Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/2024 z dne 25. 10. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/2024 z dne 25. 10. 2024

Kazalo

Ob-3199/24, Stran 2524
Na podlagi 12. in 45. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17 in 21/18 – ZNOrg, 82/20 in 3/22 – ZDeb), Sklepa vlade RS št 01403-75/2009/9 z dne 24. 6. 2009 – Sklep o ustanovitvi Zavoda za šport Republike Slovenija Planica in njegovih sprememb Zavod za šport RS Planica objavlja
javno pobudo 
smučarskim in nordijskim centrom za sodelovanje pri izvedbi akcije Šolar na smuči 
Uvod
Projekt Šolar na smuči predstavlja eno izmed pomembnejših pobud za popularizacijo zimskih športov med mladimi v Sloveniji. V času, ko otroci vse več časa preživijo pred zasloni in se oddaljujejo od aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, projekt Šolar na smuči ponuja priložnost, da se mladi generaciji približa veselje do smučanja, teka na smučeh in deskanja na snegu.
Eden ključnih razlogov za izvajanje tega projekta je zagotavljanje enakih možnosti za vse otroke, ne glede na njihove finančne zmožnosti ali geografsko lokacijo. Projekt Šolar na smuči s svojo soudeležbo omogoča dostopnost do smučarskih izkušenj za vse otroke, kar je ključno za zagotavljanje enakopravnosti v športu. Poleg tega, da otrokom omogočimo učenje osnov smučanja, jim projekt ponuja tudi pomembne lekcije o varnosti na smučiščih, kar je ključnega pomena za preprečevanje nesreč in spodbujanje odgovornega obnašanja na snegu.
Projekt ne vključuje le učenja smučanja, temveč tudi povezuje različne akterje – od smučarskih centrov, lokalnih skupnosti, športnih društev do policije – ki skupaj skrbijo za uspešno izvedbo programa. Policija kot eden ključnih partnerjev, igra pomembno vlogo pri ozaveščanju otrok o pravilih obnašanja na smučiščih, kar dolgoročno prispeva k zmanjšanju števila nesreč na slovenskih smučiščih.
Rezultati izvajanja projekta Šolar na smuči v preteklih letih so več kot spodbudni. Od začetka projekta je v njem sodelovalo že več kot 24.000 otrok iz vse Slovenije.
Kljub izzivom, kot so vremenske razmere in omejitve zaradi pandemije Covid-19, je projekt v preteklih letih pokazal izjemno odpornost in prilagodljivost. Otroci, ki sodelujejo v projektu, pogosto prvič stopijo na smuči in se ob tem srečajo z izzivi, ki jih prinašajo zimski športi, vendar pa ob podpori izkušenih učiteljev in športnih vzornikov, kot sta Jure Košir in Petra Majdič, uspešno premagajo te izzive in razvijejo novo ljubezen do športa.
Glede na uspehe preteklih let in izjemno pozitiven odziv otrok, staršev in šol, je nadaljevanje projekta Šolar na smuči ključnega pomena za nadaljnjo promocijo zimskih športov in zdravega življenjskega sloga med mladimi. Z vključitvijo več tisoč otrok vsako leto projekt ne le spodbuja telesno aktivnost, temveč tudi krepi varnostno kulturo na smučiščih in gradi temelje za nove generacije smučarjev in ljubiteljev zimskih športov v Sloveniji.
Vse uspehe in pozitivne učinke projekta Šolar na smuči je skozi celotno obdobje podpiralo tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki v načrtih za leto 2025 projekt Šolar na smuči uvršča med posebne naloge in bo projekt predvidoma podprlo tudi z namenskimi sredstvi, ki omogočajo razširitev akcije in vključitev v akcijo Šolar na smuči omogočiti vsakemu učencu.
V želji po razširitvi akcije in vključitvi čim večjega števila smučarskih centrov Zavod za šport RS Planica objavlja Javni poziv za vključitev smučarskih in nordijskih centrov v izvedbo akcije Šolar na smuči za leto 2025.
Kako akcija poteka?
– Akcija se bo v letu 2025 izvedla za 3. in 4. razrede za alpsko smučanje ter za 2. in 3. razrede za tek na smučeh.
– Zavod za šport RS Planica objavi razpis akcije za šole in zbira prijave šol do zapolnitve prostih kapacitet glede na finančne zmožnosti.
– Zavod za šport RS Planica o prijavah obvesti smučarski center.
– Šola in center izvedeta smučarski dan. Pri čemer je šola zavezana, da se športnega dneva udeleži z 90 odstotki otrok, vpisanih v posamezen razred (razred pomeni celotna generacija in ne posamezen oddelek npr. 3.b).
– Center odda mesečni zahtevek za sofinanciranje izvedenih aktivnosti s prilogami (potrdilo šole o številu udeleženih otrok na posameznem terminu, cenik smučarskih vozovnic in pogodbo s šolo smučanja, ki je akcijo izvedla) Zavodu za šport RS Planica, in sicer v višini 20 EUR na udeleženca za alpsko smučanje in 10 EUR na udeleženca za tek na smučeh.
– Učenec je lahko v posamezen del akcije udeležen le enkrat (npr.: učenec se lahko v okviru akcije udeleži enkrat tekaškega dela in enkrat alpskega).
– V primeru objektivnih zunanjih okoliščin (pomanjkanje snega, izrednih vremenskih razmer, večjega števila obolelih …) se lahko termin za posamezno šolo prestavi v dogovoru med šolo in centrom.
Okvirni urnik in vsebina za alpsko smučanje
9.00
Prihod šol na zbirno mesto na smučišču – odgovorni spremljevalci oziroma športni pedagogi
9.15
Razporeditev v skupine – odgovorni koordinator centra skupaj z učitelji domicilnih klubov in šol smučanja s pomočjo učiteljev športne vzgoje šol
9.30 – prvi del
Pregled opreme in začetek organizirane vadbe (prilagajanje na drsenje, vožnja z žičnico … intenziteta vadbe glede na sposobnosti otrok) pod vodstvom učiteljev smučanja in deskanja
11.30
Pavza za čaj, malico (v lastni izvedbi)
12.15 – drugi del
Enostavna postavitev na položnem terenu, ki bi jo vsak otrok presmučal; po možnosti večkrat …
14.30
Zbor vseh skupin v prireditvenem prostoru, kjer otroci dobijo darilo in spominek
15.00
Predviden odhod – odgovorni spremljevalci oziroma športni pedagogi
Okvirni urnik in vsebina za tek na smučeh
9.00
Prihod šol na zbirno mesto v tekaškem centru – odgovorni spremljevalci oziroma športni pedagogi
9.15
Razporeditev v dve skupini – odgovorni koordinator centra skupaj z učitelji domicilnih klubov in šol teka na smučeh s pomočjo učiteljev športne vzgoje šol
9.30 – prvi del
Spoznavanje opreme in začetek vadbe – hoja in tek na smučeh (prva skupina) in spoznavanje drugih zimskih aktivnosti za drugo skupino (zabavne zimske igre)
11.00
Pavza za čaj, malico (v lastni izvedbi)
11.30 – drugi del
Menjava skupin po programu dela v prvem delu
13.00
Zbor vseh skupin v prireditvenem prostoru, kjer otroci dobijo darilo in spominek
13.30
Predviden odhod – odgovorni spremljevalci oziroma športni pedagogi
Potek sofinanciranja
Smučarski center se prijavi za sodelovanje s termini in razpoložljivimi prostimi mesti (najmanjše število prostih mest je 20). Zavod za šport RS Planica objavi razpis za osnovne šole, ki bodo oddale prijave do zapolnitve prostih kapacitet glede na finančne zmožnosti. Na podlagi prijav šol bodo smučarski centri prejeli v podpis pogodbe za izvedbo akcije Šolar na smuči, v kateri bo naveden maksimalen znesek sofinanciranja izvedbe s strani Zavoda za šport RS Planica.
Pogoji za sodelovanje centrov
– Prijavitelj ima status po standardni klasifikaciji dejavnosti, ki uvršča dejavnost obratovanja smučišč (SKD 93.292 Dej. smučarskih centrov)
– Center zagotovi:
– dnevno smučarsko vozovnico za otroke in učitelje šole, ki prevzamejo vodenje posameznih skupin, 
– učitelje smučanja za vodenje skupin, za katere osnovna šola nima svojega kadra, skladno z normativom za učenje alpskega smučanja, 
– možnost izposoje smučarske opreme za alpsko smučanje po ceni 10 EUR na komplet (smuči, smučarska obutev, palice in čelada), 
– možnost izposoje smučarske opreme za tek na smučeh po ceni 5 EUR na komplet (smuči, smučarska obutev in palice). 
– Do dne 11. 11. 2024, na e-naslov: sst@sport.si, oddajo podpisan in žigosan Prijavni obrazec ŠNS (dostopen na spletni strani: https://www.sportmladih.net/javna-pobuda-smucarskim-in-nordijskim-centrom-za-sodelovanje-pri-izvedbi-akcije-solar-na-smuci/), v katerem center ponudi razpoložljive termine in število prostih mest za učence za izvedbo akcije ter potrdi pripravljenost za sodelovanje, organizacijo in izvedbo akcije.
– Center predlaga termin medijskega dne akcije v svojem centru.
– Za isti namen ni financiran iz drugih javnih sredstev.
Rok za oddajo vlog
Rok za oddajo vloge je 11. 11. 2024 na elektronski naslov sst@sport.si. Prijav po tem roku ne bomo sprejemali.
Informacije o pobudi
Za pojasnila in dodatne informacije bomo na voljo v torek, 5. 11. 2024, ob 10. uri, preko video konference na povezavi: https://us02web.zoom.us/j/86287988308?pwd=YXNkbRgopilXATOMDrTm45a9dsgtl2.1
Vprašanja sprejemamo tudi preko e-naslova: info@sportmladih.net, na morebitna vprašanja bomo odgovarjali med 4. 11. 2024 in 8. 11. 2024.
Zavod za šport RS Planica si pridržuje pravico, da ustavi aktivnosti v zvezi z izvedbo vsebin Šolar na smuči, v kolikor ne pridobi sredstev za projekt s strani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.
Zavod za šport RS Planica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti