Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024

Kazalo

Ob-2614/24, Stran 1876
Na podlagi Odloka o ustanovitvi Javnega sklada malega gospodarstva Goriške (Časopis OKO, Uradne objave, št. 14/2003 in Uradni list RS, št. 21/16), Splošnih pogojev poslovanja Javnega sklada malega gospodarstva Goriške po skupinski izjemi v kmetijstvu (spletna stran: www.jsmgg.si in Uradni list RS, št. 55/24) in Splošnih pogojev poslovanje Javnega sklada malega gospodarstva za pomoči de minimis (spletna stran: www.jsmgg.si in Uradni list RS, št. 55/24) objavlja Javni sklad malega gospodarstva Goriške
javni razpis 
neposrednih posojil za pospeševanje razvoja kmetijstva na območju Mestne občine Nova Gorica ter občin Brda, Kanal ob Soči, Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Šempeter - Vrtojba 
1. Predmet javnega razpisa so dolgoročna posojila za naložbe v osnovno kmetijsko dejavnost in dopolnilne oziroma nekmetijske dejavnosti.
2. Namen javnega razpisa je povečanje konkurenčnosti in izboljšanje dohodkovnega položaja kmetijskih gospodarstev ter ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta na kmetiji.
3. Višina razpisanih sredstev: 500.000 EUR.
4. Splošni pogoji
Na razpis se lahko prijavijo mikro kmetijska gospodarstva – fizične osebe, ki so vpisana v register kmetijskih gospodarstev.
Investicija mora biti izvedena področju občin ustanoviteljic Javnega sklada malega gospodarstva Goriške (v nadaljevanju: JSMGG).
5. Upravičenci
Osnovna kmetijska dejavnost
Na podlagi tega razpisa se posojila dodelijo prijaviteljem, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– prijavitelj – kmetijsko gospodarstvo se ukvarja s primarno kmetijsko dejavnostjo in ima večino kmetijskih površin (vsaj 85 %) na območju občin ustanoviteljic JSMGG;
– prijavitelj na razpis je nosilec kmetijskega gospodarstva, na katerega se morajo glasiti tudi dokazila o namenski porabi posojila;
– kmetijsko gospodarstvo mora imeti najmanj 3 ha primerljivih kmetijskih površin v uporabi (GERK);
– naložba prijavitelja mora izpolnjevati vsaj enega izmed naslednjih ciljev:
a) izboljšanje splošne učinkovitosti in trajnostnosti kmetijskega gospodarstva, zlasti z zmanjšanjem stroškov proizvodnje ali izboljšanjem in preusmeritvijo proizvodnje;
b) izboljšanje naravnega okolja, higienskih pogojev ali standardov za dobrobit živali;
c) vzpostavljanje in izboljšanje infrastrukture, povezane z razvojem, prilagajanjem in modernizacijo kmetijstva, vključno z dostopom do kmetijskih zemljišč, komasacijo in izboljševanjem zemljišč, energetsko učinkovitostjo, oskrbo s trajnostno energijo ter varčevanje z energijo ali vodo.
Dopolnilna oziroma nekmetijska dejavnost na kmetiji
Na podlagi tega razpisa se posojila dodelijo prijaviteljem, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– prijavitelj – kmetijsko gospodarstvo ima sedež kmetije in večino kmetijskih površin (vsaj 85 %) na območju občin ustanoviteljic JSMGG;
– prijavitelj ima registrirano dopolnilno oziroma nekmetijsko dejavnost v skladu z zakonodajo;
– prijavitelj na razpis je nosilec kmetijskega gospodarstva, na katerega se morajo glasiti tudi dokazila o namenski porabi posojila;
– kmetijsko gospodarstvo mora imeti najmanj 3 ha primerljivih kmetijskih površin v uporabi (GERK).
Posojila se ne dodelijo za:
1. dejavnosti, povezane z izvozom v tretje države ali države članice, in sicer če je pomoč neposredno povezana z izvoženimi količinami, vzpostavitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo;
2. pomoč, ki se dodeli pod pogojem, da se domačim proizvodom in storitvam pri uporabi daje prednost pred uvoženimi.
Do pridobitve sredstev niso upravičena kmetijska gospodarstva:
1. ki se ukvarjajo s predelavo in trženjem kmetijskih proizvodov iz seznama v Prilogi I k Pogodbi v naslednjih primerih:
a) kadar je znesek pomoči določen na podlagi cene oziroma količine takih proizvodov, ki so nabavljeni od primarnih proizvajalcev ali jih je na trg dalo zadevno podjetje;
b) kadar je pomoč pogojena s tem, da se delno ali v celoti prenese na primarne proizvajalce.
2. ki so v postopku vračanja neupravičeno prejete državne pomoči;
3. ki so v težavah;
4. ki nimajo poravnanih vseh obveznosti zaradi sklepa Evropske komisije o razglasitvi pomoči za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom;
5. ki imajo neporavnane davčne obveznosti do Republike Slovenije;
6. ki nimajo v celoti izpolnjenih zapadlih finančnih in drugih obveznosti do JSMGG;
7. ki so v preteklem obdobju že dobila posojilo JSMGG in niso redno izpolnjevala finančnih obveznosti;
8. ki so več kot 25 % v javni lasti;
9. ki so pri JSMGG že prejeli sredstva za isto investicijo;
10. katerih zapadle neplačane in nezapadle obveznosti iz že prejetih posojil znašajo 60.000 EUR ali več.
Za potrebe tega razpisa se za 1 ha primerljive kmetijske površine šteje:
– 1 ha njiv ali vrtov;
– ali 2 ha travnikov ali pašnikov oziroma ekstenzivnih sadovnjakov;
– ali 0,25 ha plantažnih trajnih nasadov ali pokritih površin v vrtnarstvu, pri pridelavi jagod, jagodičja ali gob.
6. Upravičeni stroški
Kot upravičeni stroški se upoštevajo stroški naložb v kmetijska gospodarstva, ki se nanašajo na osnovno in dopolnilno oziroma nekmetijsko dejavnostjo na kmetiji.
Upravičeni stroški so:
– stroški gradnje ali adaptacije nepremičnin na kmetijskem gospodarstvu;
– stroški izdelave projektne dokumentacije v povezavi z gradnjo ali adaptacijo;
– stroški nakupa strojev in opreme;
– stroški za vzpostavitev in obnovo trajnih nasadov.
Za osnovne kmetijske dejavnosti se kot upravičeni stroški upoštevajo le tisti stroški naložbe (računi, pogodbe in plačila), ki nastanejo po dnevu izdaje odločbe JSMGG, s katero se posojilo odobri. DDV ni upravičen strošek. Rok za predložitev dokazil o namenski porabi se določi v posojilni pogodbi, vendar znaša praviloma največ 6 mesecev od dneva sklenitve posojilne pogodbe.
Za dopolnilne oziroma nekmetijske dejavnosti se kot upravičeni stroški upoštevajo stroški, nastali od 1. 1. 2024 do dneva, določenega v posojilni pogodbi. Davek je upravičen strošek, v kolikor upravičenec ni zavezanec za DDV. V primeru, da je upravičenec zavezanec za DDV, davek ni upravičen strošek. Rok za predložitev dokazil o namenski porabi se določi v posojilni pogodbi, vendar znaša praviloma največ 6 mesecev od dneva sklenitve posojilne pogodbe.
Med upravičene stroške ne spadajo stroški nakupa blaga znotraj enotnega podjetja in od fizičnih oseb v sorodstvenem razmerju ter stroški nakupa pod netržnimi pogoji.
7. Državna pomoč po skupinski izjemi v kmetijstvu
Posojila JSMGG na področju osnovne kmetijske dejavnosti predstavljajo državno pomoč, ki se dodeljuje v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2022/2472 z dne 14. decembra 2022 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter na podeželju za združljive z notranjim trgom z uporabo členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije (UL L št. 327 z dne 21. 12. 2022), mnenjem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o skladnosti sheme državne pomoči, št. priglasitve: KSI-013-5628849-2023, in ident. št. sheme SA.115024.
Intenzivnost pomoči: Posojila JSMGG se dodelijo za upravičene stroške naložbe, za katero prosilec ni prejel državne pomoči iz mednarodnih ali državnih virov. Za posamezno naložbo lahko upravičenec združuje sredstva pomoči samo iz občinskih virov in JSMGG, pri čemer višina pomoči za isto naložbo ne sme presegati 65 % upravičenih stroškov.
8. Pomoč de minimis
Posojila JSMGG na področju dopolnilne oziroma nekmetijske dejavnosti na kmetiji predstavljajo pomoč de minimis, ki se dodeljuje v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 2023/2831 z dne 13. decembra 2023 o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L št. 2023/2831 z dne 15. 12. 2023) in mnenjem Ministrstva za finance o skladnosti sheme de minimis pomoči, št. priglasitve: M001-5628849-2024.
Višina pomoči: skupna višina pomoči, dodeljena enotnemu podjetju, ne sme presegati 300.000 EUR v obdobju treh proračunskih let ne glede na to, iz katerih javnih virov (občina, država ali mednarodni viri) je dodeljena. Za posamezno naložbo, ki je predmet prijave na ta razpis, lahko upravičenec združuje sredstva pomoči samo iz občinskih virov in JSMGG.
9. Posojilni pogoji
Višina lastnih sredstev: prijavitelji morajo imeti med viri financiranja najmanj 20 % lastnih sredstev.
Najvišja vrednost posojila: 100.000 EUR.
Najnižja vrednost posojila: 4.000 EUR.
Obrestna mera za posojilo: letna obrestna mera je 0 %.
Odplačilna doba posojila: od 2 do 9 let. Posojilojemalec se lahko odloči za 1-letni moratorij, ki je vključen v odplačilno dobo.
Zavarovanje posojila: pri zavarovalnici, z bančno garancijo, z zastavo nepremičnine oziroma s kombinacijo le-teh, če nudijo zadostno zavarovanje za izpolnitev dolžnikovih obveznosti.
Stroški: JSMGG ne zaračunava stroškov odobritve, vodenja ali predčasnega odplačila posojila.
Stroške zavarovanja posojila v celoti poravna posojilojemalec po tržni tarifi.
10. Pogoji koriščenja posojila
Koriščenje posojila je možno po podpisu posojilne pogodbe in ureditvi zavarovanja. Sredstva se praviloma nakažejo na transakcijski račun posojilojemalca za namen oziroma upravičene stroške, navedene v vlogi na razpis.
Posojilo ni namenjeno refundaciji bančnega kredita ali leasinga.
11. Merila za izbor prejemnikov posojil
Vse formalno popolne vloge, ki bodo izpolnjevale pogoje za kandidiranje in bodo skladne z namenom javnega razpisa, bo ocenila strokovna komisija za dodeljevanje spodbud JSMGG na osnovi meril, ki so sestavni del razpisne dokumentacije:
V primeru, da sredstva v razpisnem roku ne zadoščajo za vse obdelane vloge s pozitivnim mnenjem, se dodelijo vlogam, ki dosežejo več točk po oceni delovne moči na kmetiji.
12. Vsebina vloge za neposredno posojilo
Prijavitelji predložijo:
1. Prijavni obrazec.
2. Dokazila o registraciji in finančnem poslovanju:
– dokazilo o vpisu kmetije v register kmetijskih gospodarstev (Upravna enota),
– dokazilo o registraciji dopolnilne oziroma nekmetijske dejavnosti na kmetiji oziroma dokazilo o vpisu v ustrezni register v skladu z zakonodajo (oddajo samo prosilci, ki prijavljajo investicijo, ki se navezuje na dejavnost iz te točke),
– strokovno mnenje Kmetijske svetovalne službe o ekonomski upravičenosti investicije,
– potrdilo FURS-a o plačanih davkih, ki ni starejše od 30 dni,
– izpis prometa na TRR iz dejavnosti po mesecih za obdobje zadnjih 12 mesecev,
– popisni list prejetih posojil, potrjen s strani banke oziroma druge finančne institucije, oziroma izjava prijavitelja, da ni zadolžen.
3. Dokazila glede na vrsto investicije:
– pri gradnji ali adaptaciji poslovnih prostorov gradbeno dovoljenje ali drugo upravno dovoljenje, če je s predpisi s področja gradnje objektov to potrebno, ter (pred)račun investicije oziroma (pred)pogodba z izvajalcem gradbenih del,
– pri nakupu strojev in opreme – (pred)račun ali (pred)pogodba,
– stroški za vzpostavitev in obnovo trajnih nasadov – (pred)račun ali (pred)pogodba.
JSMGG lahko od prosilca zahteva tudi dodatno dokumentacijo in dodatna pojasnila ter opravi ogled investicije na terenu oziroma v prostorih prijavitelja.
13. Rok za prijavo in odločanje
Rok za prijavo je odprt od dneva objave razpisa do dneva skupne odobritve sredstev v razpisanem obsegu oziroma najkasneje do vključno 5. 9. 2025 do 12. ure. V primeru, da se bodo sredstva porabila pred 5. 9. 2025, bo JSMGG objavil zaprtje razpisa na svoji spletni strani. Vloge, ki bodo prispele po 5. 9. 2025 ali objavi zaprtja razpisa, se kot prepozne zavržejo.
V kolikor se sredstva ne bodo v celoti porabila, se lahko prerazporedijo na druge razpise JSMGG.
Roki za prijavo so:
– v letu 2024: 6. 9., 4. 10., 8. 11., 6. 12. – do 12. ure za vse navedene datume;
– v letu 2025: 6. 1., 7. 2., 7. 3., 4. 4., 9. 5., 6. 6., 5. 9. – do 12. ure za vse navedene datume oziroma do porabe sredstev.
Prijavitelji morajo vlogo oddati osebno ali poslati po pošti. Za pravočasno se šteje vloga, ki jo je JSMGG na dan posameznega roka za prijavo prejel po pošti oziroma je bila osebno oddana na naslovu JSMGG, Trg Edvarda Kardelja 1, 5000 Nova Gorica, soba 19/II. nadstropje, najkasneje do 12. ure. Vloge, ki jih JSMGG prejme po posameznem prijavnem roku oziroma po 12. uri, se štejejo kot vloge za naslednji rok.
Strokovna komisija bo obravnavala vse popolne in ustrezne vloge ter podala predlog direktorici v odločanje. Direktorica bo sprejela odločitev najkasneje v 60 dneh od posameznega roka za prijavo.
Vlagatelji, katerih vloge ne bodo popolne, bodo pozvani k dopolnitvi. Vloge, ki ne bodo dopolnjene v roku, se zavržejo. Dopolnjene vloge bodo obravnavane skupaj z vlogami naslednjega roka za prijavo.
Rezultati razpisa so informacije javnega značaja in bodo objavljeni na spletni strani JSMGG.
Razpisna dokumentacija je dosegljiva na spletnem naslovu www.jsmgg.si.
Informacije v zvezi z razpisom dobijo prosilci na sedežu JSMGG ali po tel. 05/335-01-73 in 335-03-61.
Vloge pošljite na naslov Javni sklad malega gospodarstva Goriške, Trg E. Kardelja 1, 5000 Nova Gorica ali osebno oddajte na sedežu JSMGG v času uradnih ur, soba št. 19/II. nadstropje, s pripisom na ovojnici: Ne odpiraj – kmetijstvo.
Javni sklad malega gospodarstva Goriške 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti