Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2017 z dne 3. 3. 2017
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2017 z dne 3. 3. 2017

Kazalo

509. Pravilnik o plačah, nagradah ter povračilih stroškov in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov Občine Metlika, stran 1594.

  
Na podlagi 34.a člena Zakona lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 76/16 – odl. US), 10. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – UPB, 13/10, 59/10, 85/10, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 27/12 – Odl. US, 40/12 – ZUJF, 46/13, 25/14 – ZFU, 50/14, 95/14 – ZUPPJS15 in 82/15) in 16. člena Statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 79/16) je Občinski svet Občine Metlika na 16. redni seji dne 9. 2. 2017 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, nagradah ter povračilih stroškov in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov Občine Metlika 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem pravilnikom so določeni višina in način določanja plače, plačila za opravljanje funkcije, nagrade, sejnine in drugi prejemki, ki jih zakoni, ki urejajo to področje, ne določajo drugače in pripadajo funkcionarjem, članom delovnih teles občinskega sveta, članom nadzornega odbora ter članom komisij ali odborov oziroma drugih občinskih organov Občine Metlika, ki jih imenuje Občinski svet Občine Metlika.
(2) V pravilniku uporabljeni izrazi v slovnični obliki za moški spol se uporabljajo kot nevtralni za ženske in moške.
2. člen 
(1) Občinski funkcionarji so:
– župan,
– podžupan in
– člani občinskega sveta.
(2) Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
(3) Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno. V soglasju z županom se lahko podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. O tem župan obvesti občinski svet.
3. člen 
(1) Za opravljanje funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, ali do plačila za opravljanje funkcije oziroma sejnine, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
(2) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta ter članom nadzornega odbora pripadajo sejnine za njihovo delo na sejah ter nagrade za opravljeno drugo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
(3) Člani volilnih organov imajo zaradi dela v volilnih organih pravico do enkratnega nadomestila.
(4) Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplačujejo posameznemu članu občinskega sveta, članu delovnega telesa občinskega sveta, članu nadzornega odbora in članu drugih občinskih organov, komisij in drugih delovnih teles, ki jih imenuje občinski svet, letno ne sme presegati zakonsko določenega odstotka letne plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
II. PLAČA OZIROMA PLAČILO ŽUPANA IN PODŽUPANA 
4. člen 
(1) Osnovna plača župana se oblikuje skladno z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, po katerem je za opravljanje funkcije župana Občine Metlika, ki sodi v peto skupino občin po številu prebivalcev (župan V), določen 51. plačni razred. Županu pripada tudi dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom, če funkcijo opravlja poklicno.
(2) Če župan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo.
5. člen 
(1) Osnovna plača podžupana, če funkcijo opravlja poklicno, se oblikuje v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in se po številu prebivalcev v občini (podžupan V) lahko uvrsti od 36. do 43. plačnega razreda. V okviru tega razpona plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil. Podžupanu za poklicno opravljanje funkcije pripada dodatek za delovno dobo.
(2) Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije največ v višini 50 % plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno, brez dodatka za delovno dobo. Višino plačila določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.
(3) Pri predčasnem prenehanju mandata župana lahko podžupanu plačni razred določi občinski svet.
(4) Plača ali plačilo za opravljanje funkcije župana in podžupana zajema tudi plačilo za udeležbo in delovanje na vseh sejah občinskega sveta in na sejah drugih delovnih teles.
III. VIŠINA SEJNINE ZA ČLANE OBČINSKEGA SVETA 
6. člen 
(1) Višina sejnine za opravljanje funkcije člana občinskega sveta znaša:
– za udeležbo na redni seji občinskega sveta
111,00 EUR neto
– za udeležbo na izredni seji občinskega sveta
66,00 EUR neto
– za udeležbo na prekinjeni seji občinskega sveta
55,00 EUR neto
(2) Članu občinskega sveta pripada zgoraj določen znesek sejnine, če se je seje udeležil in je na njej prisoten vsaj 2/3 časa trajanja seje.
(3) Za slavnostno, žalno in dopisno sejo se sejnina ne izplačuje.
(4) Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo.
IV. VIŠINA SEJNINE ZA ČLANE DELOVNIH TELES 
7. člen 
(1) Članom vseh delovnih teles, ki jih ustanovi Občinski svet Občine Metlika, pripada sejnina v višini 44,00 EUR neto za vsako udeležbo na seji delovnega telesa, kjer je član prisoten vsaj 2/3 časa trajanja seje.
(2) Predsedniku delovnega telesa, ki sklicuje seje in jih vodi, pripada sejnina v višini 66,00 EUR neto za vsako udeležbo na seji delovnega telesa, kjer je prisoten vsaj 2/3 časa trajanja seje.
(3) Sejnina vključuje tudi stroške prihoda na sejo.
V. VIŠINA SEJNINE IN NAGRADE ZA ČLANE NADZORNEGA ODBORA 
8. člen 
(1) Članom nadzornega odbora pripada sejnina v višini 44,00 EUR neto za vsako udeležbo na seji nadzornega odbora, kjer je član prisoten vsaj 2/3 časa trajanja seje.
(2) Predsedniku nadzornega odbora, ki sklicuje seje in jih vodi, pripada sejnina v višini 66,00 EUR neto za vsako udeležbo na seji nadzornega odbora, kjer je prisoten vsaj 2/3 časa trajanja seje.
(3) Za izvedbo posameznega nadzora, na podlagi letnega programa dela in sklepa o izvedbi nadzora, imajo predsednik in člani nadzornega odbora pravico do plačila za:
– pregled zaključnega računa proračuna občine 
136,00 EUR neto
– zahtevnejši pregled poslovanja krajevnih skupnosti in javnih zavodov
91,00 EUR neto
– enostavnejši pregled posameznih sestavin poslovanja prejemnikov sredstev občinskega proračuna
45,00 EUR neto
(4) Pravico do plačila za izvedbo nadzora ima tisti član nadzornega odbora, ki je nadzor dejansko opravil. V primeru, da posamezni nadzor izvede več članov, se plačilo sorazmerno porazdeli med tiste člane, ki so nadzor dejansko opravili.
(5) Za izvedbo plačila na podlagi opravljenega nadzora predsednik nadzornega odbora županu občine predloži končno poročilo posameznega nadzora. Obvezna priloga končnega poročila je sklep o izvedbi nadzora.
(6) Za udeležbo predsednika ali pooblaščenega člana nadzornega odbora na seji občinskega sveta, na kateri se obravnava vsebina, ki se nanaša na področje dela nadzornega odbora, se izplača sejnina v višini 33,00 EUR neto.
(7) Sejnine in nagrade iz tega člena vključujejo tudi stroške prihoda na sejo oziroma na kraj nadzora.
VI. VIŠINA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE NALOG VOLILNIH ORGANOV 
9. člen 
(1) Člani volilnih organov imajo zaradi dela v volilnih organih ob vsakih splošnih volitvah, ki obsegajo redne in predčasne volitve v občinski svet, in redne ter nadomestne volitve župana v prvem in drugem krogu, pravico do enkratnega nadomestila, skladno z Zakonom o lokalnih volitvah.
(2) Ob vsakih drugih volitvah, razen volitvah iz prejšnjega odstavka tega člena, so člani volilnih organov, ki sodelujejo na volitvah, upravičeni do enkratnega nadomestila, in sicer v deležih nadomestila iz prejšnjega odstavka:
– za volitve v svet ene krajevne skupnosti v višini 30 % nadomestila;
– za volitve v svete do pet krajevnih skupnosti za vsako nadaljnjo krajevno skupnost dodatno še v višini 5 % nadomestila glede na prejšnjo alinejo;
– za volitve v svet krajevne skupnosti za več kot pet krajevnih skupnosti v višini 100 % nadomestila.
10. člen 
Predsednik in člani volilnih odborov ter njihovi namestniki, ki vodijo glasovanje na volišču na dan glasovanja, določenega z aktom o razpisu volitev ter člani volilne komisije volilne enote ali volilne komisije krajevne skupnosti, imajo pravico do ustreznega nadomestila skladno z Zakonom o lokalnih volitvah.
VII. UVELJAVLJANJE PRAVIC IN NAČIN IZPLAČEVANJA 
11. člen 
Finančna sredstva za izplačevanje plač, sejnin, nagrad, povračil stroškov in drugih prejemkov, ki jih imajo upravičenci po tem pravilniku, se zagotovijo iz sredstev proračuna Občine Metlika.
12. člen 
Plače, sejnine, nagrade in povračila stroškov se mesečno izplačujejo za pretekli mesec, najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
13. člen 
Evidence o prisotnosti in upravičenosti do plač, sejnin, nagrad in povračil stroškov članov občinskega sveta, delovnih teles, članov nadzornega odbora in volilnih organov vodijo delavci občinske uprave, ki so zadolženi s strani župana, da so prisotni na seji in da pišejo zapisnik.
VIII. POVRAČILA STROŠKOV IN DRUGI PREJEMKI 
14. člen 
(1) Funkcionarji imajo pravico do povračila stroškov, nadomestil in drugih prejemkov, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, v skladu z veljavno zakonodajo ter tem pravilnikom.
(2) Za službeno potovanje morajo občinski funkcionarji imeti nalog za službeno potovanje.
(3) Nalog za službeno potovanje občinskih funkcionarjev izda župan. Nalog za službeno potovanje župana izda direktor občinske uprave ali podžupan.
(4) Funkcionarji, člani delovnih teles, ki niso člani občinskega sveta in člani nadzornega odbora imajo pravico do uporabe službenega vozila Občine Metlika in plačila kotizacij za izobraževanja, v skladu z razpoložljivimi sredstvi proračuna Občine Metlika.
IX. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI 
15. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in nagradah občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 38/07).
16. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/2017
Metlika, dne 9. februarja 2017
Župan 
Občine Metlika 
Darko Zevnik l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti