Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2024 z dne 23. 8. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2024 z dne 23. 8. 2024

Kazalo

Št. 631-10/2024-3150-1 Ob-2776/24, Stran 2104
Ministrstvo za digitalno preobrazbo na podlagi Programa ukrepov spodbujanja podjetništva Ministrstva za digitalno preobrazbo v obdobju 2022–2030, Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 (Uradni list RS, št. 123/23 in 12/24), Proračuna Republike Slovenije za leto 2025 (Uradni list RS, št. 123/23), Zakona o podpornem okolju za podjetništvo (Uradni list RS, št. 102/07, 57/12, 82/13, 17/15, 27/17, 13/18 – ZSInv in 40/23 – ZZrID-A) in razpisov Skupnega evropskega podjetja za čipe (v nadaljevanju: Chips JU) za dodelitev nepovratnih sredstev projektom spodbujanja inovacij in razvoja (Chips 2024-1-IA-T1: Global IA call according to SRIA 2024 in Chips 2024-2-RIAT1: Global RIA call according to SRIA 2024; v nadaljevanju: razpisi Chips JU), objavlja
javni poziv 
k oddaji zaprosil za izdajo pisma o nameri sofinanciranja projektov spodbujanja inovacij in razvoja, izbranih v okviru razpisov Chips JU (Non Initiative Calls) 
1. Ime oziroma naziv in sedež organa: Republika Slovenija, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: ministrstvo).
2. Predmet in pogoji javnega poziva:
a) Predmet javnega poziva
Program ukrepov spodbujanja podjetništva Ministrstva za digitalno preobrazbo v obdobju 2022–2030 predvideva, da bodo projekti inovacij in razvoja na področju čipov in polprevodniških tehnologij prispevali k vzpostavitvi in delovanju evropskega polprevodniškega ekosistema. Program ukrepov je dostopen na naslovu https://www.gov.si/assets/ministrstva/MDP/DDD-dokumenti/Dopolnjen-program-ukrepov-MDP-09072024.pdf.
Skupno evropsko podjetje za čipe oziroma Chips JU je objavilo več razpisov za dodelitev nepovratnih sredstev projektom, katerih cilj je spodbujati inovacije in razvoj na področjih, kot so evropska umetna inteligenca, visokozmogljivo računalništvo, kibernetska varnost in digitalna infrastruktura. Osrednji dokument razpisa je dostopen na naslovu https://www.chips-ju.europa.eu/callsinfo/, razdelek Non Initiative Calls.
Ministrstvo objavlja predmetni javni poziv k oddaji zaprosil za izdajo pisma o nameri sofinanciranja projekta, izbranega v okviru razpisov za dodelitev nepovratnih sredstev projektom spodbujanja inovacij in razvoja Chips 2024-1-IA-T1: Global IA call according to SRIA 2024 in Chips 2024-2-RIAT1: Global RIA call according to SRIA 2024.
Rok za oddajo prijave na razpisa Chips JU je 17. september 2024 do 17. ure po Bruseljskem času.
b) Sofinanciranje projekta
Kot je pojasnjeno v razpisni dokumentaciji razpisov »Global IA call according to SRIA 2024« (https://www.chips-ju.europa.eu/Chips-2024-1-IA-T1/) in »Global RIA call according to SRIA 2024« (https://www.chips-ju.europa.eu/Chips-2024-2-RIAT-1/) bo Chips JU izbrane projekte iz razpisa sofinanciralo v skladu in pravili programa Obzorje Evropa.
Ministrstvo bo sofinanciralo slovenska podjetja (nacionalni delež), ki bodo samostojno ali kot člani mednarodnih konzorcijev prijavili projekt in bili izbrani na enem izmed razpisov ter bo z njimi skupno evropsko podjetje Chips JU podpisalo pogodbo o sofinanciranju projekta.
c) Pogoji javnega poziva
Na predmetni javni poziv se lahko prijavijo podjetja registrirana v Sloveniji, predvsem mala in srednja podjetja (MSP – v skladu s smernicami za definicijo MSP) in zagonska podjetja, raziskovalne organizacije, ter akademske ustanove na nacionalni ravni (t. i. slovenski partnerji v projektih po izboru Chips JU). Pogoje dodatno opredeljuje Program ukrepov spodbujanja podjetništva Ministrstva za digitalno preobrazbo v obdobju 2022–2030.
Pregled izpolnjevanja pogojev bo izvedla strokovna komisija.
d) Stroški in financiranje
Kategorije, najvišji zneski in načini izračuna upravičenih stroškov so tisti, ki so kot upravičeni opredeljeni v pravilih programa Obzorje Evropa. Stroške je treba med pripravo proračuna v predlogu in na koncu vsakega obdobja poročanja razčleniti glede na naslednje standardne proračunske kategorije:
– stroški dela osebja: zaposleni, fizične osebe po neposredni pogodbi, napotene osebe, lastniki MSP in fizične osebe upravičenci;
– stroški podizvajalcev;
– stroški nabav: potni stroški in dnevnice, oprema, drugo blago, dela in storitve;
– posredni stroški.
Poročanje običajno temelji na dejanskih stroških.
Maksimalni nacionalni delež sofinanciranja od celotnega projekta in glede na tip upravičenca:
Tip opravičenca
Veliko podjetje
Malo in srednje podjetje
Javna raziskovalna organizacija
Aktivnosti inovacij in razvoja (industrijske raziskave – projekti RIA)
25 %
35 %
35 %
Inovacijske aktivnosti (Eksperimentalni razvoj – projekti IA)
20 %
30 %
35 %
Maksimalen skupni znesek sofinanciranja (nacionalni delež) je 700.000 EUR. V primeru, da bodo skupna zahtevana sredstva nacionalnega deleža presegala maksimalni skupni znesek, se bo sofinanciranje posameznega projekta ustrezno proporcionalno zmanjšalo.
3. Rok in vsebina prijave sofinanciranja:
a) Rok in način prijave sofinanciranja
Prijavitelj lahko prijavo za sofinanciranje projekta odda v elektronski ali fizični obliki.
V primeru elektronske oddaje: prijavitelj prijavo za sofinanciranje projekta pošlje po elektronski pošti na naslov: gp.mdp@gov.si s pripisom v zadevi elektronskega sporočila: »Prijava za sofinanciranje projekta – Chips JU«.
V primeru fizične oddaje: prijavitelj prijavo za sofinanciranje projekta odda osebno ali pošlje po pošti kot priporočeno poštno pošiljko na naslov: Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana, s pripisom na ovojnici: »Prijava za sofinanciranje projekta – Chips JU«.
Ministrstvo bo kot pravočasna zaprosila upoštevalo vsa zaprosila za izdajo pisem o nameri k sofinanciranju, ki bodo v glavno pisarno ministrstva ali na elektronski naslov gp.mdp@gov.si prispela najpozneje do petka, 6. 9. 2024, do 14. ure.
b) Sestava zaprosila
Zaprosilo mora vsebovati priložen izpolnjen prijavni obrazec (zaprosilo), ki je skupaj z javnim pozivom dostopen na spletnem portalu GOV.SI (https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/).
4. Rok, v katerem bo ministrstvo izdalo pismo o nameri: ministrstvo bo prijaviteljem, ki bodo zaprosili za izdajo pisma o nameri sofinanciranja skladno z določbami tega javnega poziva, tega izdalo v roku 14 dni od preteka roka za predložitev zaprosila. Nepravočasno prispelih in nepopolnih (manjkajoči ali nepopolni elementi, ki so zahtevani) zaprosil ministrstvo ne bo obravnavalo.
Ministrstvo za digitalno preobrazbo 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti