Št. 4102-4/2023-2611-38 Ob-2595/24, Stran 1784
Na podlagi 2. člena Zakona o subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 86/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – ZUPŠ in 54/22 – ZUPŠ-1), 2. člena Pravilnika o subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 72/14 in 27/23) in 219. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22 in 106/23) objavlja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026
1. Neposredni uporabnik: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljnjem besedilu: Ministrstvo), Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana.
2. Pravne podlage javnega razpisa:
– Zakon o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – uradno prečiščeno besedilo, 14/13 – popr., 101/13, 55/15 – ZFisP, 96/15 – ZIPRS1617,13/18, 195/20 – odl. US, 18/23 – ZDU-1O in 76/23);
– Proračun Republike Slovenije za leto 2024 (Uradni list RS, št. 150/22 in 123/23);
– Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 (Uradni list RS, št. 150/22, 65/23, 76/23 – ZJF-I, 97/23 in 123/23 – ZIPRS2425);
– Pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22 in 106/23);
– Zakon o subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 86/14 – uradno prečiščeno besedilo, 61/17 – ZUPŠ in 54/22 – ZUPŠ-1; v nadaljnjem besedilu: ZSŠP);
– Pravilnik o subvencioniranju študentske prehrane (Uradni list RS, št. 72/14 in 27/23; v nadaljnjem besedilu: Pravilnik o subvencioniranju študentske prehrane).
3. Predmet javnega razpisa: dejavnost javnih zavodov, ki ponujajo prehrano v svojih prostorih, in prehrambnih gostinskih obratov – izbira ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.
4. Ponudniki, ki se lahko prijavijo na javni razpis, so pravne in fizične osebe, ki:
– imajo registrirano gostinsko dejavnost;
– imajo poravnane vse zapadle davke in druge obvezne dajatve;
– niso v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali likvidacije;
– niso v postopku prenehanja samostojne dejavnosti (velja za fizične osebe);
– izpolnjujejo kadrovske, prostorske, tehnične in ostale pogoje, navedene v javnem razpisu in razpisni dokumentaciji.
Ponudniki subvencionirane študentske prehrane so:
A: Pravne in fizične osebe (kot so d.o.o., s.p., so.p.)
Sem se uvrščajo npr. tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice in podobni obrati, gostišča, turistične kmetije, začasni gostinski obrati itd.
Pogodbena in koncesijska razmerja med zasebnimi ponudniki in javnimi zavodi se uvrščajo pod tip A.
B: Javni zavodi
Sem se uvrščajo npr. srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele itd., ter akreditirani visokošolski zavodi, ki imajo v svojih prostorih lastno kuhinjo in v svojih prostorih sami pripravljajo in ponujajo hrano.
Pod tip B se lahko prijavijo zavodi, ki so opredeljeni v 3. členu Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96, 36/00 – ZPDZC in 127/06 – ZJZP).
5. Okvirna višina sredstev tega javnega razpisa je, skladno z drugim odstavkom 30. člena ZIPRS2425, 14.093.000,00 EUR v letu 2025 in 10.570.000,00 EUR v letu 2026.
6. Kraji izvedbe: kraji v Republiki Sloveniji.
7. Vstopni in posebni pogoji
Ponudnik študentske prehrane mora z dnem začetka nudenja subvencionirane študentske prehrane in celotno razpisno obdobje izpolnjevati naslednje pogoje:
A: Za ponudnike pod točko A veljajo tako vstopni pogoji, ki so navedeni pod točko 7.1 kot tudi posebni pogoji, ki so navedeni pod točko 7.2.
B: Za ponudnike pod točko B posebni pogoji, ki so navedeni v točki 7.2, ne veljajo.
7.1 Vstopni pogoji, ki jih mora izpolnjevati ponudnik pod točko A in točko B:
a) ponudnik se na javni razpis prijavi z gostinskim obratom, ki je opredeljen v tretjem odstavku 4. člena Zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 93/07 – uradno prečiščeno besedilo in 26/14 – ZKme-1B in 52/16). Za lokal šteje gostinski obrat, razen obrata za pripravo in dostavo jedi oziroma javni zavod, ki ima med svojimi dejavnostni registrirano dejavnost restavracije in gostilne. Ponudnik v vlogi izpolni izjavo, s katero izjavlja, da izpolnjuje ta pogoj;
b) gostinski obrat oziroma javni zavod mora obratovati. Z nudenjem subvencionirane študentske prehrane mora začeti 1. januarja oziroma prvi delovni dan v koledarskem letu, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog. Ponudniku, ki z nudenjem študentske prehrane začne kasneje, se pogodba odpove. Izjemi sta višja sila (npr. izliv vode, požar) in renovacija lokala, če je ponudnik postal najemnik/upravljalec lokala 1. januarja. V primeru izjeme iz prejšnjega stavka mora z nudenjem subvencionirane študentske prehrane začeti najkasneje 1. marca oziroma prvi delovni dan v marcu v koledarskem letu, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog; v nasprotnem primeru se pogodba odpove;
c) gostinski obrat, s katerim se prijavlja, mora biti v njegovi lasti ali v najemu (velja tudi podnajem)1. Če je najemnik ali podnajemnik gostinskega obrata, mora izpolniti izjavo, da bo imel gostinski obrat v najemu oziroma podnajemu celotno razpisno obdobje. K izjavi mora priložiti kopijo najemne pogodbe ali pogodbe o podnajemu, veljavne najmanj na dan 1. januarja leta, ki sledi koledarskemu letu, v katerem je odpiranje vlog. Če je lastnik gostinskega obrata, mora izpolniti izjavo o lastništvu, v kateri izpolni tudi identifikacijski znak nepremičnine, ime katastrske občine in številko parcele, navedeni pogoj ni zahtevan za javne zavode;
1 Če za isti lokal vlogo vložita lastnik in najemnik lokala, ima ob veljavni najemni pogodbi prednost najemnik, vloga lastnika se zavrne.
d) zagotavljati mora študentska kosila vsaj pet dni v tednu ali celoten obratovalni čas2;
2 V kolikor lokal obratuje manj kot 5 dni v tednu, mora zagotavljati študentsko prehrano vse dni obratovanja. Kar pomeni, če je lokal odprt 4 dni na teden, mora študentsko prehrano ponujati 4 dni na teden.
e) zagotavljati mora študentska kosila vsaj štiri ure dnevno ali celoten obratovalni čas3;
3 Če lokal obratuje manj kot 4 ure na dan, mora ponujati študentsko prehrano celoten obratovalni čas.
f) zagotavljati mora vsaj 10 različnih študentskih kosil v tednu oziroma sorazmerni delež v primeru, da obratuje manj kot 5 dni na teden4;
4 Če lokal obratuje manj kot 5 dni na teden, mora v tem primeru zagotavljati dve različni študentski kosili na dan. Navedeno pomeni, da v primeru, ko lokal obratuje 4 dni, mora zagotoviti 8 različnih študentskih kosil na teden.
g) zagotavljati mora vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega mora biti eno študentsko kosilo na dan brezmesno. Brezmesno študentsko kosilo se lahko v tednu ponovi večkrat. Mora pa zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež5 brezmesnih študentskih kosil v primeru, ko nudi prehrano manj kot 5 dni na teden;
5 Če lokal obratuje 4 dni na teden ali manj mora zagotavljati vsaj 1 brezmesno študentsko kosilo na teden.
h) študentsko kosilo je sestavljeno najmanj iz glavne jedi in dveh dodatnih hodov, od katerih je eden solata, drugi pa sadje;
i) najvišja vrednost subvencioniranega študentskega kosila je 9,00 EUR;
j) zagotavljati mora obroke v vrednosti, določeni v Pogodbi o zagotavljanju subvencionirane študentske prehrane.
Vloge, ki ne izpolnjujejo vstopnih pogojev, bodo zavrnjene.
7.2 Posebni pogoji za ponudnike pod točko A:
a) solata, kot dodatni hod: Solata se ponudi kot samostojni hod v za to namenjeni posodici in mora brez posodice tehtati najmanj 200 gramov (izjema je listnata solata, ki mora tehtati najmanj 100 gramov).
V primeru, ko je glavna jed »obogatena solata« ali enolončnica, se drugi in tretji hod ustrezno prilagodita (sveže sadje, solata iz svežega sadja, dušeno sadje – čežana, nesladkan kompot, juha). Sveže sadje, sadna solata, dušeno sadje ali nesladkan kompot se ponudi kot samostojni hod in mora tehtati najmanj 150 gramov. Sadne kupe in podobne sladke izpeljanke niso dovoljene;
b) solata kot glavna jed: Solata mora poleg zelenjave vsebovati tudi beljakovinsko živilo v zadostni količini (od 100 do 120 gramov), kot npr. solata s piščancem, tunina solata, solata s sirom, jajci, stročnicami. Sestavljena mora biti iz najmanj treh različnih vrst zelenjave, lahko pa se ji dodajo tudi sadje, semena, oreške. Najmanj ena vrsta zelenjave v solati mora biti sveža, ostale so lahko kuhane, fermentirane (npr. kislo zelje/repa) ali konzervirane (npr. vložena paprika, kisle kumare). Krompirjeva, francoska, testeninska in druge podobne solate z industrijsko pripravljenimi prelivi ne štejejo za solato;
c) solate kot glavna jed lahko predstavljajo manj kot polovico vseh kosil;
d) sendvič kot glavna jed (skupna (neto) teža sendviča 200–300 gramov): sendvič mora biti sestavljen iz polnozrnatega kruha/polnozrnate štručke/polnozrnate bombete/polnozrnate žemlje ter mora vsebovati svežo in/ali fermentirano zelenjavo (npr. solata, paradižnik, paprika, kislo zelje itd.) v količini 50–100 gramov, beljakovinsko živilo (sir in/ali jajca in/ali mesni izdelek z vidno strukturo mesa (npr. pršut, šunka, piščančje prsi, pečeno meso itd.)) oziroma v primeru brezmesne različice ustrezno zamenjavo za mesni izdelek (jajca in/ali sir ter izdelek iz stročnic);
e) sendviči kot glavna jed lahko predstavljajo manj kot polovico vseh kosil;
f) jajca, jajca s šunko/slanino, shake, smoothie, kosmiči/musliji/granola, rogljički, krofi, razni sladki zavitki/žepki iz listnatega testa s sladkim polnilom, jogurti, sladice, palačinke s sladkimi nadevi, carski praženec, cmoki/štruklji z marmelado, sadne kupe in ostale podobne izpeljanke sladkih jedi ne štejejo kot glavna jed ali kot hod;
g) različno kosilo pomeni, da se pri različnih kosilih razlikuje glavna jed6;
6 Kosili nista različni v primerih, če je med njima razlika samo v prilogi, količini ali če je eno od kosil sestavljeno po načelu pol-pol. Različna mora biti glavna jed, ne le priloga (primera: dunajski zrezek s pečenim krompirjem in dunajski zrezek z rižem nista dve različni kosili; pica margerita in pica margerita z jajcem, tatarsko omako ali drugim dodatkom tudi ne). Za različno kosilo ravno tako ne šteje, če gre le za drugačno obliko jedi (primera: špageti ali svedri, navadna ali prepognjena pica (Calzone) ali pica žepek ali drugačno poimenovanje (primeri: peresniki s tuno, tuna s peresniki; rižota s piščancem, piščanec z rižoto).
h) pri glavni jedi in prilogi je lahko samo ena sestavina ocvrta (npr. pri glavni jedi: ocvrt zrezek/ocvrti sir, ter ocvrta priloga: krompirček/pomfri/patato wedges, čebulni obročki, ter razni ocvrti zavitki in podobne izpeljanke, niso dovoljene);
i) če nudi dostavo, jo mora zagotavljati tudi v primeru naročila samo enega obroka;
j) če nudi dostavo, jo mora zagotavljati najmanj na območju kraja, kjer je izbran. Študentsko prehrano mora dostavljati do vrat, če je to fizično mogoče. Če nudi študentska kosila brez glutena, navedena v točki 7.2. t., mora tudi pri dostavi upoštevati nujni higienski režim in preprečiti možnost navzkrižne kontaminacije;
k) celotno razpisno obdobje mora imeti zaposleno vsaj eno osebo za polni delovni čas, kar ne velja za ponudnika, ki je vključen v obvezna socialna zavarovanja s polnim delovnim časom na podlagi registrirane dejavnosti samostojnega podjetnika posameznika. Ministrstvo lahko kadar koli med razpisnim obdobjem zahteva predložitev dokazila za ta pogoj;
l) imeti mora izpolnjeno tabelo »Ponudba glavnih jedi«, ki jo mora predložiti vlogi in se je mora glede tipa ponudbe in obsega pestrosti držati celotno razpisno obdobje;
m) celotno razpisno obdobje mora imeti v lokalu in na spletni strani www.studentska-prehrana.si, na voljo objavljen tedenski jedilnik subvencionirane študentske prehrane;
n) študentu mora ponuditi dodatna hoda, za katera se je v sklopu ponudbe zavezal;
o) kot tretji dodatni hod se ponudi juha, ki se nudi poleg dveh obveznih hodov (solata in sadje);
p) če nudi pice, mora imeti posamezna pica premer vsaj 27 cm oziroma površino 572 cm2;
q) ob vsakem študentskem kosilu mora (izjema je dostava) zagotoviti najmanj dva dcl brezplačne pitne vode, mineralne vode ali nesladkanega čaja;
r) če nudi samopostrežni solatni bar, mora ta vsebovati najmanj šest različnih vrst zelenjave, s katerimi si lahko uporabnik študentske prehrane sam pripravi solato (krompirjeva, francoska, testeninska in druge podobne solate z industrijsko pripravljenimi prelivi ne štejejo za zelenjavo). Najmanj tri različne vrste zelenjave v solatnem baru morajo biti sveže, ostale so lahko kuhane, fermentirane (npr. kislo zelje/repa) ali konzervirane (npr. vložena paprika, kisle kumare);
s) če nudi dietna kosila brez glutena, mora v solatnem baru preprečiti kontaminacijo z glutenskimi sestavinami ali dietno solato postreči neposredno iz kuhinje;
t) če nudi dietna kosila brez glutena in na podlagi tega merila prejme točke, mora njihovo ustreznost ves čas razpisnega obdobja izkazovati z negativnim izvidom akreditirane preiskave na gluten, ki ni starejši od šestih mesecev. Ministrstvo lahko v času razpisnega obdobja kadar koli preveri veljavnost certifikata. V kolikor ponudniku veljavni certifikat tekom javnega razpisa poteče, se ga ponovno točkuje ter se mu v primeru neizpolnjevanja pogojev, odpove pogodba;
u) če nudi vsaj 15 % živil, pridelanih na ekološki način, ali če ima kosilo/obrok podeljen simbol Prava izbira, mora to izkazovati z ustreznim potrdilom oziroma certifikatom. Takšna živila oziroma obroke mora nuditi celotno razpisno obdobje in imeti ves ta čas tudi veljavno potrdilo oziroma certifikat. Ministrstvo lahko v času razpisnega obdobja kadar koli preveri veljavnost potrdila oziroma certifikata. V kolikor ponudniku veljavni certifikat tekom javnega razpisa poteče, se ga ponovno točkuje ter se mu v primeru neizpolnjevanja pogojev odpove pogodba.
v) Če za isti lokal vlogo vložita lastnik in najemnik lokala, ima ob veljavni najemni pogodbi prednost najemnik, vloga lastnika se zavrne.
8. Merila in ocenjevanje vlog ponudnikov TIP A7
7 Podrobno točkovanje je razvidno iz priloge »3.3. Informativna tabela ocenjevanja« v razpisni dokumentaciji.
1. Število različnih študentskih kosil v tednu (do 5 točk).
2. Več kot dve različni brezmesni študentski kosili na teden (5 točk).
3. Pestrost ponudbe glavnih jedi (do 58 točk). Komisija bo ocenila pestrost ponudbe na podlagi izpolnjene priložene tabele »Ponudba glavnih jedi«, ki mora biti v celoti izpolnjena.
– Ponudnik dobi točke le v primeru, ko nudi vsaj dve različni študentski kosili v enem tednu za posamezno kategorijo pestrosti8.
8 Ponudnik mora ponujati (vsaj) po dve jedi iz posamezne kategorije pestrosti: npr. dve jedi iz kategorije rižote/testenine/lazanje (ne glede na to, ali so mesne, brezmesne itd.), mesne jedi, solate kot glavna jed (ne glede na to, ali so mesne ali brezmesne itd.), pice (ne glede na to, ali so mesne ali brezmesne itd.), jedi na žlico (ne glede na to, ali so mesne ali brezmesne itd.) itd.
– Eno jed je mogoče uvrstiti le v eno kategorijo pestrosti: npr. solata kot glavna jed se lahko šteje med solate, ne pa tudi med brezmesne ali mesne jedi; testenine (mesne ali brezmesne) se štejejo samo med testenine, ne pa tudi med brezmesne ali mesne jedi.
– Mesne jedi: ponudnik dobi točke le v primeru, da nudi najmanj polovico mesnih jedi z vidno strukturo mesa.
– Pice: ponudnik dobi točke le v primeru, da nudi najmanj polovico pic, pripravljenih na osnovi polnozrnatega testa.9 Če v tabeli ni izrecno napisano »polnozrnato testo«, bo komisija menila, da gre za navadno (ne polnovredno) različico testa oziroma moke.
9 Za polnovredno pico se šteje, če je na embalaži (ovoju) že pripravljenega testa ali mešanice za pripravo testa označeno, da je »polnozrnata«, ne glede na odstotek vsebovanih polnozrnatih sestavin. Če ponudnik sam pripravlja mešanico za testo, naj ta vsebuje približno tretjino polnozrnate moke.
– Hitra hrana: se šteje samo med skupno število kosil, v pestrost se ne šteje oziroma se pri merilu pestrosti ponudbe ne upošteva.
4. Nudenje samopostrežnega solatnega bara v skladu s 7.2. r. točko (5 točk).
5. Nudenje tretjega dodatnega hoda (2 točki).
6. Dnevi nudenja študentskih kosil (do 4 točke).
7. Možnost prehranjevanja brez arhitekturnih ovir (dostop v lokal in v toaleto, prilagojeno za invalide) (5 točk).
8. Nudenje dietnih kosil brez glutena. Ponudnik priloži ustrezen analizni izvid v skladu s 7.2. t. točko (10 točk).
9. Vrednost študentskega kosila pomnožena s količnikom (do 20 točk).
10. Ekološka živila – ponudnik nudi vsaj 15 % živil, pridelanih na ekološki način – ponudnik priloži potrdilo, da ima blago znak za okolje tipa I oziroma certifikat za živila, pridelana na ekološki način. V kolikor ponudnik ni proizvajalec ekoloških živil, mora priložiti dva certifikata. Enega od proizvajalca ekoloških živil in drugega, ki se glasi nanj kot ponudnika teh živil. V kolikor pa je ponudnik tudi proizvajalec ekoloških živil, priloži le en certifikat, saj le-ta dokazuje oboje (5 točk).
11. Lokal se nahaja v zgradbi, kjer se izvaja študijski proces oziroma kjer je študentski ali dijaški dom (7 točk).
12. Če ima lokal jedilnico s sedišči, pri čemer se pogodba oziroma dogovora z drugim lokalom, ne upošteva in ima stranišče za goste v skladu s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 35/17) ter ponuja študentsko kosilo brez uporabe embalaže10 (10 točk).
10 Embalaža so papirnati, plastični krožniki, pribor, vrečke, konzerve, škatle, sklede, tube ali druga podobna embalaža s sestavnimi deli, ki obdaja hrano, ter jo varuje pred poškodbami in onesnaženjem.
13. V kolikor ima ponudnik dokazilo o simbolu Prava izbira Nacionalnega inštituta za javno zdravje (na podlagi izpolnjenih meril in pogojev za podeljevanje simbola Prava izbira) (20 točk).
14. Vozila, ki jih ponudnik uporablja pri dostavi hrane na dom, izpolnjujejo zahteve glede emisij izpušnih plinov EURO 6 za avtomobile ali EURO 5 za motorna kolesa oziroma ponudnik za dostavo uporablja klasično kolo ali kolo na električni pogon (5 točk).
Maksimalno število točk je 156 za lokal oziroma 134 za dostavo. Izbrani bodo ponudniki, ki bodo dosegli vsaj 56 točk za lokal oziroma 50 točk za dostavo.
Pri ponudnikih, ki prijavljajo lokal, se ne bo upoštevalo naslednje merilo:
– merilo št. 14 (Vozila, ki jih ponudnik uporablja pri dostavi hrane na dom, izpolnjujejo zahteve glede emisij izpušnih plinov EURO 6 za avtomobile ali EURO 5 za motorna kolesa oziroma ponudnik za dostavo uporablja klasično kolo ali kolo na električni pogon).
Pri ponudnikih, ki nudijo dostavo, se pri dostavi ne bo upoštevalo naslednjih meril:
– merilo št. 4 (nudenje samopostrežnega solatnega bara);
– merilo št. 7 (možnost prehranjevanja brez arhitekturnih ovir);
– merilo št. 11 (lokal se nahaja v zgradbi, kjer se izvaja študijski proces oziroma kjer je študentski ali dijaški dom);
– merilo št. 12 (lokal ima jedilnico s sedišči, ter ponuja študentsko kosilo brez uporabne embalaže).
9. Merila vlog za ponudnike tip B
Vloge ponudnikov, ki se uvrščajo pod tip B, se ne bodo ocenjevale.
Preverili se bodo vstopni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati vsi ponudniki študentske prehrane, ki se prijavijo na javni razpis.
V kolikor ponudniki ne bodo izpolnjevali vstopnih pogojev, bo njihova vloga zavrnjena.
Glede na merila, navedena v javnem razpisu in razpisni dokumentaciji, morajo ponudniki tipa B izpolniti sledeče (navedeno med vstopnimi pogoji):
Merilo št. 1 Število različnih študentskih kosil v tednu
Merilo št. 2 Vsaj dve različni brezmesni kosili na teden oziroma sorazmerni delež11 brezmesnih študentskih kosil v primeru, ko nudi prehrano manj kot 5 dni na teden
11 Če lokal obratuje 4 dni na teden ali manj mora zagotavljati vsaj 1 brezmesno študentsko kosilo na teden.
Merilo št. 3 Pestrost ponudbe Tabela »Ponudba glavnih jedi«
Merilo št. 6 Dnevi nudenja študentskih kosil
Merilo št. 9 Vrednost študentskega kosila
V kolikor ima ponudnik tipa B kakršen koli certifikat oziroma potrdilo (npr. eko certifikat, certifikat za gluten, simbol prava izbira), oziroma če se nahaja v zgradbi, kjer se izvaja študijski proces oziroma kjer je študentski/dijaški dom, naj le-tega priloži oziroma ustrezno izpolni še:
Merilo št. 8 Nudenje dietnih kosil brez glutena. Ponudnik priloži ustrezen analizni izvid v skladu s 7.2. t. točko.
Merilo št. 10 Ekološka živila – ponudnik nudi vsaj 15 % živil, pridelanih na ekološki način – ponudnik priloži potrdilo, da ima blago znak za okolje tipa I oziroma certifikat za živila, pridelana na ekološki način. V kolikor ponudnik ni proizvajalec ekoloških živil, mora priložiti dva certifikata. Enega od proizvajalca ekoloških živil in drugega, ki se glasi nanj kot ponudnika teh živil. V kolikor pa je ponudnik tudi proizvajalec ekoloških živil, priloži le en certifikat, saj le-ta dokazuje oboje).
Merilo št. 11 Lokal se nahaja v zgradbi, kjer se izvaja študijski proces oziroma kjer je študentski ali dijaški dom.
Merilo št. 13 Dokazilo o simbolu Prava izbira Nacionalnega inštituta za javno zdravje (na podlagi izpolnjenih meril in pogojev za podeljevanje simbola Prava izbira).
10. Popolna vloga mora vsebovati
Popolna vloga mora vsebovati:
– Original in kopijo izpolnjenega, ožigosanega in podpisanega prijavnega obrazca (točka 4.1. in 4.2.). (Ovoj št. 1).
– Ponudniki tip A: Original in kopijo izpolnjenega, ožigosanega in podpisanega obrazca ponudbe (točka 4.3.1. (lokal), 4.3.2. (dostava)). (Ovoj št. 2).
Kopijo prejme izvajalec – ponudnik mora za vsak prijavljen lokal oziroma dostavo izpolniti svoj obrazec ponudbe.
– Ponudniki tip B: Original in kopijo izpolnjenega, ožigosanega in podpisanega obrazca ponudbe (točka 4.4.1. (lokal), 4.4.2. (dostava)). (Ovoj št. 3).
Kopijo prejme izvajalec – ponudnik mora za vsak prijavljen lokal oziroma dostavo izpolniti svoj obrazec ponudbe.
– Izpolnjene, podpisane in ožigosane izjave ter dokazila iz razpisne dokumentacije. (Ovoj št. 4).
Če prijavitelj posluje z žigom, je le-ta obvezen povsod, kjer je to predvideno (»MP – Mesto pečata«). Če z njim ne posluje, na mesto, določeno za žig, navede: »Ne poslujemo z žigom«.
Ponudnik, ki se prijavi na drugo odpiranje z istim lokalom, ki je bil izbran že na prvem odpiranju, mora v svoji vlogi predložiti odpoved pogodbe ponudnika, ki je bil za ta lokal izbran na prvem odpiranju. Odpoved pogodbe se mora glasiti najkasneje na dan 31. 12. 2025. Pogojna odpoved pogodbe ni mogoča12.
12 Pogojna odpoved pogodbe ni mogoča. Ponudnik, ki je bil že izbran na prvem odpiranju vlog in se želi prijaviti na drugo odpiranje istega javnega razpisa, mora priložiti odpoved pogodbe.
Ponudnik, ki je bil izbran na prvem odpiranju, se na drugo odpiranje istega javnega razpisa ne sme prijaviti z višjo ceno ob enakem obsegu, vsebini in kakovosti ponudbe, kot se je prijavil na prvem odpiranju.
11. Predložitev vloge
Prijavitelji morajo svojo vlogo na javni razpis oddati:
– osebno v glavni pisarni Ministrstva od 9. do 15.30, ob petkih do 14.30, na naslovu: Ministrstvo zadelo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana.
– priporočeno po pošti na zgoraj navedeni naslov. Če se prijava pošlje priporočeno po pošti, šteje za pravočasno, če je bila oddana na pošto v roku iz točke 12.
Vloge, ki bodo oddane na drug način (npr. po elektronski pošti), bo komisija zavrgla.
Vloge, ki ne bodo oddane priporočeno po pošti ali vložene na vložišču ministrstva, bo komisija zavrgla.
Vloge morajo biti v zapečateni ovojnici, na zunanji strani ovojnice pa mora biti nalepljen izpolnjen »Obrazec za oddajo vloge«, ki je sestavni del razpisne dokumentacije, točka 3.1.
Vloge, ki ne bodo oddane pravočasno (vloge, ki bodo oddane po roku, določenem za oddajo vlog) in napačno označene vloge (vloga, katere ovojnica ne bo opremljena z izpolnjenim »Obrazcem za oddajo vloge« (razpisna dokumentacija, točka 3.1.)), bodo zavržene ter neodprte vrnjene prijaviteljem.
Prijavni obrazec je treba izpolniti natančno, v slovenskem jeziku ter ga natisniti. Vrednosti tega predmeta javnega razpisa v ponudbi morajo biti navedene v evrih.
12. Rok za oddajo vlog
Prvo odpiranje vlog bo dne 5. 9. 2024. Vloge morajo biti oddane na Ministrstvo do vključno srede, dne 4. 9. 2024.
Drugo odpiranje vlog bo dne 4. 9. 2025. Vloge morajo biti oddane na Ministrstvo do vključno srede, dne 3. 9. 2025.
Odpiranji vlog nista javni.
13. Strokovna komisija bo v roku 8 dni od zaključka odpiranja vlog pisno pozvala na dopolnitev tiste ponudnike, katerih vloge niso bile popolne. Če ponudnik vloge ne bo dopolnil v zahtevanem roku, bo komisija vlogo zavrgla.
14. Ponudnikom bodo izdani sklepi o izidu javnega razpisa najkasneje v roku 80 dni od dneva, ki je določen za odpiranje vlog.
15. Vsebinska vprašanja in dodatne informacije o javnem razpisu
Vsebinska vprašanja ponudniki pošljejo pisno na elektronski naslov gp.mddsz@gov.si s pripisom »Javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026«, najkasneje sedem dni pred koncem roka za oddajo vlog. Odgovori na pisna vprašanja bodo tedensko objavljeni na spletni strani ministrstva: https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-delo-druzino-socialne-zadeve-in-enake-moznosti/javne-objave/.
Vprašanja in odgovori, objavljeni na navedeni spletni strani, štejejo kot del razpisne dokumentacije.
Dodatne informacije, v sklopu nevsebinskih vprašanj, posredujejo:
– Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana, tel. 01/369-75-78 ali tel. 01/369-77-34, vsak delovni dan od 9. do 11. ure;
– Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Pivovarniška 6, 1000 Ljubljana, pisarna študentska prehrana, tel. 01/438-02-29 ali tel. 01/438-02-11, vsak delovni dan od 11. do 12. ure;
– Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Gosposvetska cesta 83, 2000 Maribor, tel. 02/228-56-00, vsak delovni dan od 9. do 11. ure;
– Študentska organizacija Univerze na Primorskem, Čevljarska ulica 27, 6000 Koper, tel. 031/452-000, vsak delovni dan od 10. do 12. ure.
16. Prijavni obrazec in zahtevane listine
Razpisna dokumentacija je vlagateljem na voljo od dneva objave javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije. Razpisna dokumentacija se objavi na osrednjem spletnem mestu
– Ministrstva na naslovu: http://www.mddsz.gov.si/.
– Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, na naslovu: http://www.sou-lj.si;
– Študentske organizacije Univerze v Mariboru, na naslovu: http://www.soum.si;
– Študentske organizacije Univerze na Primorskem, na naslovu: http://www.soup.si.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti