za podelitev štiriindvajsetih pravic razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije 
1. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa predstavlja štiriindvajset pravic razširjanja posameznih radijskih programov v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije.
Pravice so glede na pogoje in merila, ki se bodo uporabili na javnem razpisu, razdeljene v dva sklopa, in sicer:
– Prvi sklop: osem pravic bodo prejeli ponudniki za svoje programe, ki se že razširjajo po radijskih frekvencah za analogno zvokovno radiodifuzijo oziroma že imajo pridobljeno digitalno pravico za manjše geografsko območje (npr. območje Vzhod R2, območje Zahod R2, območje Ljubljane) od celotnega območja Republike Slovenije (v nadaljevanju: prvi sklop);
– Drugi sklop: šestnajst pravic bodo prejeli ponudniki za svoje programe, ki jih niso upravičeni razširjati po radijskih frekvencah za analogno radiodifuzijo oziroma v digitalni radiodifuzni tehniki (v nadaljevanju: drugi sklop).
V kolikor se na tem javnem razpisu na prvem sklopu podeli manj kot osem pravic, se preostale nepodeljene pravice na prvem sklopu podeli ponudnikom na drugem sklopu, v skladu s postopkom izbire ponudb.
V kolikor se na tem javnem razpisu na drugem sklopu podeli manj kot šestnajst pravic, se preostale nepodeljene pravice na drugem sklopu podeli ponudnikom na prvem sklopu, v skladu s postopkom izbire ponudb.
2. Zahteve v zvezi s predmetom javnega razpisa
Zahteve v zvezi s predmetom javnega razpisa na prvem in drugem sklopu, ki se bodo zapisale v odločbe o podelitvi pravice in izhajajo iz samega razpisa oziroma iz posamezne ponudbe ponudnika na ta javni razpis:
– izbrani ponudnik mora z razširjanjem in oddajanjem radijskega programa, za katerega je pridobil pravico razširjanja v digitalni radiodifuzni tehniki, pričeti najkasneje v roku treh mesecev od začetka delovanja multipleksa na celotnem območju Republike Slovenije oziroma v treh mesecih od pravnomočnosti odločbe o podelitvi pravice, če multipleks na celotnem območju Republike Slovenije že deluje in so za to izpolnjeni vsi tehnični in pravni pogoji. Agencija lahko izbranega ponudnika, ki v roku treh mesecev od pravnomočnosti odločbe o podelitvi pravice ne bo pričel z izvrševanjem pravice, pisno opozori, naj začne podeljeno pravico izvrševati v roku enega meseca od prejema pisnega opozorila. Če bo agencija ugotovila, da izbrani ponudnik podeljene pravice v roku enega meseca od prejema njenega pisnega opozorila ni začel izvrševati, bo lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet tega javnega razpisa;
– izbrani ponudnik mora pravico izvrševati ves čas trajanja odločbe, s katero mu je digitalna pravica podeljena. Agencija lahko izbranega ponudnika, ki po pričetku izvrševanja podeljene pravice te ne bo nepretrgoma izvrševal več kot tri mesece, pisno opozori, naj začne podeljeno pravico izvrševati v roku enega meseca od prejema pisnega opozorila. Če bo agencija ugotovila, da izbrani ponudnik podeljene pravice v roku enega meseca od prejema njenega pisnega opozorila ni začel izvrševati, bo lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet tega javnega razpisa;
– izbrani ponudnik mora pravico ves čas trajanja odločbe, s katero mu je digitalna pravica podeljena, izvrševati tako, da zagotavlja razširjanje programa, za katerega mu je pravica podeljena, s kapaciteto največ 66 enot kapacitete (CU)1, v kar je zajet tako zvokovni del programa kot morebitne dodatne storitve, poleg tega pa mora v okviru razširjanja tega programa zagotoviti tudi dodatne storitve, ki jih je ponudil v svoji ponudbi na ta javni razpis2. Agencija lahko izbranega ponudnika, ki podeljene pravice ne bo izvrševal v skladu s to zahtevo, pisno opozori, naj začne podeljeno pravico v skladu s to zahtevo izvrševati v roku enega meseca od prejema pisnega opozorila. Če bo agencija ugotovila, da izbrani ponudnik podeljene pravice v roku enega meseca od prejema njenega pisnega opozorila ni začel izvrševati v skladu s to zahtevo, bo lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet tega javnega razpisa;
1 Enota kapacitete (CU) ima pomen, kot ga določa standard SIST EN 300 401, ki opisuje standard oddajanja digitalne radiodifuzije DAB.
2 Besedilo se dokončno oblikuje ob izdaji odločbe glede na ponudbo ponudnika v delu, ki je podlaga za ocenjevanje pri merilu pod zaporedno št. 5.9 na prvem sklopu oziroma pri merilu pod zaporedno št. 6.7 na drugem sklopu.
– izbrani ponudnik v radijski program, za katerega je pridobil pravico razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije, ne sme vključiti programske radijske mreže v skladu s 83. členom ZMed ali istega skupnega regionalnega programa v skladu z 79. členom ZMed, v kolikor ima isto programsko radijsko mrežo ali isti skupni regionalni program vključen drug program, za katerega je pridobljena pravica razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije, in se ta program na tem geografskem območju tudi razširja. V nasprotnem primeru bo agencija lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet te odločbe.
Dodatna zahteva v zvezi s predmetom javnega razpisa na prvem sklopu, ki se bo zapisala v odločbe o podelitvi pravice in izhaja iz samega razpisa oziroma iz posamezne ponudbe ponudnika na ta javni razpis:
– izbrani ponudnik v radijski program, za katerega je pridobil pravico razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike, ne sme ponujati iste ali zelo podobne programske ponudbe kot program, za katerega je pridobljena pravica razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije, in se ta program na tem geografskem območju tudi razširja. V nasprotnem primeru bo agencija lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet te odločbe. Programi z isto programsko ponudbo so tisti programi, ki v celotnem programu predvajajo iste programske vsebine, tako iste govorne vsebine kot tudi isto glasbo. Programi z zelo podobno programsko ponudbo so tisti programi, ki v pretežnem delu programa predvajajo iste programske vsebine, tako iste govorne vsebine kot tudi isto glasbo.
Dodatni zahtevi v zvezi s predmetom javnega razpisa na drugem sklopu, ki se bosta zapisali v odločbe o podelitvi pravice in izhajata iz samega razpisa oziroma iz posamezne ponudbe ponudnika na ta javni razpis:
– Izbrani ponudnik mora ves čas trajanja odločbe, s katero mu je digitalna pravica podeljena, v radijskem programu, za katerega mu je pravica podeljena, zagotavljati programsko ponudbo z bistvenimi značilnostmi, kot izhajajo iz ponudbe ponudnika na ta javni razpis3.
3 Besedilo se dokončno oblikuje ob izdaji odločbe glede na ponudbo ponudnika na drugem sklopu v delu, ki je podlaga za ocenjevanje pri merilu pod zaporedno št. 6.1.2.
Agencija lahko izbranega ponudnika, ki podeljene pravice ne bo izvrševal v skladu z navedenimi zahtevami, pisno opozori, naj začne podeljeno pravico v skladu z navedenimi zahtevami izvrševati v roku enega meseca od prejema pisnega opozorila. Če bo agencija ugotovila, da izbrani ponudnik podeljene pravice v roku enega meseca od prejema njenega pisnega opozorila ni začel izvrševati v skladu z navedenimi zahtevami, bo lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet tega javnega razpisa.
Zahteve iz te točke opredeli agencija v odločbi o podelitvi pravice razširjanja, pri čemer v čim večji meri upošteva obrazložen predlog sveta in ugotovitve komisije iz poročila o ocenjevanju, predvsem v delih, ki se nanašajo na ugotovitve glede bistvenih značilnosti ponudbe za program, za katerega se bo podelila pravica (v zvezi z ocenjevanjem pri merilu pod zaporedno številko 6.1.2). Zahteve se na podlagi ponudbe ponudnika oblikujejo smiselno, bodisi okvirno, če gre za kriterij, kjer je najbolj smiselno na razumen način povzeti glavne značilnosti vsebine ponudbe, bodisi izrecno, če gre za kriterij, pri katerem je ponudnik prevzel točno določeno obveznost;
– Izbrani ponudnik v radijskem programu, za katerega mu je na podlagi tega javnega razpisa podeljena digitalna pravica, ne sme ponujati istih govornih vsebin kot program, za katerega je pridobljena pravica razširjanja v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije. Pri tem so izjema dnevnoinformativne oddaje, vesti, poročila, dnevniki, kratke servisne informacije (vremenska poročila in napovedi ter prometne informacije), obvestila4, ki niso del poročil ali drugih informativnih programskih vsebin, in oglasi5.
4 Obvestila so, kot izhaja iz 25. člena Splošnega akta o metodologiji nadzorstva avdiovizualnih medijskih storitev, radijskih programov in platform za izmenjavo videov (Uradni list RS, št. 87/22; v nadaljevanju tudi kot: Splošni akt o metodologiji) napovedniki, stranski programski izdelki, neodplačne objave ter neplačana obvestila. V radijskih programih gre zlasti za obvestila kot so neodplačne objave v zvezi z izvajanjem javnih služb, kulturnih prireditev, akcij, ki so splošnega pomena za varnost prebivalcev RS, dobrodelnih akcij, druge objave v širšem javnem interesu in druga neplačana obvestila. Primeroma so to policijska poročila, poročila porodnišnic, obvestila komunalnih podjetij, obvestila o izklopih električne energije in podobno.
5 Oglasi so, kot izhaja iz prvega odstavka 26. člena Splošnega akta o metodologiji, krajše oglaševalske vsebine v obliki radijskih spotov.
Agencija lahko izbranega ponudnika, ki podeljene pravice ne bo izvrševal v skladu s to zahtevo, pisno opozori, naj začne podeljeno pravico v skladu s to zahtevo izvrševati v roku enega meseca od prejema pisnega opozorila. Če bo agencija ugotovila, da izbrani ponudnik podeljene pravice v roku enega meseca od prejema njenega pisnega opozorila ni začel izvrševati v skladu s to zahtevo, bo lahko po uradni dolžnosti začela postopek za odvzem pravice, ki je predmet tega javnega razpisa.
3. Pogoji, ki jih mora izpolnjevati ponudnik oziroma njegov program
3.1 Pogoji na prvem sklopu
3.1.1 Ponudnik je lahko pravna ali fizična oseba, ki je za radijski program, s katerim kandidira na tem javnem razpisu, imetnik veljavnega dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti, ki je bilo izdano v Republiki Sloveniji pred uvedbo tega javnega razpisa. Izjema je Radiotelevizija Slovenija javni zavod, Ljubljana, ki za izvajanje javne službe pridobi pravico razširjanja v digitalni radiodifuzni tehniki skladno z drugim odstavkom 13. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija (Uradni list RS, št. 96/05, 109/05 – ZDavP-1B, 105/06 – odl. US, 26/09 – ZIPRS0809-B, 9/14 in 163/22; v nadaljevanju: ZRTVS-1).
3.1.2 Ponudnik lahko kandidira z radijskim programom, ki se znotraj območja Republike Slovenije že razširja po radijskih frekvencah za analogno zvokovno radiodifuzijo oziroma ima za radijski program, s katerim kandidira, že pridobljeno pravico razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki za geografsko območje znotraj območja Republike Slovenije, pri čemer za ta program nima pridobljene pravice za celotno območje Republike Slovenije.
3.1.3 Ponudnik mora imeti do poteka roka za oddajo ponudb poravnane vse zapadle obveznosti do agencije.
3.1.4 Zoper ponudnika do poteka roka za predložitev ponudb ne sme biti začet postopek prisilne poravnave, stečaja ali prisilne likvidacije.
3.1.5 Ponudnik lahko kandidira samo s programom, ki nima vključene iste radijske mreže v skladu s 83. členom ZMed ali istega regionalnega programa, povezanega na podlagi drugega odstavka 79. člena ZMed, kot drug program, za katerega je že pridobljena pravica razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije.
3.1.6 Ponudnik lahko kandidira samo s programom, ki je prostodostopen (nekodiran).
3.1.7 Ponudnik mora predložiti popolno in pravilno ponudbo.
3.2 Pogoji na drugem sklopu
3.2.1 Ponudnik je lahko pravna ali fizična oseba, ki je za radijski program, s katerim kandidira na tem javnem razpisu, imetnik veljavnega dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti, ki je bilo izdano v Republiki Sloveniji pred uvedbo tega javnega razpisa. Izjema je Radiotelevizija Slovenija javni zavod, Ljubljana, ki za izvajanje javne službe pridobi pravico razširjanja v digitalni radiodifuzni tehniki skladno z drugim odstavkom 13. člena ZRTVS-1.
3.2.2 Ponudnik lahko kandidira z radijskim programom, za katerega nima dodeljene radijske frekvence za analogno zvokovno radiodifuzijo ali podeljene pravice razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki kjerkoli na območju Republike Slovenije.
3.2.3 Ponudnik mora predložiti ponudbo, ki je po svoji vsebini skladna s programskimi zahtevami iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti za radijski program, s katerim kandidira na tem javnem razpisu.
3.2.4 Posamezen ponudnik lahko na drugi sklop javnega razpisa odda ponudbe za največ tri radijske programe. V kolikor posamezen ponudnik na drugi sklop odda ponudbe za več kot tri radijske programe, se vse ponudbe tega ponudnika, prispele na drugi sklop javnega razpisa, izločijo iz nadaljnjega postopka.
3.2.5 Ponudnik mora imeti do poteka roka za oddajo ponudb poravnane vse zapadle obveznosti do agencije.
3.2.6 Zoper ponudnika do poteka roka za predložitev ponudb ne sme biti začet postopek prisilne poravnave, stečaja ali prisilne likvidacije.
3.2.7 Ponudnik lahko kandidira samo s programom, ki nima vključene iste radijske mreže v skladu s 83. členom ZMed ali istega regionalnega programa, povezanega na podlagi drugega odstavka 79. člena ZMed, kot drug program, za katerega je že pridobljena pravica razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije.
3.2.8 Ponudnik mora ponudbi priložiti izjavo, da v radijskem programu, s katerim kandidira na tem javnem razpisu, ne bo ponujal istih govornih vsebin kot program, za katerega je pridobljena pravica razširjanja v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije. Pri tem so izjema dnevnoinformativne oddaje, vesti, poročila, dnevniki, kratke servisne informacije (vremenska poročila in napovedi ter prometne informacije), obvestila, ki niso del poročil ali drugih informativnih programskih vsebin, in oglasi.
3.2.9 Ponudnik lahko kandidira samo s programom, ki je prostodostopen (nekodiran).
3.2.10 Ponudnik mora predložiti popolno in pravilno ponudbo.
4. Postopek izbire ponudb
Posebna nepristranska komisija, imenovana za vodenje javnega razpisa (v nadaljevanju: komisija) bo ponudbe, ki bodo ustrezale zahtevam zakona in razpisne dokumentacije, ocenila v skladu z razpisnimi merili in sestavila poročilo o oceni ponudb.
Na zadevnem javnem razpisu se v postopku izbire med zainteresiranimi ponudniki radijskih programov, skladno s tretjim odstavkom 104.a člena ZMed, upošteva naslednja merila:
– na prvem sklopu: žanrska in tematska ustreznost programske ponudbe, obseg lastne produkcije, trajanje (obseg) programa, uravnoteženo poročanje v dnevnoinformativnih programih in obseg slovenske glasbe iz 67. člena ZMed, poleg navedenih pa še merila upoštevanje programov posebnega pomena, poslušanost radijskega programa, ekonomsko stanje ponudnika in ponujene dodatne storitve – storitvi pripadajoči podatki. V primeru, da je na voljo le še ena pravica glede na predmet javnega razpisa, dva ali več ponudnikov pa imajo enako število točk, se uporabi dodatno merilo oziroma se uporabi žreb;
– na drugem sklopu: žanrska in tematska ustreznost programske ponudbe, ki je sestavljeno iz dveh podmeril (podmerilo žanrska ustreznost programske ponudbe in podmerilo tematska ustreznost programske ponudbe, ki je sestavljeno iz štirih kriterijev), obseg lastne produkcije, trajanje (obseg) programa, uravnoteženo poročanje v dnevnoinformativnih programih in obseg slovenske glasbe iz 67. člena ZMed, poleg navedenih pa še merila ekonomsko stanje ponudnika, ponujene dodatne storitve – storitvi pripadajoči podatki in kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega programa. Če imata dva ali več ponudnikov enako število točk, se uporabi eno oziroma dve dodatni merili oziroma po potrebi žreb. V primeru, da je na voljo le še ena pravica glede na predmet javnega razpisa oziroma le še ena, tj. tretja pravica glede na omejitev za ponudnike na drugem sklopu, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo, se uporabi eno ali po potrebi dve dodatni merili oziroma se uporabi žreb.
Omejitev za ponudnike na obeh sklopih, ki kandidirajo z radijskimi programi z vključeno programsko radijsko mrežo:
Pri podelitvi pravic se bo upoštevalo pravilo, da je za ponudnike, ki kandidirajo z radijskimi programi, ki imajo vključeno isto programsko radijsko mrežo v skladu s 83. členom ZMed ali isti skupni regionalni program v skladu z 79. členom ZMed, na voljo največ ena od razpisanih pravic na celotnem javnem razpisu. Če ponudbo na javni razpis odda eden ali več ponudnikov, ki kandidirajo z radijskimi programi, ki imajo vključeno isto programsko radijsko mrežo ali isti skupni regionalni program, se bo v izbirni postopek uvrstila le ponudba tistega ponudnika, ki bo na podlagi ocenjevanja po spodnjih merilih zbrala največje skupno število točk, pri čemer se upošteva oba sklopa javnega razpisa. Tovrstne ponudbe se bo uvrstilo v postopek izbire6, v katerem bodo tudi ponudbe ponudnikov, ki kandidirajo z radijskim programom brez vključene programske radijske mreže ali skupnega regionalnega programa.
6 Posamezno tovrstno ponudbo se bo uvrstilo v postopek izbire na tistem sklopu, na katerem sicer ponudnik s ponudbo tudi kandidira.
Omejitev za ponudnike na prvem sklopu, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo:
Pri podelitvi pravic se bo upoštevalo pravilo, da je za ponudnike, ki kandidirajo z radijskimi programi, ki imajo medsebojno isto ali zelo podobno programsko ponudbo, na voljo največ ena od razpisanih pravic. Če ponudbo na javni razpis odda eden ali več ponudnikov, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo, se bo v izbirni postopek uvrstila le ponudba tistega ponudnika, ki bo na podlagi ocenjevanja po spodnjih merilih zbrala največje skupno število točk.
Prav tako se bo pri podelitvi pravic upoštevalo pravilo, da ponudnik, ki kandidira z radijskim programom, ki ima isto ali zelo podobno programsko ponudbo kot program, za katerega je že podeljena pravica razširjanja v digitalni radiodifuzni tehniki na geografskem območju, ki vključuje tudi celotno območje, na katerem kandidira, za takšen program ne more pridobiti pravice.
Omejitev za ponudnike na drugem sklopu, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo:
Pri podelitvi pravic se bo upoštevalo pravilo, da so za ponudnike, ki kandidirajo z radijskimi programi, ki imajo medsebojno isto ali zelo podobno programsko ponudbo, na voljo največ tri od razpisanih pravic. Če ponudbo na javni razpis oddajo štirje ali več ponudnikov, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo, se bodo v izbirni postopek uvrstile tri ponudbe tistih ponudnikov, ki bodo na podlagi ocenjevanja po spodnjih merilih zbrali največje skupno število točk.
5. Razpisna merila in način njihove uporabe – ocenjevanje na prvem sklopu
Ponudbe, pri katerih bodo izpolnjeni vsi razpisni pogoji, bodo pri vsakem merilu ocenjene s točkami. Pri vsakem merilu je določeno največje in najmanjše število točk, ki jih lahko ponudnik prejme pri posameznem merilu, ter način ocenjevanja. Največje možno število točk pri vseh merilih skupaj je sto.
5.1 Žanrska in tematska ustreznost programske ponudbe (0–12 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, koliko različnih zvrsti programskih vsebin, ki so določene v Pravilniku o merilih za opredelitev vsebin lastne produkcije (Uradni list RS, št. 77/02, v nadaljevanju: Pravilnik), zagotavljajo v ponujenem programu, pri čemer se upoštevajo samo zvrsti z minimalnim tedenskim povprečjem vsaj 1,0 %. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
5.2 Upoštevanje programov posebnega pomena (0–9 točk)
Pri tem merilu se točke ponudnikom dodelijo glede na to, ali kandidirajo s programom s statusom posebnega pomena. Ponudbe se pri tem merilu ocenjujejo na podlagi podatkov iz uradnih evidenc agencije in ministrstva, pristojnega za medije, na dan objave tega javnega razpisa.
5.3 Obseg lastne produkcije (0–10 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na minimalni obseg programskih vsebin lastne produkcije ponujenega programa v dnevnem oddajnem času. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
5.4 Trajanje (obseg) programa (0–5 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo sorazmerno glede na skupno minimalno tedensko povprečje deležev posameznih zvrsti programskih vsebin v dnevnem oddajnem času radijskega programa. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
5.5 Uravnoteženo poročanje v dnevnoinformativnih programih (0–5 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, ali predložijo izjavo o uravnoteženem poročanju v dnevnoinformativnih oddajah. Če izpolnjeno in podpisano izjavo ponudbi priloži ponudnik, ki glede na podatke iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti v programu, s katerim kandidira, ne zagotavlja informativne zvrsti, izjave razpisna komisija ne upošteva ter ponudnik pri tem merilu prejme 0 točk.
5.6 Obseg slovenske glasbe iz 67. člena ZMed (0–10 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na minimalno tedensko povprečje deležev dnevno predvajane slovenske glasbe iz 67. člena ZMed. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
5.7 Poslušanost radijskega programa (0–24 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na poslušanost radijskega programa, s katerim ponudnik kandidira. Poslušanost se določi na podlagi podatkov o povprečnem dnevnem dosegu radijskega programa na ravni Republike Slovenije v letu 2023 iz raziskave o poslušanosti radijskih programov za leto 2023, ki jo je izdelal Inštitut za raziskovanje trga in medijev MEDIANA, d.o.o.
5.8 Ekonomsko stanje ponudnika (0–15 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na njihovo ekonomsko stanje. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi bonitetne ocene, izdelane po modelu S.BON AJPES, ki jo ponudnik priloži ponudbi.
5.9 Ponujene dodatne storitve – storitvi pripadajoči podatki (0–10 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke podelijo glede na ponujene dodatne storitve, ki jih bo ponudnik razširjal prek DAB+ omrežij skupaj s svojim programom. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz obrazca Ponujene dodatne storitve – storitvi pripadajoči podatki, ki ga ponudnik priloži kot prilogo ponudbi.
5.10 Dodatno merilo – poslušanost radijskega programa
V primeru, da je na voljo le še ena pravica glede na predmet javnega razpisa, dva ali več ponudnikov pa imajo enako število točk, se uporabi dodatno merilo »Poslušanost radijskega programa«. Z uporabo dodatnega merila se bo za eno mesto višje uvrstila tista ponudba, katere ponudnik je imel ugotovljeno višjo poslušanost v skladu z merilom pod točko 5.7 tega sklepa.
5.11 Žreb
Če po uporabi dodatnega merila »Poslušanost radijskega programa« nobene izmed ponudb, ki so dosegle enako vsoto točk, ne bo mogoče uvrstiti na višje mesto, se bo o razvrstitvi ponudnikov odločilo z žrebom.
6. Razpisna merila in način njihove uporabe – ocenjevanje na drugem sklopu
Ponudbe, pri katerih bodo izpolnjeni vsi razpisni pogoji, bodo pri vsakem merilu ocenjene s točkami. Pri vsakem merilu je določeno največje in najmanjše število točk, ki jih lahko ponudnik prejme pri posameznem merilu, ter način ocenjevanja. Največje možno število točk pri vseh merilih skupaj je sto.
6.1 Žanrska in tematska ustreznost programske ponudbe (0–30 točk)
Merilo žanrska in tematska raznovrstnost programske ponudbe je sestavljeno iz dveh podmeril, in sicer podmerila žanrska ustreznost programske ponudbe, pri katerem ponudnik lahko prejme do 8 točk, in podmerila tematska ustreznost programske ponudbe, pri katerem ponudnik lahko prejme do 22 točk.
6.1.1 Podmerilo – žanrska ustreznost programske ponudbe (0–8 točk)
Pri tem podmerilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, koliko različnih zvrsti programskih vsebin, ki so določene v Pravilniku, zagotavljajo v ponujenem programu, pri čemer se upoštevajo samo zvrsti z minimalnim tedenskim povprečjem vsaj 1,0 %. Ponudbe ponudnikov se pri tem podmerilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
6.1.2. Podmerilo – tematska ustreznost programske ponudbe (0–22 točk)
Pri tem podmerilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, v kolikšni meri ponudnik s ponujenim programom prispeva k radijski ponudbi na celotnem območju Republike Slovenije glede na vse programe, ki se na istem območju že razširjajo v radiodifuzni tehniki. Podmerilo je sestavljeno iz štirih kriterijev, pri čemer se prvi in drugi kriterij nanašata na dodano vrednost neglasbenih programskih vsebin, tretji in četrti kriterij pa na dodano vrednost glasbenih programskih vsebin. Ponudbe ponudnikov se pri tem podmerilu ocenjuje na podlagi podatkov iz obrazca Programska ponudba radijskega programa, ki ga ponudnik priloži kot prilogo ponudbi.
6.2 Obseg lastne produkcije (0–10 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na minimalni obseg programskih vsebin lastne produkcije ponujenega programa v dnevnem oddajnem času. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
6.3 Trajanje (obseg) programa (0–5 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo sorazmerno glede na skupno minimalno tedensko povprečje deležev posameznih zvrsti programskih vsebin v dnevnem oddajnem času radijskega programa. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
6.4 Uravnoteženo poročanje v dnevnoinformativnih programih (0–5 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na to, ali predložijo izjavo o uravnoteženem poročanju v dnevnoinformativnih oddajah. Če izpolnjeno in podpisano izjavo ponudbi priloži ponudnik, ki glede na podatke iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti v programu, s katerim kandidira, ne zagotavlja informativne zvrsti, izjave razpisna komisija ne upošteva ter ponudnik pri tem merilu prejme 0 točk.
6.5 Obseg slovenske glasbe iz 67. člena ZMed (0–10 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na minimalno tedensko povprečje deležev dnevno predvajane slovenske glasbe iz 67. člena ZMed. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz dovoljenja za izvajanje radijske dejavnosti.
6.6 Ekonomsko stanje ponudnika (0–15 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke dodelijo glede na njihovo ekonomsko stanje. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi bonitetne ocene, izdelane po modelu S.BON AJPES, ki jo ponudnik priloži ponudbi.
6.7 Ponujene dodatne storitve – storitvi pripadajoči podatki (0–10 točk)
Pri tem merilu se ponudnikom točke podelijo glede na ponujene dodatne storitve, ki jih bo ponudnik razširjal prek DAB+ omrežij skupaj s svojim programom. Ponudbe ponudnikov se pri tem merilu ocenjuje na podlagi podatkov iz obrazca Ponujene dodatne storitve – storitvi pripadajoči podatki, ki ga ponudnik priloži kot prilogo ponudbi.
6.8 Kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega programa (0–15 točk)
Pri merilu kadrovska usposobljenost za oddajanje radijskega programa se ponudnikom točke dodelijo glede na seštevek ravni izobrazbe njihovih zaposlenih in glede na zasedenost ključnih delovnih mest za opravljanje radijske dejavnosti, na podlagi podatkov iz obrazca, ki ga ponudniki priložijo ponudbi.
6.9 Dodatno merilo – tematska ustreznost programske ponudbe
V primeru, da dve ali več ponudb ponudnikov, ki kandidirajo na drugem sklopu tega javnega razpisa, doseže enako vsoto točk, bo za eno mesto višje uvrščena ponudba tistega izdajatelja programa, ki pri podmerilu 6.1.2 »Tematska ustreznost programske ponudbe« prejme najvišje število točk. Dodatno merilo se uporabi v primeru, da je na voljo le še ena pravica glede na predmet javnega razpisa oziroma še ena, tj. tretja pravica glede na omejitev za ponudnike na drugem sklopu, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo.
6.10 Dodatno merilo – preferenčna lista ponudnika
Če bodo po uporabi dodatnega merila dve ali več ponudb istega ponudnika dosegle enako vsoto točk, se bo z uporabo dodatnega merila »Preferenčna lista ponudnika« za eno mesto višje uvrstila tista ponudba, ki jo bo ponudnik na obrazcu Preferenčna lista ponudnika, ki ga ponudnik priloži kot prilogo ponudbi, uvrstil na višje mesto. Dodatno merilo se uporabi v primeru, da je na voljo le še ena pravica glede na predmet javnega razpisa oziroma še ena, tj. tretja pravica glede na omejitev za ponudnike na drugem sklopu, ki kandidirajo z radijskimi programi z isto ali zelo podobno programsko ponudbo.
6.11 Žreb
Če po uporabi dodatnega merila »Tematska ustreznost programske ponudbe« oziroma dodatnega merila »Preferenčna lista ponudnika« nobene izmed ponudb, ki so dosegle enako vsoto točk, ne bo mogoče uvrstiti na višje mesto, se bo o razvrstitvi ponudnikov odločilo z žrebom.
7. Roki in način predložitve ponudb
Rok za predložitev ponudb je 3. 9. 2024 do 12. ure. Ne glede na način pošiljanja morajo ponudbe prispeti na naslov agencije do navedenega roka. Agencija ne bo prevzela ponudbe, njene spremembe, dopolnitve, nadomestitve ali umika po izteku roka za predložitev. Ponudbo, ki bi po pošti prispela na naslov agencije po izteku roka, bo agencija zapečateno poslala nazaj pošiljatelju. Ponudniki lahko ponudbe pošljejo po pošti na naslov agencije ali jih predložijo osebno, na vložišču agencije, v času uradnih ur, ki so od ponedeljka do petka od 9. do 11. ure, ob sredah tudi od 13. do 14. ure. Uradna oseba agencije, zadolžena za sprejemanje ponudb, bo v primeru osebne dostave izdala potrdilo o prejemu pošiljke.
Ponudba mora biti predložena v izvirniku in v eni kopiji. Izvirnik in kopija ponudbe morata biti zaprta vsak v svojem ovoju z oznako »Izvirnik« oziroma »Kopija«, oba ovoja pa morata biti vstavljena v skupen ovoj, označen z oznako: »Ponudba na javni razpis za podelitev štiriindvajsetih pravic razširjanja radijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki na celotnem območju Republike Slovenije, Ne odpiraj« in naslovljen na naslov agencije: Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Stegne 7, 1000 Ljubljana. Ponudnik mora na skupen ovoj napisati tudi svoj polni naslov. Natančna navodila za pripravo ponudbe se nahajajo v razpisni dokumentaciji.
8. Javno odpiranje ponudb: javno odpiranje ponudb bo potekalo na sedežu agencije: Stegne 7, Ljubljana, v veliki sejni sobi, dne 5. 9. 2024, ob 10. uri.
9. Razpisna dokumentacija: razpisna dokumentacija je objavljena na spletni strani agencije: http://www.akos-rs.si. Ponudnikom je na voljo brez plačila.
10. Kontaktna oseba za dodatne informacije: Marko Štefelin (marko.stefelin@akos-rs.si).
11. Rok za izdajo in vročitev odločb o dodelitvi radijskih frekvenc: agencija bo odločbe izdala in vročila najpozneje v osmih mesecih po preteku roka za predložitev ponudb.
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti