Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2024 z dne 19. 7. 2024

Kazalo

Ob-2643/24, Stran 1913
Na podlagi četrtega odstavka 211. člena in prvega odstavka 217. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZVO-2), 19. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09 in nasl.), v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-8/2023-11, objavljenimi dne 13. 9. 2023, (objavljeni na spletni strani www.ekosklad.si/informacije/predpisi/predpisi/splosni-pogoji-poslovanja-eko-sklada, v nadaljnjem besedilu: Splošni pogoji poslovanja Eko sklada); na podlagi programa Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetega v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2024, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom številka 47602-2/2024/3 z dne 13. 2. 2024, na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leta 2023–2026, sprejetega z Odlokom o Programu sredstev Sklada za podnebne spremembe za leta 2023–2026 (Uradni list RS, št. 106/23) ter Pogodbe št. 2570-23-311038 o izvajanju ukrepov na podlagi Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2023−2026 z dne 18. 12. 2023, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljnjem besedilu: Eko sklad), objavlja
javni poziv 
115SUB-sNESLS24 Nepovratne finančne spodbude občinam za skoraj ničenergijske stavbe (sNES+) splošnega družbenega pomena 
1. Namen in cilj javnega poziva
Namen javnega poziva je spodbujanje lokalnih skupnosti na območju Republike Slovenije za gradnjo trajnostnih in visoko učinkovitih skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena, ki uporabljajo električno energijo iz lastnih naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije.
Skoraj ničenergijske stavbe dolgoročno zagotavljajo nizke stroške obratovanja in vzdrževanja, omogočajo kakovostno delovno in bivalno okolje ter imajo daljši življenjski cikel in nižje okoljske obremenitve.
Zmanjšanje energije za delovanje tovrstnih stavb je zagotovljeno z usklajenimi ukrepi za doseganje visoke energijske učinkovitosti na toplotnem ovoju stavbe in na tehničnih stavbnih sistemih, pri čemer je potrebna energija v veliki meri proizvedena iz obnovljivih virov na kraju samem ali v njihovi bližini.
Zaradi celovitega pristopa k načrtovanju, optimizacije ukrepov učinkovite rabe energije (v nadaljnjem besedilu: URE) in rabe obnovljivih virov energije (v nadaljnjem besedilu: OVE) na lokaciji stavbe, učinkovitega vodenja, nadzora in izvedbe projektov, je gospodarjenje z javnimi sredstvi racionalno, stavbe pa izpolnjujejo prepoznavna EU merila za trajnostno gradnjo z nizkim ogljičnim odtisom.
S povečanjem rabe naravnih virov, obnovljivih virov energije in z večjo energijsko učinkovitostjo stavb se zmanjšuje tudi prekomerna onesnaženost zraka in izboljšuje njegova kakovost, kar prispeva tudi k ciljem na področju nizkoogljičnega in krožnega gospodarstva ter povečanju odpornosti na vplive podnebnih sprememb.
2. Predmet javnega poziva
Predmet javnega poziva je dodelitev nepovratnih finančnih spodbud lokalnim skupnostim za sofinanciranje novih naložb v gradnjo visoko učinkovitih, skoraj ničenergijskih stavb splošnega družbenega pomena, ki uporabljajo električno energijo iz lastnih naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov (v nadaljnjem besedilu: sNES+).
Naprave za proizvodnjo električne energije iz OVE so lahko vgrajene v/na stavbi, ki je predmet javnega poziva ali na drugi lokaciji lokalne skupnosti, ki je vlagateljica vloge.
Nakup električne energije na trgu električne energije, proizvedene iz OVE, ne more nadomestiti investicije v lastno napravo za proizvodnjo električne energije iz OVE.
Pravica do nepovratne finančne spodbude se lahko dodeli le za gradnjo novih stavb, za katere je pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in se skladno z Uredbo o razvrščanju objektov (Uradni list RS, št. 96/22) in pripadajočo Tehnično smernico TSG-V-006:2022 uvrščajo v klasifikacijo:
– 126 Stavbe splošnega družbenega pomena:
– 12610 Stavbe za kulturo in razvedrilo, 
– 12620 Muzeji, arhivi in knjižnice, 
– 12630 Stavbe za izobraževanje in znanstvenoraziskovalno delo, 
– 12640 Stavbe za zdravstveno oskrbo, 
– 12650 Stavbe za šport. 
Pravica do nepovratne finančne spodbude se lahko dodeli le za novo naložbo. Nova naložba je naložba, ki se je pričela izvajati po 12. avgustu 2022 in ki ob objavi tega javnega poziva v Uradnem listu RS še ni v celoti izvedena.
Če gre za gradnjo nove, visoko učinkovite, skoraj ničenergijske prizidave, mora ta predstavljati zaključeno celoto, zgrajeno skladno s pogoji javnega poziva.
Če gre za gradnjo večnamenske stavbe, se spodbuda lahko dodeli le za del stavbe, ki ima ustrezno klasifikacijo.
3. Vir in višina sredstev
Sredstva za dodeljevanje nepovratnih finančnih spodbud se zagotavljajo na podlagi Odloka o Programu porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe za leta 2023−2026.
Višina razpisanih sredstev znaša 11.000.000 EUR.
4. Upravičene osebe
Do nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu je upravičena lokalna skupnost, ki je investitor in:
– lastnik/solastnik/skupni lastnik nepremičnine, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
– imetnik stavbne pravice na nepremičnini, kjer bo izveden ukrep, ki je predmet javnega poziva;
(v nadaljnjem besedilu: vlagatelj).
Do nepovratne spodbude Eko sklada niso upravičeni vlagatelji:
– ki imajo na dan vložitve vloge ali na dan izdaje odločbe zapadle in neplačane finančne obveznosti do Eko sklada ali ne izpolnjujejo drugih pogodbenih zavez po pogodbah, sklenjenih z Eko skladom;
– katerih zapadle neplačane obvezne dajatve in druge denarne nedavčne obveznosti, ki jih pobira Finančna uprava Republike Slovenije, na dan vložitve vloge za pridobitev sredstev znašajo 50,00 EUR ali več;
– ki na dan vložitve vloge nimajo poravnanih obveznosti iz plač ali socialnih prispevkov;
– ki imajo na dan izdaje odločbe blokiran transakcijski račun.
Vlagatelj mora pred izvedbo naložbe, ki je predmet tega javnega poziva, zagotoviti, da so z izvedbo seznanjeni vsi morebitni lastniki/solastniki/skupni lastniki nepremičnine in za potrebe izvedbe naložbe pridobiti vsa potrebna soglasja.
Izdelana mora biti vsa predpisana investicijska dokumentacija v skladu z Uredbo o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (Uradni list RS, št. 60/06 in nasl., v nadaljnjem besedilu: Uredba o enotni metodologiji) za celotno naložbo in izdan Sklep o potrditvi investicijske dokumentacije.
Investitorstvo in klasifikacija stavbe bosta preverjena z vpogledom v gradbeno dovoljenje, lastništvo nepremičnine pa z vpogledom v elektronsko Zemljiško knjigo.
5. Kriteriji za skoraj ničenergijsko stavbo (sNES+)
Ustreznost stavbe se preverja na podlagi izračunov in dokazil iz elaborata energijske učinkovitosti sNES+1, izračuna po metodologiji PHPP2 za skoraj ničenergijske stavbe (v nadaljnjem besedilu: izračun PHPP), Projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD), Projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI) s tehničnimi prikazi v merilu vsaj 1:50, in sicer: zbirnega načrta, načrtov s področja arhitekture, strojništva in elektrotehnike ter tehničnega poročila o energijski učinkovitosti stavbe z izkazom o energijskih lastnosti stavbe, iz katerega je razvidno, da stavba s tehničnimi rešitvami za URE in OVE v fazi PZI izpolnjuje zahteve PURES3.
1 sNES+ – skoraj ničenergijska stavba, ki za kondicioniranje stavbe uporablja OVE in električno energijo, proizvedeno iz lastne naprave za proizvodnjo električne energije iz OVE.
2 PHPP – Passive House Planning Package, verzija PHPP 9 ali 10, Passive House Institute Darmstadt, orodje za izračun energijske bilance in načrtovanje učinkovite novogradnje ali prenove na nivo visoko učinkovitih skoraj nič energijskih stavb.
3 PURES – Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (Uradni list RS, št. 70/22 in nasl.) in pripadajoča tehnična smernica TSG-1-004:2022 Učinkovita raba energije v stavbah.
Izvedena naložba se preverja na podlagi projektne dokumentacije izvedenih del (PID) in ostale zaključne dokumentacije, navedene v javnem pozivu.
Vsa projektna dokumentacija mora biti izdelana v skladu z veljavnim Pravilnikom o projektni in drugi dokumentaciji ter obrazcih pri graditvi objektov (Uradni list RS, št. 30/23, v nadaljnjem besedilu: Pravilnik o projektni in drugi dokumentaciji) in usklajena z izračunom PHPP ter ostalimi dokazili, navedenimi v javnem pozivu. Oddana mora biti v tiskani obliki. Pri izvedbi gradnje mora biti zagotovljen nadzor in pridobljeno uporabno dovoljenje, kot to določa veljavni Gradbeni zakon (Uradni list RS, št. 199/21, 105/22 – ZZNŠPP in 133/23).
Računska raba energije za ogrevanje QH in hlajenje stavbe QK se preverja na podlagi izračuna PHPP in morata znašati QH ≤ 6,0 kWh/(m3a) in QK ≤ 6,0 kWh/(m3a).
Navedeni vrednosti se, ne glede na dejansko lokacijo stavbe, izračunata na podlagi izračuna PHPP za klimatske podatke mesta Ljubljana (T2000-2009/J1991-2010), ki so objavljeni na spletni strani Eko sklada v razpisni dokumentaciji za ta javni poziv.
Zunanje stavbno pohištvo (okna in vrata) v toplotnem ovoju stavbe mora imeti toplotno prehodnost U ≤ 0,90 W/(m2K), določeno po standardu SIST EN 14351-1:2006+A2:2016 oziroma drugem veljavnem standardu v času preizkusa. Vgrajeno mora biti po načelu tesnjenja v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL za načrtovanje in izvedbo vgradnje stavbnega pohištva.
Zahteve za energijsko učinkovitost zunanjega stavbnega pohištva lahko pri posameznih elementih odstopajo zaradi posebnih projektnih pogojev (npr. kulturnovarstveni pogoji, varnostne in protipožarne zahteve) ali zaradi posebnih tehničnih rešitev, vendar mora biti v tem primeru uporabljeno zadnje stanje gradbene tehnike in tehnologija z najvišjo možno energijsko učinkovitostjo, ob upoštevanju razumnih stroškov.
Toplotne prehodnosti U gradbenih elementov in sklopov toplotnega ovoja stavbe morajo znašati:
– U ≤ 0,15 W/(m2K), če mejijo proti zunanjemu zraku (zunanja stena, streha, strop, previs ipd.)
– U ≤ 0,17 W/(m2K), če mejijo proti terenu ali na neogrevan prostor (vkopane stene, tla na terenu, tla nad hladno kletjo ipd.).
Toplotne prehodnosti U in ostale energijske karakteristike zunanjega stavbnega pohištva ter toplotne prevodnosti λ izolacijskih materialov v toplotnem ovoju stavbe morajo biti razvidne iz dokazil, skladno z zahtevami dokumentacije za prijavo na javni poziv.
Vgrajeni morajo biti energijsko učinkoviti sistemi prezračevanja prostorov z vračanjem toplote odpadnega zraka, ki pri normalnih obratovalnih pogojih naprav zagotovijo skupni toplotni izkoristek rekuperacije toplote vsaj 80 %.
V sistemih ogrevanja, hlajenja, prezračevanja in priprave tople sanitarne vode morajo biti vgrajeni sodobni generatorji toplote in hladu ter ostale sodobne naprave, ki imajo visoko energijsko učinkovitost kot je značilna za najboljše razpoložljive tehnologije.
Stavba mora najmanj 70 % letne dovedene energije za kondicioniranje stavbe (ogrevanje, hlajenje, priprava tople sanitarne vode, prezračevanje in razsvetljava) pokriti iz OVE. Izračun deleža mora biti izdelan na podlagi rezultatov izračuna PHPP in izkazovati, da stavba za pokrivanje delovanja tehničnih stavbnih sistemov uporablja električno energijo, proizvedeno iz lastne naprave za proizvodnjo električne energije iz OVE.
Naprava za oskrbo z električno energijo iz OVE je lahko nameščena v/na stavbi, ki je predmet tega javnega poziva ali na drugi nepremičnini, ki je na vlagateljevem območju in vlagatelj izkazuje pravico postavitve naprave na njej (npr. lastninska pravica, služnost, soglasje lastnika ipd.).
Nakup električne energije na trgu električne energije, proizvedene iz OVE, ne more nadomestiti investicije v lastno napravo za proizvodnjo električne energije iz OVE.
Obvezen je preizkus zrakotesnosti stavbe, ki mora biti izveden ob prisotnosti predstavnika Eko sklada. Izmerjena vrednost pri ugotavljanju tesnosti obodnih konstrukcij po standardu SIST EN ISO 9972:2015 oziroma veljavnemu standardu v času meritve mora znašati: n50 ≤ 0,60 h-1.
6. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški so vsi stroški, povezani z gradnjo nove, skoraj ničenergijske stavbe, ter stroški nakupa in vgradnje gradbenih proizvodov, naprav in opreme, ki vplivajo na njeno energijsko učinkovitost, kot so:
– nakup in vgradnja oken in vrat v toplotnem ovoju stavbe ter pripadajoči sistemi zunanjega senčenja;
– nakup in vgradnja sistemov toplotne zaščite celotnega toplotnega ovoja stavbe (toplotna zaščita tal, obodnih zidov in strehe itd.) ter sistemi tesnjenja obodnih konstrukcij;
– nakup in vgradnja centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka;
– nakup in vgradnja sistemov za ogrevanje, hlajenje, priprave tople sanitarne vode ter naprav za generacijo toplote in hladu;
– nakup in vgradnja naprave za proizvodnjo električne energije iz OVE, hranilnik električne energije, pripadajoča inštalacija ipd. (če ti stroški niso bili uveljavljeni že na drugem javnem pozivu/razpisu), oziroma priklop na sistem na drugi lokaciji;
– izvedba meritve zrakotesnosti stavbe;
in vsi ostali stroški, povezani z izvajanjem gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.
Stroški izdelave projektne dokumentacije, nadzora, zunanje ureditve ipd. niso upravičeni stroški.
7. Višina nepovratne finančne spodbude
Višina nepovratne finančne spodbude je opredeljena v EUR na m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe, ki se izračuna na podlagi Projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI). Odvisna je od skupine, v katero se stavba uvršča glede na način gradnje, vrsto vgrajenega izolacijskega materiala v toplotnem ovoju stavbe in vrsto zunanjega stavbnega pohištva:
I. skupina:
– stavba, grajena pretežno z lesom (delež stavbe, ki je grajen z lesom, mora biti večji od ostalih), z najmanj 70 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov (v m3) naravnega izvora iz obnovljivih virov (npr. lesna vlakna, celulozni kosmiči ipd.) v toplotnem ovoju in z vgrajenim lesenim zunanjim stavbnim pohištvom v deležu najmanj 70 % skupne površine vgrajenega zunanjega stavbnega pohištva (v m2);
II. skupina:
– stavba z najmanj 70 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov v toplotnem ovoju stavbe (v m3) mineralnega izvora (npr. mineralna volna, penjeno steklo ipd.) in naravnega izvora, ne glede na način gradnje stavbe in material zunanjega stavbnega pohištva;
III. skupina:
– stavba z več kot 30 % volumskega deleža toplotno izolacijskih materialov v toplotnem ovoju stavbe (v m3) sintetičnega in ostalega izvora (npr. polistiren, poliuretan), ne glede na način gradnje stavbe in vrsto zunanjega stavbnega pohištva.
Novogradnja sNES+ 
 
QH,K ≤ 6,0 kWh/(m3a)
I. skupina 
– lesena gradnja 
– naravna izolacija 
– lesena okna
II. skupina 
– mineralna izolacija
III. skupina 
– sintetična izolacija
Nepovratna finančna spodbuda EUR na m2
400
310
240
Višina nepovratne spodbude lahko znaša največ do 50 % upravičenih stroškov naložbe.
Če je vlagatelj na območju, določenem v zakonu, ki ureja Triglavski narodni park (9. člen veljavnega Zakona o Triglavskem narodnem parku, Uradni list RS, št. 52/10 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZTNP-1), in se bo tudi naložba izvedela na tem območju, se v skladu s prvim odstavkom 11. člena ZTNP-1 končna višina nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu poviša za 25 %.
8. Dodatne zahteve in pogoji
a) pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev nepovratne finančne spodbude je pravočasna in popolna vloga.
Vloga je pravočasna, če jo Eko sklad prejme pred oziroma na dan objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije oziroma do razdelitve razpisanih sredstev, če so ta razdeljena že pred objavo zaključka javnega poziva.
Če se vloga pošlje priporočeno po pošti, se za dan in uro, ko je Eko sklad prejel vlogo, šteje dan in ura oddaje vloge na pošto. Za vlogo, poslano po navadni pošti, se šteje, da je prejeta ob 8. uri tistega dne, ko jo Eko sklad dejansko prejme.
Če pride do spora, ali je bila vloga oddana in kdaj je bila oddana, je dokazno breme dokazovanja zatrjevanega dejstva na vlagatelju.
Vloga je formalno popolna, ko vlagatelj predloži izpolnjen obrazec Vloga 115SUB-sNESLS24 s podpisano izjavo o strinjanju in sprejemanju pogojev in zahtev javnega poziva in vse obvezne priloge.
Celotna vloga mora biti predložena v fizični obliki in v elektronski obliki (USB medij).
b) formalno popolna vloga
Formalno popolno vlogo sestavljajo:
– v celoti izpolnjen in podpisan obrazec Vloga 115SUB-sNESLS24, ki je del razpisne dokumentacije tega javnega poziva;
– kopija gradbenega dovoljenja in potrdilo o njegovi pravnomočnosti;
– veljavna, podpisana in žigosana investicijska dokumentacija, izdelana skladno z veljavno Uredbo o enotni metodologiji;
– sklep o potrditvi investicijske dokumentacije, iz katerega je razvidna vrednost celotne investicije z DDV in ostali viri financiranja;
– projektna dokumentacija, ki mora biti izdelana v skladu z veljavnim Pravilnikom o projektni in drugi dokumentacij in oddana v projektantskih mapah, z natisnjenimi načrti v originalnem merilu, z žigi in podpisi projektantov, in sicer:
– Projektna dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja (DGD); 
– Projektna dokumentacija za izvedbo gradnje (PZI), s tehničnimi prikazi v merilu najmanj 1:50, mora vsebovati: 
– zbirni načrt v PZI, 
– načrt s področja arhitekture, 
– načrt s področja strojništva (ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, vodovod ipd.), 
– načrt s področja elektrotehnike, iz katerega bo razvidna uporaba električne energije iz lastne proizvodne naprave za oskrbo z električno energijo iz OVE, s kopijo Soglasja za priključitev, 
– tehnično poročilo o energijski učinkovitosti stavbe z izkazom o energijskih lastnostih stavbe, iz katerega je razvidno, da stavba s tehničnimi rešitvami za URE in OVE v fazi PZI izpolnjuje zahteve PURES3;
– elaborat energijske učinkovitosti sNES+ z izračuni in dokazili:
– izračun energijske učinkovitosti stavbe po metodologiji PHPP2 (tiskani izpis ključnih strani in MS Excel datoteka), kjer se, ne glede na dejansko lokacijo stavbe, upoštevajo klimatski podatki za mesto Ljubljana, ki so objavljeni za ta javni poziv na spletni strani www.ekosklad.si;
– tabela s povzetkom vseh neto površin (v m2) in neto prostornin prostorov (v m3) v stavbi z označenimi prostori, ki so ustrezno ogrevani in prezračevani preko (posamezne) naprave z vračanjem toplote odpadnega zraka;
– izračun volumskih deležev toplotno izolacijskih materialov v odstotkih (%) glede na skupine, opredeljene v javnem pozivu; 
– izračun površinskega deleža lesenega zunanjega stavbnega pohištva v odstotkih (%) v primeru, da stavba spada v I. skupino; 
– izračun, ki izkazuje, da je delež stavbe, ki je grajen z lesom, večji od ostalih deležev, v primeru, da stavba spada v I. skupino; 
– izračun deleža obnovljivih virov energije v odstotkih (%) pri zagotavljanju dovedene energije za kondicioniranje stavbe (ogrevanje, hlajenje, priprava tople sanitarne vode, prezračevanje in razsvetljava), izdelan na podlagi rezultatov izračuna PHPP, ki izkazuje, da stavba za pokrivanje delovanja tehničnih stavbnih sistemov uporablja električno energijo, proizvedeno iz lastne naprave za proizvodnjo električne energije iz OVE; 
– izjava o lastnostih oken in ostalih vrst zunanjega stavbnega pohištva (kot npr. kupole, posebne tehnične rešitve) v toplotnem ovoju stavbe, skladna z Uredbo (EU) št. 305/20114 ali po Zakonu o gradbenih proizvodih (Uradni list RS, št. 82/13, v nadaljnjem besedilu: ZGPro-1), oziroma drugo ustrezno dokazilo, ki mora med drugim vsebovati vrednost toplotne prehodnosti okna (Uw) in poročilo o tipskem preizkusu okna, skladnim s standardom SIST EN 14351-1:2006+A2:2016 oziroma drugim standardom, veljavnim v času preizkusa, ter dokument o izračunu toplotne prehodnosti okna Uw (iz dokumenta morajo biti razvidne vrednosti toplotne prehodnosti celotnega okna (Uw), zasteklitve (Ug) in profila (Uf), vrednost linijske toplotne upornosti distančnika v zasteklitvi (ψ) in geometrijski podatki profila), ki morata biti izdelana s strani izbranega preizkuševalnega laboratorija, priglašenega pri Evropski komisiji za gradbene proizvode;
4 Uredba (EU) št. 305/2011 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 9. marca 2011 o določitvi usklajenih pogojev za trženje gradbenih proizvodov in razveljavitvi Direktive Sveta 89/106/EGS (UL L 88/11), zadnjič spremenjena z Uredbo (EU) 2019/1020 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. junija 2019 o nadzoru trga in skladnosti proizvodov ter spremembi Direktive 2004/42/ES in uredb (ES) št. 765/2008 in (EU) št. 305/2011 (UL L 169/19), v nadaljnjem besedilu Uredba (EU) št. 305/2011.
– izjava o lastnostih vrat v toplotnem ovoju stavbe, skladno z Uredbo (EU) št. 305/2011 ali po ZGPro-1 oziroma drugo ustrezno dokazilo, iz katerega je razvidna toplotna prehodnost vrat (Ud);
– izjave o lastnostih toplotnih izolacij v toplotnem ovoju stavbe, skladne z Uredbo (EU) št. 305/2011 ali po ZGPro-1, iz katerih so razvidne posamezne toplotne prevodnosti (λ) toplotno izolacijskih materialov; 
– izjava o skladnosti in podatkovni list prezračevalne naprave, skladna z Delegirano uredbo Komisije (EU) št. 1254/20145, oziroma dokument z informacijami iz priloge IV oziroma priloge V Uredbe Komisije (EU) št. 1253/20146, z drugo dokumentacijo, ki bo izkazovala ustreznost prezračevalne naprave;
5 Delegirana uredba Komisije (EU) št. 1254/2014 z dne 11. julija 2014 o dopolnitvi Direktive 2010/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z označevanjem stanovanjskih prezračevalnih enot z energijskimi nalepkami (UL L št. 337 z dne 25. 11. 2014, str. 27), nazadnje spremenjeno z Delegirano uredb Komisije (EU) 2020/987 z dne 20. januarja 2020 o popravku nekaterih jezikovnih različic Delegirane uredbe (EU) št. 1254/2014 o dopolnitvi Direktive 2010/30/EU Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z označevanjem stanovanjskih prezračevalnih enot z energijskimi nalepkami (UL L 221 z dne 10. 7. 2020), v nadaljnjem besedilu: Delegirana uredba Komisije (EU) št. 1254/2014).
6 Uredba Komisije (EU) št. 1253/2014 z dne 7. julija 2014 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo prezračevalnih enot (UL L 337 z dne 25. 11. 2014), zadnjič spremenjeno z Uredbo Komisije (EU) 2020/1000 z dne 9. julija 2020 o popravku nekaterih jezikovnih različic Uredbe (EU) št. 1253/2014 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo prezračevalnih enot (UL L št. 221 z dne 10. 7. 2020) in popravljeno s Popravkom Uredbe Komisije (EU) št. 1253/2014 z dne 7. julija 2014 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo prezračevalnih enot (UL L 337, 25. 11. 2014) (UL L št. 94 z dne 3. 4. 2019).
– podatkovni list generatorja toplote in hladu (toplotna črpalka, kurilna naprava ipd.);
– izjava dobavitelja o lastnostih sistema, če bo stavba oskrbovana iz energijsko učinkovitega distribucijskega sistema toplote ali iz naprav za soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom.
Priložena dokumentacija mora biti čitljiva. Eko sklad lahko zahteva, da vlagatelj za vsa dokazila in listine, sestavljene v tujem jeziku, predloži overjen prevod v slovenskem jeziku.
Če je sicer pravočasno vložena vloga nepopolna ali nerazumljiva, pa vlagatelj pomanjkljivosti odpravi v roku, ki ga je določila uradna oseba, se šteje, da je vloga pravočasna.
Vloge se obravnavajo po vrstnem redu prispetja. Če bo do zaključka tega javnega poziva prispelo več vlog, kot je na voljo skupne višine sredstev po tem javnem pozivu, bo Eko sklad vloge, ki bodo prišle na vrsto za obravnavo po porabi teh sredstev, zavrnil, ne glede na to, da bodo pravočasne in popolne.
c) pričetek del
Dela za izvedbo naložbe se lahko pričnejo izvajati po 12. avgustu 2022.
Za pričetek izvajanja naložbe šteje pričetek izvajanja gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, kar vlagatelj izkazuje z računi izvajalca za navedena dela in drugimi dokazili, če datum računa oziroma datum opravljene storitve na računu ne izkazuje dejanskega pričetka del.
d) datum izvedbe naložbe
Kot datum izvedbe naložbe se po tem javnem pozivu šteje datum opravljene storitve, ki je naveden na računu, iz katerega nedvoumno izhaja, da je naložba v celoti izvedena. Če datum opravljene storitve na računu ni naveden, se kot datum izvedbe naložbe šteje datum izdaje računa.
e) izvedba naložbe v skladu z veljavno zakonodajo
Naložba, za katero bo dodeljena nepovratna spodbuda, mora biti izvedena skladno z vsemi veljavnimi predpisi s področja graditve objektov, energijske učinkovitosti stavb, predpisi, ki urejajo področje proizvodov, povezanih z energijo, ter drugimi veljavnimi predpisi.
Če je stavba kulturnovarstveno zaščitena, ali pa se stavba nahaja na kulturnovarstveno zaščitenem območju, mora vlagatelj pri izvedbi naložbe upoštevati pogoje, ki veljajo za ta kulturnovarstveni režim.
V primeru, da naložba ne bo izvedena skladno s pogoji in namenom javnega poziva ali Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, lahko Eko sklad skladno z določbami zakona, ki ureja varstvo okolja, pravico do pridobljenih sredstev odvzame, če so sredstva že izplačana (trenutno to ureja 227. člen Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22 in nasl., v nadaljnjem besedilu: ZVO-2)). Če sredstva še niso izplačana, pravica do spodbude na podlagi določb istega zakona ugasne (trenutno to ureja peti odstavek 224. člena ZVO-2).
f) kandidiranje za eno ali več naložb
Vlagatelj lahko z eno vlogo kandidira zgolj za eno naložbo, lahko pa na tem javnem pozivu kandidira z več vlogami.
Vlagatelj lahko kandidira na drugem javnem pozivu/razpisu za spodbudo za gradnjo naprave za pridobivanje električne energije iz OVE.
g) prepoved dodelitve nepovratne spodbude za vgradnjo prototipne in rabljene opreme
Nepovratna spodbuda ne more biti dodeljena za naložbe, ki vključujejo nakup in vgradnjo prototipne in rabljene opreme, naprav ali gradbenih proizvodov.
h) izvedba naložbe s strani usposobljenega izvajalca z registrirano dejavnostjo
Vgradnjo in zagon posameznih naprav, opreme in gradbenih proizvodov, ki so predmet naložbe, lahko opravi le za to usposobljen izvajalec z registrirano dejavnostjo.
Za nakup posameznih naprav, opreme in gradbenih proizvodov od oseb, ki niso registrirane za prodajo navedenega blaga, spodbude ni mogoče dodeliti.
i) prepoved dodelitve nepovratne spodbude v primeru že dodeljenih spodbud
Nepovratna finančna spodbuda po tem javnem pozivu ne more biti dodeljena, če je bila za naložbo, ki je predmet vloge, že dodeljena katera koli druga nepovratna finančna spodbuda Eko sklada.
Za iste stroške vlagatelj ne sme prejeti sredstev iz drugih javnih virov financiranja (prepoved dvojnega financiranja).
j) možnost pridobitve kredita in nepovratne spodbude
Vlagatelj je poleg nepovratne finančne spodbude po tem javnem pozivu upravičen pridobiti tudi kredit Eko sklada po javnem pozivu za kreditiranje gradnje sNES+ lokalnih skupnosti, naložba in vlagatelj pa morata hkrati izpolnjevati tudi pogoje za kreditiranje. Vlagatelj mora za pridobitev kredita izpolniti in predložiti obrazce, ki so na voljo na spletni strani Eko sklada.
Vsota nepovratne finančne spodbude in kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe.
V primeru dodelitve nepovratne finančne spodbude in kredita za isto naložbo, vlagatelj predloži le en izvod zahtevanih prilog k vlogi za dodelitev nepovratne finančne spodbude, ostalo zahtevano dokumentacijo pa k vlogi za kredit.
k) prepoved odtujitve naložbe, ki je predmet nepovratne spodbude
Stavbe in vgrajenih gradbenih proizvodov, strojnih naprav in opreme, za katere je bila dodeljena nepovratna finančna spodbuda, ni dovoljeno odstraniti oziroma odtujiti najmanj 5 let po izplačilu spodbude.
9. Pridobitev obrazcev in informacije o javnem pozivu
Javni poziv, vloga za prijavo z obrazci in aktualni seznami s podatki so na voljo na spletni strani www.ekosklad.si. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo vlagatelji lahko natisnejo sami, je enakovredna tiskanim obrazcem.
Javni poziv in obrazce lahko vlagatelji tudi naročijo po telefonu in jih brezplačno prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana ali na e-naslov: ekosklad@ekosklad.si.
Informacije o javnem pozivu lahko vlagatelji pridobijo po tel. 01/241-48-20 v času telefonskih uradnih ur za stranke (ponedeljek, sreda in petek med 12. in 14. uro), po e-pošti na e-naslovu: ekosklad@ekosklad.si ali osebno na Eko skladu v vložišču od ponedeljka do petka med 9. in 14. uro.
10. Rok in način prijave
Vlagatelji lahko oddajo vlogo na javni poziv od dneva objave v Uradnem listu Republike Slovenije do vključno dneva objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije.
Vloga, izdelana v skladu z določili in navodili iz javnega poziva, mora biti dostavljena v fizični in elektronski obliki (USB medij) na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.
Eko sklad bo obravnaval samo vloge, ki bodo pravočasno vložene in bodo popolne. Vloge, ki ne bodo pravočasno vložene, oziroma ki kljub pozivu na dopolnitev ne bodo dopolnjene, bodo s sklepom zavržene.
11. Postopek obravnave vlog
a) postopek
Pri odločanju o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude vlagatelju se smiselno uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, če ZVO-2 ne določa drugače.
Vlagatelj lahko pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu le za novo naložbo, ki je opredeljena z javnim pozivom, ob upoštevanju višine razpisanih sredstev, omejitev in višine nepovratne finančne spodbude po javnem pozivu ter vrstnega reda prispetja vloge na Eko sklad.
V primeru, da vlogi ne bodo priložene vse obvezne priloge, ki so navedene v javnem pozivu, bo vlagatelj prejel poziv na dopolnitev vloge z rokom dopolnitve največ 30 dni. Podaljšanje tega roka ni mogoče, razen izjemoma v primeru, če vlagatelj pred potekom tega roka izkaže, da vloge ne bo mogel pravočasno dopolniti iz razlogov, ki niso na njegovi strani in ki jih ni mogel predvideti niti odvrniti in se tudi ne morejo pripisati njegovi krivdi. V takem primeru se rok za dopolnitev vloge lahko podaljša še največ za 30 dni. Vloga, ki ne bo pravočasno dopolnjena oziroma bo tudi po prejeti dopolnitvi formalno nepopolna, bo zavržena.
Dokumenti, zahtevani v pozivu za dopolnitev, morajo biti oddani v fizični in elektronski obliki na USB mediju ali posredovani po e-pošti po predhodnem dogovoru (ne velja za projektno dokumentacijo, ki mora biti oddana v tiskani obliki).
Odločbe, sklepi, pozivi in drugi dokumenti, od katerih vročitve začne teči rok, razen v primeru odvzema pravice do nepovratnih sredstev, ki jih Eko sklad izda v fizični obliki, se vročajo z navadno vročitvijo. Ne glede na določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek, vročitev velja za opravljeno 15. dan od dneva odpreme s strani Eko sklada. Dan odpreme se označi na kuverti odpremljenega dokumenta.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude se taksa skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 8/00 in nasl., ZUT), ne plačuje.
Splošni pogoji poslovanja Eko sklada so sestavni del tega javnega poziva.
b) obrnjeno dokazno breme
Vlagatelj nosi dokazno breme, da je upravičen do spodbude Eko sklada.
Eko sklad lahko od vlagatelja zahteva dodatna dokazila, če meni, da je to potrebno za razjasnitev upravičenosti do nepovratne finančne spodbude, ki jih mora vlagatelj predložiti v roku, ki ga določi Eko sklad s pozivom na dopolnitev, ne glede na možnost Eko sklada, da jih pridobi po uradni dolžnosti. Če vlagatelj ne predloži zahtevanih dodatnih dokazil v določenem roku, Eko sklad odloči na podlagi dokazil, ki jih je vlagatelj že predložil.
12. Pogoji za izplačilo finančne spodbude
a) izdaja odločbe in sklenitev pogodbe
Eko sklad ob izpolnjevanju pogojev javnega poziva dodeli vlagatelju nepovratno finančno spodbudo na podlagi pravočasno vložene in popolne vloge z odločbo o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude.
Na podlagi odločbe se z vlagateljem sklene pogodba o izplačilu nepovratne finančne spodbude.
Nepovratna finančna spodbuda je izplačana na podlagi izdane dokončne odločbe, s katero je bila vlagatelju dodeljena pravica do nepovratne finančne spodbude, in sklenjene pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude.
b) meritev zrakotesnosti stavbe
Zaključna meritev za ugotavljanje tesnosti obodnih konstrukcij SNES+ stavbe, ki je predmet spodbude, mora biti pravočasno najavljena predstavniku Eko sklada in izvedena ob njegovi prisotnosti.
c) rok za zaključek naložbe
Rok za zaključek naložbe je 3 leta od dokončnosti odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude oziroma ne več, kot je predvideno v predloženi investicijski dokumentaciji.
V primeru prenosa roka za dokončanje investicije v naslednjo leto od predvidenega, mora vlagatelj Eko sklad najkasneje dva meseca pred koncem koledarskega leta obvestiti o podaljšanju izvajanja projekta, predložiti poročilo o izvajanju projekta, iz katerega bodo razvidni razlogi o podaljšanju projekta, ter če se skladno z Uredbo o enotni metodologiji spreminjajo vrednosti projekta, predložiti novelirano investicijsko dokumentacijo s sklepom o potrditvi in ustrezno podaljšati projekt na pristojnem ministrstvu.
Odločba postane dokončna z njeno vročitvijo vlagatelju. Vročitev odločbe v fizični obliki velja za opravljeno 15. dan od dneva odpreme s strani Eko sklada. Dan odpreme se označi na dokumentu in kuverti odpremljenega dokumenta.
V primeru objektivnih razlogov, ki jih je potrebno verodostojno izkazati pred iztekom roka za zaključek naložbe, se rok za zaključek naložbe lahko podaljša, vendar največ za šest mesecev. Objektivni razlogi so praviloma samo takšne okoliščine oziroma ovire, ki jih vlagatelj ni mogel predvideti niti odkloniti in se tudi ne morejo pripisati njegovi krivdi.
V primeru zamude roka za zaključek naložbe pogoji za izplačilo nepovratne finančne spodbude niso izpolnjeni in pravica do spodbude ugasne na podlagi zakona.
d) predložitev dokumentacije za izplačilo nepovratne finančne spodbude
Vlagatelj mora najkasneje v 2 mesecih po izteku roka za zaključek naložbe predložiti dokumentacijo za izplačilo nepovratne spodbude, ki izkazuje skladnost gradnje z zahtevami tega javnega poziva.
Formalno popolno zaključno dokumentacijo sestavljajo:
– izpolnjen obrazec Zahtevek za izplačilo, ki je del razpisne dokumentacije tega javnega poziva;
– pogodba o izplačilu nepovratne finančne spodbude, podpisana s strani prejemnika;
– uporabno dovoljenje;
– kopija Pogodbe o uporabi sistema (skladno z določbami 11. člena ZOEE) oziroma pri skupnostni samooskrbi kopije Pogodb o uporabi sistema vseh končnih odjemalcev in skupno Pogodbo o uporabi sistema skupnostne samooskrbe;
– novelirana investicijska dokumentacija, izdelana skladno z veljavno Uredbo o enotni metodologiji za pripravo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (Uradni list RS, št. 60/06 in nasl.);
– novelirani sklep o potrditvi investicijske dokumentacije, iz katerega je razvidna vrednost celotne izvedene investicije z DDV in vsi ostali viri financiranja;
– Projektna dokumentacija izvedenih del (PID), ki mora biti oddana v projektantskih mapah, z natisnjenimi načrti v originalnem merilu, z žigi in podpisi projektantov in na USB mediju, ter mora vsebovati zbirni načrt, načrt s področja arhitekture, načrt s področja strojništva in načrt s področja elektrotehnike;
– novelirani elaborat energijske učinkovitosti sNES+ z izračuni in vsemi dokazili, če je prišlo med gradnjo do sprememb glede na oddano dokumentacijo ob vlogi;
– računi in ostala dokumentacija, ki se nanaša na celotno gradnjo stavbe (npr. pogodba s popisom del, materialov, gradbenih proizvodov ter strojnih naprav in opreme), med drugim tudi za:
– nakup in vgradnjo zunanjega stavbnega pohištva (okna, fiksne zasteklitve, vhodna vrata ipd.) in sistemov zunanjega senčenja; 
– nakup in vgradnjo sistemov toplotne zaščite tal, obodnih zidov in strehe za izvedbo celotnega toplotnega ovoja stavbe; 
– nakup in vgradnjo centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka; 
– nakup in vgradnjo sistema za ogrevanje in hlajenje z generatorjem toplote in hladu; 
– nakup in vgradnjo naprave za oskrbo z električno energijo iz OVE ipd.; 
– izvedbo meritve zrakotesnosti; 
– dokazila o plačilu celotnih računov iz prejšnjih alinej;
– merilno poročilo o zagotavljanju zrakotesnosti stavbe in potrdilo o kalibraciji merilne opreme;
– fotografije:
– izvedbe toplotne zaščite celotnega toplotnega ovoja stavbe (vgradnja toplotne zaščite v tla, obodne zidove, streho ipd.), posnete med vgradnjo z merilnim trakom; 
– vgradnje zunanjega stavbnega pohištva (oken in vhodnih vrat), posnete med vgradnjo tako, da so razvidni vsi vgrajeni materiali, ki zagotavljajo tesnjenje v treh ravneh, kot je opredeljeno v smernici RAL; 
– vgrajenega centralnega sistema prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka (razvodi, naprava, elementi za vpih in zajem zraka); 
– vgrajenega sistema za ogrevanje in hlajenje z generatorjem toplote in hladu (razvodi, naprave, regulacija); 
– delujoče naprave za oskrbo z električno energijo iz OVE s pripadajočimi tehničnimi sistemi; 
– dokončane stavbe, posnete tako, da so vidne vse strani stavbe; 
– meritve zrakotesnosti stavbe ter fotografijo izmerjene vrednosti na napravi, posneto med izvajanjem postopka ob prisotnosti predstavnika Eko sklada. 
e) izplačilo nepovratne finančne spodbude
Nepovratna spodbuda se izplača ob razpoložljivih sredstvih predvidoma v 60 dneh po prejemu in preveritvi vseh zahtevanih dokazil o zaključku naložbe na bančni račun vlagatelja. Znesek izplačila se uskladi s predloženo dokumentacijo za izplačilo nepovratne finančne spodbude ob upoštevanju pogojev javnega poziva.
Če ima vlagatelj neplačane zapadle obveznosti do Eko sklada, se z nepovratno finančno spodbudo poplačajo zapadle obveznosti, preostanek pa se nakaže na račun vlagatelja.
13. Nadzor
Eko sklad ima pravico kadarkoli od izdaje odločbe o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude in v obdobju do 6 let po izplačilu nepovratne finančne spodbude z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo prejetih sredstev, skladnost dokumentacije in izvedbe naložbe z določili javnega poziva, z odločbo in pogodbo, s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada in veljavnimi predpisi ter spoštovanje prepovedi odtujitve predmeta nepovratne finančne spodbude.
Če se ugotovi nenamenska poraba sredstev, kršitev predpisov ali določb tega javnega poziva, odločbe, pogodbe ali drugih Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada glede na namen dodeljenih sredstev ali pa vlagatelj onemogoči ali ovira nadzor Eko sklada, kakor tudi v primeru, da so bile s strani vlagatelja dane neresnične oziroma zavajajoče izjave ali so bili dostavljeni neresnični ali zavajajoči dokumenti, Eko sklad v primeru, da so bila vlagatelju sredstva že izplačana, pravico do nepovratne finančne spodbude z odločbo odvzame, vlagatelj pa jih je dolžan vrniti Eko skladu skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi za obdobje od prejema do vračila neupravičeno pridobljene nepovratne finančne spodbude, v primeru, da mu sredstva še niso bila izplačana, pa pravica iz izdane odločbe ugasne na podlagi zakona. Eko sklad o tem izda vlagatelju obvestilo, na njegovo zahtevo pa tudi ugotovitveno odločbo.
V primeru ugotovljenega dajanja neresničnih oziroma zavajajočih izjav ali dostave neresničnih ali zavajajočih dokumentov vlagatelj v obdobju 1 leta od dokončnosti odločbe, s katero je bila njegova vloga zavrnjena oziroma mu je bila odvzeta pravica oziroma je bila odpravljena odločba o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude, oziroma od vročitve obvestila, da je njegova pravica ugasnila na podlagi zakona, če ni bila izdana ugotovitvena odločba, oziroma od vročitve ugotovitvene odločbe o ugasnitvi pravice, če je bila odločba izdana, ne more sodelovati na javnih pozivih in razpisih, ki jih objavlja Eko sklad. Eko sklad ugotovljeno kršitev skladno z veljavno zakonodajo naznani pristojnim organom.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti