Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/2024 z dne 13. 9. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/2024 z dne 13. 9. 2024

Kazalo

Št. 4102-2/2024-2611-7 Ob-2897/24, Stran 2193
Republika Slovenija, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana, na podlagi 35. člena Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 87/11, 98/14, 96/12 – ZPIZ-2, 98/14 in 18/21; v nadaljnjem besedilu: ZZRZI) in 219. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22, 96/22, 105/22 – ZZNŠPP, 149/22 in 106/23) objavlja
javni razpis 
za izbor izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029 
Namen javnega razpisa je izbor izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029, ki jih bo sofinanciralo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo). Z izbranimi izvajalci programov socialne vključenosti (v nadaljnjem besedilu: izvajalci) bo ministrstvo sklenilo pogodbe o izvajanju programa socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029, sofinanciranje programa socialne vključenosti pa se bo dogovarjalo letno. Letno pogodbo o sofinanciranju bo ministrstvo z izvajalci sklenilo le v primeru, če bodo zagotavljali zahtevano število oseb – uporabnikov za začetek izvajanja programa socialne vključenosti na posamezni lokaciji.
1. Naročnik: Republika Slovenija, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana.
2. Predmet in namen javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je izbor izvajalcev programov socialne vključenosti, ki jih bo sofinanciralo ministrstvo za obdobje od 2025 do vključno 2029, in so opredeljeni v 35. členu ZZRZI. Programi socialne vključenosti so socialni programi, namenjeni podpori, ohranjanju in razvijanju invalidovih delovnih sposobnosti.
Namen tega javnega razpisa je zagotoviti pogoje za izvajanje programov socialne vključenosti, opredeljenih v 35. členu ZZRZI.
3. Cilj programov in ciljna skupina oseb
Cilj programov socialne vključenosti je ohranjanje in razvijanje delovnih sposobnosti invalida (delovne vsebine) ter vzpodbujanje socialne vključenosti (socialne vsebine).
Ciljna skupina oseb, ki se vključujejo v programe socialne vključenosti (v nadaljnjem besedilu: uporabniki) so invalidi, opredeljeni v prvem odstavku 35. člena ZZRZI.
Doseganje cilja programov socialne vključenosti se izkazuje s številom vključenih uporabnikov, pri katerih izvajalec programa socialne vključenosti ugotavlja, da so se njihove delovne sposobnosti v času vključevanja v program socialne vključenosti ohranile oziroma razvile. Doseganje cilja posameznega uporabnika se ugotavlja z oceno uporabnikove delovne učinkovitosti.
4. Vsebina in način izvajanja programov socialne vključenosti
Vsebina programa socialne vključenosti vključuje delovne in socialne vsebine.
Delovne vsebine progama vključujejo vse aktivnosti, ki so namenjene ohranjanju in razvijanju delovnih sposobnosti, pridobivanju delovne kondicije, delovnih kompetenc, vzdržljivosti in obremenljivosti uporabnikov.
Socialne vsebine programa so vsebine, namenjene pridobivanju in razvijanju socialnih spretnosti in veščin ter opolnomočenju uporabnikov in vključujejo aktivnosti, kot so: motiviranje, sprejemanje lastne invalidnosti, osebnostna rast, pridobivanje funkcionalnih znanj in kompetenc za življenjsko uspešnost in delo, funkcionalno in računalniško opismenjevanje, aktivnosti za pomoč uporabnikom pri premagovanju osebnih stisk in problemov, izvajanje preventivnih ukrepov za ohranjanje zdravja, izvajanje aktivnosti vseživljenjskega učenja in podobno.
Razmerje (v %) med delovnimi in socialnimi vsebinami programa določi vlagatelj (izvajalec), pri čemer je delovnih vsebin lahko od 50 % do 75 %, socialnih vsebin pa od 25 % do 50 %.
Trajanje programa je 8 ur dnevno vse delovne dni v letu z minimalno vključenostjo uporabnika 6 ur dnevno. Uporabnik ima v programu pravico do najmanj 30-minutnega dnevnega odmora za malico za dneve, ko je prisoten v programu, katero mu mora izvajalec tudi zagotoviti.
V izvajanje programa socialne vključenosti mora biti v skupino vključenih najmanj 7 in največ 21 uporabnikov, s tem da lahko delo več skupin poteka na isti ali različnih lokacijah.
Izvajalec je dolžan izvajati sprotno evalvacijo programa socialne vključenosti. Iz evalvacije programa socialne vključenosti mora biti jasno razvidno doseganje cilja, opredeljenega v 3. točki tega javnega razpisa.
Izvajalec je dolžan izdelati individualni načrt uporabnika glede na vsebino programa socialne vključenosti, cilj, metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti v programu socialne vključenosti ter glede na uporabnikove sposobnosti, delovne zmožnosti, psihosocialne potrebe in cilje (v nadaljnjem besedilu: individualni načrt uporabnika), pri čemer je obvezen del individualnega načrta ugotavljanje doseganja zastavljenega cilja iz 3. točke tega javnega razpisa. Doseganje zastavljenega cilja se pri uporabnikih ugotavlja z oceno uporabnikove delovne učinkovitosti.
Izvajanje programa socialne vključenosti za uporabnika poteka v skladu z individualnim načrtom. V individualnem načrtu je mogoče določiti, da se del programa socialne vključenosti izvaja izven prostorov izvajalca, če je to v največjo korist uporabnika, in je zanj zagotovljena strokovna podpora s kadrom, ki izpolnjuje zahteve, kot so določene v 5.6.3. točki tega javnega razpisa. Če se pretežni del delovnih vsebin v koledarskem letu za posameznega uporabnika izvaja izven prostorov izvajalca, mora izvajalec v dogovoru z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje proučiti možnost ponovne ocene zaposlitvenih možnosti uporabnika.
Vključitev uporabnika v program socialne vključenosti je prostovoljna. Izvajalec z uporabnikom:
– sklene dogovor o vključitvi v program socialne vključenosti,
– pripravi individualni načrt uporabnika in
– na vsakih 6 mesecev vključitve v program oceni uporabnikovo delovno učinkovitost in doseganje zastavljenih ciljev iz individualnega načrta uporabnika.
Izvajalci so dolžni izvajati programe socialne vključenosti v skladu s predpisi, ki urejajo varnost in zdravje pri delu. Dokumentacijo o delu z uporabniki so izvajalci dolžni zbirati in hraniti v skladu s predpisi, ki urejajo hrambo in varovanje osebnih podatkov.
5. Pogoji, ki jih mora izpolnjevati vlagatelj
Na podlagi tega javnega razpisa so lahko vlagatelji pravne osebe, ki nimajo statusa zaposlitvenega centra po ZZRZI in so registrirane za opravljanje dejavnosti v Republiki Sloveniji ter izpolnjujejo naslednje pogoje:
5.1. Registrirane so v skladu z Uredbo o standardni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list RS, št. 69/07, 17/08 in 27/24) pod Drugo izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje ali Socialno varstvo brez nastanitve oziroma opravljajo dejavnost socialnega varstva, kot dokazilo pa priložijo fotokopijo prve strani temeljnega akta in fotokopijo izvlečka temeljnega akta, iz katerega je razvidna njihova dejavnost.
5.2. Imajo poravnane vse davke in druge obvezne dajatve, skladno z nacionalno zakonodajo, zapadle do vključno zadnjega dne v mesecu pred vložitvijo vloge na ta javni razpis.
5.3. Niso v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali likvidacije oziroma niso prenehale poslovati na podlagi sodne ali druge prisilne odločbe.
5.4. Program socialne vključenosti bodo izvajale na območju Republike Slovenije.
5.5. Prijavljeni program socialne vključenosti izkazuje, da je:
– razmerje med delovnimi vsebinami programa od 50 % do 75 %, in socialnimi vsebinami programa od 25 % do 50 %,
– trajanje programa 8 ur dnevno vse delovne dni v letu z minimalno vključenostjo uporabnika 6 ur dnevno,
– pri izvajanju programa socialne vključenosti v skupino vključenih najmanj 7 in največ 21 uporabnikov, s tem, da lahko delo več skupin poteka na isti ali različnih lokacijah.
5.6. Zagotavljajo kadrovske pogoje za izvajanje programa socialne vključenosti:
5.6.1. zagotavljajo strokovne/ga delavce/a za vodenje in organiziranje ter izvajanje vsebine programa socialne vključenosti v obsegu zaposlitve najmanj 6 ur mesečno na uporabnika;
5.6.2. zagotavljajo strokovne/ga sodelavce/a (delovni inštruktor) za izvajanje vsebine programa socialne vključenosti v obsegu zaposlitve najmanj 18 ur mesečno na uporabnika;
5.6.3. strokovni delavci in sodelavci izpolnjujejo pogoje iz prvega oziroma šestega odstavka 9. člena ZZRZI;
5.6.4. strokovni delavci in sodelavci so usposobljeni za delo z uporabniki, ki se vključujejo v program socialne vključenosti;
5.6.5. strokovni delavci in sodelavci so oziroma bodo pri vlagatelju v delovnem razmerju.
5.7. Zagotavljajo prostorske, tehnične in organizacijske pogoje za izvajanje programa socialne vključenosti (če bodo izvajali program na različnih lokacijah, za vsako lokacijo posebej):
5.7.1. zagotavljajo prostore za izvajanje programa socialne vključenosti, ki so v celoti ali delno ločeni od drugih dejavnosti/programov vlagatelja in so:
– ustrezno veliki (velikost prostorov, kjer se izvaja vsebina programa socialne vključenosti, je praviloma 4,5 m2 na uporabnika) in
– ustrezno opremljeni za izvajanje vsebine programa socialne vključenosti;
5.7.2. zagotavljajo dostop uporabnikom do lokacije in prostorov, kjer se bo program socialne vključenosti izvajal in povezanost z javnimi prometnimi sredstvi oziroma druge ustrezne možnosti dostopa do te lokacije in prostorov.
5.8. Izkazujejo vzdržno finančno konstrukcijo programa socialne vključenosti za leti 2025 in 2026, ki je skladna z vsebino in načinom izvajanja programa ter določbami o upravičenosti stroškov.
5.9. Urnik izvajanja programa socialne vključenosti za posamezno skupino uporabnikov na vsaki lokaciji je določen tako, da izvajalec programa socialne vključenosti zagotavlja izvajanje programa 8 ur dnevno vse delovne dni v letu.
5.10. V zadnjih 24 mesecih pred oddajo vloge vlagatelj oziroma z njo povezana druga pravna oseba ni kršila pogodbenih obveznosti, sofinanciranih s strani ministrstva.
Tabela 1: Izpolnjevanje kadrovskih in prostorskih pogojev (velikost prostorov, kjer se izvaja vsebina programa) za izvajanje programa socialne vključenosti glede na predvideno število uporabnikov v skupini:
Število uporabnikov:
Kadrovski pogoji:
Prostorski pogoji:
Število ur obsega zaposlitve strokovnega delavca mesečno: 
Število ur obsega zaposlitve strokovnega sodelavca (delovni inštruktor) mesečno: 
velikost prostorov v m2, kjer se izvaja vsebina programa
7
42 ur oziroma 
1 strokovni delavec ¼ polnega delovnega časa
126 ur oziroma 
1 strokovni sodelavec ¾ polnega delovnega časa
31,5 m2
14
84 ur oziroma 
1 strokovni delavec ½ polnega delovnega časa
252 ur oziroma 
1 strokovni sodelavec polni delovni čas in 
1 strokovni sodelavec ½ polnega delovnega časa
63 m2
21
126 ur oziroma 
1 strokovni delavec ¾ polnega delovnega časa
378 ur oziroma 
2 strokovna sodelavca polni delovni čas 
1 strokovni sodelavec ¼ polnega delovnega časa
94,5 m2
Opomba: Upoštevano je izhodišče, da ima mesec 21 delovnih dni.
Komisija bo opravila strokovni pregled popolnih vlog, preverila izpolnjevanje pogojev ter jih ocenila na podlagi meril tega javnega razpisa. Če bo komisija ugotovila, da izvajalec s prijavljenim programom socialne vključenosti ne izpolnjuje pogojev tega javnega razpisa, bo vloga zavrnjena. V postopku ocenjevanja bodo upoštevane samo vloge, ki bodo izpolnile vse zahtevane pogoje.
6. Obvezna oblika in vsebina vloge ter dokazila o izpolnjevanju pogojev za izvajanje programov socialne vključenosti
Vloga mora biti obvezno pripravljena in vložena v skladu z razpisno dokumentacijo. Razpisni dokumentaciji sta priložena dva prijavna obrazca in priloge, ki so sestavni del vloge in morajo biti izpolnjeni v skladu z navodili na posameznem obrazcu oziroma prilogi, in sicer:
– Obrazec št. 1: Izjave vlagatelja o izpolnjevanju pogojev;
– Obrazec št. 2: Prijavni obrazec s finančnim načrtom;
– Priloga št. 1: Seznam prilog iz 6. točke tega javnega razpisa;
– Priloga št. 2: Vzorec dogovora o vključitvi v program socialne vključenosti;
– Priloga št. 3: Vzorec pogodbe o izvajanju programa socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029;
– Priloga št. 4: Ocena uporabnikove delovne učinkovitosti;
– Priloga št. 5: Pooblastilo za pridobitev podatkov od FURS.
Vlagatelj mora k vlogi priložiti tudi naslednja dokazila:
6.1. fotokopijo prve strani temeljnega akta in izvleček temeljnega akta, iz katerega je razvidna dejavnost;
6.2. fotokopije dokazil o zagotavljanju kadrovskih pogojev za izvajanje programa socialne vključenosti:
za strokovne delavce:
6.2.1. fotokopije dokazil o izobrazbi – univerzitetna, visoka oziroma višja strokovna izobrazba medicinske, pedagoške, psihološke, sociološke, socialne ali druge ustrezne usmeritve,
6.2.2. fotokopije dokazil o znanjih s področja rehabilitacije, zaposlovanja ali invalidskega varstva, pridobljenimi s specializacijo, dodatnim izobraževanjem ali usposabljanjem,
za strokovne sodelavce:
6.2.3. fotokopije certifikatov o poklicni kvalifikaciji ali druga ustrezna dokazila (dokazila o izobrazbi in podobno) za opravljanje del s področja rehabilitacije, zaposlovanja ali invalidskega varstva,
za strokovne delavce in sodelavce:
6.2.4. fotokopije dokazil o usposobljenosti za delo s ciljno skupino uporabnikov programa socialne vključenosti (reference),
6.2.5. fotokopije pogodb o zaposlitvi oziroma izjave o nameravani zaposlitvi, ki vsebujejo podatke, kot jih opredeljuje 31. člen Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13, 78/13 – popr., 47/15 – ZZSDT, 33/16 – PZ-F, 52/16, 15/17 – odl. US, 22/19 – ZPosS, 81/19, 203/20 – ZIUPOPDVE, 119/21 – ZČmIS-A, 202/21 – odl. US, 15/22, 54/22 – ZUPŠ-1, 114/23 in 136/23 – ZIUZDS) in so podpisane s strani delodajalca in strokovnega delavca oziroma sodelavca. Iz pogodb o zaposlitvi oziroma izjav o nameravani zaposlitvi strokovnih delavcev in sodelavcev mora biti razviden njihov obseg zaposlitve na teden ali mesec na programu socialne vključenosti;
6.3. fotokopije dokazil o zagotavljanju prostorskih pogojev za izvajanje programa socialne vključenosti za vsako lokacijo (če bodo izvajali program na več lokacijah, za vsako lokacijo posebej):
6.3.1. fotokopije načrtov prostorov – tlorisi, iz katerih je razvidna površina prostorov in ki so označeni na mestih, kjer se bo izvajal program socialne vključenosti (če bo vlagatelj na isti lokaciji izvajal program socialne vključenosti za več skupin, se na tlorisih označijo tudi skupine),
6.3.2. fotokopije pogodb o lastništvu, solastništvu oziroma najemu prostorov,
6.3.3. fotokopije dokumentov o uporabnem dovoljenju prostorov,
6.3.4. fotografije opremljenih prostorov (dostop do prostorov (vhod), prostor/i, kjer se bo izvajala vsebina programa socialne vključenosti, pisarna (prostor za strokovnega delavca, individualno obravnavo), drugi prostori (sanitarije, garderoba, hodnik, čajna kuhinja (če je) in podobno);
6.4. izdelan pravilnik o načinih in oblikah nagrajevanja uporabnikov (mesečne nagrade kot finančno izplačilo, druge oblike nagrad). Izvajalec mora z delovno vsebino programa socialne vključenosti zagotavljati prihodek, ki omogoča izplačilo nagrad vključenim uporabnikom na podlagi pravilnika o mesečni nagradi uporabnikom, ki ga sprejme izvajalec, pri čemer:
– je mesečna višina nagrade za uporabnike, ki so mesečno prisotni v programu od 60 do 128 ur od 5 % do največ 10 % zakonsko določene minimalne plače, za uporabnike, ki so mesečno prisotni v programu več kot 128 ur, pa največ 15 % zakonsko določene minimalne plače,
– opredeli dodatne kriterije za dodelitev mesečne nagrade uporabnikom: motiviranost, vztrajnost, samostojnost, storilnost (normirana/nenormirana dela), delovna uspešnost, kvaliteta opravljenega dela, količina dela, odnos do dela, odnos do drugih uporabnikov/strokovnih delavcev in sodelavcev in podobno;
6.5. vzorec obrazca individualnega načrta uporabnika;
6.6. fotokopije dokazil vlagatelja o zagotavljanju delovnih vsebin programa socialne vključenosti s poslovnimi partnerji (npr. dogovor, pogodba, izjava o nameri in podobno);
6.7. izjava vlagatelja, da ne posluje z žigom – priložijo le vlagatelji, ki ne poslujejo z žigom.
Če vlagatelj posluje z žigom, je le-ta obvezen povsod, kjer je to predvideno. Če z njim ne posluje, na mesta, določena za žig, vpiše: »Ne poslujemo z žigom«.
Vloga mora biti oddana v papirnati/tiskani obliki na prijavnih obrazcih, ki so del razpisne dokumentacije, in mora vsebovati vse zahtevane obvezne priloge in podatke, določene v razpisni dokumentaciji. Poleg tega je treba na USB ključku posredovati tudi Obrazec št. 2: Prijavni obrazec s finančnim načrtom v Word obliki.
V primeru neskladnosti podatkov v tiskanih in elektronskih obrazcih oziroma prilogah se upoštevajo tisti v tiskani obliki.
Za formalno nepopolno se šteje vloga, ki ne vsebuje vseh ustrezno izpolnjenih prijavnih obrazcev in obveznih prilog in dokazil, zahtevanih v tem javnem razpisu in razpisni dokumentaciji, in ki hkrati ne vsebuje na USB ključku tudi Obrazca št. 2: Prijavni obrazec s finančnim načrtom.
7. Merila za izbiro izvajalcev programov socialne vključenosti
Popolne vloge vlagateljev, ki bodo izpolnjevale pogoje, bo ocenila in točkovala komisija v skladu z merili iz tega javnega razpisa.
Vloge, ki ne bodo zbrale vsaj 36 točk od možnih 54 točk, bodo zavrnjene.
Merila za izbiro izvajalcev programov socialne vključenosti (v nadaljnjem besedilu: merila) so:
MERILA: 
Število 
točk: 54
1. OPIS PROGRAMA SOCIALNE VKLJUČENOSTI
max 37 točk
1.1. CILJNA SKUPINA UPORABNIKOV 
Ciljna skupina uporabnikov je jasno in ustrezno opredeljena ter v skladu s predmetom javnega razpisa. 
Točka II.1. obrazec št. 2
Program je naravnan na več ciljnih skupin.
2
Program je naravnan le na eno ciljno skupino.
1
Ciljna skupina uporabnikov ni v skladu s predmetom javnega razpisa.
0
1.2. CILJ PROGRAMA 
Program socialne vključenosti ima postavljen jasen in ustrezen cilj (delovne vsebine, socialne vsebine) ter merila za doseganje cilja. 
Točka II.2. obrazec št. 2
Cilj programa je jasno opredeljen. Merila za doseganje ciljev so jasno opredeljena. 
3
Cilj programa je jasno opredeljen, vendar ni jasno, kako se bo merilo doseganje cilja.
2
Cilj programa in merila so splošno opredeljeni (delovne vsebine, socialne vsebine), 
1
Cilj programa ni v skladu s predmetom javnega razpisa.
0
1.3. VSEBINA IN NAČIN IZVAJANJA PROGRAMA 
Vsebina programa socialne vključenosti glede na ciljno skupino uporabnikov je jasna in ustrezna ter v skladu z javnim razpisom. 
Točka II.3 obrazec št. 2
Vsebina programa je konkretno opisana, jasno je opisan način doseganja razmerja med delovnimi in socialnimi vsebinami. Iz opisanega programa jasno izhaja, kako bodo upoštevane specifičnosti ciljne skupine.
9
Vsebina programa je konkretno opisana, vendar ni povsem jasno, kako bodo upoštevane specifičnosti ciljne skupine. 
6
Vsebina programa je opisana splošno.
3
Vsebina programa ni v skladu s predmetom javnega razpisa.
0
1.4. METODE DELA, STROKOVNA RAVNANJA IN AKTIVNOSTI ZA DOSEGO CILJA 
Metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti, s katerimi se bo dosegal cilj programa socialne vključenosti, so jasne in ustrezne. 
Točka II.4. obrazec št. 2
Metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti, s katerimi se bo dosegal cilj programa socialne vključenosti, je konkretno opredeljen. Jasno je izpostavljena zveza med izborom metod, strokovnih ravnanj in aktivnosti s ciljno populacijo. 
5
Metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti, s katerimi se bo dosegal cilj programa socialne vključenosti, je konkretno opredeljen, vendar ni jasno vzpostavljene zveze s ciljno populacijo. 
3
Metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti, s katerimi se bo dosegal cilj programa socialne vključenosti, so le splošno napisani.
1
Metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti, s katerimi se bo dosegal cilj programa, niso v skladu s predmetom javnega razpisa.
0
1.5. INDIVIDUALNI NAČRT UPORABNIKA 
Postopek priprave individualnega načrta uporabnika glede na vsebino programa socialne vključenosti, cilj, metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti v programu socialne vključenosti ter glede na uporabnikove sposobnosti, delovne zmožnosti, psihosocialne potrebe in cilje je jasen in ustrezen. 
Vzorec obrazca individualnega načrta uporabnika je ustrezen. 
Točka II.5. obrazec št. 2
Postopek priprave individualnega načrta je opisan konkretno. Vzorec obrazca je ustrezen.
2
Vzorec obrazca individualnega načrta je ustrezen, vendar je postopek priprave individualnega načrta opisan splošno.
0
1.6. SPREMLJANJE IZVAJANJA PROGRAMA 
Spremljanje izvajanja programa socialne vključenosti glede na vsebino programa socialne vključenosti, cilj, metode dela, strokovna ravnanja in aktivnosti v programu socialne vključenosti (realizacija, evalvacija) je jasno in ustrezno ter naravnano na izpolnjevanje cilja iz tč. 3 javnega razpisa. 
Točka II.6. obrazec št.2
Opisan način spremljanja programa je konkreten in vključuje vse bistvene elemente programa. Jasno je opisan način merjenja doseganja ciljev programa. 
2
Opisan način spremljanja programa je splošen.
1
Opisan način spremljanja programa ni ustrezen
0
1.7. AKTIVNA VLOGA IN SODELOVANJE UPORABNIKOV V PROGRAMU 
Uporabnike vzpodbujajo in motivirajo k aktivni vlogi v programu socialne vključenosti. 
Uporabniki sodelujejo pri oblikovanju, načrtovanju, izvedbi in evalvaciji programa socialne vključenosti. 
Točka II.7. obrazec št. 2
Uporabnike spodbujajo k aktivni vlogi v programu. Uporabniki sodelujejo pri oblikovanju, načrtovanju, izvedbi in evalvaciji programa socialne vključenosti. 
2
Uporabnike spodbujajo k aktivni vlogi v programu.
1
Ni izkazana aktivna vloga in sodelovanje uporabnikov v programu.
0
1.8. PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPORABNIKOV 
Pravice in obveznosti uporabnikov so jasne in ustrezne. Uporabniki so z njimi ustrezno seznanjeni. 
Točka II.8. obrazec št. 2
Pravice in obveznosti uporabnikov so jasne in ustrezne. Opredeljen je način seznanitve uporabnikov z njimi. 
2
Pravice in obveznosti uporabnikov so jasne in ustrezne. Ni opredeljenega načina seznanitve uporabnikov z njimi.
1
Pravice in obveznosti uporabnikov niso jasne, oziroma niso ustrezne, ni opredeljenega načina seznanitve uporabnikov z njimi.
0
1.9. SPREMLJANJE ZAPOSLJIVOSTI UPORABNIKOV IN PONOVNA OCENA ZAPOSLITVENIH MOŽNOSTI 
Program socialne vključenosti zagotavlja ohranjanje in izboljšanje funkcijskih zmogljivosti oziroma zaposljivosti uporabnikov. 
Spremljanje zaposljivosti uporabnikov ter možnosti napotitve na ponovno oceno zaposlitvenih možnosti je jasno in ustrezno. 
Točka II.9. obrazec št. 2
Program socialne vključenosti zagotavlja ohranjanje in izboljšanje funkcijskih zmogljivosti oziroma zaposljivosti uporabnikov. 
Spremljanje zaposljivosti uporabnikov ter možnosti napotitve na ponovno oceno zaposlitvenih možnosti je jasno in ustrezno. 
2
Program socialne vključenosti zagotavlja ohranjanje in izboljšanje funkcijskih zmogljivosti oziroma zaposljivosti uporabnikov. 
Spremljanje zaposljivosti uporabnikov ter možnosti napotitve na ponovno oceno zaposlitvenih možnosti ni jasno in ustrezno.
1
Program socialne vključenosti ne zagotavlja ohranjanja in izboljšanja funkcijskih zmogljivosti oziroma zaposljivosti uporabnikov. 
Spremljanje zaposljivosti uporabnikov ter možnosti napotitve na ponovno oceno zaposlitvenih možnosti ni jasno in ustrezno.
0
1.10. REŠEVANJE KONFLIKTNIH SITUACIJ 
Načini reševanja konfliktnih situacij so jasni in ustrezni. 
Točka II.10. obrazec št. 2
Načini reševanja konfliktnih situacij so konkretno opisani in prilagojeni ciljni populaciji.
2
Načini reševanja konfliktnih situacij so splošno opisani.
1
Načini reševanja konfliktnih situacij niso ustrezno opisani.
0
1.11. POSTOPEK IN NAČIN UGOVORA UPORABNIKOV 
Postopek in način ugovora, ki ga imajo na voljo uporabniki programa socialne vključenosti, je jasen in ustrezen. 
Uporabniki so s postopkom in načinom ugovora ustrezno seznanjeni. 
Točka II.11. obrazec št. 2
Postopek in način ugovora, ki ga imajo na voljo uporabniki programa socialne vključenosti, je jasen in ustrezen. 
Opredeljen je način seznanitve uporabnikov s postopkom in načinom ugovora.
2
Postopek in način ugovora, ki ga imajo na voljo uporabniki programa socialne vključenosti, je opisan splošno. 
1
Postopek in način ugovora ni ustrezno opisan.
0
1.12. RAZLOGI ZA IZKLJUČITEV IZ PROGRAMA 
Razlogi za izključitev uporabnikov iz programa socialne vključenosti, tudi v primeru večkratne ali daljše neopravičene odsotnosti, so jasni in ustrezni. 
Uporabniki so z razlogi za izključitev iz programa socialne vključenosti ustrezno seznanjeni. 
Točka II.12. obrazec št. 2
Postopki za izključitev iz programa so jasno opisani. Konkretno so opisani postopki seznanitve uporabnikov. 
2
Postopki za izključitev iz programa so splošno opisani.
1
Postopki za izključitev iz programa niso ustrezno opisani.
0
1.13. PRILAGOJENOST PROSTOROV CILJNI SKUPINI 
Prostori, v katerih se izvaja program socialne vključenosti, so prilagojeni uporabnikom (klančine, dvigalo, sanitarije, delovni prostori …).
Prostori, v katerih se izvaja program socialne vključenosti, so v celoti prilagojeni uporabnikom (klančine, dvigalo, sanitarije, delovni prostori …).
2
Prostori, v katerih se izvaja program socialne vključenosti, so delno prilagojeni uporabnikom (klančine, dvigalo, sanitarije, delovni prostori …).
0
2. STROKOVNI DELAVCI IN SODELAVCI
max 11 točk
2.1. DELOVNE IZKUŠNJE 
Strokovni delavci in sodelavci imajo delovne izkušnje s področja izvajanja programov socialne vključenosti oziroma imajo delovne izkušnje s področja rehabilitacije, zaposlovanja ali invalidskega varstva oziroma s sorodnih področij v povezavi z deli, ki se navezujejo na vsebino programov socialne vključenosti, kar dokazujejo z ustreznimi dokazili. 
Tabela III.2 obrazec št. 2 in priložena dokazila
Vsaj polovica strokovnih delavcev in sodelavcev ima vsaj 5 let delovnih izkušenj na zahtevanih področjih, ostali pa vsaj 3 leta.
6
Vsaj polovica strokovnih delavcev in sodelavcev ima vsaj 4 leta delovnih izkušenj na zahtevanih področjih, ostali pa vsaj 2 leti.
5
Vsaj polovica strokovnih delavcev in sodelavcev ima vsaj 3 leta delovnih izkušenj na zahtevanih področjih, ostali pa vsaj 2 leti.
4
Vsaj polovica strokovnih delavcev in sodelavcev ima vsaj 2 leti delovnih izkušenj na zahtevanih področjih, ostali pa vsaj 6 mesecev.
3
Vsaj polovica strokovnih delavcev in sodelavcev ima vsaj 1 leto delovnih izkušenj na zahtevanih področjih.
2
Vsi strokovni delavci in sodelavci imajo manj kot 1 leto delovnih izkušenj na zahtevanih področjih.
0
2.2. VLOGA, DELO IN NALOGE PRI IZVAJANJU PROGRAMA SOCIALNE VKLJUČENOSTI 
Vloga, delo in naloge strokovnih delavcev in sodelavcev pri izvajanju programa socialne vključenosti so jasni in ustrezni ter v skladu z vsebino in ciljem programa socialne vključenosti. 
Tabela III.2 obrazec št. 2
Vloga, delo in naloge vseh strokovnih delavcev in sodelavcev so v celoti jasno in ustrezno opredeljeni.
5
Vloga, delo in naloge večine strokovnih delavcev in sodelavcev so v celoti jasno in ustrezno opredeljeni.
3
Vloga, delo in naloge strokovnih delavcev in sodelavcev pri izvajanju programa socialne vključenosti so opredeljeni splošno.
1
Vloga, delo in naloge strokovnih delavcev in sodelavcev pri izvajanju programa socialne vključenosti niso v skladu z vsebino in ciljem programa.
0
3. DOSEDANJE IZKUŠNJE, SODELOVANJE S POSLOVNIMI PARTNERJI IN DRUGIMI
max 6 točk
3.1. DOSEDANJE IZKUŠNJE 
Vlagatelj ima izkušnje z izvajanjem programov socialne vključenosti ali z izvajanjem podobnih programov. Izkušnje so jasno opisane in so ustrezne. 
Tabela V. obrazec št. 2 in priložena dokazila (le v primeru, da vlagatelj izkazuje izkušnje z izvajanjem podobnih programov)
7 let izkušenj in več, ki so opisane jasno in v so skladu s ciljem in namenom razpisa.
4
5 let izkušenj in več, ki so opisane jasno in so v skladu s ciljem in namenom razpisa.
3
3 leta izkušenj in več, ki so opisane jasno in so v skladu s ciljem in namenom razpisa.
2
1 leto izkušenj in več, ki so opisane jasno in so v skladu s ciljem in namenom razpisa.
1
Manj kot 1 leto izkušenj.
0
3.2. SODELOVANJE Z DRUGIMI 
Sodelujejo z drugimi pomembnimi subjekti v povezavi z izvajanjem programov socialne vključenosti oziroma z izvajanjem podobnih programov. 
Sodelovanje je jasno in ustrezno in predstavlja primer dobre prakse. 
Tabela V. obrazec št. 2 in priložena dokazila
Sodelovanje s 4 ali več pomembnimi subjekti v povezavi z izvajanjem programov socialne vključenosti oziroma v povezavi z izvajanjem podobnih programov je jasno razvidno in predstavlja primer dobre prakse.
2
Sodelovanje z najmanj 1 pomembnim subjektom v zvezi z izvajanjem programov socialne vključenosti oziroma v povezavi z izvajanjem podobnih programov je jasno razvidno in predstavlja primer dobre prakse.
1
Sodelovanje z drugimi pomembnimi subjekti v povezavi z izvajanjem programov socialne vključenosti oziroma v povezavi z izvajanjem podobnih programov ni jasno razvidno.
0
SKUPAJ:
max 54 točk
8. Okvirna višina sredstev in obdobje sofinanciranja
Okvirna višina sredstev, ki je potrebna za predmet tega javnega razpisa za obdobje od 1. 1. 2025 do 31. 12. 2029 skupaj, znaša okvirno 29.650.000 evrov. Sredstva se bodo zagotavljala iz proračuna Republike Slovenije, proračunske postavke 4329 – Programi socialne vključenosti za invalide.
Za leto 2025 so v Proračunu Republike Slovenije za leto 2025 (Uradni list RS, št. 123/23) zagotovljena sredstva v višini 5.930.000 evrov.
9. Določitev obdobja, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva: sredstva morajo biti porabljena v obdobju od 1. 1. 2025 do 31. 1. 2030.
10. Vrsta in višina stroškov, ki se krijejo v okviru programov socialne vključenosti
Ministrstvo bo sofinanciralo izvajanje programov socialne vključenosti v višini od 40 % do 55 % bruto minimalne plače na vključenega uporabnika (polni znesek), če bo ta v programu socialne vključenosti mesečno prisoten 10 dni ali več. V primeru, da je uporabnik v programu socialne vključenosti mesečno prisoten 9 dni ali manj, se prizna 60 % od polnega zneska. Ministrstvo ne sofinancira programa socialne vključenosti, če je uporabnik neopravičeno odsoten ves mesec ali opravičeno odsoten več kot en mesec.
Ministrstvo bo povrnilo tudi potne stroške vključenim uporabnikom za dneve, ko bodo le-ti prisotni v programu socialne vključenosti ter tako zagotavljalo načelo enake dostopnosti vsem uporabnikom in enak položaj vsem izvajalcem programov socialne vključenosti. Uporabniki se praviloma vključujejo v programe socialne vključenosti k izvajalcem, ki so najbližji njihovim bivališčem. Uporabnikom bodo povrnjeni stroški najcenejšega javnega prevoza. Če uporabnik ne bo imel možnosti prevoza do izvajalca z javnimi prevoznimi sredstvi, se mu bo priznala kilometrina v višini 8 odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina 95 oktanov.
Izvajalec mora uporabniku zagotoviti malico v obliki toplega obroka. Če zagotovitev toplega obroka iz opravičenih razlogov ni možna, uporabniku pripada nadomestilo stroškov prehrane v višini, kot ga ministrstvo, pristojno za javno upravo, objavi na osrednjem spletnem portalu javne uprave.
Točna višina sofinanciranja izvajanja programov socialne vključenosti se bo določena v letnih pogodbah o sofinanciranju glede na število uporabnikov, ki bodo vključeni v programe socialne vključenosti in razpoložljiva proračunska sredstva in bo določena v nominalnem znesku.
Proračunska sredstva za upravičene stroške programa so strogo namenska in se porabljajo za:
– delo strokovnega kadra (bruto plače (II. bruto) zaposlenih strokovnih delavcev in sodelavcev, pri čemer znaša osnovna plača (I. bruto) za strokovnega delavca v višini od 36. do 42. plačnega razreda, ki velja za javne uslužbence in za strokovnega sodelavca v višini od 29. do 35. plačnega razreda), regres za prehrano med delom, regres za letni dopust, povrnitev potnih stroškov (prevoz na delo in z dela), obvezne stroške po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1)),
– strokovno izobraževanje strokovnih delavcev in sodelavcev,
– najemnine ali amortizacijo in vzdrževanje poslovnih prostorov in opreme,
– pisarniški in splošni material in storitve (pisarniški material in storitve, čistilni material in storitve, računalniške storitve, računovodske storitve, strošek plačilnega prometa),
– drugi posebni material in storitve (energija, voda, komunalne storitve in komunikacije (telefon, internet, poštnina in kurirske storitve)),
– material, delovna sredstva, opremo in storitve, potrebne za izvajanje vsebine programa socialne vključenosti,
– zavarovanja za primer poškodbe pri delu, invalidnosti ali smrti v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zakonodajo, ter predpisi s področja zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja,
– malico in potne stroške za vključene uporabnike.
Upravičeni stroški iz prejšnjega odstavka, ki se sofinancirajo iz sredstev proračuna za namen izvajanja programov socialne vključenosti, so stroški, ki:
– so s programi socialne vključenosti neposredno povezani in potrebni za njegovo izvajanje ter so v skladu s cilji programov socialne vključenosti,
– so dejansko nastali in izvajalec hrani dokazila o plačilih (temeljijo na verodostojnih knjigovodskih in drugih listinah),
– so ugotovljeni v skladu s skrbnostjo dobrega gospodarja in
– so izkazani v skladu z veljavnimi predpisi.
Prihodke iz naslova delovnih vsebin programov socialne vključenosti se porablja izključno za:
– nagrajevanje uporabnikov (finančne nagrade, druge oblike nagrajevanja uporabnikov),
– izboljšanje delovnih pogojev uporabnikov,
– material, delovna sredstva in opremo za izvajanje delovnih vsebin programov in
– izvedbo dodatnih socialnih vsebin programov socialne vključenosti.
11. Odpiranje vlog
Odpiranje vlog bo potekalo dne 9. 10. 2024 v prostorih Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Direktorata za invalide, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana. Odpiranje vlog ne bo javno.
Komisija bo v roku 8 dni od zaključka odpiranja vlog pisno pozvala tiste vlagatelje, katerih vloge ne bodo popolne, da vloge dopolnijo. Rok za dopolnitev vlog bo naveden v pozivu za dopolnitev, ki ne sme biti daljši od 15 dni od prejema poziva. Vloge, ki jih vlagatelji ne bodo dopolnili pravočasno ali v skladu s pozivom za dopolnitev, bodo zavržene.
12. Rok o izidu javnega razpisa
Vlagatelji bodo o rezultatih tega javnega razpisa obveščeni v roku največ 60 dni od datuma odpiranja vlog.
Minister, pristojen za invalidsko varstvo, bo izdal sklep o izboru izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029. Sklep o izboru bo objavljen na spletišču državne uprave.
Vlagateljem, katerih vloga bo zavrnjena ali zavržena, bo minister, pristojen za invalidsko varstvo, izdal sklepe o zavrnitvi ali zavrženju vloge.
Zoper navedene sklepe je dovoljena pritožba, ki jo je treba vložiti na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana, v roku 8 dni od prejema sklepa. O pritožbi zoper sklep bo odločilo ministrstvo.
13. Rok za oddajo vloge
Rok za oddajo vlog za izbor izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029 je ponedeljek, 7. 10. 2024.
Vlagatelji morajo svojo vlogo na ta javni razpis predložiti osebno ali priporočeno po pošti. Šteje se, da je vloga prispela pravočasno, če je zadnji dan roka za oddajo do 15. ure oddana v glavni pisarni Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana, ali če je zadnji dan roka oddana na pošto kot priporočena pošiljka.
Vloge, ki bodo oddane po tem roku, bodo izločene iz nadaljnjega postopka ter vlagateljem vrnjene neodprte.
Vlagatelji predložijo svoje vloge v zapečatenem ovitku na naslov: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Štukljeva cesta 44, 1000 Ljubljana, označeno s pripisom v levem spodnjem kotu ovitka: »Vloga – ne odpiraj! Javni razpis za izbor izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029.«
V levem zgornjem kotu ovitka mora biti napisan naziv in naslov vlagatelja.
V primeru dopolnitve vloge mora biti le-ta zapečatena in označena s pripisom: »Dopolnitev vloge – ne odpiraj! Javni razpis za izbor izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029.«
Vlagatelji naj v izogib nepravilno označenih vlog in dopolnitev uporabijo obrazec iz priloge 1 (označitev kuvert), ki ga dopolnijo oziroma ustrezno prilagodijo in prilepijo na ovitek.
Vlagatelj lahko na ta javni razpis vloži le eno vlogo.
Vlogo lahko odda pravna oseba le samostojno. Če eno vlogo pripravita skupaj dva vlagatelja, bo komisija takšno vlogo izločila iz nadaljnjega ocenjevanja.
Nepravočasne ali nepravilno označene vloge in dopolnitve vlog bodo vrnjene vlagateljem neodprte, zato mora biti na hrbtni strani vsake ovojnice označen pošiljatelj. Iz nadaljnjega postopka bodo izločene vse vloge, ki ne bodo predložene v skladu z razpisno dokumentacijo.
14. Razpisna dokumentacija in dodatne informacije
Vlagatelji lahko dobijo razpisno dokumentacijo na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-delo-druzino-socialne-zadeve-in-enake-moznosti/javne-objave/.
Za dodatne informacije o tem javnem razpisu lahko zainteresirani zaprosijo najkasneje do 3. 10. 2024 izključno po elektronski pošti na naslov: gp.mddsz@gov.si s pripisom: Javni razpis za izbor izvajalcev programov socialne vključenosti za obdobje od 2025 do vključno 2029.
Odgovori na pogosto zastavljena vprašanja v zvezi s tem javnim razpisom bodo objavljeni na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti